Dodaj do ulubionych

Austriaccy fizycy teleportowali foton na rekord...

19.08.04, 19:29
Czy mozna teleportowac kwacha?
Obserwuj wątek
    • kufelini Austriaccy fizycy teleportowali foton na rekord... 19.08.04, 19:34
      Niedlugo ci Austriacy zrobia Franzucom jajo i przeniosa Wieze Eiffla do
      Wiednia :P
      • Gość: . wyteleportować busza do piekła ! IP: *.crowley.pl 19.08.04, 20:10
    • Gość: AK Re: tak ale tylko do Iraku IP: 212.80.172.* 19.08.04, 19:46
    • Gość: Nowicjusz Gdzie można przeczytac FAK jak plącze się cząstki? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.08.04, 20:21
      FAQ by sie przydał,bo nie wyjaśnia się jak dochodzi do tego dziejowego dokonania
      • Gość: ton Re: Gdzie można przeczytac FAK jak plącze się czą IP: *.veranet.pl 20.08.04, 03:41
        w dużym skrócie:
        doprowadza się do takiej sytuacji, żeby dwie cząstki miały zależną od siebie
        jakąś cechę (np. przeciwne spiny) - wtedy takie cząstki są splątane (bo my nie
        wiemy która z nich ma który spin - dowiemy się tego dopiero po sprawdzeniu spinu
        jednej z nich, wtedy druga także jest "odczytana" - poznajemy jej spin i w tej
        chwili nie jest ważne np. jak daleko ta druga cząstka się znajduje, przyjęcie
        odpowiedniego stanu przez drugą cząstkę następuje natychmiast))
        • Gość: gn0m Re: Gdzie można przeczytac FAK jak plącze się czą IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.04, 22:19
          Jak dla mnie za duzy skrot. Jak to co opisales moze byc wykorzystane do
          teleportacji? Przeciez nie mozemy np. wymusic na czastce zmiany spinu (mozemy
          zmieniac powloki i subpowloki ale tylko na minimalny czas). Proces ten nadaje
          sie tylko do badania czastki niebezposrednio (ktora to czastke musimy jeszcze
          dodatkowo splatac). Zeby teleportowac obiekt musimy stworzyc jego kopie po
          drugiej stronie - ale po co wtedy te obiektu splatywac?
          Ech, za madre to jest jak na mnie :(
        • Gość: Rys Teleportacja to bzdury IP: *.toya.net.pl 21.08.04, 11:49
          Jeżeli teleportacja to natychmiastowe przeniesienie własności jednego obiektu na
          inny, znajdujący się w dowolnej odległości, to używanie tego słowa do opisu
          podobnych doświadczeń jest nieporozumieniem!!!

Niczego tutaj nie przenosimy: dokonując sprawdzenia stanu jednego ze splątanych
          obiektów dowiadujemy się jedynie, jaki jest stan drugiego. Nie mamy
          najmniejszego wpływu na wynik pomiaru, a więc tym samym nie możemy spowodować,
          aby cząstka splątana posiadała określone właściwości. Od biedy można uznać, że
          teleportowana jest nasza wiedza, ale i do tego trzeba nadzwyczajnej wyobraźni.

Proponuję następującą zabawę w "splątanie i teleportację":

1. Bierzemy paczkę zapałek.
          2. Każdą przełamujemy na pół i odkładamy - uzyskujemy splątanie, ponieważ jeżeli
          jedna jedna połowa zapałki posiada główkę, to druga napewno jej nie ma.
          3. Zawiązujemy oczy i z każdej zapałki połówkę pakujemy do pudełka.
          4. Zamykamy pudełko, chowamy do kieszeni, wsiadamy na rower i jedziemy do
          sąsiedniej wsi.
          5. Otwieramy pudełko i w jednej chwili poznajemy stan zapałek pozostawionych.

Zapewniam, że takie doświadczenie merytorycznie nie będzie gorsze od tego
          wykonanego w Austrii.

Powodzenia.
      • Gość: Marek Barwiński Re: Gdzie??? TUTAJ!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.04, 09:40
        www.quantum.univie.ac.at/research/photonentangle/teleport/
        To jest z resztą strona właśnie tych Austriaków
        • Gość: abhaod Tylko kurcze dlaczego pisza po angielsku IP: *.tnt2.ber2.deu.da.uu.net 20.08.04, 15:20
          i nadal nie wiadomo, co powoduje, ze rozlaczone fotony przyjmuja ten sam stan.
          • arcykr Re: Tylko kurcze dlaczego pisza po angielsku 21.08.04, 08:19
            Gość portalu: abhaod napisał(a):

> i nadal nie wiadomo, co powoduje, ze rozlaczone fotony przyjmuja ten sam stan.
            Niekoniecznie ten sam - mozna tak zrobic, ze (dzieki odpowiednim prawom
            zachowania) np. jeden elektron ma spin skierowany w gore a drugi w dol.
            Kwantowosc splatanie polega na tym, ze nie wiemy, ktory elektron ma jaki spin;
            wiemy tylko, ze jeden taki a drugi taki.
    • Gość: NitaJerzy Na to wygląda IP: *.toya.net.pl 20.08.04, 01:29
      Wygląda na to, że następna po Cassinim sonda na Tytana
      będzie tam najzwyczajniej - teleportowana.
    • Gość: zed Czy ktoś mógłby mi teleportnąć dwa browary ze... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.04, 13:19
      sklepu na dole? Nie chce mi się iść. Poza tym jestem nieubrany.
    • Gość: WMad Re: Austriaccy fizycy teleportowali foton na reko IP: 195.94.207.* 20.08.04, 15:21
      A po czym poznali ze to ten sam ???? -Po oczach ??
    • Gość: ciekawy Re: Austriaccy fizycy teleportowali foton na reko IP: *.stacje.agora.pl 20.08.04, 15:41
      Nie bardzo rozumiem co ten redaktor napisał. Oni ten foton teleportowali, czy
      wysłali po prostu światłowodem? (gdzie w takim razie teleportacja?)
      • Gość: ciekawy PS IP: *.stacje.agora.pl 20.08.04, 15:47
        PS: Mam nadzieję, że Pan, Panie Redaktorze rozumie co Pan napisał.
      • Gość: Nowicjusz Re: Austriaccy fizycy teleportowali foton na reko IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.08.04, 16:11
        Sądzę,że światłowód służy jako druga droga do porównania.A fotony są splątane
        bo nie może być inaczej.
    • Gość: Pikut Nie chodzi o to, że go teleportowali. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:12
      Tylko którędy... KANAŁAMI!!!
    • Gość: r39 Re: Austriaccy fizycy teleportowali foton na reko IP: *.ifpan.edu.pl 20.08.04, 19:51
      To 'upiorne oddzialywanie na odleglosc' to NIE jest
      wlasciwosc materii, lecz mechaniki kwantowej.
      Ta TEORIA ma wiele sukcesow, co nie oznacza, ze jest
      doskonala. Pora odpowiedziec na glupie pytanie:
      jak daleko (w przestrzeni) obowiazuje slynny
      'zakaz Pauliego' ? I jak sie 'toto' ma do teleportacji
      i splatania? (Wiem, wiem, ze zakaz Pauliego nie dotyczy
      fotonow a wylacznie fermionow, ale co z tego? Skoro
      mamy ochote teleportowac cokolwiek, to to pytanie
      jest jak najbardziej zasadne).

• arcykr Re: Austriaccy fizycy teleportowali foton na reko 21.08.04, 08:27
        Gość portalu: r39 napisał(a):

Pora odpowiedziec na glupie pytanie:
        > jak daleko (w przestrzeni) obowiazuje slynny
        > 'zakaz Pauliego' ?
        Na dystans rzedu dlugosci odpowiedniej fali materii (zwanej rowniez fala de
        Broglie'a).

I jak sie 'toto' ma do teleportacji
        > i splatania? (Wiem, wiem, ze zakaz Pauliego nie dotyczy
        > fotonow a wylacznie fermionow, ale co z tego? Skoro
        > mamy ochote teleportowac cokolwiek, to to pytanie
        > jest jak najbardziej zasadne).
        Czastki o splatanych stanach wcale nie musza miec takiego samego stanu
        fizycznego, na przyklad dwa splane elektrony moga miec przeciwnie skierowane
        spiny. Na czastki o roznym stanie fizycznym, na przyklad rozniacych sie spinem,
        zakaz Pauliego nie naklada zadnych ograniczen.
        Elektrony o przeciwnych spinach moga byc na tym samym orbitalu, o czym wyraznie
        mowi sie na lekcjach chemii w szkole sredniej.
    • Gość: Adam Austriacy zrobili to tak : IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 21.08.04, 23:00
      Austriaków było dwóch. "Zostawili" foton ze spinem skierowanym w górę.
      Przepłynęli Dunaj (to właśnie te 800 m) i jeden z nich miał spin skierowany do
      góry, a drugi do dołu. Austriak, który miał do dołu nie odezwał się. Natomiast
      ten drugi ogłosił (przypominam: jest sezon ogórkowy) światu, że jego foton jest
      teleportowany bo ma spin do góry.
      TO WŁAŚNIE JEST CAŁA TAJEMNICA ICH TELEPORTACJI.
      Teraz zbierze się jakaś tam komisja europejska i przydzieli im fundusze na
      dalsze badania. Będzie to trwało jakieś trzydzieści lat. Austriaccy naukowcy
      urządą się i twedy ogłoszą, że teleportowali dwa fotony - po drugiej stronie
      Dunaju zostawią dwa fotony ze spinami skierowanymi przeciwnie. Fotony każdego z
      nich będą zgodne : jeden i drugi będzie mógł powiedzieć o udanym doświadczeniu.
      • Gość: Rafal Re: Austriacy zrobili to tak : IP: *.bb.online.no 16.09.04, 22:37
        Adam odezwij sie bo zaznaczyles czesciowo ze jestesmy na tej samej dlogsci i w
        tej samej amplitudzie

Jestem zachwycony refleksja i chyba masz mozliwosc zregagowanie dobrego tekstu
        o H2O Czy jest H´ i H` w wodzie Tobie cos mowi??
    • Gość: :P Re: Austriaccy fizycy teleportowali foton na reko IP: 62.233.185.* 22.08.04, 20:39
      W sumie tak, ale na dzisiejszym poziomie zostałby kupą plazmy :) albo nawet
      gorzej...
    • meteorr Na pewno rekord? 23.08.04, 09:56
      Nie jestem pewien, czy 800m to faktycznie rekord. Bylem jakis czas temu na
      wykladzie pewnego profesora z Uniwersytetu Genewskiego, ktory twierdzil ze w
      podobny sposob teleportowali fotony na odleglosci do 30km (przynajmniej tyle
      mial swiatlowod). Malo tego - sprawnosc (poprawnosc) takiej telepotacji to bylo
      cos ponad 80%.
      Wiec co takiego niezwyklego w doswiadczeniu Austriakow?
      • Gość: RAFAL Re: Na pewno rekord? IP: *.bb.online.no 16.09.04, 22:41
        My dokonujemy telportacji fotonow na ca 25 KM
        bez zadnych kabli!!
        Hmm? czy ktos wie cos na ten temat, to na serio!
    • Gość: Jahu Czy w ten sposob da sie klonowac?? IP: *.bs / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 15:34
      jezeli mozemy pobrac obraz czasteczki i potem odtworzyc go w innym miejscu, to
      zakladajac, ze czasteczka ta nie ulega degradacji w punkcie z ktorego zostala
      pobrana matryca jej wlasciwosci, to na drugim koncu takiego teleportu powstaje
      druga identyczna do pierwotnej czasteczka... dobrze kombinuje?? czyli np
      moglibysmy "rozmnazac" jedzenie, wode z Europy do Afryki i problem glodu mamy z
      glowy, bo jak wiadomo, nie brak jedzenia ale jego transport jest najwiekszym
      problemem!!!
      Pozdrawiam
      Jahu
    • Gość: Bart A jak wygląda foton, to jest poprostu bzdura ! IP: *.eimg.pl / 80.51.242.* 18.09.04, 20:28
      Czy foton jest cząsteczką, czy tylko błyskiem energii ?
      To tak jak bym se pstryknoł zapaliniczką elektryczną na długim kabelku 800
      metrów to też bym mógł powiedzieć że teleportowałem foton :)
      • Gość: RAFAL Re: A jak wygląda foton, to jest poprostu bzdura IP: *.bb.online.no 18.09.04, 22:12
        Pozwol sobie wytlumaczyc ze zjawisko jest autentyczne i jest one tajemnica
        firmy i w dziedzinie Nobla.

ja nie mogew sie tu spowiadac ale widze ze reakcja porawna to pozwole sobie na
        nastepujacy komentaz:

jak sie zmienia atom wodoru w czsteczkach wody w ciele innej osoby na 100m
        za pomoca swej energi wodoru w swojej czasteczce wody to jest teleportacja

TO JA PIERWSZY OPISUJE
        TO JEST FAKT AUTENTYCZNY

TO JEST MICRO FIZYKA WOD w MATRIX (wod kolo kazdej zywej komorki ciala)
        Ja nie jestem NOWAK tylko "ryzyk fizyk"
        Prowadze sensacyjne odkrycie fizyczne w kierunki Nagrody Nobla
        odpisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka