Dodaj do ulubionych

Wszechświat cykliczny, zderzenia bran...

25.12.10, 23:23
Zwracam uwagę, że w ostatniej "Polityce" jest artykuł popularyzujacy teorię cyklicznego Wszechświata Turoka i Steinhardta w postaci rozmowy z jednym z jej twórców. Świetny dla tych, których odstręczały bardziej formalne, trudniejsze przedstawienia.

Bez końca i początku

Warto poczytać teraz, artykuły po pewnym czasie stają sie na tym portalu niedostępne.
Obserwuj wątek
    • 0ffka Re: Wszechświat cykliczny, zderzenia bran... 25.12.10, 23:26
      dzięki! muszę odreagować po tym co widziałam na YT :(
    • andrew.wader Re: Czy potomkowie ludzi zaprogramują szczegóły.. 26.12.10, 12:39
      Rzeczywiście warto tam zaglądnąć ! Tym nie mniej zwracam uwagę iż nastała moda na lansowanie koncepcji wszechświata odradzającego się. Zadziwia jedynie to, iż różni dziennikarze lansują kilka odmian teorii wszechświata cyklicznie odradzającego się i nie przejmują się tym, iż w innych czasopismach są omawiane teorii konkurencyjne innych kosmologów.. Dla przykładu zachodziła niedawno dyskusja nad teorią Rogera Penrose
      ( vide .: wyborcza.pl/1,75476,8640851,Wszechswiat_nie_umiera_nigdy.html )

W obrębie dyskusji nad artykułem "Bez końca i początku" zamieszczonego w "Polityce" zamieszczono bardzo ciekawy post, którego treść przytaczam.: " Jeśli gdzieś we wszechświecie już nie istnieje, to na pewno tu na Ziemi rodzi się niepokalanie poczęta cywilizacja krzemowa (uwolniona od węgla i wody jako budulca), która osiągnie niewątpliwie poziom rozwoju pozwalający zrozumieć ciemną energię i cykliczność wszechświata. Odkryje i zaprzęgnie do pracy grawiton. To będzie cywilizacja aktywnie nadająca kształt kosmosowi, wykorzystując do tego czarne dziury, 'rozpychanie' czaso-przestrzeni przez 'dark matter'. Wreszcie znajdzie sposób na przetrwanie kolejnych 'klaśnięć/zderzeń' tzw. bran…"

Skomentowałem ten post następująco.:

[ " Ludzie stale umniejszają swoje znaczenie. Jest wielką rzadkością, że ktoś dostrzega znaczenie pojawienia się świadomości i rozwoju technologii .. Sformułowano już teorie uwzględniające rolę człowieka w kształtowaniu przyszłości Wszechświata - np. James Gardner www.biocosm.org/ lub Teoria Współudziału Ludzi w Nawrotowym Odradzaniu się Wszechświata (TWLNOS). Teorie te są jednak jeszcze nieprzekonywujące dla współczesnych .. Wypowiedź Atsamo należy do wyjątków.. Mnie to przesłanie przekonuje... To się po prostu dzieje " ] ~ Andrew Wader

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka