Gość: pak IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.02.04, 17:41 Dlaczego kury i indyki nie potrafia jeszcze liczyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: samba A ich bezwarunkowa miłość o czym świadczy? IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.04, 17:43 zawsze to wiedziałam, dobrze, że wreszcie ktoś dostrzegł psią inteligencję, która zdumiewa mnie każdego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr.ny Psy są inteligentniejsze od małp i... muzulmanow IP: 216.223.52.* 17.02.04, 20:09 tego nie trzeba nawet udowadniac, to po prostu widac. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja21 Re: Psy są inteligentniejsze od małp i... muzulma 17.02.04, 20:21 Hehehe, kazda religia oglupia, nie tylko ta rodem z meczetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Psy są inteligentniejsze od małp i... muzulma IP: *.tele2.pl 17.02.04, 23:49 Zdaje sie, ze Ty stoisz jeszcze nizej w hierarchii inteligencji, jesli w ten sposob generalizujesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: Psy są inteligentniejsze od małp i... muzulma 18.02.04, 10:22 hmmm, jęeżeli psy takie mądre to dlaczego to koty są powszechnie uważane za bardziej inteligentne mimo, że w dupie mają wszelkie ludzkie zachcianki i zupełnie "nie kumają" co się od nich chce? MOże włąśnie to świadczy o inteligencji??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
przybylskip Re: Psy są inteligentniejsze od małp i... muzulma 18.02.04, 10:28 Psy są o klasę inteligentniejsze od kotów. Szybciej i lepiej sie ucza i planuja swoje działania, potrafią współpracować. Kot wygląda na mądrego, bo się stawia, ale nic nie rozumie si słabo sie uczy. I mówię to mimo, że sam mam kota i wolę koty od psów... Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: Psy są inteligentniejsze od małp i... muzulma 18.02.04, 10:49 A to ciekawe.... Szybciej i lepiej się uczą jak rozbawić pana czy skamleć o jedzenie? Planują wyjście na spacer trzymając smycz w mordzie? Współpracować potrafia? Mrówki też potrafią doskonale ale chyba nie są mądrzejsze od kotów? Czy z drugiej strony strony ilu genialnych naukowców było jednostkami aspołecznymi? Może pozorem kociej inteligencji jest też umiejętność korzystania z kuwety a często nawet z ubikacji? Dlaczego tak o klase inteligentne psy nie potrafią tego się nauczyć, chociaż tak wydatnie ułątwiłyby nam tym życie, wiec nawet nie złamałyby swojej życiowej filozofii lizania dupy człowiekowi?? Dlaczego kot potrafi się obrazić na wiele dni i celnie nas ukarać a pies nie powinien być bity za żadne przewinienie bo nie kojarzy związku miedzy karą i swoją winą? Dlaczego nawet jak się bije psa to należy to robić np. gazetą, bo wtedy myśli że bije go gazeta a nie my? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da_weeed Re: Psy są inteligentniejsze od małp i... muzulma IP: 62.233.163.* 18.02.04, 11:08 przepraszam bardzo ale jak to mozliwe ze słynąca z poprawności politycznej gazeta nie wyrzuca z watku takich faszystowskich bredni??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: A ich bezwarunkowa miłość o czym świadczy? IP: *.sprint.com.pl 18.02.04, 10:41 Czyli człowiek pochodzi od psa a nie małpy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja [...] IP: *.net.autocom.pl 17.02.04, 17:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Pies inteligentniejszy od swego pana? 17.02.04, 17:51 pan naukowiec zaprzecza sam sobie. W jednym zdaniu twierdzi, ze kiedy pukal w miske to nie wie co powodowalo psem, ktory pod nia zagladal: czy ciekawosc czy cos innego. W drugim powiada, ze skoro pies zaglada pod miske, w ktory sie puka, bo kiedys tam znalazl zarcie to posiada "zdolnosc do generalizowania hipotez". Mocne slowa, tyle ze duzo w nich przesady. Skoro komar gryzie mnie drugi raz, bo sie juz wczesniej napil u mnie krwi to tez "generalizuj hipotezy"? Wnioski z badan, paradoksalnie, sa bardzo antropomorficzne. Poza tym inteligencje sprowadza sie w nich do wyuczonych sztuczek bawiacych czlowieka, niektorych z nich zapewne psy ucza sie szybciej niz malpy, z innymi moze byc odwrotnie. Natomiast twierdzenia o poziomie inteligencji psow przed tysiacami lat to czysta spekulacja. Nic na ten temat pewnego nie wiemy. Podobnie jak porownywanie psa z malpa jest zabiegiem karkolomnym tak samo jest w zestawieniu z wilkiem. Pies rzekomo jest "sprytniejszy" ale ktoz zaprzeczy, ze wilk moze, z roznych powodow, kompletnie nie byc zainteresowany wspolpraca z czlowiekiem, natomiast pozostaje sprytniejszy od psa w swoim srodowisku. Calosc traci mi bardzo szarlataneria i pseudonauka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asz Re: Pies inteligentniejszy od swego pana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 21:02 A mi twoja wypowiedź trąci wtórnym analfabetyzmem. W ogole nie zrozumialeś tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Pierwotny anlfabetyzm? 18.02.04, 08:49 Drogi Aszu, dziekuje za zainteresowanie moja wypowiedzia i komentarz; szkoda ze zabraklo w nim rzeczowych argumentow. Rozumiem, ze zarzut "wtornego analfabetyzmu" to rodzaj prowokacyjnego dowcipu, ktory z usmiechem przyjmuje. Natomiast bylbym ciekawy w jaki sposob ty "w ogole" zrozumiales bazowy tekst - prosze o wyjasnienia. Pozwol rowniez, ze nie bede rozwijal kwestii Twojego rozumienia mojej wypowiedzi, zarowno "w ogole" jak i "w szczegole". zycze milego dnia to ja Odpowiedz Link Zgłoś
przybylskip Re: Pies inteligentniejszy od swego pana? 18.02.04, 10:29 Argumenty proszę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Pies inteligentniejszy od swego pana? IP: *.16-131-66.mc.videotron.ca 18.02.04, 01:28 zgadzam sie z moim przedmowca. Wyglada to wszystko na bardzo naciagniety temat. Pies musial sie specializowac w zadowalaniu swojego pana, gdyz od jego laski (lub nielaski) zalezal psi los. Z malpa jest calkiem inaczej. Nawet jesli jest to malpa w zoo, to z pewnoscia nie musi sie przymilac do ludzi aby dostac swoj posilek. Inny rodzaj inteligancji prezentuje malpa a zupelnie inny pies. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Pies inteligentniejszy od swego pana? 18.02.04, 08:52 Dzieki Jarku za wsparcie mojej wypowiedzi, ciesze sie, ze jest wiecej osob, ktore nie przyjmuja bezkrytycznie wszystkiego co ma naukowy stempel. Oczywiscie nie neguje potrzeby prowadzenia tego typu badan ale wyciaganie z nich przesadnych wnioskow szkodzi przeciez samej nauce. pozdro to ja Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Pies inteligentniejszy od swego pana? 18.02.04, 10:59 toja3003 napisała: > Calosc traci mi bardzo szarlataneria i pseudonauka. Zwróćcie proszę uwagę, że czytacie nie Hare'a, a Hare'a przefiltorwanego przez redaktora GW. W pracy Hare'a z 2002 r pokazującej te dane nie ma słowa inteligencja czy mądrość. Hare pisze o zdolności do odczytywania informacji socjalnej nadawanej przez ludzi. Kropka. O szarlatanerię należy raczej oskarżać GW, podrasowującą informacje Bogu ducha winnego człowieka, by mieć tytuł chwytliwy dla czytelnika -debila, o którego trzeba walczyć z Faktem i Onetem. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 zgadza sie 18.02.04, 11:57 masz sluszna racje bwv1004, podpisuje sie pod wnioskami Hare'a dotyczacymi "zdolnosci do odczytywania informacji socjalnej nadawanej przez ludzi" i z tego powodu zarzucilem tekstowi redaktorskiemu szermowanie pseudonaukowymi wnioskami. Dzieki za to uszczegolowienie. pozdro. to ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morka PSY INTELIGENTNIEJSZE OD DZIENNIKARZY "GW"! IP: *.sympatico.ca 18.02.04, 18:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: *.crowley.pl 17.02.04, 18:05 ja już to dawno wiedziałem; wystarczyło mi porównać zachowanie mojego psa i mojej żony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obyw. Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: 213.17.142.* 17.02.04, 18:18 ........i naszych polityków. Wszystkie psy i małpy przepraszam za niefortunne porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.04, 10:30 Gość portalu: paweł napisał(a): >ja już to dawno wiedziałem; wystarczyło mi porównać zachowanie mojego psa i mojej żony rozumiem, ze twoja zona to malpa. co mozna napisac o kims kto bierze sobie malpe za zone {?] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfh13 Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: *.wroclaw.mm.pl 17.02.04, 18:26 Może psy rzeczywiście wykazały się w paru testach ale nie oznacza to że są inteligętniejsze. Wiele testów tego dowodzi. Jednak 15tys. lat z ludzmi robi swoje :))psy się przystosowały do właścicieli (czyt. żródła pokarmu). Podobne anomalie zachodziły u dzików teraz to tysiącach lat ich organy i ogólna budowa do złudzenia przypominają ludzkie - nawet używano do przeszczepów TYMCZASOWYCH. Jest Bardzo zastanawiające jak przebywanie z ludzmi robi z drapieżników CIEPŁE KLUCHY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imp Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 19:00 kury i indyki mają inne przeznaczenie i powinny sie rodzić dobrze wypieczone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Karkolomne IP: *.ifn-magdeburg.de 17.02.04, 19:05 wszystko sprowadza sie do sposobu uwagi i definicji generalizacji:) Przypomina mi dowcip o kaczce i Jasiu, ktory nie umial jej zmusic zeby spiewala ...:) Bez przesady drodzy Panstwo.. Bo gdyby tak bylo dzis bylibysmy przecietnie ZNACZACO inteligentniejsi od naszych przodkow sprzed 100 lat. Bo o takim czasie mowimy. A cos nic na to nie wskazuje. A przebywamy juz ze soba tak dlugo, tak dlugo :)))) ze az ide na kolacje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Jeszcze jeden falszyk IP: *.ifn-magdeburg.de 17.02.04, 19:14 Od niepamietnych czasow wiadomo ze psy ´wieszaja sie´ na smyczy. A na rysuneczku ponoc prawdziwym piesek nie dosc ze usmiechniety to jeszcze ´sunie´ bez napinania postronka i obrozki:) Najprawdopodobniej juz starozytni egipcjanie nauczali swoje czworonogi jak rownac- w tym wypadku za noga i az dziw bierze ze dzis nic z owej wiedzy nie pozostalo :( Wydaje sie wiec rownie zasadna hipoteza ze ow zwierz ktory stanowi tak wazny element malowidla jest specjalnie wytresowanym szczurem na myszy, z ktorymi borykali sie Egipcjanie, odmiana laciata, ktora nauczyla sie na przestrzeni dziejow lepiej chodzic przy nodze od psow.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Poza tym oczywiscie calkowicie popieram IP: *.ifn-magdeburg.de 17.02.04, 19:23 zabieranie wlasnych ´petow´ do pracy. To z pewnoscia minimalizuje powszechny stres. NIe zalecalam bym jednak generalizowania dokonan jednostek chocby zwierzecych do tez ogolnych bo moze sie to zakonczych wiekszym stresem.. Na ten przyklad moj obecny kanarek inicjuje dzien wyjatkowo glosnym hustaniem sie na hustawce. Spiewa fatalnie. NIe wiem jednak czy moge te ceche przypisac wszystkim kanarkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Wiec po kolacji i sniadaniu IP: *.ifn-magdeburg.de 18.02.04, 12:27 prawda - FAKTY- z roznych zrodel- naukowych i od ludzi, ktorzy z psami i malpami pracuja jest taka, ze psy latwiej skupiaja sie na zadaniach, ktore narzucaja im ludzie. Jak to sie ma do inteligencji? Ja sie nie spiesze w uogolnieniach. Szczegolnie daje sie to zauwazyc tam, gdzie w gre wchodza sygnaly dzwiekowe. Sprobujcie nauczyc malpe koncentrowania sie na sygnalach dzwiekowych. Dlaczego tak jest? Nikt do konca tego nie wyjasnil. Na pewno sa rozne rasy psie, rozniace sie temperamentem a wiec poziomem i sposobem koncentracji na roznych zadaniach. Ale pojecie temperament i inteligencja to niestety nie sa synonimy. (Taka drobna uwaga). Niewatpliwie sa rasy psie, albo tez kundelki tych ras, ktore potrafia (jak ludzie) motywowac sie czyms wiecej niz tylko kanapka (marchewka) i seksem albo grozba bata. To jest mysle ta ciekawostka, ktora mozna z tego wyluskac. Jezeli wsrod nas sa tacy osobnicy (nie wszyscy oczywiscie) to mozemy sie tylko z tego cieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Wiec po kolacji i sniadaniu 18.02.04, 13:05 Czesc, Aniu, tu Pawel, wiesz ktory :))) ten od psow. Masz prace Hare'a? Jesli nie, to Ci moge wyslac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Czesc Pawelku IP: *.ifn-magdeburg.de 18.02.04, 13:36 Poprosze pieknie bo jak wiesz ja troche w innym ogrodku, a szkoda. Mam inne ciekawostki w zamian, tez z odswiezonych ale okazuje sie ze b. genialnych na dzis. A szkopul moze lezec i troche w anatomii:))) Wiesz w cytoarchitektonice- poszukaj u ludzi. Przesle Ci zreszta te najnowsza pracke bo jest b. ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asz Re: Poza tym oczywiscie calkowicie popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 21:12 Co jarałaś ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... CZY TZN, ŻE MOJA SIOSTRA JEST GŁUPSZA OD PSA?! IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.02.04, 20:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYFEM Re: CZY TZN, ŻE MOJA SIOSTRA JEST GŁUPSZA OD PSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 22:14 I MOJA STARA TEŻ....HA..HA..HA Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Psy są inteligentniejsze od małp 17.02.04, 22:26 Pan Żurawski serwuje mocno przykurzone sensacje. Brian Hare (ze spółpracownikami) opublikował te wyniki w Science w listopadzie 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Psy nie są inteligentniejsze od małp IP: *.dialup.sprint-canada.net 17.02.04, 22:29 Psy umieja sie komunikowac z ludzmi - wiec wygladaja jak inteligentne dla nas. Natomiast "tempy" wilk bedzie duzo bardziej "inteligentny" od kazdeg psa w lesie. Ale my nie zyjemy w lesia, wiec nas taka inteligencja obchodzi? Tak samo co nas obchodzi malpia inteligencja? Przeciez malpy nie zyja blisko nas! Kiedys czytalem ze psy zaczely ewolucje w psy z wilkow od ... zywienia sie na ludzkich smietnikach. Dla tego tez nauczyly sie sprawdzac miejsca gdzie stale znajdowaly jedzenie. A wiec malpom potrzeba setek lekcji zeby dorownac psom w psich mozliwosciach. Ile lekcji psy by musialy przejsc zeby dorownac malpom w malpich mozliwosciach? Innymi, po co sie spieszyc z ocena ze ktos jest bardziej inteligentny od kogos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantsp Re: Psy nie są inteligentniejsze od małp IP: *.ibch.poznan.pl 18.02.04, 19:28 moze to ludzie zywili sie ze odpadkami po psach - i jest calkiem powazna koncepcja ze to psy uczlowieczyly malpe. Wiele cech ktore traktujemy jako ludzkie - bo roznimi sie nimi od malp to zachowania wlasciwe psom. P.S. a skad wiadomo ze to ludzie sa inteligentni ? kto zrobil jakies narzedzie przy pomocy narzedzia w ciagu ostniego roku ? No a co z nowymi ideami, z inwencja i odkrywaniem nowych rozwiazan ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw To już wiedział Lasse z Bullerbyn IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 23:31 Już Lasse z "Dzieci z Bullerbyn" w latach 30. XX wieku powiadał, że jego pies jest niemal tak mądry jak człowiek, a na pewno mądrzejszy od każdej dziewczynki... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Faramir To nie Lasse tylko OLLE !!! :) hehe IP: *.comarch.pl 18.02.04, 11:05 Ale trzeba przyznac ze fajna ksiazka z tych dzieci z bullerbyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Duzo racji, gdyby nie to IP: *.ifn-magdeburg.de 18.02.04, 12:13 ze chlopcy sa tacy przyziemni. Ciagle jedza....... Tam nic tylko kanapki i kanapki. Kanapki do nocowania w stogu, kanapki do uciekania itd... Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Psy są inteligentniejsze od małp ??? 17.02.04, 23:44 "Jeden z obecnych na sali psów (...) zademonstrował zażyłe stosunki z właścicielem - wystarczyło nieznaczne skinienie dłonią lub znaczące spojrzenie, a zwierzę od razu wiedziało, co ma zrobić: siadało, kładło się, biegło. - Takich zdolności rozumienia człowieka nie posiadają nawet najbliższe genetycznie człowiekowi małpy człekokształtne - twierdził Hare." A jakiz to wniosek wyciaga hare z tej sluzalczosci psow ? "Pod względem zdolności poznawczych psy prześcignęły najbliższe genetycznie człowiekowi małpy. W komunikowaniu się z człowiekiem ich uzdolnienia są wręcz fenomenalne. - Prawie bez nauki potrafią wykonywać polecenia wypowiadane na głos, trafnie odczytać ludzkie spojrzenia, gesty czy intencje - wyliczał Hare." Zdaniem homo hare o inteligencji stworzenia swiadczy najwyrazniej jego bogobojny stosunek do zasapanej korony tegoz... Zaden srednio inteligentny kot nie znizylby sie do tego, zeby uslugiwac i spelniac wszelkie zachcianki homo sapiens... Nie mowiac nawet o pan paniscus... Pshhaw! 8)44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantsp Re: Psy są inteligentniejsze od małp ??? IP: *.ibch.poznan.pl 18.02.04, 19:33 moj pies robi tylko to chce i jak go chce wyciagnac na spacer po deszczu to nie idzie, nie goni tez za golebiami czy srokami - bo wier ze lataka - a za kurami tak. Niestety madrosc oznacza nieposluszenstwo bo = wyznaczanie sobie samemu celow, inteligencja = sztuka osiagana celu - moze polegac na "przymilnosci" lub sluzalczosci. Psy sa inteligentne bo "czytaja" ludzi - (lepiej niz ludzie psy) - nie dlatego ze to robia, ale daltego ze moga to robic. Subtelna roznica ale nie kazdemu jest dane to zrozumiec i nie ma co sie przejmowac jak nie rozmiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Psy są inteligentniejsze od ludzi ??? 19.02.04, 01:38 Gość portalu: jantsp napisał(a): > Psy sa inteligentne bo "czytaja" ludzi - (lepiej niz ludzie psy) To tylko oznacza, ze - wg twojego kryterium - psy sa inteligentniejsze od ludzi. Ja uwazam, ze np. pan paniscus (pomimo, ze 'Pyzdry prawda' im zalezy na "czytaniu" ludzi) rowniez goruja nad nimi np. pod wzgledem inteligencji socjalnej (lepiej sie nawzajem "czytaja" niz ludzie, pomimo (a moze wlasnie dlatego), ze ludzie opracowali rozwiniete werbalne sposoby komunikowania sie (te, im bardziej skomplikowane, tym lepiej sluza samooszukiwaniu sie, a p.w. wzajemnemu oszukiwaniu i kopaniu pod soba nawzajem dolkow). 8(44 Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Psy są inteligentniejsze od małp ??? 21.02.04, 00:43 Gość portalu: jantsp napisał(a): > moj pies robi tylko to chce i jak go chce wyciagnac na spacer po deszczu to nie > idzie, nie goni tez za golebiami czy srokami - bo wie ze lataja - a za kurami > tak. Niestety madrosc oznacza nieposluszenstwo bo = wyznaczanie sobie samemu > celow, inteligencja = sztuka osiagana celu - moze polegac na "przymilnosci" lub sluzalczosci. Chcialoby sie zapytac (tak na marginesie - prosze nie brac tego do siebie), co komu po inteligencji, skoro brak mu madrosci ;) Ale... ale... mam cos wiecej dla obrony psiej niezaleznosci: "mieszkaniec Zachodu, ktory twierdzi, ze nie lubi psow ze wzgledu na ich sluzalcze laszenie sie, sam zapewne bedzie zachowywal sie tak, ze niemal na pewno wywola dalsze demonstracje skwapliwej przyjazni psa." [taki wizerunek psa] "jest projekcja tych cech, ktorych ludzie obawiaja sie u siebie i ktore potepiaja, i" [słuzy on] "temu, by uzasadnic unikanie lub zle traktowanie tego zwierzecia." [str.222, Serpell - "W towarzystwie zwierzat", PIW 1999] Daje do myslenia 8( 8)44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex A malpy są inteligentniejsze od Polakow... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.04, 01:46 Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 A Polacy sa inteligentniejsci od Amerykanow... 19.02.04, 01:43 ...przynajmniej od tych ze stanu Tennessee i Alabama 8) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=10808650&a=10858512 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bol.Chro Od ciebie antysemito bez kultury.... IP: *.chelmnet.pl 19.02.04, 14:40 inteligentniejsze jest wszystko co sie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Czy wszyscy mieszkancy Tennessee i Alabamy... 21.02.04, 00:25 ...to semici? A nawet jesli... Nie mam nic przeciwko semitom... za to wiele p- ko tepym homo sapiens... moj ty bolej chrobro sapioncy, czem bystry adwersarzu... 8)44, pan paniscus Ale skoro juz o tym mowa: <<W Izraelu powstal niedawno spor dotyczacy sprzedazy tzw. bialego steku. "Bialy stek" to eufemizm dla nazwania wieprzowiny, ktorej spozywania judaizm zakazuje. Aby ozywic sprzedaz, sklepikarze i restauratorzy wymyslili nowy termin, ukrywajacy prawdziwa nature tego, co sie je. Ludzie konsumujacy "bialy stek" nie maja zadnych watpliwosci, skad sie wzial. Lecz latwiej im go kupic lub zamowic nie wypowiadajac slowa- tabu:"Wieprzowina".>> 8(44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NitaJerzy A może ? IP: *.toya.net.pl 18.02.04, 03:52 A może ta psia inteligencja doskonalsza niż niejedna - pozaziemska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamus Moze to dlatego że małpy nie jedzą w miskach :) IP: *.icpnet.pl 18.02.04, 09:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzechu Świnie inteligentniejsze od psów a te od ludzi :) IP: *.chelmnet.pl 18.02.04, 09:50 Bzdura. takie sztuczki to zwykły synrom Hansa. Kiedyś jeden wieśniak wyuczył liczyć konia :)Jeżeli psy są inteligentniejsze od małp to i są od ludzi :) bowiem nie ma większych różnic między np. grupami szympansów a grupami ludzi.Idąc dalej tym tropem , wiadomym jest co potwierdziły wieloletnie badania a nie pojedyńcze eksperymenty ,że świnie są znacznie bardziej pojętne od psów. Potrafiły je w łatwy sposób zdominować i nimi rządzić.Więc czy i świnie są na wyższym stopniu ewolucji niż człowiek ? Odpowiedz Link Zgłoś
przybylskip Re: Psy są inteligentniejsze od małp 18.02.04, 10:22 Wydaje mi się, jak i jednemu z przedmówców, że te rewelacje są nad wyraz przesadzone. Abstrahując już od 1. niepewnej i niepodbudowanej żadną teorią o zwierzęcej inteligencji metodologii takie informacje 2. nie pasują do obecnej wiedzy o ewolucji. A więc: 1. Zdolność odczytywania sygnałów bynajmniej nie musi świadczyć o inteligencji. Nie trzeba mieć ewolucyjnie wykształconej zdolności do wnioskowania, żeby wykonać to zadanie. Wystarczy, że psy będą miały wykształconą ewolujcyjnie cechę posłuszeństwa człowiekowi (a być może każdej istocie go przypominającej). Za każdym (lub prawie każdym) razem będą robić to, co on im każe. Aby zbadać inteligencję należy raczej zbadac zdolność do planowania działania (małpy ją mają zacznie lepszą od psów, o czym świadczy wyuczona umiejętność posługiwania się różnymi narzędziami) a także wnioskowania. 2. Inteligencja to nie takie hop. Wymaga mocnej jednostki obliczeniowej, której ewolucja trwa miliony lat (tyle co ewolujcja naczelnych). Aby dokonywać abstrakcyjnych przetworzeń myślowych potrzeban jest olbrzymia sieć neuronalna, bo to wymaga przetwarzania gigantycznej ilości informacji. Człowiek ma olbrzymi mózg. Również szympans ma sie czym pochwalić (nota bene ciekaw jestem, czy to na nicz były prowadzone badania, a nie na jakichś pawianach, czy rezusach). Tymczasem pies ma mózg znacznie mniejszy i niewiele większy niż mózg wilka. Przecież te dwa gatunki mogą sie swobodnie krzyżować. Pies nie może być od wilka o klasę inteligentniejszy. A na pewno nie wyazał tego ten eksperyment. Równie inteligentny byłby wtedy samochdzik zdalnie sterowany. Na odruch posłuszeństwa wobec człowieka nie trzeba dużo tkanki mózgowej. Podsumowując. Choć nie ulega kwestii, że pies jest najinteligentniejszym z udomowionych przez człowieka zwierząt (może dorównuje mu słoń), to nie należy go wynosić na ołtarze pod tym względem. Jego wierność, towarzyskość i przyjacielskość to dodatkowe atuty, dzięki którym zaskarbił sobie miłość tylu ludzi. Tam gdzie rządą emocje nie ma co dyskutować, bo nawet brzydkie dziecko jest dla matki najpiękniejsze. Ale rozmawiamy o nauce i naukowych argumentów musimy sie trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.04, 10:45 przybylskip napisał: Wystarczy, że psy będą miały wykształconą ewolujcyjnie cechę posłuszeństwa człowiekowi (a być może każdej istocie go przypominającej). Za każdym (lub prawie każdym) razem będą robić to, co on im każe. podczas testu na inteligencje przeprowadzanym na ludziach, tez oczekuje sie, ze wykonaja zadane im przez innych zadanie i zdolnosc wypelnienia oczekiwan oceniana jest jako stopien inteligencji. >Jego wierność, towarzyskość i przyjacielskość to dodatkowe atuty, dzięki którym zaskarbił sobie miłość tylu ludzi. moze to i wiernosc, towarzyskosc... itd. a moze to tylko zbior metod wymuszania na wlascicielach spelniania wlasnych zyczen. dzieci, juz w wieku poniemowlecym - ucza sie tego w bardzo podobny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Psy są inteligentniejsze od małp 18.02.04, 10:52 przybylskip napisał: > 1. Zdolność odczytywania sygnałów bynajmniej nie musi świadczyć o inteligencji. Właśnie. Co ważne, Hare w swoim artykule NIE używa słowa inteligencja, nie sądzę, żeby go użył w wykładzie. Przypuszczam, że to jedynie radosna twórczość niedouczonego redaktora GW. > Wystarczy, że psy będą miały wykształconą ewolujcyjnie > cechę posłuszeństwa człowiekowi (a być może każdej istocie go przypominającej). Nie nie. Raczej: zdolność do odczytywania sygnałów wytwarzanych przez ludzi. Tu nie chodzi o "ślepe" posłuszeństwo, bo poprawne odczytanie sygnałów było nagradzane jedzeniem. Na ile ja to rozumiem, to Hare twierdzi, że w procesie selekcji związanej z udomowieniem wybierano psy dobrze komunikujące się z człowiekiem co spowodowało ciśnienie selekcyjne i ewolucję psa w tym kierunku. Cytat: [...] these results provide the strongest support for the domestication hypothesis: that dogs’ social-communicative skills with humans were acquired during the process of domestication. Given that dogs’ abilities to use human social cues originated during the process of domestication, it is likely that individual dogs that were able to use social cues to predict the behavior of humans more flexibly than could their last common wolf ancestor (which was only capable of using human social cues at low levels, like primates) were at a selective advantage. Potentially, this adaptive hypothesis can be tested further by replicating experiments two and three with another domesticated canid species, Belyaev’s silver foxes, who were experimentally domesticated without any direct selection for their social-cognitive or communicative abilities (27). These findings demonstrate a signficant social-cognitive difference between two closely related nonhuman species (dogs and wolves) and also provide evidence for the adaptive context—in this case, a unique context—in which this difference evolved. Our conclusion is that as a result of the process of domestication, some aspects of the social-cognitive abilities of dogs have converged, within the phylogenetic constraints of the species, with those of humans through a phylogenetic process of enculturation, perhaps similar in some ways to the ontogenetic process of enculturation experienced by some nonhuman primate individuals raised by humans Koniec cytatu. >(nota bene ciekaw jestem, czy to > na nicz były prowadzone badania, a nie na jakichś pawianach, czy rezusach). O ile wiem na szympansach. Jeśli chcesz, mogę Ci przesłać pdf-a z pracą Hare'a, gdzie są odnośniki do literatury tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Zdolnosc odczytywania sygnalow IP: *.ifn-magdeburg.de 18.02.04, 14:05 na pewno tak. Wlasnie u ras pasterskich jest ona genialnie rozwinieta. I stanowi niewielki fragment tego co nazywamy inteligencja. Bo to np ze ktos szybko uczy sie jezykow nie znaczy ze a) uczy sie ich trwale, b) ze jest inteligentniejszy od tego kto uczy sie ich wolniej:)Dalej jest to odczytywanie sygnalow na znacznie nizszym poziomie niz jakikolwiek ludzki jezyk. Wszystko jak powiedziales - doszlo tu niestety nie tyle do przeniesienia informacji, czy tez jej podtrzymania, jak kto woli, a nieszczesnego przetworzenia z ubytkiem na zawartosci merytorycznej.. co sie gazetom zdarza. A swoja droga i wilki b. dobrze bazuja na swoich wlasnych social cues- ktos ze Skandynawii o tym pisal, wiec skok nie az tak gwaltowny. Udomowienie pomoglo jednak chyba bardziej w wydobyciu i moze zaakcentowaniu tych cues dzwiekowych- ktore sa b. urozmaicone jedynie u wilczych szczeniat ale to tylko moje wlasne spekulacje. Jak masz pdf- to bardzo poprosze Ucalowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ornitolog Najinteligentniejszymi zwierzętami IP: *.altkom.pl 18.02.04, 12:18 (oprócz człowieka) są papugi żako!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspen Eksperyment z miskami IP: *.sikt.chalmers.se 18.02.04, 14:08 Ja mimo wszystko czegos w tym eksperymencie nie rozumiem, pewnie moja inteligencja nie dorownuje inteligencji psa. Czy moze mi ktos wytlumaczyc? Eksperyment polegal na tym, ze pod jedna z dwoch odwroconych misek wkladano psi przysmak i obserwowano, ktora pies wybierze, ewentualnie zasugerowany podpowiedzia czlowieka. Nie tylko z ksiazek do biologii, ale i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze psy maja fenomenalny wech, jak mi wiadomo, lepszy od malp. Jesli przychodze do domu z dwoma siatkami zakupow i w jednej jest kielbasa, a w drugiej np. proszek do prania, to moj ukochany piesek bez wahania probuje sie dobrac do tej pierwszej, niezaleznie od jakichkolwiek (pozytywnych czy zdecydowanie negatywnych) sygnalow z mojej strony. Czy mam z tego wyciagnac wniosek, ze jest nie tylko superinteligentny, ale w dodatku telepata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Psy mozna nauczyc znacznie wiecej IP: *.ifn-magdeburg.de 18.02.04, 14:21 to nic nowego. Slyszal Pan o sporcie agility? NO takie przeszkodki - tor jak dla koni a pies ma skakac w kolejnosci zaznaczonej cyframi. Przewodnik psa dowiaduje sie na pare minut przed rozpoczeciem biegu w jakiej kolejnosci pies ma pokonywac przeszkody. Zabawa jest na czas. Mowi Panu to cos? Zabawa jest znana od baaardzo dawna. Zaczela sie bodajze w UK, rozwija sie na calym swiecie. Wie Pan ile sekund potrzebuje pies na zrozumienie polecenia? Oczywiscie przewodnik psa jest na torze. Zeby psa zmotywowac do wlasciwego tempa biegnie obok. Czasem to sugeruje psu przez jakie przeszkody ma skakac, ale czasem jest tak ze dokladnie obok sa dwie, w tym jedna ktora pies ´lubi mniej´ a musi pokonac te druga. Wiec jest gest, albo slowo, albo jakis manewr, ktory musi dac wlasciwy sygnal.. PS- nagroda jest bieg za pileczka na koniec a nie zarcie i zadowolenie Pana.. Kielbasa nie motywuje do takiego tempa. A wie Pan ze psa mozna nawet ´nakrecac´ do startu do maszyny wyrzucajacej pileczki i taki ´nakrecony´ glosem i poklepywaniem pies NAPRAWDE biegnie znacznie szybciej? Prosze obejrzec na jakims programie zawody Flyball- zobaczy Pan o czym mowie- w USA to b. popularna zabawa. Przy okazji - nie slyszalam by psy bawiace sie w agility, flyball itd, uczestniczyly w jakichkolwiek wypadkach pogryzien ludzi. A przy okazji takich zawodow jest tlum ludzi, zawody sa w halach itd- wiec pelny stres. Prawda jest taka ze w Polsce jakos takich sportow sie nie popiera. Stare ukladziki zmonopolizowaly i ukatrupily je na tyle skutecznie, ze polowa Polakow o ich istnieniu nie ma pojecia.. Potem sie tylko wszyscy pytaja dlaczego psy czasem gryza? Ano ludzie tez czasem moga byc tylko inteligentni a czasem inteligentniejsi.. Np nie popierac monopolu. Co Pan na to? Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Eksperyment z miskami 18.02.04, 14:40 Nie tylko z ksiazek do biologii, ale i z wlasnego > doswiadczenia wiem, ze psy maja fenomenalny wech, No juz tacy glupi Ci naukowcy nie sa. Cytat z pracy Hare'a (czesc porownujaca psy i wilki) In the second experiment, seven adult wolves (Canis lupus) and seven adult dogs were tested in a series of object choice tasks. The following social cues were used to indicate the food’s location: (i) Gaze Point Tap cue (GPT): The experimenter looked toward the baited bowl while extending his/ her cross-lateral arm and tapping on the bowl for 3 to 5 s, which made a small noise. (ii) Gaze Point cue (GP): identical to GPT, except that the tapping was replaced with pointing at the baited bowl (the index finger was 10 to 15 cm from the bowl). (iii) Point cue (P): identical to GP, except that no gaze cue was given (the experimenter looked at the subject). (iv) Control cue (C): the experimenter gave no cue (looked straight ahead) (26). Koniec cytatu W C condition zwierzeta nie potrafily wybrac miski z jedzeniem czesciej niz gdyby robily to calkiem przypadkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOO Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 14:26 I od ludzi też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Mój kot jest mądrzejszy od mojego psa IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 15:47 A na dodatek mniej mi zawraca głowę. Tak samo jak pies mruczy mi, ze chce jeść lub wyjść na dwór, dokładnie wie kiedy nie można mi przeszkadzać i skuteczniej od mego psa spycha mnie z łóżka. No cóż nie aportuje, ale może właśnie to świadczy o jego niezależności a nie o głupocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axis Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: *.nsm.pl 18.02.04, 20:22 bo psow sie (w europie) ie jada a kury i indyki owszem? inaczej bo psy to zwierzeta domowe, a indyki i kury gospodarcze? a poza tym tylko scisle wyselekcjonowane kury i indyki maja potomstwo. ale rasowi mieszczanie nie maja o tych sprawach pojecia ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: *.medizin.uni-leipzig.de 21.02.04, 15:05 bo kury i indyki to ptaki a psy jako ssaki juz stoja wyzej w systematyce i ewolucji a tez nie potrafia jeszcze liczyc-ale kto wie co bedzie za tysiac lat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: Psy są inteligentniejsze od małp IP: 82.145.89.* 22.02.04, 01:04 Ciekawe czemu badania przenoszenia się chorby odludzkiej zwanej inteligncją skupiły się na psach? Może innym zwierzętom też poplątało się w głowie od obcowania z ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś