Dodaj do ulubionych

ŻYWNOŚĆ GENETYCZNA.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 12:01
może troche nie jestem w temacie. może ktoś kto wie o co biega wyłoży mi
temat.
żywność którą obecnie spożywamy jest też modyfikowana i też chyba
genetycznie, drogą hodowli, udoskonalania ras i odmian.drogą prób i błędów.
żywność modyfokowana genetycznie jest chyba takim samym produktem, tyle że
otrzymywanym szybciej drogą zmian w genach dokonywanych lavboratoryjnie.
czy nie jest to ten sam produkt, otrzymywany inną technologią?
Obserwuj wątek
    • Gość: czyzunia Re: ŻYWNOŚĆ GENETYCZNA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 09:32
      czy ktoś coś wie w tym temacie.
      • Gość: link Re: ŻYWNOŚĆ GENETYCZNA. IP: *.globonet.hu 15.12.04, 12:36
        Tak mi się link podany przez Widza spodobał,że nie mogę się oprzeć chęci
        zacytowania:
        www.adl.ag.bocznica.org/
        google "zywność modyfikowana genetycznie"
        Jak juz sobie poczytasz, wtedy wróć do tego wątku.
        • Gość: Everizon Re: ŻYWNOŚĆ GENETYCZNA. IP: *.info.pl / 213.199.207.* 15.12.04, 15:28
          W zasadzie to racja, że modyfikowana żywność to nic innego jak modyfikacje
          naturalne, ale modyfikacje przez mutacje!. Krzyżowanie itp raczej też. Jedyne
          co się możemy przyczepić to że w laboratorium możemy "zaprogramować" kod
          genetyczny wedle własnej woli która nie zawsze musi być dobra. Np. kukurydza
          modyfikowana genetycznie: wielkie kolby ziarna jak wiśnie :) Tylko co z tego
          jak została tak zaprogramowana ze drugie pokolenie juz jest bezpłodne więc
          trzeba znowy kupić ziarno w firmie "Genetic & spółka w forsie Company".

Ale generalnie o ile mi wiadomo to taka żywność nie jest szkodliwsza od
          naturalnej, ponieważ my w procesie trawienia nie asymilujemy przecież kodu
          genetycznego roślin/zwierząt. Trawienie polega na chemicznym rozkłądzie cząstek
          na takie które są źródłem naszego paliwa. Kwasy żołądkowe nie dokonują
          transkrypcji kodu co nie? wiec informacja zawarta w kodzie nie ma prawa nam
          szkodzić. A natomiast wytór tego kodu w roślinie czyli odpowiednie białka i
          związki chemiczne to juz muszą określać specjaliści dopuszczejąc lub też nie
          dany produkt jako nadającyc się do spożycia lub nie.

z poważaniem jacekcymersy@poczta.fm
          • czyzunia Re: ŻYWNOŚĆ GENETYCZNA. 15.12.04, 17:12
            i chyba taki towar albo jesat ,albo nie jest trucizną.i o to mi biegało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka