Dodaj do ulubionych

Kipu a sprawa polska

12.08.05, 01:31
Niezmiernie to ciekawe. Gdzies czytalem ze dawni Indo-Eropejczycy rowniez
uzywali pisma sznurowego, ze to wlasnie ono wspomagalo podobienstwo roznych
jezykow Slowianskich i ze slady tego po dzis dizen mozna znalezc w
Slowianskich jezykach. Czy to prawda? A jezeli tak - to czy jest jakies
podobientwo miedzy kipu a jakimis pismami sznurowymi Azji lub Europy? Czy sa
znane jakies zabytki pisma sznurowego z Europy lub Azji?
Obserwuj wątek
    • Gość: maniek Kipu a sprawa polska IP: 62.148.84.* 12.08.05, 12:07
      Czy Umina była córką, czy synową Polaka?
      „Wkrótce odnalazł jednak miłość i ożenił się z peruwiańską arystokratką, która
      urodziła mu córkę Uminę. (...) Sebastian postanowił przenieść synową i nowo
      narodzonego wnuka do zamku w Niedzicy."
      • abprall Re: Kipu a sprawa polska 12.08.05, 12:10
        zupełnie jakbym love-story o stanie tyminskim czytał...
        -----------------
        p.c.
      • Gość: Tuhanka Re: Kipu a sprawa polska IP: *.eranet.pl 12.08.05, 13:08
        Tak sie składa, że znam tę historię, jako że niedawno weszłam w posiadanie
        książki z legendami pienińskimi. We wspomnianych czasach ten rejon gór należał
        do Węgier i wspomniany Sebastian był arystokratą węgierskim, aczkolwiek ludność
        na tych terenach była mieszana. Wyjechał do Ameryki Południowej i ożenił się z
        Indianką, a Umina była jego córką. Później rzeczywiście wraz z córką i zięciem
        uciekli do Europy, byli we Włoszech, potem chyba w Budapeszcie (piszę z
        pamięci, nie mam przy sobie książki), aż wreszcie wrócili do zamku w Niedzicy.
        W książce jest opisane, jakoby pod nieobecność Sebastiana dokonano napadu na
        zamek (motyw rabunkowy, choć nie jest powiedziane, że to robota hiszpańska).
        Uminę, już owdowiałą brutalnie zamordowano w jej własnej komnacie, a z rzezi
        ocalał bodaj roczny czy dwuletni wnuk. Wspomniany Andrzej Benesz to potomek w
        linii prostej owego Antonia, a węgiersko-inkaska rodzina spolonizowała się.
        • Gość: shangri-la Re: Kipu a sprawa polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 09:17
          Ja również czytałam wspomnianą książkę, ale Sebastian był wywydzacym się z
          Kresów polskim szlachcicem i awanturnikiem, jak w owych czasach nazywano
          obieżyświatów:) Po ucieczce z Wenecji, gdzie dokonano na nich pierwszego
          napadu, znależli się na Słowacji i w końcu w Niedzicy, która należała do niej.
          Genealogia potomków inkaskich jest podana dokładnie i kończy ją tajemnicza
          śmierć Andrzeja Benesza oraz jego syna.
          Żałuje, ale nie pamiętam już ani autora ani też tytułu, ale pasjonatom radzę
          poszperać w biblitece:)
    • Gość: r39 Re: Kipu a sprawa polska IP: *.ifpan.edu.pl 12.08.05, 12:35
      Chyba nie to miało być główną treścią artykułu, ten
      sensacyjny wątek kryminalny, ale niech tam.
      Hiszpańscy konkwistadorzy istnieli jeszcze pod koniec
      XVIII wieku? I mordowali w Polsce? Wystarczy być
      córką arystokratki (inkaskiej arystokratki, co to za
      zwierzę?), żeby nazywać się księżniczką? Jeszcze to
      tajemnicze "inkaskie złoto", za które zakupiono zamek,
      tak jakoś sprytnie wplecione między wierszami - czyżby
      pochodziło z przestępstwa i nie było prawowitą własnością
      nabywcy?
      Mam tak po prostu kupić ten pasztet?
      • Gość: Emerald Re: Kipu a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:55
        W każdej legendzie jest odrobina prawdy... A w tej może nawet więcej niż
        odrobina :)
      • Gość: Wiedźma Re: Kipu a sprawa polska IP: *.visp.energis.pl 13.08.05, 19:48
        Weź poprawkę ze autorzy niniejszego artykułu byli uprzejmi posadzić parę baboli.
        Także konkwistadorów wykreśl, w tej historii udział wzięli po prostu Hiszpanie.
        W państwie Inków istnieli arystokraci, a jakże. Krewni władcy, najwyżsi
        urzędnicy państwowi, kapłani. Inkaskie złoto wzięło się stąd ze Umina poślubiła
        bodaj siostrzeńca (albo bratanka, nie pamiętam dokładnie) potomka i spadkobiercy
        władców Inków i przywódcy antyhiszpańskiego powstania Jose Gabriela
        Condorcanqui, znanego bardziej jako Tupac Amaru II. Istnieje podejrzenie ze
        Inkowie ukryli to co zostało z ich skarbów, gdy Pizarro zamordował Atahualpę, a
        mogło tego być jeszcze wiele. Istnieje podejrzenie ze to właśnie to złoto
        posłużyło do sfinansowania powstania Jose Gabriela. Zapewne Inkowie chcieli
        usunąć część złota poza zasieg zachłannych hiszpańskich dłoni gdy powstanie
        upadało, można sbie zatem wyobrazić ze część skarbu powierzyli Sebastianowi,
        jego arystokratycznej małżonce, tudzież zięciowi z królewskiego rodu.
    • Gość: michał Zabłocki Re: Kipu a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:40
      Polecam film (VHS) "Inkowie w Polsce"
      do nabycia w Warszawie, Wisniowa 56 bud.B tel.8487566
    • Gość: seiendes Kurcze, brzmi nieprawdopodobnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 20:41
      A dzisiaj akutrat jechałem przez N. i uznałem za wiochę, uaaaaa, to trzeba
      powetować! A z innej beczki, skoro kinematografia polska ma teraz dostać 3 razy
      więcej kasy, to ja widzę temat na niezły film (o ile ktoś nie popełni
      zbrodniczego kiczu a la 1980s w stylu "Klątwy doliny węży" z Kolbergerem, czy
      podobnego paskudztwa).
    • jaa_ga Re: Kipu a sprawa polska 14.08.05, 11:32
      Kurczę...gotowy scenariusz do filmu:)
      Małe sprostowanie: Umina była ĆÓRkĄ a nie synową Sebastiana.
    • wujek.wroc Re: Kipu a sprawa polska 14.08.05, 12:21
      Polecam tekst o historii Inków i ich kolonizacji. Jest tam też wspomniane o
      Tupac Amaru II, o którym jest mowa w powyższym artykule:
      www.jqjacobs.net/andes/tupac_amaru.htmlPozdrawiam.
      • wujek.wroc Poprawny link 14.08.05, 12:22
        www.jqjacobs.net/andes/tupac_amaru.html
    • rubeus Re: Kipu a sprawa polska 24.08.05, 20:17
      Na motywach tej hisotrii powstała książka przygodowa dla młodzieży
      autorstwa Perepeczki pt. 'Dzika Mrówka i Jezioro złotego Lodu'
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka