Dodaj do ulubionych

Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bezpi...

28.08.12, 10:11
No nareszcie! To, co widać gołym okiem, tzn. spowolnione myślenie u nałogowych lub chociażby regularnych palaczy marihuany, wreszcie doczekało się badań naukowych.
Może wreszcie ktoś pokusi się o obalenie mitu o maryście mniej szkodliwej od alkoholu czy tytoniu.
Obserwuj wątek
    • yupiii Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bezpi... 28.08.12, 10:14
      Ja nie palę i też mi się nie chce, co to może znaczyć?
      • a-s-c-k Re: Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bez 28.08.12, 10:19
        to pewnie znaczy, że musisz zapalić.

nie trzeba badań, żeby stwierdzić, że obniża IQ, tak samo jak alkohol i inne używki.
        ach ci naukowcy...
        • edeco biblia, ta to dopiero... 28.08.12, 10:44
          ...obniża IQ - pewnie nawet o 35 punktów.
          Gdyby regularnie kazać nastolatkom czytać biblię, to okazałoby się, że obniża IQ o 35 punktów.
          Ot tak oto wyglądają badania.
          Nie palę w ogóle, ani nikotyny ani innych syfów gdyż nie rozumiem jak można wdychać dym.
          Ale jak ktoś chce się truć to proszę bardzo.
          Tyle tylko, dlaczego państwo zakazami wspiera grupy "mafijne", bo tylko one czerpią z tego zyski?
        • norbertrabarbar Re: Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bez 28.08.12, 10:52
          Może ty wiesz, ale naukowców nazywamy naukowcami właśnie dlatego, że oni to zbadają i udowodnią (nauka) podczas gdy ty tylko to "wiesz" (brak nauki).
    • zwid 8 punktów? - to mogę sobie spokojnie popalić. 28.08.12, 10:20
      Zostanie mi jeszcze 137.
      Wystarczy.

Ale teraz wiadomo dlaczego niektórzy tak bardzo boją się spróbować sztacha.
      :)))
      • norbertrabarbar Re: 8 punktów? - to mogę sobie spokojnie popalić 28.08.12, 10:38
        high five bro!
        • a-s-c-k Re: 8 punktów? - to mogę sobie spokojnie popalić 28.08.12, 10:48
          dzięki punktom ujemnym jakoś daje radę żyć.
      • raster10 Re: 8 punktów - i tak nie robi różnicy 28.08.12, 11:31
        niektórzy od urodzenia mogą spokojie palić - ich IQ nie przekracza poziomu przy którym okreslenie DEBIL jest właściwe, więc palcie. Palcie. W sumie inteligentny człowiek, nawet jeśli śięgie po trawke, to szybko da sobie spokój, lub nigdy nie sięgnie. Więc ci co pala IQ i tak maja na poziomie tak niskim, że 8 w te czy tamtą strone nie zrobi im różnicy
        • kryszard_lwie_serce Re: 8 punktów - i tak nie robi różnicy 28.08.12, 11:45
          prawda, zieje od tego narkotyku potworna nuda, stan który na początku wydaje sie byc fajny z czasem staje sie meczacy, meczacy dla czlowieka ktory chce byc twórczy i aktywny, meczący bo po prostu przeszkadza w realizowaniu postawionych sobie celów.

"W sumie inteligentny człowiek, nawet jeśli śięgie po trawke, to szybko da sobie spokój, lub nigdy
          nie sięgnie" nic dodać nic ując.
    • mikifly Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bezpi... 28.08.12, 10:22
      alkohol przy jednym spożyciu zabija ok 100tys szarych komórek
    • maliiik Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 10:26
      jak widać tym co nie popalają też to grozi.
    • serwolatka5 Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bezpi... 28.08.12, 10:26
      zapaliłbym ale polskie psy za to karają.
    • cunt_destroyer Re: Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bez 28.08.12, 10:26
      sprobuj pic regularnie ponizej 18 roku zycia - nie dozyjesz 40ki.
      • yupiii Re: Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bez 28.08.12, 10:34
        jak nie dożyjesz 40 lat, to będziesz musiał pokryć straty państwa w podatkach i ZUSie
      • agentwrogiegoukladu @ mitko32 28.08.12, 10:37
        >"Może wreszcie ktoś pokusi się o obalenie mitu o maryście mniej
        > szkodliwej od alkoholu czy tytoniu"

uważasz,że mitem jest twierdzenie, że etanol jest neurotoksyczny? gratuluję, chlaj dalej i śmiej się z "nieinteligentnych palaczy" :)
    • mleczar Re: Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bez 28.08.12, 10:30
      Jak na razie widać, że z Ciebie coś zrobiło idiotę i nie wiadomo tylko co.. Myślisz, że palenie papierosów albo co gorsze picie wódki przez nastolatki miałoby lepszy wpływ na tych ludzi? Człowieku jak widać Ty nawet nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem podanego tekstu, co Ty musiales cpac zeby sie tak uwstecznic?
    • norbertrabarbar Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 10:31
      Hlip, hlip...
      • totajemnica Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 10:47
        nigdy nie miales... :P
        • norbertrabarbar Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 10:48
          Założymy się?
          • totajemnica Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 10:50
            yhym, udowodnij :)
            • norbertrabarbar Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 11:00
              "Norbert Rabarbar jest jednym z najinteligentniejszych ludzi jakich znam" - Stephen Hawking
              "To on nauczył mnie wszystkiego co wiem. Norbert Rabarbar z pewnością ma IQ powyżej 150" - Albert Einstein
              "Palimy razem Jointy i dyskutujemy o filozofii" - Jezus
              "Nienawidzę go bo nie łyka kitów, które wciskam frajerom" - Jarosław Kaczyński

Wystarczy?
              • totajemnica Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 11:09
                nie popisales sie lemingu :) 92 maksymalnie
                • norbertrabarbar Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 11:19
                  Lemingu? Co to, nowy wulgaryzm czy bezwiednie używasz wyrażeń, które proponuje ci prezes... bezwiednie i bezrefleksyjnie jak leming...
                  • totajemnica Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 11:56
                    wystarczyl ostatni tekst o kaczynskim by stwierdzic ze jestes wyjatkowo oglupiony przez Tuskowa propagande. I twoj stan umyslu okresla slowo - leming.
                    • norbertrabarbar Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 12:14
                      Oj nie pomagasz sobie... zresztą pokażę ci:

wystarczyl ostatni tekst o tusku by stwierdzic ze jestes wyjatkowo oglupiony przez Kaczyńskiego propagande. I twoj stan umyslu okresla slowo - leming.

Tyle sensownych treści jest w twoich wypowiedziach...
                      • totajemnica Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 12:26
                        akurat nic mi nie pokazales :) Jestes pod wplywem propagandy, sam tego nei wiesz gdyz jestes zbyt malo inteligentny. Wychwalasz sie swoim jakze wielkim IQ, a chwalenie sie IQ oznacza jego brak :)
                        Obudz sie i zacznij myslec samodzielnie.
                        • norbertrabarbar Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 12:49
                          "Jestes pod wplywem propagandy, sam tego nei wiesz gdyz jestes zbyt malo inteligentny."

I vice versa...

"Obudz sie i zacznij myslec samodzielnie"

I vice versa...

"Wychwalasz sie swoim jakze wielkim IQ, a chwalenie sie IQ oznacza jego brak :)"

Albert Einstein mówił o mnie co innego... chyba, że nie kumasz sarkazmu... nie, zaraz... ty jesteś zbyt inteligentny na taki głupi sarkazm...
                          • totajemnica Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 13:16
                            niskiego lotu ironia w twoich wpisach tylko ukazuje twoja jakze niska inteligencje :) udowadniasz to z kazdym kolejnym wpisem
                            • norbertrabarbar Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 13:18
                              Masz rację, ale to chyba przez to, że głównie przytaczam twoje wypowiedzi... i udowadniam to z kazdym kolejnym wpisem
                              • totajemnica Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 13:37
                                pisujesz nawet w poradnikudomowym... dziesiatki tysiecy komentarzy... brak slow, i chyba zycia?
                                Akurat niska inteligencje pokazales piszac wlasnymi slowami, nie przytaczajac moich wypowiedzi. Twa ironia jest naprawde niskich lotow :))

zegnam
                                • norbertrabarbar Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 13:44
                                  Powtarzasz się. Niedostatek argumentów?
                                  • borsuk112 Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 18:23
                                    brawo Norbert:)
              • yupiii Re: Ojej, to już nie mam powyżej 150 :( 28.08.12, 11:17
                Potwierdzam, jak ostatnio rozmawiałem z Williamem Jamesem Sidis, potwierdził mi, że Norbert Rabarbar jest prawie tak mądry jak on sam.
      • raster10 Popraw błąd - wskoczyła ci 1 przed 50 28.08.12, 12:05
        jeśłi miałes 57, co po jakości twoich wypowiedzi można wnioskować, to tak, masz już poniżej 50.

Acha - wkradł ci sie błąd - 1 przed 50.
    • humanistyka No nareszcie, teraz juz wiadomo! 28.08.12, 10:39
      Teraz juz wiadomo, najwieksze zagrozenie to obnizenie IQ o 8 punktow jesli zaczelo sie palic jako nastolatek. Mysle, ze to najlepszy dowod na to, ze trawa powinna byc zakazana, a palacze skazywani na surowe wiezienia, byc moze i dozywocie (szkoda ze wycofano kare smierci, ale gdyby tak, no wiecie, po cichutku, jedo krzeselko gdzies tam na Suwalszczyznie, z wiezieniami CIA sie udalo...). A to, ze ponizsze liczby przerazaja, nie ma znaczenia, alkohol i nikotyna powinny byc nadal legalne, poniewaz sa fajne.

ALKOHOL:

- jest przyczyna smierci 115.000 osob rocznie w Unii Europejskiej
      - jest przyczyna ponad 2000 morderstw rocznie w UE
      - powoduje ponad 60.000 narodzin dzieci z niedowaga rocznie w UE
      - powoduje ponad 10.000 wypadkow smiertelnych na drogach
      - tak zwane koszty spoleczne spozycia alkoholu w UE wynosi 125 BILIONOW euro rocznie - to jest 650 euro na gospodarstwo domowe (tak TY ponosisz tego koszty)

TYTON:

- jest przyczyna smierci 4,8 mln osob rocznie na swiecie, z czego 2,7 mln to palacze pomiedzy 30 a 69 rokiem zycia, a 2,1 mln palacze w wieku 70 i wiecej lat
    • norbertrabarbar Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 10:41
      "każdy kto popala to DEBIL"

z pewnością, tylko jak wtedy nazwać miłośników etanolu w roztworze 40% używanym w chemii przemysłowej przez DEBILI WŚRÓD DEBILI nazywanym wódką?
      • edeco źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 10:50
        Zauważ, że największymi WROGAMI marihuany są zatwardziali katolicy.
        Teraz tylko zadajesz pytanie czy wierzą w Bogi i stworzenie przez niego Świata i wszystkiego co na nim jest. Tak więc skoro ich Bóg stworzył roślinę to korzystajmy z niej na jego chwałę.
        "No chyba, że Bóg to debil i stworzył coś co jest debilne i dla debili" (użyłem Twojego słownictwa w celi małej manipulacji) - No a wódka to wytwór TECHNOLOGICZNY, nie naturalny i nie stworzony przez boga.
        • a-s-c-k Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 10:53
          e tam, uczepiłeś się tych katolików. nie katolicy są przeciwnikami, a niedouczeni malkontenci, a tych pełno, nie tylko wśród katolików.
        • humanistyka Co dziwi, poniewaz... 28.08.12, 10:56
          jest wiele przypuszczen, ze przy pisaniu Biblii autorzy uzywali albo marihuany, albo halucynogennej ayahuasca:

vetulani.wordpress.com/2012/07/06/jakie-ziola-palili-ci-napruci-winem/
        • totajemnica Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 10:59
          eh lemingi lemingi... marichuana ktora palicie to wytwor chemii. Dzisiejsza marichuana kupowana od dilerow to ejno wielkie gowno. Ta lepsza marichuana( na pewno lepsza niz tyton) to wolnorosnace krzaczki z niezmodyfikowanych ziaren. Takiego czegos nie kupisz u dilera.. i tu jest problem!
          • stefan84 Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 11:02
            wytwór chemii? a jak sobie zasadze nasiono w ziemi, bede podlewał je wodą to też bedzie wywór chemii?? jedno i drugie (te kupne u dila, dodatkowo nasączone wodą z cukrem zeby było cięższe) to to samo! nie wierz w mity
            • totajemnica Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 11:58
              to nei mit... prawdziwa marichuana jest duzo slabsza, przez co wlasciwie zdrowa na uklad krwionosny. Nasi dziadowie ja palili i mieli sie dobrze. U dilera jest mocna i uzalezniajaca i takiej nie polecam.
              • nabuhodenozor Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 12:47
                co znaczy prawdziwa? obecnie sa wyselekcjonowane odmiany o większej zawartości THC i innych cannabinoli, farmerzy szczycą się swoimi nowymi odmianami, nawet sa konkursy np. najsławniejszy Cannabis cup
                po prostu jest mocniejsza, mniej buchów ściągasz, a palisz ile chcesz i jak Tobie pasuje :)
                jak mawia kolega: dwa buchy i łeb suchy

• yupiii Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 12:42
              to wszystko prawda, nasi dziadowie jedli prawdziwy niechemiczny chleb i nie tyli jak teraz ludzie, to dowodzi, że chemia wszystko psuje!
          • nabuhodenozor Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 11:56
            znaffca się znalazł
            kolejny co to zna się na wszystkim
            i jak takiego nazwać?
        • kryszard_lwie_serce Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 11:02
          WOW ale wnioski!!! nie pal juz :)
        • norbertrabarbar Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 11:08
          Jeżeli bóg istnieje i stworzył świat to stworzył i wódkę, my jedynie okryliśmy proces technologiczny jej wytwarzania.

Tylko ludzka pycha każe wierzyć idiotom, że można coś zrobić wbrew naturze bo wszystko co jesteśmy w stanie zrobić robimy zgodnie z prawami natury - matematyką, fizyką czy chemią...
          • raskolnikov74 Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 11:26
            Z twojego rozumowania wynika, że "panbuk" stworzył ipady, diablo III i wielki zderzacz hadronów.
            • norbertrabarbar Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 11:29
              Tak - zrobił to naszymi rękami. Nie chcesz chyba powiedzieć, że iPady są "nienaturalne" albo wręcz "wbrew naturze"?
              • 81nanga81 Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 11:49
                nie zapominajmy że panbuk stworzył naszymi rękami także bomby atomowe, miny przeciwpiechotne, broń chemiczną...
                • norbertrabarbar Re: źle dobierasz argumenty... 28.08.12, 12:08
                  Bomby to nic wszak bóg jest władcą okrutnym i pamiętliwym! Najlepsze, że bóg stworzył homoseksualistów i to tak sam z siebie. Nawet wśród zwierząt odsetek gejów jest podobny jak u ludzi!
      • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 11:01
        Pijakami? :)
        Co nadal nie usprawiedliwia legalizacji konopi.
        • norbertrabarbar Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 11:34
          Nie usprawiedliwia legalizacji, ale nie usprawiedliwia także penalizacji. Z dwojga złego legalizacja pozwoliłaby obniżysz szkodliwość społeczną, a przede wszystkim poznać realną skalę problemu.
          • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 11:40
            Obniżyć szkodliwość społeczną? hmm idąc tym tropem jeśli zdelegalizujemy alkohol to jego szkodliwość spoleczna wzrośnie?
            Jest jak jest i prawo obowiązuję wszystkich. Mnie, Ciebie i Sipowicz tez.
            • norbertrabarbar Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 11:47
              Kontakt z marihuaną ma ponad 30% młodzieży - dziś według prawa to przestępcy. Sytuacja skrajnie idiotyczna i niebezpieczna bo jeżeli twój syn uzależni się od narkotyków to nasze państwo zamiast mu pomóc ukarze go więzieniem mimo, że nikogo nie skrzywdził. Czy będzie szukał pomocy od uzależnienia? Nie, po byłoby to równoznaczne z przyznaniem się do popełnienia przestępstwa posiadania narkotyków.

"Jest jak jest i prawo obowiązuję wszystkich"

Prawo ma być dla ludzi, a nie na ludzi. Głupiego prawa nie wolno przestrzegać bo jest to równoznaczne ze zgodą na nie, a to się nazywa mentalnością obozową.
              • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 12:16
                Jeżeli 30% mlodziakow ma kontakt z marihuana to ja mam wniosek ze podejście do egzekwowania prawa jest dość pobłażliwe w tym obszarze albo wykrywalność bardzo niska (choć skoro da sie to zbadac to chyba wykrywalność nie jest niska tylko raczej pobłażliwość jest wysoka inaczej cos kolo 30% naszych synów by siedziało).

Odniesie sadzania narkomanów . Nic podobnego. Jeżeli nie potrafisz wytłumaczyć dziecku ze "to jest złe i co wiecej nie legalne i będziesz mial kłopoty z prawem za posiadanie" to masz kryzys w rodzinie. Basta. Mozna sie mądrzyć ale czasem nie da sie tego uniknąć , każdy złodziej i każdy morderca jest czyimś dzieckiem.... czasem z dobrej rodziny. Narkoman tez. Czasem nie da sie wytłumaczyć "nie kradnij". Jak by mi dziecko przyszło zbanakne to bym zapytał "skąd wzioles".

Nie jest prawda ze narkomanów, naszych synów (ale w patos uderzyłeś) sadza się do wiezienia od razu. Wszystko zależny do sytuacji i zależny od postawy.

Jersli ktos lamie prawo
                • norbertrabarbar Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 13:04
                  "w tym obszarze albo wykrywalność bardzo niska"

Można powiedzieć, że wykrywalność jest zerowa bo nie prowadzi się akcji przeciwko posiadaczom narkotyków tylko jedzie się na osiedle i kontroluje pierwszą lepszą grupę dzieciaków, a to z "wykrywalnością" ma niewiele wspólnego. Nie masz pojęcia o rzeczywistości.

"Jeżeli nie potrafisz wytłumaczyć dziecku ze "to jest złe i co wiecej nie legalne i będziesz mial kłopoty z prawe m za posiadanie" to masz kryzys w rodzinie. Basta."

Nie masz dzieci. Nie masz wyobraźni.

"każdy złodziej i każdy morderca jest czyimś dzieckiem"

Złodziej okrada innych, morderca morduje innych. Kogo krzywdzi dzieciak palący trawkę? Nie masz pojęcia o prawie.

"Wszystko zależny do sytuacji i zależny od postawy"

Pierwsze złapanie - pół roku w zawieszeniu na trzy lata. Drugie złapanie - odsiadka 6 miesięcy. Obecnie za posiadanie niewielkich ilości (porównywalnych z 0.5l wódki) siedzi w Polsce kilka tysięcy osób.

"Jersli ktos lamie prawo"

To jest wymówka utrwalająca złe prawo. Powtórzę, żebyś zrozumiał: masz mentalność obozową, jesteś wychowany na niewolnika, który zgadza się z uciskiem bo ktoś to zapisał i powiedział, że tak ma być.
                  • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 13:50
                    Mam dwie Corki.
                    Do 30 roku zycia mieszkalem w Polsce nadal mam mieszkanie w Krakowie ale bywam zadziej.
                    W wieki 17 lat pierszy raz pojechalem do Holandii i w sumie spędziłem tam okolo 2 lat do kupy. Od tego czasu jestem PRZECIWNY legalizacji kopni, wiem czym to pachnie.
                    Obecnie mieszkam w Niemczech. Mam prace ktora ciga mnie po świecie, pracowale w większości krajów europejskich i sporej ilosc krajow afryki i azji wliczając Syberie Kenie itd (w Ameryce mnie nie bylo :) ). Pierwszy raz palilem marichuane z ojcem w Holandii, powiedział do mnie: "po co masz łazić i kombinować, miejmy to za sobą" i paliliśmy kilka razy. Nie musiałem ociekać chować sie ani kombinować. Wioski mailem takei jak jeden z forumowiczow tutaj: wieje nuda i marazmem od tej zabawy. Czlowiek kretyny i inteligentny nie pobawi sie tm więcej niz kilka razy. Widziałem tez ludzi którzy pala w kolko i jestem przekonany ze nie jest nam to potrzebne.
                    • norbertrabarbar Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 14:00
                      "Widziałem tez ludzi którzy pala w kolko"

Widziałeś ludzi, którzy palą w kółko, widziałeś też pewnie ludzi, którzy piją w kółko, i którzy żrą w kółko... jeżeli to prawda to wiesz też, palenie nie jest z tego jeszcze najgorsze...

"jestem przekonany ze nie jest nam to potrzebne."

Na szczęście nie ty decydujesz o tym co NAM jest potrzebne tylko MY. Zapewne wiele rzeczy uważasz za niepotrzebne - na przykład smartfony bo przecież telefon służy do dzwonienia albo prezerwatywy bo seks jest do prokreacji... wiele rzeczy jest nam niepotrzebnych ale to najgorszy powód żeby je zakazywać.

"wieje nuda i marazmem od tej zabawy"

Tak jak od zbierania znaczków. Też zakażemy?
                      • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 14:05
                        Toczy sie dyskusja. MY to tez JA. Wiec wypowiadam swoja opinie. Moj głos już znasz.
                        Mylisz sie. nie MY tu będziemy decydować, mana nadzieje. Takie wybory nie powinny podlegać prawom demokracji. Referendum możne byc przeprowadzone jako jedno z czynikow ktore beda miały wpływ na decyzje, choc ja wolal bym nie. Demokracja jest niebezpieczna dla tych do nie sa przygotowani - Tyminski o malo nie został prezydentem Polski :D.
                        • norbertrabarbar Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 14:31
                          "Demokracja jest niebezpieczna dla tych do nie sa przygotowani"

Tak mówią tylko tyrani, którzy uważają, że sami są gotowi do przejęcia władzy. Nie wierz im!

Nie chodzi o referendum ale o prawo, które z założenia powinno chronić obywatela przed niesprawiedliwością, a nie ograniczać jego wolność w sprawach, które w ogóle nie powinny prawa dotyczyć. Kogo krzywdzi nastolatek palący trawkę? Nikogo i dlatego prawo nie powinno w to w ogóle ingerować!
                          • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 14:36
                            Krzywdzi swoich rodziców i ludzi ktorzy beda chcieli sie z nim dogadać a nie będą mogli. Krzywdzi ludzi którzy martwią sie o jego przyszłość i pokładaj w nim nadzieje.
                          • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 14:37
                            Choć w sumie raczej bym zapytał komu nabija kasę i za czyje pieniądze. I PO CO ???
                            • norbertrabarbar Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 14:49
                              "Krzywdzi swoich rodziców i ludzi ktorzy beda chcieli sie z nim dogadać a nie będą mogli. Krzywdzi ludzi którzy martwią sie o jego przyszłość i pokładaj w nim nadzieje."

Już nie rób jaj. Moja mama czuje się pokrzywdzona jak nie zadzwonię do niej raz w tygodniu. Zakażemy niedzwonienia do mamy? Mówię o realnej krzywdzie, którą idzie się zgłosić na policję i którą policja powinna się zająć.

Nastolatek palący jointa nie robi nikomu krzywdy, a państwo robi z niego przestępcę. Kochasz mieć bat nad sobą?

"komu nabija kasę i za czyje pieniądze. I PO CO ???"

Nie szkoda ci pieniędzy, żeby angażować aparat państwa w takie pytania? To nie powinna być twoja sprawa! Poza tym legalizacja dałaby ci jasne odpowiedzi na te pytania bo wiedziałbyś kto na tym zarabia i co się dzieje z tymi pieniędzmi - to penalizacja spycha problem do przestępczego półświatka!
                              • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 15:05
                                Twoja rodzina Twoje relacje.

> "komu nabija kasę i za czyje pieniądze. I PO CO ???"
                                >
                                > Nie szkoda ci pieniędzy, żeby angażować aparat państwa w takie pytania? To nie
                                > powinna być twoja sprawa! Poza tym legalizacja dałaby ci jasne odpowiedzi na te
                                > pytania bo wiedziałbyś kto na tym zarabia i co się dzieje z tymi pieniędzmi -
                                > to penalizacja spycha problem do przestępczego półświatka!

Oczywiście ze pewnej grupie zależny na tym żeby to nie była moja sprawa a jednak jest.
                                Nie szkoda mi kasy. Naprawdę wierzysz ze legalizacja wyeliminuje czarny rynek i ci co handlują teraz a nie dostana licencji przestana grzecznie handlować a ty jako koneser jak cala reszta koneserów będziecie kupować tylko w kawiarniach z buldogiem legalnie (nawet jak na ulicy będzie 2 razy taniej). Śmieszne! Po legalizacji będzie to co mamy teraz + legalne firmy i siec dystrybucji i cala machina państwowa z tym związana. Na to mi szkoda kasy. Ten problem to problem półświatka przestępczego i ma byc ścigany zgodnie z prawem.
                                • norbertrabarbar Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 15:38
                                  Przy legalizacji schemat były taki sam jak w przypadku alkoholu. Czy dzisiaj idąc kupić do sklepu wódkę zastanawiasz się czy nie da się kupić taniej od mafii? Idziesz ulicą i zaczepiają cię dilerzy mówiąc "może pół litra"?

Jasne, że są dzisiaj problemy z przemytem, nielegalną sprzedażą chrzczonego alkoholu, ale to nie taka skala jak przy prohibicji.
                                  • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 15:50
                                    A wiesz co sie działo jak przyznawano koncesje na alkohol w lokalach za młodej nowej Polski???
                                    Az sie boje pomyśleć co bedzie jak będą dzielone koncesje na produkcje dystrybucje i sprzedaż... a ile kłopotu potem z kontrola. Gra nie warta świeczki. Konsekwencje beda dramatyczne.

Holendrzy od jakiegoś czasu mówią ze ich na to nie stać, a to bogaty narod...
                                    Nadal uważasz ze handel nielegalnym alkoholem nie ma miejsca w Polsce.
                                    Narkotyki to całkiem inna prawa.
                                    Nie potrzebujemy tego.
                                    • borsuk112 Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 18:49
                                      kryszard_lwie_serce napisał:

> A wiesz co sie działo jak przyznawano koncesje na alkohol w lokalach za młodej
                                      > nowej Polski???
                                      > Az sie boje pomyśleć co bedzie jak będą dzielone koncesje na produkcje dystrybu
                                      > cje i sprzedaż... a ile kłopotu potem z kontrola. Gra nie warta świeczki. Konse
                                      > kwencje beda dramatyczne.
                                      >
                                      > Holendrzy od jakiegoś czasu mówią ze ich na to nie stać, a to bogaty narod...
                                      > Nadal uważasz ze handel nielegalnym alkoholem nie ma miejsca w Polsce.
                                      > Narkotyki to całkiem inna prawa.
                                      > Nie potrzebujemy tego.

pogubiłeś się stary już jak cholera i dalej w to brniesz. wstydu nie masz. jesteś niedokształcony w tym temacie i myślisz, że wszyscy ludzie powinni mieć takie same poglądy jak Ty i że tak samo jak Ty reagują na używki. stwierdziłeś, że jaranie to nuda. może dla Ciebie, ale nie dla wszystkich. masz mentalność niewolnika, jesteś słaby psychicznie, wystraszony przez media, co rodzi w Tobie zapędy zamordystyczne. proszę Cię, nie rób już z siebie pośmiewiska w tej dyskusji, bo mi Cię po prostu żal.
    • a-s-c-k Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 10:46
      raster10 napisał:

> Znam wielu palących trawke - i jestem z całą odpowiedzialnością w stanie stwier
      > dzić, żadnego z nich nie urażając, że kazdy z nich to tępak, debil, osioł

współczujemy znajomych.

naukowcy udowodnili, że każdy, kto na śniadanie zjada chleb, tego IQ spada o 17pkt.
    • zdzisiek66 Ameryki nie odkryli 28.08.12, 10:52
      Na zdrowy rozum wiadomo, że palenie codziennie lub prawie codziennie inteligencji nie poprawia. O ile u dorosłego niekorzystne zmiany są odwracalne, to u nastolatka niekoniecznie.
      Ale zastanawia mnie metodologia badań.
      Czy zbadano palących wyłącznie trawę, a tych palących marychę na przemian z wódą czy wąchaniem kleju wykluczono? Czy przebadano wpływ na IQ samego nałogowego picia wódy?
      • kryszard_lwie_serce Re: Ameryki nie odkryli 28.08.12, 11:11
        masz racje. Dokładanie marihuany do zestawu juz dostępnych środków legalnie na rynku (alkohol, tyton) nie wróży nic dobrego i nie jest dobrym kierunkiem. :(
        • nabuhodenozor Re: Ameryki nie odkryli 28.08.12, 12:03
          a lepszym kierunkiem jest robienie bandyty z każdego kto ma choć odrobinkę konopi przy sobie?

to może kara śmierci od razu! to może nauczy tych strasznych marihuanistów!
          • kryszard_lwie_serce Re: Ameryki nie odkryli 28.08.12, 13:53
            czy ja wiem czy bandyta... przestępcą na pewno. Jeśli lamiesz prawo to tak jesteś przestępcą. Mozesz lobbowac, upominac sie, wyjechac do kraju w ktorym to jest legalne. W polsce nie jest i jak Cie zlapia to poniesiesz konsekwencje.
            • borsuk112 Re: Ameryki nie odkryli 28.08.12, 19:07

> czy ja wiem czy bandyta... przestępcą na pewno. Jeśli lamiesz prawo to tak jest
              > eś przestępcą. Mozesz lobbowac, upominac sie, wyjechac do kraju w ktorym to jes
              > t legalne. W polsce nie jest i jak Cie zlapia to poniesiesz konsekwencje.

powiedz prezydentowi, premierowi i innym, że są bandytami, bo strajkowali w latach 80-tych, a wtedy było to wbrew obowiązującemu prawu. za to w czasie wojny mordowanie Żydów nie było zakazane. pomyśl, człowieku logicznie, bo znów androny wypisujesz. widać brak używek, spięcie i strach gorzej wpływają na IQ niż marycha
    • 1sizeer1 Narkotyki są szkodliwe, wiadomo to od dawna 28.08.12, 10:52
      wiadomo też że narkomani chca ich legalizacji. A powinniśmy zacząć ograniczać sprzedaż alkoholu, aby usuwać a nie dodawać kolejne używki.
      • kryszard_lwie_serce Re: Narkotyki są szkodliwe, wiadomo to od dawna 28.08.12, 11:14
        Nie narkomani. Narkomani to nie jest grupa która była by zdolna do organizacji i lobbowania czegokolwiek. Lobbuja potencjalni producenci: ludzie którzy mogą na tym zarobić KROCIE.
        • zdzisiek66 Re: Narkotyki są szkodliwe, wiadomo to od dawna 28.08.12, 12:25
          A kto jet tym wstrętnym potencjalnym producentem? Pewnie jakaś firma żydowska albo przynajmniej masońska :)
          Wolę jednak masońsko - żydowski legalnie działający koncern, niż mafię, która zarabia krocie obecnie.
          • kryszard_lwie_serce Re: Narkotyki są szkodliwe, wiadomo to od dawna 28.08.12, 13:57
            Nie wiem kto ale mogę sie na 100% założyć ze oni nie pala :). Wiem jaka machina stoi za legalnością konopi w Holandii. Moze w holandii to marsjanie :D. Holandia jest bogatym krajem i juz od jakiegos czasu slyszy sie glosy ze ich na to nie stac... naprawdę nie potrzebujemy tego w Polsce.
            • borsuk112 Re: Narkotyki są szkodliwe, wiadomo to od dawna 28.08.12, 19:48

> Nie wiem kto ale mogę sie na 100% założyć ze oni nie pala :). Wiem jaka machina
              > stoi za legalnością konopi w Holandii. Moze w holandii to marsjanie :D. Holan
              > dia jest bogatym krajem i juz od jakiegos czasu slyszy sie glosy ze ich na to n
              > ie stac... naprawdę nie potrzebujemy tego w Polsce.

na co ich nie stać. słyszysz, że dzwonią w którymś kościele, tylko nie wiesz w którym. NA CO HOLENDRÓW NIE STAĆ?? na pobieranie akcyzy?
    • mol_chemiczny Gołym okiem widać przede wszystkim wpływ alkoholu 28.08.12, 10:54
      > No nareszcie! To, co widać gołym okiem, tzn. spowolnione myślenie u nałogowych
      > lub chociażby regularnych palaczy marihuany, wreszcie doczekało się badań nauko
      > wych.
      > Może wreszcie ktoś pokusi się o obalenie mitu o maryście mniej szkodliwej od al
      > koholu czy tytoniu.

Gołym okiem widać przede wszystkim wpływ alkoholu. Zawsze będzie to jeden z groźniejszych narkotyków, a maryśka - jednym z mniej szkodliwych (uzależnienie fizyczne, psychiczne, zdolności intelektualne, spustoszenie w organizmie, wpływ na poziom agresji i w ogóle zachowanie itd.).
      • jkredman i tylko spustoszenie do poziomu mola pozostaje 28.08.12, 10:56
        .
    • jkredman żurnalisty i celebryty uważają że palenie jest OK 28.08.12, 10:55
      a dzieciaki się wzorują, oczywiście za chwilę żurnalista napisze, a środzina zawtóruje że oni są niewinni
      • dean08 Re: żurnalisty i celebryty uważają że palenie jes 28.08.12, 11:05
        Ten spadek o 8 punktów to był średni - byli i "lepsi". Ponadto spadek IQ to nie jedyny skutek bo np. sfera motywacyjna to niekoniecznie jest IQ choć czasami pewna doza refleksji pomaga. A wynik sondy przy artykule - gdzie przeważająca część respondentów twierdzi, że pali/paliła marihuanę jest poniekąd symptomatyczny w kontekście wypowiedzi coponiektórych ;-).
        • kryszard_lwie_serce Re: żurnalisty i celebryty uważają że palenie jes 28.08.12, 11:22
          Dokładnie tak. Byl bym bardzo ciekaw wyników innego rodzaju badan: zbadać grupe ludzi, zbadać ich wyniki w pracy, odział w życiu rodzinnym i społecznym zanim zaczęli palic a potem wykonać te same badania ale po tym jak rozpoczęli używanie marihuany.
          • nabuhodenozor Re: żurnalisty i celebryty uważają że palenie jes 28.08.12, 12:12
            Robienie z konopi super specyfiku kompletnie nieszkodliwego na pewno jest złe tak jak mitologizowanie, że jest samym złem.
            Osobiście uważam, że porównanie wyników w pracy, relacji między ludzkich itp wyszłoby lepiej wśród konopiarzy niż alkoholików. W każdy przypadaku znajdziesz takich co się zniszczyli.
            Ja w życiu miałem większy problem przez gry online. Poświęcałem im mnóstwo czasu, myślałem o nich cały czas itd... kosztem życia realnego kosztem rodziny i pracy, zakazać?
            • kryszard_lwie_serce Re: żurnalisty i celebryty uważają że palenie jes 28.08.12, 14:00
              to ze masz problem z grami nie znaczy ze trzeba legalizować marihuanę.
      • raster10 A widział ktoś "celebryte" który jest inteligentny 28.08.12, 12:00
        Przeciez to niemożliwe. Oczywiście jakiś odsetek z tych celebrytów to normalni ludzie, ale odsetek to mały, a i pierdów o maryście nie puszczają. Czy ktoś kiedys słyszał poza śpiewem jakąs wypowiedź Kory? Przeciętny czwartoklasista miażdżę tę pania elokwencją.
        O czym my gadamy...., ludzie.
        • borsuk112 Re: A widział ktoś "celebryte" który jest intelig 28.08.12, 19:53
          raster10 napisał:

> Przeciez to niemożliwe. Oczywiście jakiś odsetek z tych celebrytów to normalni
          > ludzie, ale odsetek to mały, a i pierdów o maryście nie puszczają. Czy ktoś kie
          > dys słyszał poza śpiewem jakąs wypowiedź Kory? Przeciętny czwartoklasista miażd
          > żę tę pania elokwencją.
          > O czym my gadamy...., ludzie.

zastanów się człowieku nad sobą. zazdrościsz jej? rozmawiałeś z nią? znasz ją? jak nie to się od niej odwal, bo tutaj ktoś Ciebie może zacząć oceniać za poziom Twoich postów
          • raster10 Re: A widział ktoś "celebryte" który jest intelig 29.08.12, 12:48
            A nie zauważyłeś, że to osoba publiczna. Że mamy dostęp do setej jej wypowiedzi. A człowieka po czum "poznajesz" - przeciez po tum co mówi i jak sie zachowuje. A mówi tak kobieta totoalne głupoty - i nie chodzi mi o jej twórczość - bo to kwestia gustu, a o jej wyrażane opinie poza artystyczne. Jest GŁUPIA JAK BUT. I znów nei chodzi o to, czy sie z jej poglądami zgadzam czy nie - ona jest po prostu mało elokwetna, nie potrafi jasno i przejrzyście mówić, jej opinie sa zupełnie niespójne, zazwyczaj odnosi się wrażenie, że nie wie o czym mówi. Niemądra jest poprostu.
            Pieniaczu
    • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 10:57
      Smutna prawda.
    • kryszard_lwie_serce Re: Przeciez każdy kto popala to DEBIL 28.08.12, 10:59
      A teraz wez ten tekst, wydrukuj go sobie, stan przed lustrem i parząc sobie w oczy przeczytaj na glos. Potem opisz swoje odczucia - kima byla osoba w lustrze.
    • humanistyka Re: Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bez 28.08.12, 11:00
      Interesujacy wykresik:

tinyurl.com/64p26k

I caly artykul do wykresiku: en.wikipedia.org/wiki/Substance_abuse
      • oololek Re: Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bez 28.08.12, 11:32
        o tych badaniach wiedza wszyscy zainteresowani, ci na gorze rowniez.

rozwiazanie problemu narkotykow to walka z morzem rozdysponowanych/planowanych pieniedzy (zarowno handel jak i prewencja) i mentalnoscia milionow wyborcow, ktorym przez lata tluczono, ze co zwie sie narkotyk to smierc dzieci.

tylko w naszym kraju zalegalizowanie trawy zabraloby ze 100.000 posad w administracji i sluzbach, do tego przenioslo do 60% obecnego elektoratu w bardziej konserwatywne miejsce. to jest karkolomne zadanie i nikt nie chce podlozyc glowy.
      • kongregacja Re: Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bez 28.08.12, 11:37
        tylko grzybki i lsd ;) nawiasem mowiac, kompletnie nie uzalezniaja, sa tworcze dla bioracego, pod warunkiem, ze z racji nieodpowiedniego halo w glowie ten nie zlapie zlego tripa, nie maja w zasadzie zadnego wplywu na zdrowie fizyczne, chyba ze ktos pomysli, ze jest ptakiem i skoczy z wysoka ;)
        • humanistyka Dokladnie... 28.08.12, 11:41
          ...ale tez to samo moze zrobic po galce muszkatolowej, bieluniu, czy pokrzyku wilcza jagoda. Ktore sobie radosnie rosna w lasach, a galka to nawet w Lidlu jest.
          • nabuhodenozor Re: Dokladnie... 28.08.12, 12:26
            weź nie pisz takich rzeczy bo zakażą!
            a tak serio kiedyś za szczeniaka próbowałem z ta gałką muszkatułową i lipa! nic nie działałąo w kazdym razie u mnie :)
            widziałem kiedyś typków po bieluniu - masakra! nie bierzcie tego!
            wilcza jagoda to też chyba trucizny ma w sobie, wątrobę może rozwalić

zakazać, zakazać i jeszcze raz zakazać! i wysłać stada policjantów żeby szukali i niszczyli po lasach muchomorów czerwonych - przecież to najstarszy rodzimy psychodelik, czarownice się tym odurzały!
    • oololek jaka to nowosc? i i gdzie kontekst? 28.08.12, 11:05
      zadna to nowosc. dowiedzielismy sie, ze substancja psychoaktywna wplywa na rozwoj psychiki u ludzi, u ktorych ta dopiero sie rozwija (rowniez fizycznie). rewelacja.
      zapewne z tych samych lub podobnych powodow nie podajemy dzieciom alkoholu, papierosow i innych srodkow wplywajacych na uklad nerwowy.

jedyne, co przyniosly te badania to kwantyfikacja zjawiska: 8 punktow IQ w dol. (w uproszczeniu).
      swietnie, tylko brakuje kontekstu. o ile spada IQ u mlodych palaczy papierosow? ile u dzieci bitych przez alkoholikow? ile u maluchow ogladajacych telewizje?

zabraklo tez odpowiedzi na pytanie 'dlaczego pala?'.
      zasadniczo, samo sieganie po uzywki nie bierze z milosci do danej roslinki. przewaznie jest to reakcja powodowana jakas potrzeba: asymilacji spolecznej, ucieczka przed problemami itd. trudno, zeby ludzmi poniewieranymi przez zycie ponad miare IQ roslo..

co nie zmienia faktu, ze palenie ziela, jak wszystko inne w nadmiarze, SZKODZI.
      w malych ilosciach, u ludzi doroslych, negatywne efekty nie beda tak bardzo odczuwalne.
      • humanistyka Re: jaka to nowosc? i i gdzie kontekst? 28.08.12, 11:08
        Zebysmy mieli takich ludzi w rzadzie... Logika przede wszystkim.
      • jar_ole dodałbym jeszcze 28.08.12, 11:55
        jakie ilości wypalanej maryśki były brane pod uwagę
        widziałem chłopaków, którzy zaczynali za wcześnie i mając 20-22 lata wchłaniali po 3 gramy dziennie! mechanizmy motywacyjne w zaniku totalnym - inteligencja także na poziomie wegetatywnym. Kilku takich chłopców wystarczyłoby do zdemolowania całej statystyki badań.

Warto też zwrócić uwagę na możliwe pozytywy upowszechniania trawki. Na studiach ostro spożywałem wyroby monopolowe, ale posadziłem sobie parę krzaczków i dzięki temu zamiennikowi wyszedłem na prostą. Teraz i piję z umiarem i czasem się zaciągnę, ale nie czuję zbyt częstego zapotrzebowania.
        Nic nie jest czarno-białe
      • r1234_76 Re: jaka to nowosc? i i gdzie kontekst? 28.08.12, 12:21
        Ja bym dodał, że z tego co tu jest napisane, nijak nie widzę udowodnienia związku przyczynowego. Palacze mają IQ niższe średnio o 8 punktów, ale to nie oznacza, że zioło było tego powodem.
        • kryszard_lwie_serce Re: jaka to nowosc? i i gdzie kontekst? 28.08.12, 14:40
          ale mieli byśmy powód do radości jak by bylo o 8 punków wyższe :D ???
    • senpai-michael Ufff, co za ulga 28.08.12, 11:14
      Dobrze że od wódeczki w młodym wieku nic się z mózgiem nie dzieje.
      • kryszard_lwie_serce Re: Ufff, co za ulga 28.08.12, 11:25
        dzieje sie. A c oto ma do marihuany?
        • humanistyka Proste: proporcje. 28.08.12, 11:42
          b/t
    • ali3n7 A picie wódy obniża IQ o 100% 28.08.12, 11:17
      Niektórzy samce po wypiciu wódy zachowują się gorzej od małpy. Znęcają się psychicznie i fizycznie nad rodziną. Zabijają ludzi pod wpływem alkoholu. Kradną, udowodnione jest to że 90% przestępstw popełnionych jest pod wpływem alkoholu. Do tego jeszcze dodam, ciężkie zatrucia alkoholowe, śmierć z przepicia, rodzenie dzieci które mają kilka promili alkoholu we krwi bo matka chlała na umór. Można wymieniać w nieskończoność. Ale co to da ? Nic, syf jakim jest wóda nadal będzie legalny i ogólnodostępny. Teraz proszę mi powiedzieć co jest gorsze ?? To że rząd pozwala ci się upić i zabić siebie lub przypadkową osobę jadąc po pijaku, wstać skacowany, zarzygany, niezdolny do pracy. Czy to że rząd zabrania ci spalić jointa po którym obejrzysz ciekawy film ze znajomymi, podyskutujesz na różne tematy, zrelaksujesz się i pójdziesz spać. Rano obudzić się bez kaca, gotowy do pracy.
      • kryszard_lwie_serce Re: A picie wódy obniża IQ o 100% 28.08.12, 11:30
        i ?

tak wódka to zlo i nadużywanie alkoholu prowadzi do patologi.
        Rozsądne picie ma taki skutek jak opisujesz: można trzepnąć piwko wieczorem przed telewizorem i potem isc spać wyluzowany.

To ze na rynku sa dostepne inne substancje (alkohol, tyton) nie jest argumentem za dodawaniem kolejnego syfu na ta liste. NIE LEGALIZACJI MARIHUANY.
        • humanistyka Mozna tez... 28.08.12, 11:44
          ...zapalic sobie jointa i miec ten sam rekals i uspokojenie, kreatywne pomysly po prostu: PRZYJEMNOSC.
        • nabuhodenozor Re: A picie wódy obniża IQ o 100% 28.08.12, 11:50
          Konopie były od tysięcy lat wykorzystywane przez ludzi!
          czego ty chcesz zabronić? i co jeszcze chcesz zakazać ludziom?
          to nie jest tak, że to jest jakaś nowość!
          zakazać zakazać zakazać! tylko to potraficie!
          ktoś ci paleniem konopi krzywdę robi? ktoś cię zmusza?
          Jak masz dziecko to je wychowuj tak żeby wódki nie piło i konopi tez nie paliło póki jest dzieckiem!

ujarani.pl/66176
          • kryszard_lwie_serce Re: A picie wódy obniża IQ o 100% 28.08.12, 14:14
            tylko konopii. I niczego nie chce zakazywać, chce bay utrzymano konopie jako środek nielegalny. Nie dlatego aby odbierać Ci wolność tylko dlatego aby uniknąć tej ogromnej machiny która za tym ruszy: sluzb kontroli, koncesji, handlu i dystrybucji itd .... gra jest nie warta świeczki.
    • lambeth Co za perfidna ściema 28.08.12, 11:22
      Nie mieli się do czego dopieprzyć Maryśce to wyssali z propagandowego palca utratę 8 punktów IQ??!! I to jak skrzętnie - "jak zaczniesz palić jako nastolatek"! Żeby młodym wybić z głowy palenie :). Dobre dobre.

Co do zniechęcania młodych do palenia - jestem za, ale nie takimi bzdurami. Palę odkąd miałem 15 lat, teraz mam ponad 30. Absolutnie nie żałuję, ubawiłem się po pachy, ale odkąd dojrzałem i sam mam dzieci, uważam że nie powinny tykać marihuany dopóki nie będą dorosłe. Chodzi o to że nie każdemu to zaszkodzi, ale może się trafić podatniejszy grunt i dużo łatwiej o nadużycie. Tak samo jak z alkoholem i papierosami. Jak już dorosną to chętnie z nimi zapalę. Nie zamierzam z palenia roślinki robić jakiegoś wielkiego tabu i dramatu. Jest dużo przyjemniejsze i zdrowsze niż chlanie wódki czy kopcenie papierosów. I nie mówię tu twardszych narkotykach bo to zupełnie inna bajka.

A co do rewelacji i IQ.. :). Zawsze miałem dość wysokie, nawet jak zaczynałem palić to poszedłem do liceum rok wczesniej do klasy gdzie żeby się dostać, zdawało się test na inteligencję. Chętnych było z 200, ja byłem 9 w województwie. 16 lat później nadal palę, głupszy niż wtedy na pewno nie jestem, śmiem nawet twierdzić że wynik miałbym lepszy, jestem programistą, dobrze zarabiam, mam żonę, dwójkę dzieci i względnie bezproblemowe życie. I czekam z nadzieją że świat jednak znormalnieje i będę mógł sobie wyhodować własny krzaczek w ogrodzie z którego będę sam korzystał, bez strachu że mi pały wpadną na chatę i pójdę do więzienia za posiadanie czegoś co wyrosło z ziemi...
      • nabuhodenozor Re: Co za perfidna ściema 28.08.12, 11:43
        to wszystko nie ważne, palisz konopie - jesteś kryminalistą i bandytą bo tak urzędnicy w ustawie zapisali :)
        przecież nasi ustawodawcy to tacy mądrzy, światli ludzie! oni wiedzą lepiej!
        • lambeth Re: Co za perfidna ściema 28.08.12, 11:52
          no ba. w końcu mają IQ większe o 8 punktów! :)
        • kryszard_lwie_serce Re: Co za perfidna ściema 28.08.12, 16:57
          cos podbnego ??? a skad masz takie informacje?
    • raskolnikov74 Marihuana: niebezpieczna dla nastolatków, bezpi... 28.08.12, 11:22
      Który kartel finansował te badania?
    • raster10 Szybko sie ujarani debile odezwali. Szybko. 28.08.12, 11:25
      dla was matoły, jeśli ktoś jest przeciwnikiem legalizacji narkotyku, to od razu pijak, i argumenty lydzi o obniżonym IQ - etanol i nnne bzdury. Wiem, że jak jaracie to bycha co chwilę, a wielu z was i twardsze ładuje w te puste łby. Wyobraźce sobie jednak, że nie każdy, kto używa alkocholu - od razu zapija się wódą.
      Ale po co ja tłumacze. Z 90IQ pospadali na 82, czyli w pobliże szympansów - o czym my gadamy.......
      • a0a0a0 Re: Szybko sie ujarani debile odezwali. Szybko. 28.08.12, 11:33
        Widzisz. Wielu z palacych nie upala sie na maksa marihuana.
        Wielu sie wydaje, ze palenie polega na maksymlnym odjechaniu.
        A jest dokladnie tak samo jak z alkoholem. Mozna wypic flaszke ale i tylko dwa piwa.
        Mozna spalic calego jointa a mozna i wziac kilka machow.
        Podobnie z czestoscia. Mozna robic to okazyjnie mozna byc najaranym codziennie.
      • humanistyka AlkoHolu POLAKU! 28.08.12, 11:38
        b/t
      • norbertrabarbar Re: Szybko sie ujarani debile odezwali. Szybko. 28.08.12, 11:40
        Dla ciebie matole jeżeli ktoś jest zwolennikiem legalizacji narkotyków to od razu ćpun, i argumenty ludzi o obniżonym IQ - heroina i nnne bzdury. Wiem, że jak pijecie to kieliszka co chwilę, a wielu z was i więcej ładuje w te puste łby. Wyobraź sobie jednak, że nie każdy, kto używa marihuany - od razu ćpa twarde narkotyki.

Ale po co ja tłumacze. Z 90IQ pospadali na 0, czyli w pobliże pantofelków - o czym my gadamy.......

PS. Tyle wynika z twojej wypowiedzi. Merytoryczne dno. Wystarczy zmienić kilka słów i możesz się wypowiadać nawet o dziewictwie Maryi...
      • jar_ole używanie "alkocholu" bez zapijania wódką szkodzi! 28.08.12, 12:01
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka