Dodaj do ulubionych

Kiedyś to dopiero były kaszaloty!

03.07.10, 20:54
Podobno obowiązuje cisza wyborcza :)
Obserwuj wątek
    • adigyrb4 Re: Kiedyś to dopiero były kaszaloty! 03.07.10, 20:57
      ale wolę kaczorka z kotem niż Bronka z kaszalotem.
    • kornel-1 Życie po życiu? 03.07.10, 22:03
      Piotr Cieśliński napisał:
      "Żył 12-13 mln lat temu, [...]
      Wyginął, gdyż prawdopodobnie nie wytrzymał zmiany klimatu w późnym miocenie."

Hm.
      Wielkie
      wymieranie mioceńskie
      było w
      środkowym miocenie, ale
      wcześniej niż żył Leviathan melvillei. O jakie więc zmiany klimatu
      chodzi w kilka milionów lat (późny miocen) po okresie kiedy żył ten ssak?

Mam jeszcze jedno pytanie: skąd wiadomo, że kaszaloty zmieniły dietę? W
      miocenie nie było kałamarnic?
      Były. ? Czyli to
      wyjątkowo duże zęby świadczą o tym, że Leviathan melvillei żywił się
      waleniami? A może wymarły, bo szczęki przestały się im zamykać? ;-)

Kornel
      • maruda.r Re: Życie po życiu? 05.07.10, 15:00
        kornel-1 napisał:

> Mam jeszcze jedno pytanie: skąd wiadomo, że kaszaloty zmieniły dietę? W
        > miocenie nie było kałamarnic?

Twoja wątpliwość wydaje się uzasadniona, o ile uznamy, że specyficzna budowa
        pyska kaszalota ma związek z polowaniem na kałamarnice. Jeżeli praprzodkowie
        kaszalotów polowali na inne walenie, to powinni mieć budowę pyska bardziej
        podobną do orek.

• pioc2 Re: Życie po życiu? 05.07.10, 19:42
        kornel-1 napisał:
        > Hm. Wiekie wymieranie mioceńskie było w środkowym miocenie...

lewiatan je przeżył, tak jak i megalodon. Miocen jest stopniowo coraz
        chłodniejszy, pod koniec tej epoki pojawiają się zlodowacenia okolic
        podbiegunowych. Następny pliocen ma już zdecydowanie surowszy klimat.
        O te zmiany klimatu chodzi.

> Mam jeszcze jedno pytanie: skąd wiadomo, że kaszaloty zmieniły
        > dietę?

nie wiadomo. Wiadomo tylko że lewiatan miał tak wielkie zębiska, i to zarówno na
        górnej jak i na dolnej szczęce, że pewnie inaczej polował niż dzisiejsze kaszaloty.

• kornel-1 Re: Życie po życiu? 05.07.10, 19:51
          pioc2 napisał:

> kornel-1 napisał:
          > > Hm. Wiekie wymieranie mioceńskie było w środkowym miocenie...
          >
          > lewiatan je przeżył, tak jak i megalodon. Miocen jest stopniowo coraz
          chłodniejszy, pod koniec tej epoki pojawiają się zlodowacenia okolic
          podbiegunowych. Następny pliocen ma już zdecydowanie surowszy klimat.
          > O te zmiany klimatu chodzi.

Sorry, ale nie rozumiem tego wyjaśnienia. Fakty są takie: znaleziono szkielet
          lub szkielety zwierzaka i określono jego wiek na 12-13 mln lat. Stad informacja,
          iż ów zwierzak żył 12-13 lat temu. Czy żył przed i podczas
          środkowomioceńskiego
          wymierania
          ? I przetrwał?! Na podstawie jakich faktów lub
          przesłanek należy przypuszczać, że ten gatunek żył 2 miliony (i więcej)
          lat wcześniej? Na jakiej podstawie można twierdzić, że wykończyły go zmiany
          klimatu pod koniec miocenu, który skończył się 6.5 miliona lat później?

Nic nie rozumiem ;-)

Kornel
          • pioc2 Re: Życie po życiu? 05.07.10, 21:43
            kornel-1 napisał:

> Sorry, ale nie rozumiem tego wyjaśnienia. Fakty są takie:...

Fakty są takie: napisałeś, że lewiatana wykończyło wymieranie środkowego Miocenu
            i nie rozumiesz, jak to się mogło stać, bo przecież lewiatan żył 2 mln lat później.

A ja ci odpisałem, że lewiatana nie wykończyło wymieranie środkowego miocenu,
            tylko późniejsze zmiany klimatyczne.

Czego tu nie rozumiesz?

Wracając do tematu. Czy lewiatan w ogóle żył w środkowym miocenie? Jeśli się
            znajdą jego szczątki z tego okresu, będziemy pewni. Na razie można tylko
            spekulować, tak jak o jego diecie i sposobach polowania. A spekuluje się,
            porównując go do innego wielkiego morskiego drapieżnika tych czasów, czyli
            gigantycznego rekina. Ten pływał sobie spokojnie mniej więcej od oligocenu aż po
            plejstocen.

• kornel-1 Re: Życie po życiu? 05.07.10, 22:09
              pioc2 napisał:

> Fakty są takie: napisałeś, że lewiatana wykończyło wymieranie środkowego Miocenu i nie rozumiesz, jak to się mogło stać, bo przecież lewiatan żył 2 mln lat później.

Ja napisałem?! Nic podobnego! Przyczepiłem się jedynie do podanej przez ciebie informacji, że przyczyną wymarcia gatunku były zmiany klimatu w późnym miocenie: Wyginął, gdyż prawdopodobnie nie wytrzymał zmiany klimatu w późnym miocenie.

Na jakiej podstawie została wprowadzona do artykułu ta informacja? Czy wynika ona z badań czy z przypuszczeń Autora? A jeśli z przypuszczeń, to na czym opartych?

> A ja ci odpisałem, że lewiatana nie wykończyło wymieranie środkowego miocenu, tylko późniejsze zmiany klimatyczne.
              > Czego tu nie rozumiesz?
              >

Ano nie rozumiem, skąd zaczerpnąłeś informację iż gatunek żył przed wielkim wymieraniem mioceńskim (które było 2 mln lat wcześniej niż żył lewiatan).

Krótko mówiąc: w artykule pojawiła się niewiadomego pochodzenia informacja, zaś na forum została wygenerowana kolejna informacja nez źródła.

Ok :))))))))))

Kornel
              • pioc2 Re: Życie po życiu? 06.07.10, 09:03
                kornel-1 napisał:

ja się zmieniłem, jak Kaczyński, więc nie będę odpowiadał złośliwie, ale cierpliwie.

> Na jakiej podstawie została wprowadzona do artykułu ta informacja?

Dobry autor zawsze opiera się na podanych źródłach. W tym wypadku to jest
                Nature, co jest wyraźnie zaznaczone w tekście.
                Cytuję więc teraz za Nature fragment o tym, że lewiatan był dość oczywistym
                przedstawicielem dużych morskich drapieżników w środkowym i późnym miocenie:

A correlation between the emergence of the giant shark Carcharocles megalodon
                and the Miocene diversification of the mysticetes has already been proposed. (...)
                Furthermore, large physeteroid teeth found in other Miocene
                localities worldwide indicate that giant raptorial sperm whales
                occupied a top predator position in various marine regions during
                the Miocene, a role now mostly taken by Orcinus. As such, the
                appearance of these sperm whales probably had a profound impact
                on the structuring of Middle to Late Miocene marine communities
                and food chains, similar to the impact of Orcinus.

Artykuł się kończy fragmentem o wyginięciu dużych drapieżników, sugerując, że
                miało to związek ze zmianą klimatu i związaną z tym zmianą nisz ekologicznych:

The specialized ecology emerging in the lineage of Physeter allowed
                members of this lineage to survive the late Neogene physical and faunal changes
                (cooling following the mid-Miocene climatic optimum, a
                drop in diversity and increased size for some mysticetes (Fig. 4),
                Pliocene diversification of delphinids), co-occurring with the
                extinction of all raptorial sperm whales.
                Further data on the timing of this extinction and the appearance of large
                raptorial delphinids during the Pliocene will be crucial to investigate further
                this marked ecological replacement and its relationships with other late Neogene
                events.

Już zadowolony? Jeśli chcesz mogę wkleić tu cały artykuł, ale myślę, że i tak
                będziesz miał mnóstwo pytań, tylko tym razem musisz je kierować do naukowców. Ja
                się nie wybieram kopać w warstwach mioceńskich ;)

• kornel-1 Re: Życie po życiu? 06.07.10, 10:51
                  pioc2 napisał:

> Dobry autor zawsze opiera się na podanych źródłach. W tym wypadku to jest Nature, co jest wyraźnie zaznaczone w tekście.

Dobry autor nie zmyśla. Chyba, że zajmuje się beletrystyką.

> Cytuję więc teraz za Nature fragment o tym, że lewiatan był dość oczywistym przedstawicielem dużych morskich drapieżników w środkowym i późnym miocenie:
                  >
                  > A correlation between the emergence of the giant shark Carcharocles megalodon and the Miocene diversification of the mysticetes has already been proposed. (.

W miocenie pojawił się pewien rekin oraz powstawały różne gatunki waleni. Aha.

> Furthermore, large physeteroid teeth found in other Miocene
                  > localities worldwide indicate that giant raptorial sperm whales
                  > occupied a top predator position in various marine regions during
                  > the Miocene, a role now mostly taken by Orcinus.

Znajdowane w różnych miejscach mioceńskie zęby kaszalotowatych wskazują, że drapieżne kaszaloty zajmowały główną pozycję w różnych morskich regionach w okresie miocenu. Aha.

> As such, the
                  > appearance of these sperm whales probably had a profound impact
                  > on the structuring of Middle to Late Miocene marine communities
                  > and food chains, similar to the impact of Orcinus.

Pojawienie się tych kaszalotów (tj. drapieżnych w przeciwieństwie fiszbinowych) miało duży wpływ na strukturę środkowo- i późnomioceńskiej morskiej fauny. Prawdopodobnie. Aha.

Sorry, ale w tym fragmencie nie jest napisane, że Leviathan melvillei żył w późnym miocenie. Z badań wynika, że żył w środkowym miocenie a dokładniej 12-13 milionów lat temu. Owszem drapieżne kaszaloty żyły i w późnym miocenie skoro żyją do dziś! Ale nie znaczy to, że jeśli jakiś gatunek kaszalota wyginął, to było to w późnym miocenie.

> Artykuł się kończy fragmentem o wyginięciu dużych drapieżników, sugerując, że miało to związek ze zmianą klimatu i związaną z tym zmianą nisz ekologicznych:
                  >
                  > The specialized ecology emerging in the lineage of Physeter allowed
                  > members of this lineage to survive the late Neogene physical and faunal changes (cooling following the mid-Miocene climatic optimum, a > drop in diversity and increased size for some mysticetes (Fig. 4), > Pliocene diversification of delphinids), co-occurring with the
                  > extinction of all raptorial sperm whales.

No, ale późny neogen to pliocen a nie miocen, prawda?

> Further data on the timing of this extinction

tj. wymierania drapieżnych kaszalotów...

and the appearance of large raptorial delphinids during the Pliocene will be crucial to investigate further this marked ecological replacement and its relationships with other late Neogene events.

Drapieżne delfinowate zastąpiły w pliocenie drapieżne kaszaloty. W porząsiu.

Fragment ten dotyczy ogólnie ewolucji kaszalotowatych. Nie wyjaśnia, kiedy Leviathan melvillei wyginął, mało tego: mówi, że potrzebne są dalsze dane dotyczące datowania wymierania w celu poznania tej ewolucji.

Podsumowując: wiemy, że Leviathan melvillei żył 12-13 mln lat temu. Nie wiemy, czy żył 14.5 mln lat temu (czyli przed wielkim wymieraniem środkowomioceńskim), i czy żył 5 mln lat temu, na przełomie miocenu i pliocenu.

> Już zadowolony?

Tak, jestem bardzo zadowolony z odkrycia lewiatana.

k.
                  • pioc2 Re: Życie po życiu? 06.07.10, 13:35
                    kornel-1 napisał:

(...) znowu dużo napisał (...)

Powiem ci coś: czepisz się. Przeczytaj sobie swojego pierwszego
                    maila. Nic z jego pokrętnej argumentacji już nie zostało.
                    Ale w kolejnych mailach łapiesz mnie za nowe słówka, szukasz nowej
                    dziury w całym.
                    OK. Taki już jesteś na tym forum, ale mnie to troche nudzi ;)

• kornel-1 Re: Życie po życiu? 06.07.10, 15:05
                      pioc2 napisał:

> kornel-1 napisał:
                      czepisz się [...] pokrętnej [...] łapiesz [...] dziury w całym[...] Taki już jesteś [...] nudzi

Argumenty się skończyły.
                      W porząsiu.

Wygenerowałeś informację, że lewiatan żył przed wielkim wymieraniem środkowomioceńskim i wyginął w późnym miocenie. Nie ma badań potwierdzających te stwierdzenia. Pisz powieści.

Kornel
                      • pioc2 Re: Życie po życiu? 06.07.10, 15:19
                        kornel, czytałeś inną notkę, może w innej gazecie?

• ob.znalezinski Re: Życie po życiu? 06.07.10, 13:36
            kornel-1 napisał:

> Na jakiej podstawie można twierdzić, że wykończyły go zmiany
            > klimatu pod koniec miocenu

Może na tej, że obecnie już nie żyją?
      • ob.znalezinski Re: Życie po życiu? 06.07.10, 13:35
        >O jakie więc zmiany klimatu
        > chodzi (...) skąd wiadomo, że kaszaloty zmieniły dietę
        Ociepliło się czy cóś, a reszta to przez podobieństwo do np. orek
    • ob.znalezinski kaszaloty! 06.07.10, 13:30
      Wyginęły! Oh ten okropny efekt cieplarniany. Dlaczego nikt nie protestuje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka