Dodaj do ulubionych

Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby

10.01.11, 13:39
Upatrywać poblem nie problemu.
Patrz wyjaśnienia: www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=305&id_art=1118&lang=pl
Obserwuj wątek
    • zyta2003 Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 10.01.11, 18:48
      Jak zwykle papier wszystko przyjmie, i takie kompletne poplatanie z pomieszaniem, azeby jakos ustrzelic ta Ameryke. Fluor nie jest na wybielanie zebow, tylko na zapobieganie prochnicy. Nastepnie: zyczylabym wszystkim polskim dzieciom, a takze ludziom doroslym, a nawet starym, azeby mialy tak niewielka prochnice, a czesto ...wcale... jak Amerykanie. (oczywiscie dot. to ludzie, ktorzy, jednak czasami chodza do dentysty). Mam porownanie na co najmniej kilkunastu przypadkach ile wypelnien po prochnicy ma nastolatek o takim samym statusie spolecznym z Polski i Ameryki. Bredzenie o ciemnych plamach na zebach mlodych Amerykanow juz nawet nie wymaga komentarzy. To ten fluor wybiela, czy przyciemnia, szanowna pani redaktor?
      Nie mam watpliwosci, ze w Europie nie fluoryzuje sie wody, wystarczy porownac zeby zachodnich europejczykow i amerykanskich 50-latkow. Na uzebienie polskich 50-latkow spuscmy zaslone milosierdzia. Powyzej tych lat juz jest lepsze, bo proteza.
      Trzeba rzeczywiscie miec hucpe azeby wiedzac jak tragicznie przedstawia sie uzebienie Polakow w porownaniu z Amerykanami, pisac takie kawalki.
      Przezylismy autyzm spowodowany szczepionkami, ktory tez propagowala Gazeta Wyborcza przy pomocy polskich medycznych autorytetow to i przezyjemy szkodliwosc amerykanskich metod stomatologicznych. Tylko zebow i cierpien dzieci szkoda.
      Mam nadzieje, ze wypowie sie tutaj jakis dentysta polskiego pochodzenia prowadzacy praktyke w Ameryce i powie z czym przychodza do niego ludzie zamieszkujacy od lat w kraju niebezpiecznego fluoru i przybylych z kraju czystej, bezpiecznej niefluorowanej wody.
      • oglaszam_wszem_i_wobec zastosowanie fluoru 10.01.11, 21:07
        Gazowego fluoru używa się przy produkcji monomerów, fluorowanych alkenów, z których otrzymuje się teflon i jego pochodne. Oprócz tego jest stosowany do produkcji halonów, które są stosowane jako ciecze chłodzące i hydrauliczne (np. freon). Inne zastosowania:

* kwas fluorowodorowy (HF) oraz fluorki litowców i amonu są używane do trawienia szkła, m.in. w żarówkach
        * jednoatomowy fluor jest używany w produkcji półprzewodników
        * sześciofluorku uranu (UF6) używa się do wzbogacania uranu
        * heksafluoroglinian sodu (występujący naturalnie jako minerał kriolit) jest używany w elektrolitycznym otrzymywaniu glinu
        * fluorek sodu był kiedyś używany jako insektycyd, głównie przeciwko karaluchom
        * niektóre inne fluorki są często dodawane do past do zębów i (co budzi czasem kontrowersje) do wody pitnej, aby zapobiegać próchnicy zębów.
        * sześciofluorek siarki (SF6) jest stosowany zamiast powietrza w rozdzielniach i transformatorach, gdyż ma 3 razy lepsze właściwości izolacyjne, niż powietrze, co zmniejsza potrzebne miejsce.
        * Fluorodeoksyglukoza znakowana izotopem 18F (18F-FDG) jest wykorzystywana w pozytonowej emisyjnej tomografii komputerowej
      • adamp_314 Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 09:37
        Dziękuję za zrównoważenie jednostronnego artykułu. Mi zabrakło w nim informacji o tym jak ostre są skutki uboczne stosowania fluoru. Czy jest to na przykład jedna dodatkowo złamana noga na 1000 mniej dziur w zębach. Jak duże są wspomniane niedobory magnezu.
      • mark211 Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 11:28
        Przyznam się, że ja nieco inaczej zrozumiałem "myśl przewodnią" tego artykułu. Moim zdaniem chodzi o to aby bardzo ostrożnie stosować wszelkie substancje w tym i fluor. Odpowiednia jego ilość jest zbawienna ( zapobiega próchnicy), zbyt duża jest szkodliwa dla funkcjonowania organizmu. Tak jak z wszystkim - rad leczy raka, zbyt duża jego dawka może spowodować białaczkę albo chorobę popromienną i zgon.
        • tlenek_wegla Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 13:28
          Jedna z z nielicznych firm bio-tech w Polsce (chyba REDGENE) lansuje przeciwrakowy wplyw diety bogatej we fluor. Chyba nawet produkuja suplementy.

• mocten Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 10.01.11, 21:24
      Ameryka jest do doopy, dolary makulatura, amerykanie to sami głupole, ale jak przyjdzie co do czego to sie okazuje że wszyscy by chcieli tam mieszkać.
    • eeeee1 Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 09:57
      moze warto dodac ze jeszcze nie tak dawno w wielu miastach Polski (a przede wszystkim w krakowie) wysokie stezenie zwiazkow fluoru w powietrzu i opadach atmosferycznych powodowalo ze setkami rodzily sie deformowane dzieci
    • neesti Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 12:37

O dziwne! Nikt jeszcze nie wspominał o Kaczyńskich, Żydach i czarnej mafii. Przecież wszyscy wiedzą, że to oni są odpowiedzialni za próchnicę i wypadające zęby.
    • nameja Co ma fluor do koloru 12.01.11, 14:17
      zębów?
    • pawel2571 Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 14:43
      W Polsce wodę ponoć wzbogaca się o fluor we Wrocławiu,
      podaję linka z wikipedii, wiem, że to żadna wyrocznia, ale materiałów w sieci na ten temat jest pełno
      pl.wikipedia.org/wiki/Fluoroza
      • pawel2571 Re: Amerykanie płacą zdrowiem za białe zęby 12.01.11, 14:44
        pl.wikipedia.org/wiki/Fluoroza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka