mt7 10.01.11, 13:39 Upatrywać poblem nie problemu. Patrz wyjaśnienia: www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=305&id_art=1118&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zyta2003 Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 10.01.11, 18:48 Jak zwykle papier wszystko przyjmie, i takie kompletne poplatanie z pomieszaniem, azeby jakos ustrzelic ta Ameryke. Fluor nie jest na wybielanie zebow, tylko na zapobieganie prochnicy. Nastepnie: zyczylabym wszystkim polskim dzieciom, a takze ludziom doroslym, a nawet starym, azeby mialy tak niewielka prochnice, a czesto ...wcale... jak Amerykanie. (oczywiscie dot. to ludzie, ktorzy, jednak czasami chodza do dentysty). Mam porownanie na co najmniej kilkunastu przypadkach ile wypelnien po prochnicy ma nastolatek o takim samym statusie spolecznym z Polski i Ameryki. Bredzenie o ciemnych plamach na zebach mlodych Amerykanow juz nawet nie wymaga komentarzy. To ten fluor wybiela, czy przyciemnia, szanowna pani redaktor? Nie mam watpliwosci, ze w Europie nie fluoryzuje sie wody, wystarczy porownac zeby zachodnich europejczykow i amerykanskich 50-latkow. Na uzebienie polskich 50-latkow spuscmy zaslone milosierdzia. Powyzej tych lat juz jest lepsze, bo proteza. Trzeba rzeczywiscie miec hucpe azeby wiedzac jak tragicznie przedstawia sie uzebienie Polakow w porownaniu z Amerykanami, pisac takie kawalki. Przezylismy autyzm spowodowany szczepionkami, ktory tez propagowala Gazeta Wyborcza przy pomocy polskich medycznych autorytetow to i przezyjemy szkodliwosc amerykanskich metod stomatologicznych. Tylko zebow i cierpien dzieci szkoda. Mam nadzieje, ze wypowie sie tutaj jakis dentysta polskiego pochodzenia prowadzacy praktyke w Ameryce i powie z czym przychodza do niego ludzie zamieszkujacy od lat w kraju niebezpiecznego fluoru i przybylych z kraju czystej, bezpiecznej niefluorowanej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
oglaszam_wszem_i_wobec zastosowanie fluoru 10.01.11, 21:07 Gazowego fluoru używa się przy produkcji monomerów, fluorowanych alkenów, z których otrzymuje się teflon i jego pochodne. Oprócz tego jest stosowany do produkcji halonów, które są stosowane jako ciecze chłodzące i hydrauliczne (np. freon). Inne zastosowania: * kwas fluorowodorowy (HF) oraz fluorki litowców i amonu są używane do trawienia szkła, m.in. w żarówkach * jednoatomowy fluor jest używany w produkcji półprzewodników * sześciofluorku uranu (UF6) używa się do wzbogacania uranu * heksafluoroglinian sodu (występujący naturalnie jako minerał kriolit) jest używany w elektrolitycznym otrzymywaniu glinu * fluorek sodu był kiedyś używany jako insektycyd, głównie przeciwko karaluchom * niektóre inne fluorki są często dodawane do past do zębów i (co budzi czasem kontrowersje) do wody pitnej, aby zapobiegać próchnicy zębów. * sześciofluorek siarki (SF6) jest stosowany zamiast powietrza w rozdzielniach i transformatorach, gdyż ma 3 razy lepsze właściwości izolacyjne, niż powietrze, co zmniejsza potrzebne miejsce. * Fluorodeoksyglukoza znakowana izotopem 18F (18F-FDG) jest wykorzystywana w pozytonowej emisyjnej tomografii komputerowej Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 09:37 Dziękuję za zrównoważenie jednostronnego artykułu. Mi zabrakło w nim informacji o tym jak ostre są skutki uboczne stosowania fluoru. Czy jest to na przykład jedna dodatkowo złamana noga na 1000 mniej dziur w zębach. Jak duże są wspomniane niedobory magnezu. Odpowiedz Link Zgłoś
mark211 Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 11:28 Przyznam się, że ja nieco inaczej zrozumiałem "myśl przewodnią" tego artykułu. Moim zdaniem chodzi o to aby bardzo ostrożnie stosować wszelkie substancje w tym i fluor. Odpowiednia jego ilość jest zbawienna ( zapobiega próchnicy), zbyt duża jest szkodliwa dla funkcjonowania organizmu. Tak jak z wszystkim - rad leczy raka, zbyt duża jego dawka może spowodować białaczkę albo chorobę popromienną i zgon. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 13:28 Jedna z z nielicznych firm bio-tech w Polsce (chyba REDGENE) lansuje przeciwrakowy wplyw diety bogatej we fluor. Chyba nawet produkuja suplementy. Odpowiedz Link Zgłoś
mocten Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 10.01.11, 21:24 Ameryka jest do doopy, dolary makulatura, amerykanie to sami głupole, ale jak przyjdzie co do czego to sie okazuje że wszyscy by chcieli tam mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 09:57 moze warto dodac ze jeszcze nie tak dawno w wielu miastach Polski (a przede wszystkim w krakowie) wysokie stezenie zwiazkow fluoru w powietrzu i opadach atmosferycznych powodowalo ze setkami rodzily sie deformowane dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
neesti Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 12:37 O dziwne! Nikt jeszcze nie wspominał o Kaczyńskich, Żydach i czarnej mafii. Przecież wszyscy wiedzą, że to oni są odpowiedzialni za próchnicę i wypadające zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel2571 Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 14:43 W Polsce wodę ponoć wzbogaca się o fluor we Wrocławiu, podaję linka z wikipedii, wiem, że to żadna wyrocznia, ale materiałów w sieci na ten temat jest pełno pl.wikipedia.org/wiki/Fluoroza Odpowiedz Link Zgłoś
pawel2571 Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 14:44 pl.wikipedia.org/wiki/Fluoroza Odpowiedz Link Zgłoś