sajmon1973
07.04.16, 09:02
Tutaj www.racjonalista.pl/forum.php/s,563494/z,0/d,1 zamieszczam dyskusję, jaką prowadziłem ponad 2 lata temu na forum racjonalista.pl w temacie Transport białek do mitochondrium. Do dzisiaj nie znalazłem, w dostępnych mi publikacjach naukowych, zadowalających odpowiedzi na kilka pytań:
1. Wiele białek nie zawiera przy swym końcu N- aminokwasowym sekwencji sygnalnej, ale posiada prawdopodobnie wewnętrzną sekwencję sygnalną, ale jej sekwencja nie jest zachowawcza . Nasuwa się zatem pytanie o mechanizm ich transportu do mitochondrium, a ściślej rozpoznania przez receptor?
2. Nie ma jednoznacznych danych, potwierdzających związek między sekwencją sygnalną, a miejscem rezydowania białka. Białka mogą się znaleźć w 4 kompartmentach: błona zew.; przestrzeń międzybłonowa; błona wew.; matrix. Samego mnie ciekawi, skąd komórka wie, gdzie i jakie białko umieścić?
3. Zanim białko wyruszy w drogę do mitochondrium często zostać otoczone białkami opiekuńczymi z rodziny Hsp70 i 90. Chronią one białko mitochondrialne przed agregacją/degradacją. Białko Hsp70/90 nie jest receptorem, nie wiąże się specyficznie do określonego białka, ale ma dużo potencjalnych białek, z którymi może wchodzić lub wchodzi w interakcję ,a mimo to nie są one transportowane do mitochondrium. Pytanie: skąd komórka wie, że należy potencjalne białko mitochondrialne związać z białkami opiekuńczymi?
5. Taki kompleks: białko mit-Hsp przemieszcza się do mitochondrium. Pytanie: jaki jest mechanizm transportu, biorąc pod uwagę problem molecular crowding www.youtube.com/watch?v=R-wAt7LFDMs?
Czy znamy dzisiaj odpowiedzi na te pytania :?: