pani_bozia 28.03.10, 13:26 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nomina HIT 28.03.10, 17:51 Być może lek pomoże. Ale mieszanie w wazopresynie może skończyć się kłopotami z układem moczowym. A szkoda, że nikt nie popatrzył na istniejące i doskonale opisane w literaturze medycznej przypadłości: za część problemów z bolesnymi miesiączkami odpowiedzialna jest nietolerancja histaminy (HIT) i niedobór oksydazy diaminowej (DAO). Przypadłość będzie się nasilać, ponieważ istniejąca żywność i leki zawierają masę substancji sztucznych, bardzo wysokohistaminowych (lub będących inhibitorami DAO), typu barwniki azowe, maltodekstryny, sorbitole, benzoesany itd., więc faszerowani tymi histaminowymi bombami, mamy coraz większy problem z ich rozkładem. Jeśli więc, droga forumowiczko, masz bolesne miesiączki, a oprócz tego migreny, skłonności do alergii, astmy czy kataru alergicznego - spróbuj przejść na dietę niskohistaminową i włącz do diety wysokie dawki manganu i magnezu. Tylko nie stosuj polskich leków p/histaminowych, bo one mają w substancjach pomocniczych... wyzwalacze histaminy (sic!), takie jak barwniki, sorbitol. Być może akurat Ty masz HIT i zmniejszysz swoje dolegliwości bez grzebania w hormonach przysadki. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: HIT 28.03.10, 23:37 nomina napisał(a): > Jeśli więc, droga forumowiczko, masz bolesne miesiączki, a oprócz tego migreny, > skłonności do alergii, astmy czy kataru alergicznego - spróbuj przejść na dietę niskohistaminową i włącz do diety wysokie dawki manganu i magnezu. A czy mogłabyś coś więcej napisać o tej diecie, ew. jakiś link zapodać z wygodnym źródłem? I czy dieta niskohistaminowa to to samo co antyhistaminowa? Bo po takim wpisie gugle wyrzucają więcej wyników, ale nie mogę jakoś się doszukać, czy to to samo, czy nie. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: HIT 29.03.10, 11:21 Odpowiadam hurtem: Dieta niskohistaminowa technicznie to jest to samo co antyhistaminowa (choć to ostatnie słowo jest nieco na wyrost: nie da się zupełnie ograniczyć histaminy; ja przez kilka miesięcy jadłam tylko kurczaka i piłam wodę, ale na dłużej tak się nie da). Więcej znajdziecie np. w linku w mojej stopce. Szczegóły sobie poszukajcie, nie chcę tu uprawiać kryptoreklamy. Najczęściej cytowanym w medycznej prasie zagranicznym artykułem jest "Histamine intolerance..." prof. L. Mainz i N. Novak. Aha, nie zdziwcie się, ale Polska HIT "nie uznała" (zapytajcie o klasyfikację wg ICD-10), więc Wasi lekarze mogą o tym nie wiedzieć. Pomocne jest stosowanie suplementów DAO, ale to trzeba sprowadzać z zagranicy (USA, Kanada, Niemcy, Skandynawia). Roboczo można wspomagać się wysokimi dawkami manganu (ja brałam 4-8 mg), on stymuluje wzrost DAO. Warto jeść magnez, cynk, wit. C, jak kto może - wapń - one działają antyhistaminowo. Ale uwaga! Mangan powoduje też wzrost insuliny, a magnez uwrażliwia tkanki na insulinę, więc lepiej zrobić przed kuracją OGTT z insuliną, żeby zobaczyć, jaki poziom ma się przed nią. A jak ktoś ma problemy z gospodarką węglowodanową, to tylko pod kontrolą endokrynologa/diabetologa. Racją jest odstawienie "śmieciowego jedzenia", bo tam tych histaminowyzwalaczy jest najwięcej. A najgorsze, że producenci często o tym nie piszą lub piszą drobnym druczkiem - np. do zwykłego, rzekomo czystego mielonego mięsa z indyka Indykpolu dodana jest maltodekstryna. Ale, Rrosemary, z zieleniną uważaj - część z nich to takie bomby histaminowe, że lepiej rozważyć zalety i wady :). Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: HIT 29.03.10, 12:03 Dziękuję pięknie. Zainteresowało mnie to, co napisałaś z powodu alergii. Już widzę, że u lekarza może być problem z porozumieniem się, niestety, ale poczytam więcej i zobaczę, może samej mi się uda do czegoś dojść. Dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: HIT 29.03.10, 17:34 Easz, na zdrowie :)! Jakbyś potrzebowała więcej, to pisz. A najlepiej szukaj w PubMedzie hasła "histamine intolerance". Niektórzy nazywają to alergią IgE-niezależną, jak trafisz na mądrego alergologa, powinien wiedzieć, o co chodzi :). Najśmieszniejsze, że wyrzucana histamina podrażnia miejsca uszkodzeń głównie śluzówek. I tak, mając HIT, możesz odczuwać pogorszenia pęcherza czy śluzówek okolic pochwy i sugerować, że masz infekcję układu moczowo-płciowego, a to tylko podrażnienie. Aha, wypadanie włosów (jeśli nie wiąże się np. z niedoborem cynku po tabletkach antykoncepcyjnych) i pogorszenie stanu skóry też może być od HIT. Odpowiedz Link Zgłoś
rrosemary Re: HIT 28.03.10, 23:43 nomina, a mógłbyś/mogłabyś rozwinąć jak wygląda taka dieta nieskohistaminowa? Przyznam, że już dawno zauważyłam u siebie zdecydowane polepszenie dolegliwości zw z okresem, jak po prostu zaczęłam o siebie dbać, czyli nie jeść świństw, dobrze spać, ogólnie zwolnić tempo i wcinać dużo zielonych warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
monoekann Re: Koniec z bolesnymi miesiączkami 28.03.10, 20:04 problem dotyczy 45-90% kobiet w wieku rozrodczym dobre dokladne badania. Odpowiedz Link Zgłoś
cypis.syn.rumcajsa Re: Koniec z bolesnymi miesiączkami 28.03.10, 21:35 pani na zdjęciu wygląda jakby naprawdę miała bolesną miesiączkę! roftl Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek4 Re: Koniec z bolesnymi miesiączkami 28.03.10, 22:31 Czy wazopresyna to tzw hormon "wierności"? Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Koniec z bolesnymi miesiączkami 29.03.10, 01:52 Się baby nie cieszcie. Jak zwykle Kościół katolicki w osobach swoich hierarchów postawi weto i będzie po sprawie. Jeszcze się nie zdarzyło, aby Kk nie był przeciw czemukolwiek, byle uprzykrzyć życie swoich owieczek. "Wszystkie religie to niewyobrażalne nieszczęście rodzaju ludzkiego". Odpowiedz Link Zgłoś
doroslo Koniec z bolesnymi miesiączkami 29.03.10, 15:48 No fakt, bolesne miesiączki to pewnie kara boża za grzech pierworodny i ludzka medycyna nie powinna się do spraw wyższych wtrącać...Myślę, że kościół tego leku nie poprze...;-) Odpowiedz Link Zgłoś