Dodaj do ulubionych

Koniec z bolesnymi miesiączkami

28.03.10, 13:26
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • nomina HIT 28.03.10, 17:51
      Być może lek pomoże. Ale mieszanie w wazopresynie może skończyć się kłopotami z
      układem moczowym. A szkoda, że nikt nie popatrzył na istniejące i doskonale
      opisane w literaturze medycznej przypadłości: za część problemów z bolesnymi
      miesiączkami odpowiedzialna jest nietolerancja histaminy (HIT) i niedobór
      oksydazy diaminowej (DAO). Przypadłość będzie się nasilać, ponieważ istniejąca
      żywność i leki zawierają masę substancji sztucznych, bardzo wysokohistaminowych
      (lub będących inhibitorami DAO), typu barwniki azowe, maltodekstryny, sorbitole,
      benzoesany itd., więc faszerowani tymi histaminowymi bombami, mamy coraz większy
      problem z ich rozkładem.

Jeśli więc, droga forumowiczko, masz bolesne miesiączki, a oprócz tego migreny,
      skłonności do alergii, astmy czy kataru alergicznego - spróbuj przejść na dietę
      niskohistaminową i włącz do diety wysokie dawki manganu i magnezu. Tylko nie
      stosuj polskich leków p/histaminowych, bo one mają w substancjach
      pomocniczych... wyzwalacze histaminy (sic!), takie jak barwniki, sorbitol. Być
      może akurat Ty masz HIT i zmniejszysz swoje dolegliwości bez grzebania w
      hormonach przysadki.
      • easz Re: HIT 28.03.10, 23:37

nomina napisał(a):

> Jeśli więc, droga forumowiczko, masz bolesne miesiączki, a oprócz
        tego migreny,
        > skłonności do alergii, astmy czy kataru alergicznego - spróbuj
        przejść na dietę niskohistaminową i włącz do diety wysokie dawki
        manganu i magnezu.

A czy mogłabyś coś więcej napisać o tej diecie, ew. jakiś link
        zapodać z wygodnym źródłem? I czy dieta niskohistaminowa to to samo
        co antyhistaminowa? Bo po takim wpisie gugle wyrzucają więcej
        wyników, ale nie mogę jakoś się doszukać, czy to to samo, czy nie.
        Dziękuję.
        • nomina Re: HIT 29.03.10, 11:21
          Odpowiadam hurtem:

Dieta niskohistaminowa technicznie to jest to samo co antyhistaminowa (choć to
          ostatnie słowo jest nieco na wyrost: nie da się zupełnie ograniczyć histaminy;
          ja przez kilka miesięcy jadłam tylko kurczaka i piłam wodę, ale na dłużej tak
          się nie da). Więcej znajdziecie np. w linku w mojej stopce. Szczegóły sobie
          poszukajcie, nie chcę tu uprawiać kryptoreklamy.

Najczęściej cytowanym w medycznej prasie zagranicznym artykułem jest "Histamine
          intolerance..." prof. L. Mainz i N. Novak. Aha, nie zdziwcie się, ale Polska HIT
          "nie uznała" (zapytajcie o klasyfikację wg ICD-10), więc Wasi lekarze mogą o tym
          nie wiedzieć.

Pomocne jest stosowanie suplementów DAO, ale to trzeba sprowadzać z zagranicy
          (USA, Kanada, Niemcy, Skandynawia). Roboczo można wspomagać się wysokimi dawkami
          manganu (ja brałam 4-8 mg), on stymuluje wzrost DAO. Warto jeść magnez, cynk,
          wit. C, jak kto może - wapń - one działają antyhistaminowo. Ale uwaga! Mangan
          powoduje też wzrost insuliny, a magnez uwrażliwia tkanki na insulinę, więc
          lepiej zrobić przed kuracją OGTT z insuliną, żeby zobaczyć, jaki poziom ma się
          przed nią. A jak ktoś ma problemy z gospodarką węglowodanową, to tylko pod
          kontrolą endokrynologa/diabetologa.

Racją jest odstawienie "śmieciowego jedzenia", bo tam tych histaminowyzwalaczy
          jest najwięcej. A najgorsze, że producenci często o tym nie piszą lub piszą
          drobnym druczkiem - np. do zwykłego, rzekomo czystego mielonego mięsa z indyka
          Indykpolu dodana jest maltodekstryna. Ale, Rrosemary, z zieleniną uważaj - część
          z nich to takie bomby histaminowe, że lepiej rozważyć zalety i wady :).
          • easz Re: HIT 29.03.10, 12:03

Dziękuję pięknie. Zainteresowało mnie to, co napisałaś z powodu alergii. Już widzę, że u lekarza może być problem z porozumieniem się, niestety, ale poczytam więcej i zobaczę, może samej mi się uda do czegoś dojść. Dzięki:)
            • nomina Re: HIT 29.03.10, 17:34
              Easz, na zdrowie :)! Jakbyś potrzebowała więcej, to pisz. A najlepiej szukaj w PubMedzie hasła "histamine intolerance". Niektórzy nazywają to alergią IgE-niezależną, jak trafisz na mądrego alergologa, powinien wiedzieć, o co chodzi :).
              Najśmieszniejsze, że wyrzucana histamina podrażnia miejsca uszkodzeń głównie śluzówek. I tak, mając HIT, możesz odczuwać pogorszenia pęcherza czy śluzówek okolic pochwy i sugerować, że masz infekcję układu moczowo-płciowego, a to tylko podrażnienie. Aha, wypadanie włosów (jeśli nie wiąże się np. z niedoborem cynku po tabletkach antykoncepcyjnych) i pogorszenie stanu skóry też może być od HIT.
      • rrosemary Re: HIT 28.03.10, 23:43
        nomina, a mógłbyś/mogłabyś rozwinąć jak wygląda taka dieta nieskohistaminowa?

Przyznam, że już dawno zauważyłam u siebie zdecydowane polepszenie dolegliwości
        zw z okresem, jak po prostu zaczęłam o siebie dbać, czyli nie jeść świństw,
        dobrze spać, ogólnie zwolnić tempo i wcinać dużo zielonych warzyw.
    • monoekann Re: Koniec z bolesnymi miesiączkami 28.03.10, 20:04
      problem dotyczy 45-90% kobiet w wieku rozrodczym

dobre dokladne badania.
    • cypis.syn.rumcajsa Re: Koniec z bolesnymi miesiączkami 28.03.10, 21:35
      pani na zdjęciu wygląda jakby naprawdę miała bolesną miesiączkę!

roftl
    • jedrek4 Re: Koniec z bolesnymi miesiączkami 28.03.10, 22:31
      Czy wazopresyna to tzw hormon "wierności"?
      • veruna Re: Koniec z bolesnymi miesiączkami 28.03.10, 23:33
        nie, to oksytocyna
    • legrange Koniec z bolesnymi miesiączkami 29.03.10, 01:52
      Się baby nie cieszcie. Jak zwykle Kościół katolicki w osobach swoich
      hierarchów postawi weto i będzie po sprawie. Jeszcze się nie zdarzyło, aby Kk
      nie był przeciw czemukolwiek, byle uprzykrzyć życie swoich owieczek.
      "Wszystkie religie to niewyobrażalne nieszczęście rodzaju ludzkiego".
    • doroslo Koniec z bolesnymi miesiączkami 29.03.10, 15:48
      No fakt, bolesne miesiączki to pewnie kara boża za grzech pierworodny i ludzka
      medycyna nie powinna się do spraw wyższych wtrącać...Myślę, że kościół tego
      leku nie poprze...;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka