Dodaj do ulubionych

Jak mieć dobry zgryz

09.05.10, 14:57
Wszystko to piekne: Mam jedno pytanie: Co maja zrobic rodzice dziecka z wada
zgryzu jesli nie maja pieniedzy na leczenie???

Obserwuj wątek
    • malfleur Re: Jak mieć dobry zgryz 09.05.10, 17:55
      No wlasnie... W Wielkiej Brytanii, na przyklad, leczenie ortodontycznie jest
      darmowe do 18 roku zycia.
      • dala.tata Re: Jak mieć dobry zgryz 09.05.10, 18:02
        tyle ze od 12tego i sa duze kolejki. i prywatnie jest szybciej i lepiej.

malfleur napisała:

> No wlasnie... W Wielkiej Brytanii, na przyklad, leczenie ortodontycznie jest
        > darmowe do 18 roku zycia.
    • mrowka_r Re: Jak mieć dobry zgryz 09.05.10, 23:49
      Wady zgryzu są leczone w ramach gwarantowanych świadczeń stomatologicznych do
      13-go roku życia łącznie z zastosowaniem aparatu ruchomego.
      Do 12-go roku życia aparaty ruchome są całkowicie refundowane przez Narodowy
      Fundusz Zdrowia (NFZ).
      Raz w roku zapewniona jest także bezpłatna naprawa aparatu.
      Aparaty stałe nie są refundowane, muszą być już całkowicie finansowane przez
      rodzica lub opiekuna. Nie podlegają także darmowej wyminie i naprawie.
    • sisigma Re: Jak mieć dobry zgryz 10.05.10, 10:16
      > Wszystko to piekne: Mam jedno pytanie: Co maja zrobic rodzice
      dziecka z wada
      > zgryzu jesli nie maja pieniedzy na leczenie???
      >

Oszczędzać? Wada zgryzu może poczekać nawet kilka lat do uzbierania
      potrzebnej sumy. Dziadkowie się dołożą plus różne "datki"
      okolicznościowe - choinki, komunie, urodziny... Spokojnie się
      nazbiera. Leczenie dzieci jest szybsze więc tańsze! Dużo szybsze.
    • harrypotter wyprowadzic sie do innego kraju 14.05.10, 18:21
      gdzie leczenie jest darmowe do 18 roku zycia
    • sselrats Ortodoncja i dbalosc o zeby w Europie 14.05.10, 18:40
      jest daleko za USA - a w Polsce to juz zupelnie.
    • mantaa Jak mieć dobry zgryz 14.05.10, 18:50
      Wszystko z pozoru wydaje się proste i piękne. Niestety rzeczywistość czasami
      wygląda inaczej, mniej kolorowo. Jestem osobą 40 letnią i od 1,5 roku noszę
      aparat. Miałam pecha gdyż trafiłam na niekompetentną osobę, która
      eksperymentuje moim kosztem. Moje zęby po 1,5 roku są proste tylko w obrębie
      trójek-czwórek, to co dzieje się z trzonowcami to istny koszmar. Zęby
      poprzemieszczały się w wyniku niewłaściwego leczenia, nie są ustawione w
      prostym rzędzie, między nimi powstały duże szpary... a lekarz prowadzący
      zamierza właśnie zakończyć leczenie i zostawić moje zęby w takim stanie. Nie
      ma pomysłu na poprawę tego stanu. Dodam, że przed leczeniem miałam krzywe zęby
      przednie, pozostałe tkwiły w równym szeregu. Mam również kilka ubytków i to,
      oraz brak wystarczającej wiedzy ortodontycznej ze strony lekarza, doprowadziło
      do obecnego fatalnego stanu. Jestem załamana. Nie mam funduszy na nowy aparat
      i kontynuację leczenia pod okiem innego specjalisty. Nie wiem co w obecnej
      sytuacji mam począć. Proszę o radę jednocześnie przestrzegając przed
      niekompetentnymi lekarzami. Sprawdźcie lekarza, popytajcie znajomych,
      szukajcie opinii w internecie zanim rozpoczniecie leczenie, którego skutki
      mogą być opłakane.
    • mantaa Jak mieć dobry zgryz 14.05.10, 18:54
      Wszystko z pozoru wydaje się proste i piękne. Niestety rzeczywistość czasami wygląda inaczej, mniej kolorowo. Jestem osobą 40 letnią i od 1,5 roku noszę aparat. Miałam pecha gdyż trafiłam na niekompetentną osobę, która eksperymentuje moim kosztem. Zęby proste są tylko w obrębie trójek-czwórek, to co dzieje się z trzonowcami to istny koszmar. Zęby poprzemieszczały się w wyniku niewłaściwego leczenia, nie są ustawione w prostym rzędzie, między nimi powstały duże szpary... a lekarz prowadzący zamierza właśnie zakończyć leczenie i zostawić moje zęby w takim stanie. Nie ma pomysłu na poprawę tego stanu. Dodam, że przed leczeniem miałam krzywe zęby przednie, pozostałe tkwiły w równym szeregu. Mam również kilka ubytków i to, oraz brak wystarczającej wiedzy ortodontycznej ze strony lekarza, doprowadziło do obecnego fatalnego stanu. Jestem załamana. Nie mam funduszy na nowy aparat i kontynuację leczenia pod okiem innego specjalisty. Nie wiem co w obecnej sytuacji mam począć. Proszę o radę jednocześnie przestrzegając przed niekompetentnymi lekarzami. Sprawdźcie lekarza, popytajcie znajomych, szukajcie opinii w internecie zanim rozpoczniecie leczenie, którego skutki mogą być opłakane.
      • sselrats Re: Jak mieć dobry zgryz 14.05.10, 19:40
        A drogo bylo?
        • mantaa Re: Jak mieć dobry zgryz 14.05.10, 20:05
          Leczenie ortodontyczne do tanich nie należy. Do tej pory kosztowało mnie ponad 4
          tysiące...
          • jednorazowy3 Re: Jak mieć dobry zgryz 14.05.10, 21:00
            Prawdziwy fachowiec na pewno Ci pomoże. Możesz się posiłkować kredytem w razie czego.
          • madziulka_ash Re: Jak mieć dobry zgryz 14.05.10, 21:39
            Kobieto, zaskarż lekarza o zniszczenie ci zgryzu dostaniesz odszkodowanie
            (należy ci się z cała pewnością!!!) i będziesz miała na naprawienie zębów i na
            wiele innych rzeczy,i przynajmniej inni będą mieli świadomość, że ortodonta to
            oszust
    • netmikas Jak mieć dobry zgryz 14.05.10, 22:35
      Wada polegająca na cofniętej żuchwie to z pewnością nie progenia!!!
      Progenia to inaczej przodożuchwie, czyli żuchwa wysunięta do przodu w stosunku
      do kości szczęki. A tak na marginesie 2 lata temu zdecydowałam się na taką
      operację-właśnie miałam progenię-nie żałuję:)

• niewolnik_slow Efekty uboczne aparatu stałego 15.05.10, 08:00
      Nosiłam aparat i nie żałuję, bo stałam się dzięki temu bardziej pozytywną i pewną siebie osobą.
      Niestety na tylko na parę lat.
      Dlaczego nikt nie mówi o efektach ubocznych?? W moim najbliższym otoczeniu 8 osób nosiło aparaty (ja po 20 roku życia)i to są efekty uboczne występujące conajmniej u 6 z nas, po zdjęciu aparatu.
      - odsłonięte i bardzo nadwrażliwe szyjki zębowe
      - pojawiła się skłonnośc do osadu: po 2 tygodniach od czyszczenia zęby znów robią się żółte! a to przez uszkodzenia, które zostawił w szkliwie aparat.
      - osłabienie zębów w miejscach, gdzie założone były pierścienie - na przestrzeni 2 lat prawie u wszystkich to właśnie tam pojawiły się ubytki
      - mówienie, że aparat nie boli dziwi mnie bardzo - raczej wszyscy zgadzamy się, że pierwsze 2 tygodnie są koszmarne, jak również dzień lub dwa po każdej wizycie i założeniu 'gumek'na zamki.
      - założenie aparatu najczęściej wiąże się z usunięciem od 2 zdrowych zębów.

Dodatkowo ja mam teraz bardzo poważne problemy zdrowotne, wynikające z założenia pierścieni na martwy ząb. Ząb trzeba usunąć i wypełnić tę przestrzeń, jak również tę obok, powstałą po usunięciu zęba "pod aparat".

Jak widać, nie wszystko wygląda tak różowo, jak chcieliby nas o tym przekonać ortodonci. Lepiej dobrze się zastanowić, a przed podjęciem decyzji odwiedzić kilku ortodontów, zapytać o wszystko, co wiąże się z leczeniem i zagrożeniami PO.
      • mary_an Re: Efekty uboczne aparatu stałego 15.05.10, 10:03
        Ja nosilam tez aparat i nie widze zadnych skutkow ubocznych o ktorych piszesz -
        nie odczuwalam bolu, co najwyzej lekki dyskomfort po zalozeniu, mam zdrowe biale
        zeby, nie mialam problemow w miejscach zakladania pierscieni, zeby sa super
        prosciutkie i naprawde piekne i powiem, ze bylo warto, polecam wszystkim :)
        • niewolnik_slow Re: Efekty uboczne aparatu stałego 15.05.10, 10:36
          Wierzę. Np. mój brat nie miał zupełnie żadnych dolegliwości ani w trakcie leczenia ani po. Ale nie jest to reguła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka