bonobo44 27.09.16, 22:49 67P/Churyumov–Gerasimenko opadając na nią swobodnie wieczorem 29 września. Manewr, podczas którego zebrane zostaną dane naukowe, kończy misję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: Rosetta zderzy się z kometą 27.09.16, 23:44 Czekam z niecierpliwością. Zwłaszcza na wyniki pomiarów wykonanych przez spektrometry masowe - doczekamy się odkrycia nowych molekuł organicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Rosetta zderzy się z kometą 30.09.16, 14:26 Rosetta właśnie (będzie z godzinkę temu) wydzwoniła w tę swoją kometę: Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ps. to jakis idiotyzm był 8( 30.09.16, 14:28 była sonda i nie ma sondy 8( Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: ps. to jakis idiotyzm był 8( 30.09.16, 15:20 Ależ dlaczego idiotyzm? Po pierwsze - i tak przedłużono o 9 miesięcy program. Po drugie - i tak zasilanie sondy było coraz gorsze, bowiem kometa oddala sie od Słońca... Po prostu postanowiono dokonać na pożegnanie pomiarów z bliższej odległosci! Każda sonda jakoś "ginie", niekiedy po prostu fundusze sie kończą i ją wyłaczają. Warto więc zakończyć rzecz "z przytupem"! Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Rosetta zderzy się z kometą 02.10.16, 14:44 Może jeszcze jedno piękne zdjecie, wykonane przed zderzenie. Obejmuje ono - jeśli chodzi o szerokość - obszar około 600 metrów, ładnie - moim zdaniem - pokazuje "krajobraz jądra komety". apod.nasa.gov/apod/image/1610/Comet67p_from_16_km2048.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Powiedz mi, Pomruku 02.10.16, 18:57 czy nie można było zrobić jeszcze setek takich zdjęć i poćwiczyć przy okazji manewrów zbliżenia nawet na kilka metrów? no i gdzie te Twoje dane ze spektrometru masowego? Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Powiedz mi, Pomruku 02.10.16, 23:12 bonobo44 napisał: > czy nie można było zrobić jeszcze setek takich zdjęć i poćwiczyć przy okazji ma > newrów zbliżenia nawet na kilka metrów? > no i gdzie te Twoje dane ze spektrometru masowego? A można było, można! Można było poćwiczyć serię bliskich przejsć! Miejmy żal do kontroli misji. Co do wyników - poczekajmy! Wiem, że wykonywano pomiary w bliskiej odległosci, mam nadzieje, że spektrometr masowy pracował i zdążył przekazać dane też... Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Rosetta zderzy się z kometą 02.10.16, 22:00 pomruk napisał: > - obszar około 600 metrów, ładnie - moim zdaniem - pokazuje "krajobraz jądra komety". Te drobne kamyki na pierwszym planie... trzymane są przez pole grawitacyjne komety? Krajobraz przypomina młode ziemskie góry z rumoszem skalnym. Na komecie powierzchnia skał ulega, zdaje się, erozji na skutek oscylacji temperatury, tak? Skąd się biorą przesunięcia odłamanych fragmentów skał? Czy przy mikrograwitacji nie powinno być jakiegoś pyłu zawieszonego? I choćby jednego lewitującego kamyczka? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Rosetta zderzy się z kometą 02.10.16, 23:04 Tak, kamyki są trzymane przez pole grawitacyjne komety (choć niewielki wkład mogą mieć i siły spójności). Przyspieszenie grawitacyjne jest co prawda bardzo małe (zmienne w różnych miejscach jądra komety, ma ono mocno nieregularny kształt!) - przy pewnych założeniach oszacowałem je na 7 x 10^-4 m/(s^2). Jednakże wystarczajace do opadnięcia materiału i braku widocznych "uniesionych" kamieni - np. po minucie prędkosć w swobodnym spadku wynosiłaby juz ok. 4 cm/s. Jądro komety jest bardzo aktywne - najbardziej lotna część jego materiału zamienia sie w gaz w okolicach peryhelium, zaś jądro po prostu sie kurczy, zmieniając kształt - stąd przemiany powierzchni i przesunięcia kamieni w dłuższym okresie. Właśnie wypływ gazu (nieregularny!) "wydmuchuje" też pył - bardzo ładnie widać to na zdjeciach, gdzie smugi tryskajacej z komety materii są widoczne raczej przez oświetlenie pyłu porywanego przez gaz niż rozpraszanie światła na gazie: www.urania.edu.pl/pliki/obrazki/wiadomosci/Approaching_perihelion.jpg Odpowiedz Link Zgłoś