Gość: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: NYorker wajrak wrocil!!! IP: *.kondylis.com 22.08.05, 23:47 mam nadzieje znajdowac czytanki pana wajraka na witrynie wyborczej! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Gruzak Za rybołowy odpowiedzalny jest PZW i bandy wędkarz IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.05, 03:53 Wyniosły się ptaszyska do Niemiec, bo tam w rzekach ryb jest do czorta i ciut ciut!!! Bo tam się ryby łowi i wypuszcza. A u nas... Taką płoć złowi ... teściowa smaży... Spytajcie Dariusza! Dariusz w Niemczech łowił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajmax Rybołowy - półprawda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.05, 23:58 Tak na prawdę jest jeszcze inny aspekt małej populacji rybołowów. Powodem są kormorany, szkodniki jezior. Taki kormoran potrafi zjeść dziennie kilogram ryb. Nigdzie na świecie nie jest pod ochroną, tylko w Polsce. Dlatego u nas jest ich dużo. Na wiosnę była głośna akcja niszczenia gniazd i piskląt, nazwana barbarzyństwem, pozbycia się tego szkodnika. Prawdopodobnie była to robota rybaków lub właścicieli stawów hodowlanych. Trudno im się dziwić, ryb w jeziorach ubyło, rybołowów także jest mniej, a kormoranów przybyło. Sentyment do kormoranów zawdzięczamy chyba tylko Szczepanikowi, który łzawo o nich śpiewał. Większość ludzi nie wie nawet, jak wygląda kormoran. Bynajmniej nie jest to czarne, okrągłe, które zakłada się na felgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babaqba Re: Rybołowy - półprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 00:26 Jak to szło? Chłop żywemu nie przepuści i co się mu nie podoba, nie pożyje se a juści... Zabić gadzinę, wyciąć lasy i wybetonować łąki! Bydzie piknie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w [...] IP: *.aig.pl 23.08.05, 09:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca ignorancja IP: *.chello.pl 23.08.05, 10:06 > Tak na prawdę jest jeszcze inny aspekt małej populacji rybołowów. Powodem są > kormorany, szkodniki jezior. Taki kormoran potrafi zjeść dziennie kilogram ryb. ale jakich ryb? Glownie tego co najwiecej - tj. drobnych, bezwartosciowych gospodarczo: jazgarza, ciernika itp., zas na Zatoce Gdanskiej - obcej, zawleczonej przez czlowieka babki byczej. Takie ryby rybacy nazywaja "chwastem rybim", jazgarza, ktory im zapycha sieci i wyjada ikre cennych gatunkow, w ogole wywalaja na brzegu (ciernik pewnie przechodzi przez sieci, wiec nie ma problemu ;-)) Kormoran moze wrecz byc pozyteczny dla gospodarki rybackiej, w sytuacji gdy sa silnie przełowione duze ryby drapiezne (np. szczupak), ptak ow zajmuje ich miejsce w sieci pokarmowej, pelniac funkcje regulacyjne wobec owego drobiazgu. Najwieksza kolonia w Polsce (Kąty Rybackie nad Zalewem Wislanym) to polowa calej polskiej populacji i tam kormorany nie maja jakiegokolwiek istotnego wplywu na gospodarke rybacka, bo zywia sie glownie tym szajsem. Niewielki % wiekszych, cenniejszych ryb jest do pominiecia, bo nigdzie nie jest powiedziane, ze jak kormoran nie zlowi, to od razu zlowi czlowiek. Gdyby tak bylo, ryby skonczyly by sie w Zalewie i Zatoce w jeden sezon ;-)) jedyne miejsce gdzie kormorany moga przynosic wymierne szkody finansowe, to polozone w glebi lądu stawy rybne, bo tam jest duza koncentracja uwiezionego i calkiem sporego pokarmu. Ale kormoran na stawach rybnych w ogole nie jest chroniony, wolno do niego strzelac! Wiec nie chrzan mi ze niby w Polsce jest pod taka scisla ochrona. Jest zwierzeciem chronionym czesciowo, tj. wojewoda moze wyrazic zgode na odstrzal pewnej liczby osobnikow poza stawami, np. w kolonii lęgowej, ale nie ma kraju w Europie (chyba ze w Albanii), gdzie kontrola liczebnosci populacji kormoranow nie byla by scisle ograniczana przez prawo. Wszedzie na zachodzie pozostaje to w gestii wladz, ktore musza wydac zezwolenie. Ta rzez w Jeziorsku to bylo przestepstwo - zarowno od strony formalnej (brak zezwolenia, o ktore nikt nie wystapil) jak i "technicznej" (metoda - nie odstrzal, ale zrzucanie zywych pisklat i rozdeptywanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnuś Naukowcy kontra pijaczki... pijaczki górą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:45 Jeden pijaczek opowiada historyjkę drugiemu pijaczkowi o kormoranach. Nie wie nic o jego biologii i ekologii: powtarza to co usłyszał od kogoś kto też słyszał, albo nawet raz nawet widział... Wobec tak solidnej wiedzy wieloletnie badania naukowców są po prostu niczym. Pijany rybak wie przecież najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr gość Re: Rybołowy - półprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:51 Największy szkodnik to ty jesteś! Piszesz, że kormoranów jest bez liku, a zaraz potem, że mało kto wie jak on wygląda?? A czy to nie dlatego, że jednak nie jest tak bardzo pospolity? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liggy Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.ny325.east.verizon.net 23.08.05, 00:21 A cóż w tym dziwnego? Przemysł upadł, ludzie powyjeżdżali, przyroda zdziczała, to i ptaki przylatuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 00:38 no właśnie - w kraju, gdzie nie ma już przemysłu jest więcej ptaków i innych zwierząt, można zatem powiedzieć, że Balcerowicz jest wybitnym przyrodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kormoran Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 01:33 Kormorany mówią: balcerowicz musi odejść! Powaznie: nie ośmieszacie się przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybołów Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 01:41 Dlaczego przedstawiasz stanowisko kormoranów, a nie rybołowów czy ryb? Po czyjej stronie jest Balcerowicz, Wajrak, UE, GW i cykliści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu66 W Polsce każda dyskusja zmienia sie w mordobicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:37 (na razie wirtualne). Nawet w takich duperelnych tematach, a co dopiero w politycznych ! Bracia szlachta, uspokójcie sie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as w tym kraju nawet PTAK kojarzy się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:25 a to polska... Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: w tym kraju nawet PTAK kojarzy się... 23.08.05, 16:53 Polska jak Polska, ale dlaczego by nie uhonorować towarzysza Leszka B. statuetką złotego orlika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 00:36 mówiąc krótko - reformy częściowo się udały - orlików mamy dużo, pieniędzy i medali na IO mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafso Re: Polska jest orlą potęgą IP: 217.153.99.* 23.08.05, 00:56 Ciemną stronę ksieżyca zobaczyć wcale nie jest trudno. Pod warunkiem że wie się, że to właśnie ciemna strona ksieżyca, i mieszka się w odpowiednim miejscu. Na przykład na ciemnej stronie ksieżyca... Tak durnego wprowadzenia do atykulu dawno nie widzialem. Radio Erewan normalnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysliwy Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.server.ntli.net 23.08.05, 01:25 To wina anglikow i francuzow , ze orly gina. Dostajemy smieszne dotacje z unii europejskiej zaprzyjaznili sie z niemcami i nas wspolnie okradaja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziku [...] IP: *.autocom.pl 23.08.05, 02:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ellibs Re: Polska jest orlą potęgą 23.08.05, 07:15 Jaki orzel jest wiec w herbie Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:12 bielik, który nie jest orłem, ale czemu nie jest? To jakiś bzdet. pl.wikipedia.org/wiki/Bielik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.chello.pl 23.08.05, 10:17 > bielik, który nie jest orłem, ale czemu nie jest? > To jakiś bzdet. po prostu cechy morfologiczne i anatomiczne, wreszcie rzeczywiste pokrewienstwo (podstawa systematyki) ustalone w oparciu o DNA, wykazaly ze nalezy go wylaczyc w osobny rodzaj (Haliaetos) w stosunku do orłów i orlikow (Aquila). Mimo swej orlej aparycji jest mu do orlow pewnie rownie blisko co do kań, blotniakow i jastrzebi. Odpowiedz Link Zgłoś
saxifraga Drogi Oszołomobójco! 23.08.05, 14:52 Drogi Oszołomobójco! Bardzo mi zaimponowales! Dziekuje za Twoje madre uwagi. Pozdrawiam, Saxifraga Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Drogi Oszołomobójco! 23.08.05, 16:55 Ja podziękuję tutaj, korzystając z okazji, towarzyszowi Leszkowi z instytutu Marksas i Engelsa - a takem Polskem walczylimy, towarzyszu Balcerowicz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek k Re: Drogi Oszołomobójco! IP: *.aster.pl 23.08.05, 20:31 Nastepny zaslepieniec? Ludzie tu o orlach, bielikach - a Balcerowicz musi odejsc tak? W Samoobronie juz jestes, czy na razie brakuje ci poparcia, zeby cie przyjeli? Odpowiedz Link Zgłoś
makalon Panie Adamie - jestem wielkim fanem pańskich 23.08.05, 07:48 artykułów i mimo iż jestem zupełnym laikiem, czytam pana rewelacje na temat morświnów z przyjemnością! ;) oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
heninsyn Panie Adamie 23.08.05, 10:55 AUTENTYK 06.08.`05r. Piaski nad Zalewem Wiślanym - pusto, tylko siatka graniczna... I nagle nad nami przecudnej urody orzeł przedni... Warto patrzeć ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.epsa.pl 23.08.05, 08:05 Na rybołowy w tolkmicku na stawach rybnych poluje własciciel wraz z komendantem policj i kogo to interesuje .Tolkmicko gmina koło Elbląga a stawy to Janówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad Re: Polska jest orlą potęgą IP: 195.216.107.* 23.08.05, 08:29 to zgłoś to do policji wojewódzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk Bielik nie jest orłem? IP: *.centertel.pl 23.08.05, 08:37 to czym jest? i jaki orzeł jest wzorem dla orła w godle państwowym? Odpowiedz Link Zgłoś
stormy_weather Re: Bielik nie jest orłem? 23.08.05, 09:13 Gość portalu: Eryk napisał(a): > to czym jest? > i jaki orzeł jest wzorem dla orła w godle państwowym? --------------------------------------------------- kogut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: Bielik nie jest orłem? IP: *.chello.pl 23.08.05, 10:13 > to czym jest? bielikiem ;-)) Orly to przedstawiciele rodzaju Aquila (orzel przedni Aquila chrysaetos, orlik krzykliwy A. clanga, orlik grubodzioby A. pomarina). Bielik nalezy do rodzaju Haliaetus (ten nasz nazywa sie Haliaetus albicilla), stanowi wiec odrebna od orlow galaz rozwojowa ptakow drapieznych, choc wspolnego przodka na pewno maja (ale wspolnego rowniez z jastrzebiami, krogulcami itp.). W starszej literaturze mozna spotkac sie z polska nazwa "orłany" dla tej grupy > i jaki orzeł jest wzorem dla orła w godle państwowym? jakikolwiek. Wtedy kiedy majstrowano nasze godlo, ludzie jeszcze nie orientowali sie za bardzo w powiazaniach ewolucyjnych ptakow drapieznych i wynikajacej z nich systematyki ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Bielik nie jest orłem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:25 moim zdaniem w godle jest bielik, bo jak sama nazwa wskazuje jest najjaśniejszy z wszystkich drapieżców. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Bielik nie jest orłem? 23.08.05, 10:43 Gość portalu: m napisał(a): > moim zdaniem w godle jest bielik, bo jak sama nazwa wskazuje jest najjaśniejszy z wszystkich drapieżców. no ale na naszym godle orzel jest bialy, a bielik jest brazowy, tylko ma biale na ogonie(na sterówkach znaczy sie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Bielik nie jest orłem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 12:43 bo na godle jest albinos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kumak Re: Bielik nie jest orłem? IP: *.117-200-80.adsl.skynet.be 23.08.05, 17:45 W godle polskim za orła może pozować rybołów. Rybołów jest srebrzysto-biały od spodu. Jest też bardziej dostrzegalny, gdyż lata nad otwartą przestrzenią jezior na niższych wysokościach. Gdy go obserwowałem na tle czerwonego nieba (o zachodzie słońca) wydawał mi się prawzorem naszego godła. Nie mam wystarczającej wiedzy historycznej, lecz jeżeli pierwsze godło pochodzi z Gniezna, to nad jeziorami łatwiej obserwować rybołowa, niż inne orły. Optuję za rybołowem, jako prawzorem naszego godła. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ornitolog Re: Bielik nie jest orłem? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.08.05, 13:19 > W godle polskim za orła może pozować rybołów. Rybołów jest srebrzysto-biały od > spodu. zgadza się. Nawet ma taką charakterystyczną grzywkę na łbie i koronę... pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Osprey.jpeg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Bielik nie jest orłem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:20 to jakaś bzdura z tym, że nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSFP orzel czy nie orzel, oto jest pytanie! IP: *.ath.forthnet.gr 23.08.05, 15:22 Orzel Bielik JEST wzorem naszego godla. Tyle ze tak na prawde to nie jest orlem ;) Nastepnym razem gdy bedziesz ogladal mecz naszej reprezentacji np. w pilce noznej i komentator powie cos o "orzelku" na piersiach naszych pilkarzy, Ty mozesz spokojnie usmiechnac sie z politowaniem, drwiac sobie z jego niewiedzy ;) Osobiscie uwazam ze "orzelek" brzmi lepiej niz "bieliczek" nawet jesli to drugie jest sluszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: Jak bielik to nie orzeł to co to jest ? IP: *.chello.pl 23.08.05, 10:13 patrz wyzej moj post Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak bielik to nie orzeł to co to jest ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:27 ja nie wiem o co chodzai, ale pod zdjęciem jest napisane "orzeł bielik". Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Jak bielik to nie orzeł to co to jest ? 23.08.05, 10:43 Gość portalu: m napisał(a): > ja nie wiem o co chodzai, ale pod zdjęciem jest napisane "orzeł bielik". to wlasciwie błąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok289 Re: Polska jest orlą potęgą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:59 a ja orlika widziałem w Poznaniu. mieszka sobie nad rzeką Wartą prawie w środku miasta i to już od kilku lat . Odpowiedz Link Zgłoś
anyzarg22 ORZEŁ BIELIK 23.08.05, 11:51 MAM DZIAŁKĘ 35 KM OD WARSZAWY WE WSI KULIGÓW JECHAŁAM O 6 RANO DO PRACY NA ŚRODKU DROGI SIEDZIAŁ WIELKI PTAK PODERWAŁ SIĘ DO GÓRY ROZPIĘTOŚĆ SKRZYDEŁ ZE TRZY METRY BARDZO DZIWNE BO Z PTAKÓW DRAPIEŻNYCH WIDZIAŁAM TAM TYLKO JASTRZĘBIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Kraj Orlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:23 Polska potęgą...tak tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Polski orzeł jest potęgą IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 23.08.05, 18:35 Dziękuję p.Wajrakowi za jego artykuly i proszę o jeszcze. A propos, czym różni sie orzeł od orlena (bielik to ponoć orlen, a nie orzeł) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maciek9932 Polska orlą potegą 23.08.05, 18:46 Dziękuje p. Wajrakowi za artykuly i proszę o jeszcze. A propos, czym różni się orzeł od orlena ( bielik to orlen, a nie orzeł)? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wajrak Re: Polska orlą potegą IP: 10.20.33.* 23.08.05, 20:44 Kiedys bieliki jak to juz wsponial na forum Pan Oszolomobojca nazywano orlanami, ale teraz o ile sie nie myle klasyfikuje sie je jako bieliki i juz.A najprostsza roznica anatomiczna miedzy orlami wlasciwymi, a bielikami to opierzony skok (czyli jak kto woli lapa-noga jezeli mozna takiego okreslenia uzyc wobec ptakow). Oczywiscie jest caly szereg innych roznic anatomicznych no i oczywiscie genetycznych, ale ta, ze bieliki maja ja nagi skok, a orly opierzony jest najbardziej widoczne. pozdrawiam serdecznie Adam Wajrak Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Polska orlą potegą 23.08.05, 22:01 Pamnie Adamie, pozdrawiamy serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAPAŁA Dolina Rospudy IP: *.178.wp3.ptc.pl 02.09.05, 12:36 Wstawiam link dla zainteresowanych ochroną polskiej przyrody napisany przez p.Wajraka, bo znalezienie go na stronach GW graniczy z cudem... serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2893442.html Widocznie nie wszystkim to na rękę... Odpowiedz Link Zgłoś