andrew.wader
12.02.18, 21:06
Bardzo mnie dziwi, że bestseller na skalę świata (wg Guardian na 5-tym miejscu)
www.theguardian.com/books/2017/dec/30/bestsellers-2017-top-100-philip-pullman-jamie-oliver-margaret-atwood
a także w Polsce nie wzbudził w uczestnikach niniejszej grupy dyskusyjnej większego zainteresowania.
Może niepotrzebnie doczepiłem do wątku o teorii naukowej en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_England wykorzystanej przez Dana Brawna
wypowiedzi na temat książki Clement Vidal'a dostępnej pod:
en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_England
Na temat przedstawionej przez Vidala hipotezy wypowiedział się tylko P.T. pomruk pod:
forum.gazeta.pl/forum/w,32,165291628,165291628,Skad_przybywamy_dokad_zmierzamy_D_Brown_J_England.html
i zdawkowo dum.10 oraz gwardian
( pod forum.gazeta.pl/forum/w,32,165291628,165291628,Skad_przybywamy_dokad_zmierzamy_D_Brown_J_England.html )
Odzywam się jednak ponownie, gdyż wg mnie Vidal przedstawił w swojej książce wielce prawdopodobny kierunek rozwoju inteligentnych cywilizacji - co nie zostało przez uczestników naszej grupy dyskusyjnej dostrzeżone.
P.T. dum.10 twierdzi że jeśli przedstawić tu coś poprzez fragmenty w języku angielskim to nie zostanie to rozważone.
Nie jestem w stanie poświęcić poruszonemu zagadnieniu wiele czasu więc dokonuję rozpaczliwej próby przedstawienia ... krótkiej relacji w języku polskim.
Otóż pod forum.gazeta.pl/forum/w,32,165291628,165291628,Skad_przybywamy_dokad_zmierzamy_D_Brown_J_England.html przypomniałem znaną wyliczankę ... dlaczego zachodzi paradoks Fermiego.
W owej wyliczance właściwie nie jest uwzględniona ta możliwa przyczyna paradoksu, którą eksponuje Clement Vidal. Wg. niego jest to tak:
Inteligentne cywilizacje bardzo szybko przechodzą ze stanu "formy biologicznej" do inteligencji na innym nośniku. Uwzględniają one szczególne własności czarnych dziur.
Dlaczego tak jest Vidal wyjaśnia w rozdziale
9.3 Black Holes as Attractors for Intelligence (od strony 228)
W największym skrócie: mogą one być najbardziej wydajnym źródłem energii. Mogą być narzędziem komunikacji, podróży międzygwiezdnych. Mogą stanowić podstawę największych mocy obliczeniowych. Mogą posłużyć do "wyprodukowania" (odpalenia) wszechświata potomnego.
Czy post-biologiczne cywilizacje nadają jakieś sygnały?
Wg. Vidala tak, komunikacja jest im potrzebna dla realizacji inżynierii gwiezdnej. Bardzo możliwe, że wykorzystują one w tym celu pulsary.
W rozdziale: 9.4.6 Are Pulsars Artificial Output Transducers? (od strony 248)
przytacza argumenty z zakresu obserwacji astronomicznych, świadczące o tym że błyski niektórych pulsarów noszą cechy sygnalizacji sztucznej. Zacytuję jedynie fragment:
["w ortodoksyjnym SETI potrzeba czegoś więcej niż zwykłego impulsu, aby podejrzewać obecności ETI
Większość naturalnych emisji radiowych ma dość szerokie pasmo odbioru, jeśli więc sygnał ogranicza się do wąskiego przedziału jest to uważane za wskazówkę, że może być
sztuczny (stworzony przez inteligentne istoty).
Jeśli sygnał będzie również migał i wyłączał się lub przełączał między dwoma pobliskimi częstotliwościami, podejrzewalibyśmy wtedy, że była to zakodowana wiadomość. Bez wątpienia będziemy się starać zarejestrować taki sygnał i spróbujemy przeanalizować, co zostało "powiedziane".
Godne uwagi jest to, że niektóre pulsary pasują bardzo dobrze do tych dwóch ostatnich cech. Na przykład, bardzo namagnesowany obiekt (XTE J1810-197 lub PSR J1809-1943, zwany także a magnetarem) emituje przy 1,4 Ghz. Od czasu odkrycie owego XTE w 1967 ogromnie się rozwinęły badania nad pulsarami. Wiele pulsarów rzeczywiście włącza się i wyłącza na długie okresy czasu (pulsowanie zeruje) lub przełącza się między częstotliwościami (zmiana trybu). Sygnały pulsarów przejawiają również inne właściwości takie jak polaryzacja, dryfowanie podpikowe, gigantyczne impulsy lub mikrostruktura impulsów (patrz np. Manchester 2009) Nasza zdolność do uwzględniania rozdzielczości czasowej może być w dużej mierze niewystarczająca, aby dekodować ewentualny hipotetyczny komunikat. Rzeczywiście, minimalna rozdzielczość czasu jest wyznaczana przez stałą Plancka, który wynosi 5,4 x 10-44 s, a współczesny pomiar pulsara osiąga 6,4 x 10-5 sekund (Keith i wsp. 2010). Oczywiście nie jest to usprawiedliwienie dla odroczenia analizy danych.."]
Nie jestem tu w stanie przelać w języku polski dziesiątków argumentów przemawiających za tym, że zaawansowane cywilizacje post –biologiczne są "widoczne jak na dłoni".
Powstaje być może pytanie, .. a co to za życie, jeśli jest ono już tylko post - biologiczne. . No cóż aby sobie to wyobrazić to może jednak pomocne było oglądnięcie odcinka "San Jupitero" serialu Black Mirror co sugerowałem pod:
forum.gazeta.pl/forum/w,32,165454657,165454657,Smierc_albo_pobyt_w_San_Jupiutero_.html
Życie post – biologiczne to zapewne życie w postaci emulowanej we wnętrzu komputera. Czarne dziury są natomiast ponoć najlepszym "materiałem" aby zorganizować superkomputer, o ile opanowało się procesy wymagające rozwoju B6 lub nawet BὨ na skali Barrow'a. ~ Andrew Wader