Dodaj do ulubionych

Centrum Nauki Kopernika

19.08.12, 20:22
Witam Wszystkich;)

Byłam w piątek w CNK i muszę stwierdzić że to coś wspaniałego;) Podzielcie się swoimi wrażeniami:) Moje sa bardzo pozytywne, niestety nie zdążyłam wszystkiego zobaczyć, tak dużo tego było;( I ta wielka kolejka do CNK, wyjściem w tej kwesti jest Planetarium, z niego można bezpośrednio przejść do Centrum, ale bilet trzeba wykupić, jednak sam seans był bardzo fajny;)

poduszkka
Obserwuj wątek
    • nikodem123 Re: Centrum Nauki Kopernika - prosimy o coś więcej 19.08.12, 20:45
      Nie mam szansy odwiedzić Kopernika w najbliższym czasie, więc może napisałabyś coś więcej o tym, co można tam obejrzeć.
    • ekmat Re: Centrum Nauki Kopernika 20.08.12, 12:26
      Niestety nieco inne wrażenia. Sobota stanie w kolejce 3 godziny co spowodowało, że zapał i chęć zwiedzania znacznie osłabły. Gastronomia czyli miejsca gdzie można się posilić i odpocząć słabe. Cenowo dość wysokie. Nie wiem dlaczego nie moga osoby pojedyncze dokonywać rezerwacji? Nie wiem na jakiej zasadzie działa ,, patent,, pt jak nie stać w tak długiej kolejce czyli kupić bilet tylko do planetariun a zwiedzać całość? Osobny temat to ekspozycja którą wyobrażałem sobie jako ciekawszą i bogatszą. Ale to temat nieco inny
      • severusio Re: Centrum Nauki Kopernika 20.08.12, 16:24
        Mam dokładnie te same wrażenia. Straszne było oczekiwanie. A ekspozycja? Odniosłem wrażenie, że jest przygotowana dla podstawówek i kojarzy mi się slogan nauka przez zabawę. Wielki plac zabaw absolutnie nie umywa się do Muzeum Narodowego
    • facet123 Re: Centrum Nauki Kopernika 20.08.12, 13:53
      Ekspozycja jest świetna, jedyny probem to tłumy ludzi co powoduje, że po pierwsze, po 3h stania w kolejce człowiek ma wszystkiego dosyć, po drugie zbyt duża liczba zwiedzających naraz powoduje, że niektórych ekspozycji nie da się skorzystac, bo jak trzeba coś ułozyć albo skonstruować, to ci to zepsują zaniń skonczysz.

Lekarstwo na kolejkę jest bardzo proste - gdyby CNK umożliwiło zakup biletów z rezerwacją przez internet z płatnością odrazu, to nic by nie straciło (bo bilety by były opłacone z góry), a stanie w kolejce było by niepotrzebne.
      Inna sprawa to zmniejszenie liczby zwiedzających na raz - tego się już nie da zrobić bez zmniejszenia wpływów...
      • petrucchio Re: Centrum Nauki Kopernika 20.08.12, 16:44
        facet123 napisał:

> Ekspozycja jest świetna, jedyny probem to tłumy ludzi co powoduje, że po pierws
        > ze, po 3h stania w kolejce człowiek ma wszystkiego dosyć...

Mój syn dorabia sobie w CNK jako oprowadzający, ale ja nic z tego nie mam
        • wobo1704 Re: Centrum Nauki Kopernika 20.08.12, 18:01
          Tym, dla których "nauka przez zabawę" to trochę za mało proponuję Muzeum Techniki.
          W sali fizyki można spokojnie, bez tłoku samodzielnie przeprowadzić eksperymenty z podstawowych działów fizyki.
          (Wielokrotnie prowadzałem tam dzieci i wnuczkę; chyba coś im w główkach zostało.)
      • pomruk Re: Centrum Nauki Kopernika 20.08.12, 17:52
        Sam fakt, że ludziom chce się stać w 3-godzinnej kolejce do nauki, cieszy ;)
        • dum10 Re: Centrum Nauki Kopernika 20.08.12, 18:56
          pomruk napisał:

> Sam fakt, że ludziom chce się stać w 3-godzinnej kolejce do nauki, cieszy ;)

Bardziej cieszylyby lepsze wyniki nauczania i poziom szkolnictwa.Prawdziwych fanow
          astronomii nie jest tam az tak wiele,wiecej tych co lubia szpan.
          Ale dobre i to.
    • laandryneczkaa Re: Centrum Nauki Kopernika 21.08.12, 11:07
      Byłam w tym roku w CNK :) Uważam, że tam jest super. Nigdy nie byłam we wspanialszym miejscu. Są tam bardzo ciekawe urządzenia o których istnieniu wcześniej nie wiedziałam :) Chętnie wybrałabym się tam kiedyś jeszcze raz :D
      • severusio Re: Centrum Nauki Kopernika 21.08.12, 17:20
        Ale w tej ekspozycji nie było nic wyjątkowego! Najbardziej zaciekawił mnie dział muzyczny, ale odtwarzanie fragmentów starych audycji wybitnym wynalazkiem nie jest. Podobał mi się też dział związany z optyką ze względu na klimat. To zdecydowanie "nauka przez zabawę", niektóre eksponaty zdecydowanie mogą przynieść frajdę, ale, mimo że ostatnią lekcję fizyki miałem ponad dwa lata temu i nigdy orłem z tego przedmiotu nie byłem to wiele się nie nauczyłem.

Gastronomia, czyli wygląd stereotypowego taniego baru z cenami jak w porządnej restauracji, to osobny temat do dyskusji
    • wiosnaludzikow Re: Centrum Nauki Kopernika 23.08.12, 22:09
      poduszkka napisał(a):

> Witam Wszystkich;)
      >
      > Byłam w piątek w CNK i muszę stwierdzić że to coś wspaniałego;) Podzielcie się
      > swoimi wrażeniami:) Moje sa bardzo pozytywne, niestety nie zdążyłam wszystkiego
      > zobaczyć, tak dużo tego było;( I ta wielka kolejka do CNK, wyjściem w tej kwes
      > ti jest Planetarium, z niego można bezpośrednio przejść do Centrum, ale bilet t
      > rzeba wykupić, jednak sam seans był bardzo fajny;)
      > poduszkka
      Jakbyśmy razem tam byli. Także samo : krótsza kolejka w Planetarium itp
      Samo Centrum Nauki podobało mi się przeciętnie ale Obserwatorium i film 3 D z prelekcją na żywo...rewelacja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka