Dodaj do ulubionych

absurdalne badania

01.12.04, 12:45
ciekawa jestem jaki jest waszym zdaniem najdziwniejszy lub najbardziej
absurdalny, ewentualnie najbardziej pozbawiony sensu projekt. Albo przyklad z
autopsji, albo przeczytany.
Ja pamietam prace o mierzeniu sredniej powierzchni skory na sloniach
afrykanskich. A zgodnie z obecnym trendem EU na humanitarne traktowanie
zwierzat gospodarczych, beda na uniwersytecie gdzie pracuje prowadzone
badania jak glaskanie krow wplywa na poprawe jakosci mleka.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • staua Re: absurdalne badania 01.12.04, 18:20
      Moje wlasne najbardziej absurdalne badania mialy miejsce na wyjezdzie terenowym z ekologii, gdzie
      np. mierzylam wielkosc dziur wyjedzonych przez slimaki w lisciach salaty.
      Teraz chlopcy (doktoranci) z mojego laboratorium uwielbiaja wszelkie badania nt. seksu (moze ten post
      bedzie ocenzurowany?). Jeden z nich, jak MD/PhD szuka wszelkich medycznych publikacji i ostatnio
      znalazl jakas (ale tylko abstrakt) gdzie dowodzono, ze pozytywny wplyw na plodnosc ma fakt, ze
      kobieta ma orgazm przed mezczyzna. Niestety w abstrakcie nie bylo mowy o metodach badawczych,
      wiec oczywiscie koledzy uzywali swojej wyobrazni.
      • kot.behemot Metody badawcze są jak najbardziej poważne! 01.12.04, 20:47
        www.improb.com/ig/ig-pastwinners.html

Proszę zwrócić uwagę na laureatów Nagrody w dziedzinie medycyny w 2000:

"Willibrord Weijmar Schultz, Pek van Andel, and Eduard Mooyaart of Groningen,
        The Netherlands, and Ida Sabelis of Amsterdam, for their illuminating report,
        "Magnetic Resonance Imaging of Male and Female Genitals During Coitus and Female
        Sexual Arousal." [Published in British Medical Journal, vol. 319, 1999, pp
        1596-1600.]"
        • staua :-) 02.12.04, 16:46
          No tak, Holendrzy...
    • czajek76 Re: absurdalne badania 01.12.04, 18:26
      No, te na temat seksu sa zawsze ciekawe. Ale mnie sie podobal projekt ktory
      robila znajoma znajomej. Otoz amerykanscy zolnierze w Iraku zaczeli narzekac na
      smak batonow Snickers. Departament obrony zlecil zatem badania porownawcze
      skladu batonow przed i po podrozy do Iraku :)
      Niestety nie wiem jakie byly wnioski, bo to scisle tajne :)
    • true_blue Re: absurdalne badania 02.12.04, 16:01
      Slyszalam o matematycznych badaniach nad ksztaltem dziobka czajniczka do herbaty
      takim, zeby nie kapalo przy nalewaniu. Niby smieszne badania, ale szkoda, ze
      wielu producentow czajniczkow ich nie zna...
      Pozdr.
      • ex-rak Re: absurdalne badania 04.12.04, 17:10
        Obecnie moj problem to nieabsurdalne badania.
        Czytam wlasnie nadeslane do nas projekty akademickie, by wybrac z tego kilka i
        sponsorowac jej od przyszlego akademickiego roku.
        Wszystkie brzmia bardzo naukowo. Sa lepsze i gorsze. Wybor bedzie trudny, bo
        przyszlych grantow nie ma az tak duzo.
        Co do absurdalnosci. Z innych dziedzin, nawet z innych dzialow chemii, to
        trudno mi sie jest czesto odniesc. Ludziska specjalizuja sie w tak waskich
        dziedzinach. O, slyszalem np. o badanich klimatu w spiworach, ale to moze po
        pierwsze byc plotka, a po drugie powazny problem dla kogos.
        Tak z ''mojej'' chemii, to na nic sie takiego bardzo absurdalnego jeszcze nie
        natknalem. Nawet badania nad eliksirem mlodosci nazwalbym spolecznie
        uzasadnionymi (wspolczesna wersja to krem przeciw zmarszczkom lub plyn na
        porost czupryny).
        Owszem sa projekty, ktore z mojego punktu widzenia uwazam za malo ciekawe,
        niepotrzebne zawracanie glowy i wyrzucanie pieniedzy. Ale to przeciez bardzo
        subiektywne. To co sam robie pewnie dla wielu tez jest malo ciekawe,
        niepotrzebne zawracanie glowy i wyrzucanie pieniedzy.
    • majadeblij Re: absurdalne badania 08.12.04, 16:04
      czesc cocco..........
      a ja slyszalam ze ktos pracuje na RKN i PCN (wiesz o co mi chodzi;-)) Tez
      niezla bzdura, nie??? Hi, hi........... A to Gpa2/Rx to juz wogole jakas
      pomylka, szczegolnie w rekach krolweicza:-))
      Powodzenia w transformacjach!
      Maja
      • cocco_ka Re: absurdalne badania 09.12.04, 09:48
        Akurat gpa2 to jest gen przyszlosci ziemniaczanej, wiec mi sie tu prosze nie
        podsmiewywac. Badz co badz spedzilas piec lat na PCN:))))
        pozdrawiam
        • majadeblij Re: absurdalne badania 09.12.04, 11:28
          cocco_ka napisała:

> Akurat gpa2 to jest gen przyszlosci ziemniaczanej, wiec mi sie tu prosze nie
          > podsmiewywac. Badz co badz spedzilas piec lat na PCN:))))
          > pozdrawiam

Droga Kokoszko,

Ja sprawdzam tylko jak czesto pracujesz a jak czesto zagladasz na forum......;-
          )) Bo moja wydajnosc od dwoch dni spadla o 50% odkad mi o tym forum
          powiedzalas!:-)) A co z moja Nature publikacja??? Kto ja za mnei napisze???
          Ucajuj robale,
          Maja
        • majadeblij Re: absurdalne badania 09.12.04, 11:29

Droga Kokoszko,

Ja sprawdzam tylko jak czesto pracujesz a jak czesto zagladasz na forum......;-
          )) Bo moja wydajnosc od dwoch dni spadla o 50% odkad mi o tym forum
          powiedzalas!:-)) A co z moja Nature publikacja??? Kto ja za mnei napisze???
          Ucajuj robale,
          Maja
        • ex-rak Re: absurdalne badania 09.12.04, 12:04
          cocco_ka napisała:

> pozdrawiam

E, a ja myslalem, ze przyszlosc ziemniaka to EtOH!!!

Ciekawe czy to mozna z tego gpa2 wyczytac?
          • majadeblij Re: absurdalne badania 09.12.04, 12:45
            Drogi kolego Raku,
            Wiec tak, przyszloscia ziemniak a nie jest EtOH, ale my, ziemniaczana mlodziez:-
            )) kiedys bylo bananowa...........no coz czasy sie zmieniaja:-)
            Pozdrowienia Ziemniaczane,
            Maja
          • cocco_ka Re: absurdalne badania 09.12.04, 13:48
            Otoz moj Gpa2 ma duzy zwiazek z EtOH, gdyz jego obecnosc w ziemniaku zmniejsza
            zerliwosc robali, czyli tym samy pozostawia dla nas wiecej ziemniaka na przerob.
            Tak, tak, wszystkie drogi prowadza ziemniaka do gorzelni, w Holandii
            ewentualnie jeszcze na produkcje frytek i kroketow (ble!!!!).
            • ex-rak Re: absurdalne badania 09.12.04, 14:03
              cocco_ka napisała:

> Otoz moj Gpa2 ma duzy zwiazek z EtOH, gdyz jego obecnosc w ziemniaku
              zmniejsza
              > zerliwosc robali, czyli tym samy pozostawia dla nas wiecej ziemniaka na
              przerob

Mam nadzieje, ze nie bedzie prowokowal dodatkowych sensacji zoladkowych i
              podwyzszonego wodowstretu nastepnego dnia. Zmniejszylo by to znacznie pijalnosc
              robali.
              • kot.behemot Re: absurdalne badania 09.12.04, 21:25
                Nie ma tego złego, czego by nie załatwiła dobra kolumna rektyfikacyjna i węgiel
                aktywny. Do zalania robala produkt będzie wystarczająco dobry.
        • kot.behemot Tak jest, prosze ziemniaka traktować poważnie! 09.12.04, 21:21
          cocco_ka napisała:

> pozdrawiam

Moi sąsiedzi z północy są z tej bulwy tak dumni, że...
          www.amchild.org/Merchant2/graphics/00000002/4002435.jpg
          (to są STANDARDOWE tablice, nie żadne tam na specjalne zamówienie!)
    • zettrzy Re: absurdalne badania 15.12.04, 00:15
      a czy projekt "system dla oddzialu w Bangkoku", ktory trwa trzy lata, kosztuje
      $20 mln w samych oplatach za konsultantow, i ktory po skonczeniu firma wyrzuca
      jako "oparty na blednych specyfikacjach formalnych" sie liczy?
      • cocco_ka Re: absurdalne badania 15.12.04, 08:53
        O tak :)))). Podoba mi sie, i maja rozmach z budzetem. A tak na powaznie to
        szkoda wyrzuconych pieniedzy, ale to sie raczej czesto zdarza. Potem tylko
        tworcy projektu sie wzajemie przekonuja o jego trafnosci.
        • zettrzy Re: absurdalne badania 16.12.04, 00:23
          o, to znam jeszcze lepszy:
          brytyjska awiacja chciala zautomatyzowac kontrole lotow i aby wydac mniej
          postanowila nabyc gotowy pakadz. Amerykanie mieli wiele takich na zbyciu. Bryci
          przekroczyli staw, obejrzeli to i owo, upatrzyli jeden, przetestowali w San
          Francisco, i w Atlancie, i w Chicago, Oklahoma City, na Alasce i w Wisconsin -
          pakadz dzialal jak czarodziejska rozdzka. Nabyli wiec to cudo technologii,
          wrocili do domu, zainstalowali i na poczatek pakadz usilowal spowodowac kolizje
          dwoch lotow. Potem dzialal, a potem znowu w las. Wiec fachowca, niech obejrzy i
          wyda obdukcje - czemu TAM sie sprawdzalo, a TU dziala w kratke. Fachowiec
          zajrzal w kod, cos potestowal i zaopiniowal: "To oprogramowanie nie wie jak
          interpretowac poludnik 0". Krotko mowiac, poniewaz calosc Ameryki miesci sie na
          zachod od Greenwich, nikt nie zawracal sobie glowy lotami na wschod od tego
          poludnika, wiec 2 stopnie - to dwa stopnie, prawda, a nie jakies 2 stopnie na
          wschod czy zachod.
          Nie wiem niestety czy wendor zmienil kod dla klienta czy strona brytyjska wolala
          napisac wlasny pakadz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka