Dodaj do ulubionych

W Ameryce żyje się krócej niż w innych bogatych...

13.07.11, 18:41
"W systemie, który bardziej po równo rozkłada dostęp do leczenia, korzystają wszyscy." Aha czyli tak jak w Polsce.

A w Australii to chyba jest, bo tam rządzi nowoczesny lewicowy rząd który blokuje Internet przez specjalne filtry... I ludzie się nie stresują i nie tyją. Proponował też sprawdzić jakieś inne kraje, gdzie opieka zdrowotna jest bardziej wolnorynkowa niż w USA, np. HK, Singapur. Tam wg socjalistów ludzie powinni umierać na ulicach. A w USA jest coraz gorzej, wolny rynek w medycynie był dawno temu, teraz jakieś ograniczenia stworzone przez departament zdrowia, korporacje farmaceutyczne (wspierane przez państwo) i prawo patentowe. No i pamietajmy, że w kraju o wolnorynkowej opiece medycznej żadnego departamentu zdrowia by nie było.
Obserwuj wątek
    • rockville W Ameryce żyje się krócej niż w innych bogatych... 13.07.11, 20:06
      Kiedy obywatele U.S.A. masowo wyemigruja do Polski w celu przedluzenia zycia i zobacza pielegnirki ostrzace tempe igly na betonowej podlodze sali operacyjnej ( zadnej klimatyzacji-40-stopniowy upal!), lekarzy powracajacych z ubikacji do sali operacyjnej bez umycia rak aby odkuc sie na pacjencie, ktory nie dal lapowki, sprzedazy przzed operacja pacjentow do zakladow pogrzebowyc ( w polskim zargonie lekarskim, pacjent przeznaczony na nieudana operacje za prowizje z zakladu pogrzebowego nazywa sie SKORA) , to przestana narzekac na amerykanska sluzbe zdrowia. Przecietny Amerykanin w wieku 50 lat ma o 7 zebow wiecej niz przecietny obywatel Polski w tym samym wieku ! Dlugosc zycia bialych obywateli urodzonych w U.S.A jest dluzsza o 5 lat od obywateli brytyjskich.
      • jazmig GW jak zwykle bredzi 13.07.11, 21:03
        Z całego świata chorzy jadą do USA na opieracje i zabiegi, których nigdzie indziej się nie wykonuje.

Co do niezdrowej diety, to trzeba wiedzieć, że zdrowa dieta zmienia się co jakiś czas. Niegdyś opowiadano o jajkach jako o bombie choleserolowej, a dzisiaj są one zalecane nawet małym dzieciom. Ostatnio udowodniono, że ograniczanie spożycia soli zwiększa śmiertelność ludzi.

Tak więc między bajki należy włożyć te wywody lewackiego autora tekstu.
        • rockville Re: GW jak zwykle bredzi 13.07.11, 21:14
          jazmig napisał:

> Z całego świata chorzy jadą do USA na opieracje i zabiegi, których nigdzie indz
          > iej się nie wykonuje.----------------------------------------------------------------------------------------------Do Polski tez przyjezdzaja ludzie na operacje, pamietamy te dziewczyne z Szwcji , ktora do nas przyjechala zrobic silikonowe cecki i wiemy, jak to sie skonczylo !

> Tak więc między bajki należy włożyć te wywody lewackiego autora tekstu.
        • buttercuo Re: GW jak zwykle bredzi 13.07.11, 22:02
          Witam

Ja pieknie prosty jest Pański swiat Panie Jazmig.

Amerykanie zyja krócej - niewazne - nie zastanawiamy sie ani przez moment dlaczego ani nawet czy tak jest tylko wrzucamy do przegródki "lewackie wywody".

Zycze aby Szanownemu Panu nigdy nie zabrakło miejsca w przegródce.

Pozdrawiam
        • borsuk112 Re: GW jak zwykle bredzi 13.07.11, 22:56
          jazmig napisał:

>
          > Co do niezdrowej diety, to trzeba wiedzieć, że zdrowa dieta zmienia się co jaki
          > ś czas. Niegdyś opowiadano o jajkach jako o bombie choleserolowej, a dzisiaj są
          > one zalecane nawet małym dzieciom. Ostatnio udowodniono, że ograniczanie spoży
          > cia soli zwiększa śmiertelność ludzi.
          >

jajko składa się z białka i żółtka. doczytaj, które z tych składników jajek zalecają lekarze, a potem doczytaj dlaczego i gdzie w jajku kryje się cholesterol.
          jeżeli chodzi o sól to poproszę o wiarygodne źródła. z komuny Ci widać zostało jak władza w TV zachwalała solone masło bo innego niestety w sklepach nie było.

poza tym ciekawe czy moi przedmówcy palą papierosy, czy nie. sądząc z tonu wypowiedzi pewnie nie i potem wyzywają palaczy od śmierdzieli. następnie na forum bronią tzw. "amerykańskiej kuchni". gdzieś wczoraj słyszałem, że jakieś państwo chce wprowadzić akcyzę od "śmieciowego" żarcia. i bardzo dobrze. jako palacz swoje ewentualne przyszłe leczenie już dawno opłaciłem w akcyzie (85% ceny paczki fajek to akcyza!!! - mieści się w tym jeszcze podatek VAT od akcyzy, czyli podatek od podatku!! PARANOJA + 2 mld. roczne koszty leczenia palaczy, a zysk z akcyzy 15 mld. powinniście dziękować palaczom. jeszcze do tego krócej żyją i nie obciążają ZUS-u jak "higieniczni i domyci" ), to czemu, do cholery mam płacic za leczenie tłuściochów, którzy nie potrafią opanować swej żądzy żarcia? (ostatnie zdanie to sarkazm. nie zwykłem obrażać ludzi, moja żona też ma nadwagę, ale czuję chęć odwdzięczenia się niektórym za dyskusje w trakcie wprowadzania w zeszłym roku nowej ustawy antynikotynowej)
          • rockville Re: GW jak zwykle bredzi 14.07.11, 00:49
            To dlaczego Brytyjczycy maja takie zolte zeby ? To jakis kawal, w Anglii ludzie w wieku emerytalnym nie maja polowy zebow !
      • pit-ou Re: W Ameryce żyje się krócej niż w innych bogaty 15.07.11, 16:32
        > Kiedy obywatele U.S.A. masowo wyemigruja do Polski w celu przedluzenia zycia i
        > zobacza pielegnirki ostrzace tempe igly na betonowej podlodze sali operacyjnej

nie p*. nie porownu usa do polski tylko do europy- niemcy, skandynawia, francja. opieka lekarska- panstwowa- jest w tych krajach o wiele lepsza i tansza dla spoleczenstwa niz w usa. a polska pakuje sie w bagno typu usa.
        brawo!
    • ateo66 W Ameryce żyje się krócej niż w innych bogatych... 13.07.11, 22:46
      od dwudziestu kilku lat mieszkam i pracuje w stanach, i zgadzam sie calkowicie z tym artykulem. po przybyciu do USA zabralo mi sporo lat aby uniezaleznic moja diete od sieci restauracji szybkiej obslugi, i od przemyslu produkujacego przeslodzone, gazowane, sztucznie barwione i sztucznie przyprawiane napoje i przetworzone, "martwe" potrawy. powoli przerzucilem sie na ekologiczne, jak najmniej przetworzone jedzenie. mimo, ze mam ubezpieczenie zdrowotne, dalem sobie praktycznie spokoj z marnowaniem czasu na wizyty u lekarzy, ktorzy pracuja bardziej dla wielkiego przemyslu farmaceutycznego, niz dla dobra pacjenta. jest wiele naturalnych sposobow aby utrzymac prawidlowe funkcjonowanie organizmu, i takze aby moc sie wyleczyc z wielu dolegliwosci.
      • borsuk112 Re: W Ameryce żyje się krócej niż w innych bogaty 14.07.11, 00:03
        ateo66 napisał:

> od dwudziestu kilku lat mieszkam i pracuje w stanach, i zgadzam sie calkowicie
        > z tym artykulem. po przybyciu do USA zabralo mi sporo lat aby uniezaleznic moja
        > diete od sieci restauracji szybkiej obslugi, i od przemyslu produkujacego prze
        > slodzone, gazowane, sztucznie barwione i sztucznie przyprawiane napoje i przetw
        > orzone, "martwe" potrawy. powoli przerzucilem sie na ekologiczne, jak najmniej
        > przetworzone jedzenie. mimo, ze mam ubezpieczenie zdrowotne, dalem sobie prakty
        > cznie spokoj z marnowaniem czasu na wizyty u lekarzy, ktorzy pracuja bardziej d
        > la wielkiego przemyslu farmaceutycznego, niz dla dobra pacjenta. jest wiele nat
        > uralnych sposobow aby utrzymac prawidlowe funkcjonowanie organizmu, i takze aby
        > moc sie wyleczyc z wielu dolegliwosci.

bardzo mądre słowa. super, że sam do tego doszedłeś. znaczy jesteś mądrym człowiekiem. problem ze sobą mają ci, którzy zamiast "zrozumieć" naginają fakty do swoich ułomności. vide forumowicz piszący, że całe jajka i sól są zdrowe.
        • rockville Re: W Ameryce żyje się krócej niż w innych bogaty 14.07.11, 00:11
          Sol i jajka sa gorsze niz dopalacze. Kucharze uzywajacy tych produktow powinni zostac aresztowani i osadzeni w wiezieniach razem z pijanymi rowerzystami !
          • borsuk112 Re: W Ameryce żyje się krócej niż w innych bogaty 14.07.11, 00:34
            rockville napisał:

> Sol i jajka sa gorsze niz dopalacze. Kucharze uzywajacy tych produktow powinni
            > zostac aresztowani i osadzeni w wiezieniach razem z pijanymi rowerzystami !

taaaaaa. pewnie. chyba Ci się proporcje porąbały. nie obrażaj mnie proszę, nie jestem idiotą.
            co do Twojej pierwszej i drugiej wypowiedzi, to wyobraź sobie, że np. w Wielkiej Brytanii biura podróży oferują "wycieczki stomatologiczne" do Polski. i co?? jeden wypadek z cyckami był w tzw. prywatnej medycynie. ile adekwatnych było w tym czasie w publicznej służbie zdrowia???
            ilu ludzi w tym czasie (nawet relatywnie) w USA straciło życie w wyniku powiększania sobie cycków???( z resztą ten zwyczaj właśnie z USA przywędrował do Europy). ilu gości straciło tam życie z powodu zażywania leków, które nie były im w ogóle do niczego potrzebne, a lekarze przepisywali bo dostawali sakramenckie łapówy od firm farmaceutycznych??? to ostatnie do niedawna działo się w Polsce nagminnie i w zakamuflowany sposób dalej się dzieje.
            ile osób umiera w wyniku przeżarcia w fastfoodach???
            • fan_xiecialuki Re: Ludzi?!!!! 14.07.11, 01:03
              borsuk112 napisał:

> ilu ludzi w tym czasie (nawet relatywnie) w USA straciło życie w wyniku powięks
              > zania sobie cycków???( z resztą ten zwyczaj właśnie z USA przywędrował do Europ
              > y).

Jak to ludzi?! Zero ludzi! Przeciez to tylko baby powiekszają sobie cycki!

Co do reszty, to fakt... w niektórych stanach prawie 40% mieszkańców ma nadwagę.... W Colorado, niby turystyczno-sportowym raju, niemal 20%. Nic dobrego z tego nie wynika.

30 czy 40 milionów nie ma ubezpieczenia zdrowotnego....

Rockville, Ty pewnie w NIH-u pracujesz, bo to blisko? Kilkanaście lat przez Rockville zasuwałem do pracy każdego dnia, do Gaithersburga. Mieszkałem zaraz obok Wheaton Regional Park, więc jechałem sobie najpierw Gorgia Ave., a później przeskakiwałem na Viers Mills Rd. Ale od 16 lat mieszkam już po drugiej stronie kontynentu. Przeniosłem się, bo tu mam bliżej do pracy :o))
              • maksimum Re: Ludzi?!!!! 21.07.11, 18:33
                fan_xiecialuki napisał:

> Kiedys lubiłem prowadzić samochód, ale po kilkunastu latach życia w Washington
                > D.C. Metropolitan Area znienawidziłem tę czynność z kretesem.

A dlaczego nie jezdziles Capital Beltway i Dwight Hwy ?
                • fan_xiecialuki Re: Ludzi?!!!! 22.07.11, 03:52
                  maksimum napisał:

> fan_xiecialuki napisał:
                  >
                  > > Kiedys lubiłem prowadzić samochód, ale po kilkunastu latach życia w Washi
                  > ngton
                  > > D.C. Metropolitan Area znienawidziłem tę czynność z kretesem.
                  >
                  > A dlaczego nie jezdziles Capital Beltway i Dwight Hwy ?

No skoro mieszkałem na zewnątrz Beltway'u, i to jednak spory kawałek (niedalego stacji Gladsone na końcu czerwonej linii, ok. mili na wschód od niej), to przecież, gdybym jadąc do Gaithersburga najpierw dojeżdżał do Beltwayu (czyli oddalał się od celu, i to zdrowo), to bym strasznie dużo drogi nadrabiał!

Pod koniec pobytu w Washington Metropolitan Area pracowałem przez rok z kawałkiem w George Mason U., wtedy jezdziłem Beltwayem, 35 mil w każda stronę, to był koszmar... Beltwayu unikałem jak ognia, ale musiałem przecież przejechac przez Potomac, innej drogi nie było
    • brysio76 Hahaaha, kolejny korwinistyczny łgarz 16.07.11, 11:26
      W Singapurze istnieje powszechny i obowiązkowy system opieki zdrowotnej!
      A co do ubezpieczeń w Ameryce, znaczna część ubezpieczonych przekona się ile warte są ich polisy kiedy zachorują na coś cięższego niż grypa czy złamanie nogi. Rodzina znajomego Amerykanina omal nie zbankrutowała kiedy jego brat zachorował na przewlekłą i ostatecznie śmiertelną chorobę. Po prostu przy pierwszej okazji firma odmówiła przedłużenia polisy.
    • greszek2x W Ameryce żyje się krócej niż w innych bogatych... 21.07.11, 15:11
      Nic nowego. Tam ludzie w ogóle o siebie nie dbają, widać jak na dłoni do czego prowadzi niezdrowy tryb życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka