Gość: ania IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 09:31 Czy ktoś mi powie na jakiej zasadzie, zjawisku oparty jest mechanizm zasysania drzwi lodówki lub zamrażarki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekwski Re: sekret lodówki IP: *.dyn.optonline.net 13.05.02, 04:12 wydaje mi sie ze na roznicy cisnien zwiazanych z roznica temperatur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: sekret lodówki IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 06:13 Gość portalu: ciekwski napisał(a): > > wydaje mi sie ze na roznicy cisnien > zwiazanych z roznica temperatur. > ale zauważ, że po kilku sekundach uszczelka lekko "puszcza" umożliwiając swobodne otwarcie drzwi - a przecież różnica temperatur dalej występuje, więc ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: sekret lodówki IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 13.05.02, 23:57 To nie zasysanie.Uszczelka lodowki ma magnes i on powoduje ,ze drzwiczki wydaja sie byc przyssane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: sekret lodówki IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 06:20 Gość portalu: Rycho napisał(a): > To nie zasysanie.Uszczelka lodowki ma magnes i on powoduje ,ze drzwiczki wydaja > > sie byc przyssane. To prawda. Jest tam magnes. Ale czy nie pełni on tylko funkcji pomocniczej, aby dociągnąć lekko niedomknięte drzwiczki ? Po paru chwilach (jak wcześniej pisałam) drzwi dają sie już łatwo otworzyć, więc to nie magnes. Z mojej analizy (na podstawie dotychczasowych wypowiedzi) sytuacja wyglada tak: W momencie otwarcia lodówki w jej wnętrzu dochodzi do wymieszania sie powietrza zimnego z ciepłym z zewnątrz. Zamykamy drzwi (w czym pomaga nam magnes) i w środku dochodzi do gwałtownego ochłodzenia wymieszanego powietrza czego konsekwencją jest obniżenie ciśnienia we wnętrzu lodówki czego objawem jest zassanie drzwiczek. Po chwili przez (mimo wszystko) różne nieszczelności dochodzi do wyrównania ciśnienia po obu stronach drzwiczek i dają się one już łatwo otworzyć, czemu opór stawia już tylko magnes. Aby to sprawdzić należy np. rozmrozić całkowicie lodówkę, tak aby nie było różnicy temperatur, ale teraz nie mam na to ochoty. Może ktoś właśnie rozmraża lodówę i mógłby to sprawdzić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: sekret lodówki IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 06:26 Gość portalu: ania napisał(a): >Może ktoś właśnie rozmraża lodówę i mógłby to sprawdzić ??? A może sama pójdę do sklepu AGD i sprawdzę to na jakiejś jeszcze nie uzywanej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy M. Re: sekret lodówki IP: *.elnk.dsl.gtei.net 14.05.02, 19:05 Gość portalu: ania napisał(a): > Gość portalu: ania napisał(a): > > >Może ktoś właśnie rozmraża lodówę i mógłby to sprawdzić ??? > > > A może sama pójdę do sklepu AGD i sprawdzę to na jakiejś jeszcze nie uzywanej ? > ?? Droga Aniu, Twoje pytanie jest intrygujace. Mam w garazu nieuzywana lodowke i popatrzylem uwaznie. Rzeczywiscie widac jak uszczelka powieksza objetosc (grubieje) i przysysa sie do brzegu. Nic to nie ma do czynienia z roznica temperatur (lodowka jest wylaczone i drzwiczki sa stale uchylone). Natomiast uszczelka przy prawym brzegu drzwi (tym kolo zawiasow) jest przy zamykaniu scisnieta wczesniej niz lewa strona w zwiazku z czym lewa strona uszczelki (ktora stanowi zamknieta rurke) powieksza sie (grubieje) dajac wrazenie przysysania sie. Nie jestem dobry w doswiadczeniach tak ze sie nie upieram przy poprawnosci moich obserwacji. Mysle ze nalezaloby czekac na opinie konstruktora lodowek. Pozdrawiam, Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszl Re: sekret lodówki 14.05.02, 18:54 bardzo ciekawe, zbadam sprawe na mojej lodowce i sie jutro odezwe. pozdrawiam lukaszl Odpowiedz Link Zgłoś