Gość: Dafi IP: 80.48.71.* 10.09.02, 09:41 A jednak Polak potrafi. Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sala Re: Nasz laser niebieski IP: *.toya.net.pl 10.09.02, 23:42 :))) nauka w las nie poszla na grzyby....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Nasz laser niebieski IP: *.client.attbi.com 11.09.02, 05:46 Jak znam Polske i Polakow to ktos inny zarobi wielkie pieniadze na tym wynalazku Na podstawie tego wynalazku mozna by zbudowac wiele nowych fabryk i dac zatrudnienie tysiacom ludzi ale tak sie nie stanie, moge sie zalozyc o kazda sume Odpowiedz Link Zgłoś
sala.hamil Re: Nasz laser niebieski 11.09.02, 06:09 Neistety masz racje, bo pewnie rzadowi braknie pieniedzy na udoskonalania tego urzadzenia. Pewnie sprzedamy gdzies tam. Szkoda, bo rzeczywiscie z punktu widzenia fizyki to wielkie osiagniecie. Niebieski ile mozliwosci!!! Pracowano nad tym tyle lat ! Gdyby znalazl sie jakis sponsor ! Czemu ma sie nie znalezc ? Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Nasz laser niebieski 11.09.02, 07:00 czy laser niebieski jest od koloru jego obudowy? artykuł nie omawia (poza pewnymi zaletami)na czym polega różnica między kolorami laserów. :))) d. Odpowiedz Link Zgłoś
sala.hamil Re: Nasz laser niebieski 11.09.02, 08:14 Wiazka swiatla jest niebieska. Wczesniej byl zielony, czerwony, jasny ale nie bylo niebieskiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Nasz laser niebieski 11.09.02, 08:40 sala.hamil napisała: > Wiazka swiatla jest niebieska. Wczesniej byl zielony, czerwony, jasny ale nie > bylo niebieskiego.... > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Nasz laser niebieski IP: *.client.attbi.com 12.09.02, 06:30 Ja nie jestem naukowcem ale w przyblizeniu moge ci wytlumaczyc Niebieski laser swiecacy swiatlem o krotszej fali daje mozliwosc 4-krotnie gestszego zapisania informacji. Pozwala zatem na znaczne zwiekszenie pojemnosci pamieci optycznych i zminiaturyzowanie wielu urzadzen. Laser niebieski wyprze z uzycia inne lasery ktore byly dotychczas uzywane w przemysle. Jezeli zdajesz sobie sprawe w ilu urzadzeniach obecnie uzywa sie innych laserow a dzieki niebieskiemu laserowi o znacznie lepszej wydajnosci trzeba bedzie te urzadzenia wymienic na lepsze i bardziej wydajne to jak niektorzy obliczaja w ciagu najblizszych 10 lat narodzi sie ogromny rynek szacowany na 100 miliardow dolarow rocznie. To chyba mowi ci o potencjale ekonomicznym takiego wynalazku. Jako ciekawostke moge ci podac, ze grupa naukowcow ktora dokonala tego odkrycia miala trudnosci w znalezieniu 100 tysiecy dolarow na wykupienie patentu a obecnie nasz genialny rzad przeznaczyl "ogromna" sume 4 miliona zlotych na kontynuacje badan w tym kierunku. Ti jest chyba smiech biorac pod uwage np. kupno kilkunastu nowych BMW dla swity rzadowej lub tez planowany zakup za kilkadziesiat milionow dolarow nowych samolotow dla tych samych debili. Teraz wiesz dlaczego jest tak dobrze w Polsce ? Mozesz sie spytac teraz skad ja to wiem. Otoz ja zajmuje sie inwestycjami i kilka lat temu czytalem artykul na temat prac nad niebieskim laserem w USA i innych krajach i jakos weszlo mi to do glowy i zawsze gdzies ukryty w pamieci mialem ten temat wiedzac jaki on ma potencjal ekonomiczny. Kiedy zaczeto pisac o polskim niebieskim laserze zaczelem sie bardziej interesowac tym tematem i nawet mialem ochote wlaczyc sie do finansowej wspolpracy ale jakos nikt mi nie mial nawet czasu lub ochoty odpisac. Ja nie jestem Bill Gates ale bez problemu moglem na taki projekt zorganizowac pieniadze wieksze niz rzad polski przeznaczyl na kontynuacje badan. Oczywiscie nie jestem filantropem i liczylem ze kiedys na tym zarobie ale ten placek jest tak duzy do podzialu ze kazdy by mogl na tym zrobic doskonaly interes nie mowiac o mozliwosci zatrudnienia tysiecy ludzi w Polsce. Jak widzisz wiec rzad woli np. doplacac co roku miliony gornikom, ktorzy wydoby waja nie bardzo juz potrzebny wegiel niz zajac sie czyms rozwojowym i to z takim potencjalem jak niebieski laser Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Nasz laser niebieski 12.09.02, 09:52 johnny! dzięki za informację,ale twój wyklad był bardziej ekonomiczno-finansowy niż w meritum naukowym. to,ze każda barwa ma swoją długość fali to wiedziałam wcześniej. ale poruszone przez ciebie problemy ekonomiczne były ciekawe choć nie nowe. mam pytanie. czy nasza 'kultura naukowa' jest w stanie dobrze 'zużytkować' duże pieniądze na badania? moje informacje w tym względzie nie są zbyt optymistyczne. u nas wszędzie jest za dużo 'rzepów' tam gdzie daje się pieniądze publiczne. pzdr. d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czart Re: Nasz laser niebieski IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.09.02, 15:38 Nie jestem pewien czy mam racje, ale niebieski wypełnia brakującą dziurę w systemie RGB (Red Green Blue). Tak było z technologią LCD. Raczkowała dopóki japońce nie wymyślili niebieskiej diody LED. I potem poszło.. monitory, telewizory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Nasz laser niebieski IP: *.client.attbi.com 13.09.02, 16:29 Masz 100% racji i dlatego potencjal tego wynalazku jest tak ogromny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Nasz laser niebieski IP: *.client.attbi.com 14.10.02, 16:26 Dzisiejsze wydanie Rzeczpospolitej ma ciekawy artykul na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Nasz laser niebieski IP: Fosa.t8.ds.pwr.wroc.pl:* / *.t8.ds.pwr.wroc.pl 29.10.02, 23:04 Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), urządzenie generujące lub wzmacniające spójne promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie widma optycznego, działanie lasera jest oparte na wymuszonej emisji promieniowania przez odpowiednio wzbudzone (pompowanie) układy atomów, jonów lub cząsteczek ośrodka czynnego, umożliwia wytworzenie wiązki światła monochromatycznego o niewielkiej średnicy i rozbieżności (od ok. 1 sekundy do kilkunastu minut kątowych), o dużym natężeniu; moc promieniowania przy generacji ciągłej — od kilku mW do setek kW, przy generacji impulsowej — od kilku W do kilku TW; rozróżnia się lasery, w których ośrodkiem czynnym jest ciało stałe, gazowe, ciecz, półprzewodnik; liczne i różnorodne zastosowania w nauce i technice. Prosty generator lasera: 1.zwierciadło 2.zwierciadło półprzepuszczalne 3.końcówki do doprowadzania energii do atomów ciała generującego wiązkę lasera 4.dziórka o określonym kształcie (okrąg lub prostokąt) nadajaca wiazce właściwości punktu lub płaszczyzny 5.zwierciadło 6.czynnik aktywny (ciało stałe, gazowe, ciecz, półprzewodnik) Jak powstają fotony : W atomie każdego pierwiastka elektrony zajmują każdy odpowiednie sobie miejsce , każdy z nich na określonej powłoce . Podczas dostarczania energii (w celu wytworzenia światła laserowego o określonych właściwościach energie tą musimy dostarczyć elektronom na ściśle określonej powłoce np.: przedostatniej czyli tej energii także musi być odpowiednio dużo, tyle żeby trafiła właśnie w tą powłokę) elektron wybity ze stanu równowagi przeskakuje na sąsiednią orbitę po chwili chcąc powrócić do poprzedniego stanu , wraca na swoje miejsce emitując energie w postaci właśnie fotonów . Fotony te natrafiając na inne pierwiastki i elektrony powodują wybijanie następnych fotonów , następuje to lawinowo . Brakujące rys mogę przesłać e-mailem Mój adres to : zorg8@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basajev Nasz laser niebieski IP: *.man.polbox.pl 30.10.02, 14:59 Moi mili- przejrzyjcie literature na ten temat lub poszukajcie hasla "blue laser" w google. I wtedy zobaczycie brutalna rzeczywistosc i nasze polskie marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOCKHEED CZY W USA TEŻ JUŻ WYNALEŹLI NIEBIESKI LASER??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.02, 11:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: CZY W USA TEŻ JUŻ WYNALEŹLI NIEBIESKI LASER?? IP: *.isa.com.pl / *.isa.com.pl 29.11.02, 11:01 Nie martw się kupią od nas :) bo nie będziemy mieli kasy na wdrożenie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Nasz laser niebieski IP: *.t19.ds.pwr.wroc.pl 03.11.02, 21:10 Niebieskie lasery są już od dawna produkowane na świecie. Wydaje mi się że polski niebieski laser nie zrobi wcale takiej dużej furory jakby się mogło wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: Nasz laser niebieski IP: *.isa.com.pl / *.isa.com.pl 29.11.02, 10:58 Nie ma się co podniecać, sprzedadzą pewnie komuś technologię bo okaże się że nie dostaną kasy na dalsze badania, wdrożenie itp :) Cóż to się nazywa: POLSKA. Spoko. Odpowiedz Link Zgłoś