Gość: eklerk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:07 Chodzi o znalezienie zaleznosci ciagu: 12 18 24 32 36 48 pomożecie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rs_gazeta_forum Re: Ciąg , matematyka 24.09.05, 17:41 eklerk napisał(a): > Chodzi o znalezienie zaleznosci ciagu: 12 18 24 32 36 48 Tak na moje oko, to są tu 2 podciągi: 12, 24, 36, 18, 32, 48. Pierwszy da się opisać rekurencyjnie a(2n+1) = a(2n-1) + 12 Drugi (też rekurencyjnie) a(2n+2) = a(2n) + 12 + n*2 (o ile się nie pomyliłem ;-)) Czy akurat o to chodzi? Nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocoty Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 18:17 Należy połączyć te ciągi. Kończ coś zaczął... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eklerk Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 18:30 kombinujcie ,kombinujcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Rozwiazanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 18:51 Wedle mojej teorii to jest banalnie proste wyjasnienie dla ponizszego ciagu 12 18 24 32 36 48 czyli 1218*2=2436-4 (bo ostatni bajt wyniku jest czwarty w ciagu ) =2432 1218*3=3654-6 (bo... jest szosty w ciagu ) =3648 czyz to nie piekne wyjasnienie ?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocoty rozwiązanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 19:09 Masz podać wzór ciągu, a nie takie tam... Wzór to takie wyrażenie matematyczne (nie mylić z wzorem na obrusie). Taki wzór pozwala obliczać dowolny wyraz ciągu (tu jest ich tylko 6). a(n) = ?; n = 1,2,3,...,9999999,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Zamiast wzoru... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 19:18 Gość portalu: nocoty napisał(a): > Masz podać wzór ciągu, a nie takie tam... > Wzór to takie wyrażenie matematyczne (nie mylić z wzorem na obrusie). > Taki wzór pozwala obliczać dowolny wyraz ciągu (tu jest ich tylko 6). > > a(n) = ?; n = 1,2,3,...,9999999,... podam Ci kolejne wyrazy tego ciagu 12 18 24 32 36 48 48 64 60 80 72 96 itd zadowolony ?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutoda Re: Zamiast wzoru... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 19:31 Nie udawaj, że masz wzór... znamy takie numery - dopisujemy kilka liczb na końcu, i tyle. Uważaaaaaaaaj! Bo zawołam Leppera, a on to dopier... ...dopiero z tobą pogada. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Kurcze pieczone, P!!! 25.09.05, 08:21 Mój podziw dla Ciebie coraz bardziej wzrasta! Mówie to bez ŻADNEJ złosliwości!!!!!!!!!! Żeby jeszcze nie ten Twój paskudny charakter.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.. Re: Kurcze pieczone, P!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 09:15 rs_gazeta forum nocoty im sie nalezy podziw Ja tylko troche przerobilem i pokolorowalem gotowe rozwiazanie. A co do charakteru to znam paru majacych nie mniej paskudne od mojego. By nie szukac daleko przypomne tego mistrza elegancjarum ktory dwa i pol roku temu bez owijania w bawlne mowil nam o naszym miejscu w szeregu ( skoro juz przy ciagach jestesmy ) Tych mniej znanych tez by sie troche znalazlo - chocby ci co wynegocjowali kilka razy mniejsze doplaty dla polskich rolnikow nie wspominajac juz o uzasadnieniu tej rasistowskiej praktyki. Wiec na zarzuty pewnego obrazonego pana moglbym odpowiedziec: kto z kim przestaje takim sie staje. ( w Unii - nie tu na forum ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eklerk Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 20:30 Pani nauczycielka pomyliła się , ten ciąg ma błąd , szkoda że tak się męczyliście , sorry :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Ciąg , matematyka 24.09.05, 21:39 Szkoda, tak pięknie się zaczęło... Ale co wymęczyliśmy, to nasze :-) Pozdrawiam P.S. Oczywiście te moje podciągi jak słusznie napisał nocoty należy połączyć, np. przedstawić połączone klamerką w postaci układu, gdyby co, ale dla mnie było to oczywiste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eklerk Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 21:59 dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Ciąg , matematyka 25.09.05, 11:31 Choć panu matematyczka pomyliła się, zadanie było tym ciekawsze. Sam takie układam, np. w ramach testów na inteligencję. Ośmielę się zauważyć, że każdy ciąg, dla którego podano skończoną ilość wyrazów można opisać na nieskończona ilość sposobów. Złośliwie: każda odpowiedż (podanie następnej liczby) może być dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Ciąg , matematyka 25.09.05, 12:46 Ja dwie godziny nad tym spedziłem, od północy do drugiej. W pewnym momemcie miałem już wzrór, który by generował cały ciąg, jako sumę ciągu arytmetycznego i takiego, w którym róznica narasta ze stałym krokiem, mnożona przez (-1)^n - tylko ten cholerny pierwszy wyraz do tego nie pasował!!! W końcu wiedziałem , że muszę z tego jakoś sie wydostać, bo inaczej zarwę noc! No i otworzyłem butelczynę SYRAH, czyli winka, za którym przepadam (to samo grono, zktórego robi sie SHIRAZ, tylko SYRAH jest z gron rosnących na północy i zrywa je sie, zanim sa zupełnie dojrzałe, a SHIRAZ jest z gron rosnących w cieplejszym klimacie i dojrzałych, lub nawet trochę przejrzałych - SYRAH ma cierpki smak, co ja bardzo lubie). No i po wysączeniu połowy butelczyny ten ciąg istotnie przestał być czymś, co mi nie dawało spokoju i mogłem pójsc do wyra. Moge więc powiedzieć wierszem: Tylko dzięki Syrah Trafiłem do wyra! A przedtem jeszcze próbowałem rozpaczliwie z Fibonaccim i potem kombinowałem, żeby opisać róznicę przy popmocy n!, bo to jedyny ciąg, prócz Fibonacciego, który mi przyszedł do głowy, w którym dwa pierwsze wyrazy sa równe (dla n=0 i n=1). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Ciąg , matematyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 14:59 A(n) = (1+(-1)^n)*(2^(-1+n/2)-1) + 6*(n+1) czy takiego wzoru szukales ?;-) wtedy ciag wygladalby tak: 12 18 24 32 36 48 48 68 60 96 72 140 itd Odpowiedz Link Zgłoś
alsor Re: Ciąg , matematyka 25.09.05, 14:26 Zamiast tego ciągu, mam na pocieszenie inne zadanko Podać funkcję, której transformata Laplace'a ma postać: L(f(t)) = F(s) = exp(1/s) czyli: f(t) = ? Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Ciąg , matematyka 25.09.05, 14:55 W Twoim zadanku matematycznym kryje się zadanko zadaniowe o treści "przypomnij sobie transformatę L.". Okrutnik. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: No właśnie cvo to jest tr. Laplace'a powiedz 25.09.05, 18:42 wpierw. Ja "od ręki" mogę napisać postawowe równania na tr. Fouriera i Legendre'a (z tą ostatnią mam do czynienia ucząc termodynamiki klasycznej), ale kompletnie już zapomniałem, co to talkiego tr. Laplace'a. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: No właśnie cvo to jest tr. Laplace'a powiedz 27.09.05, 19:49 widzisz, cały problem w tym, ze ogólne przekształcenie to bardzo prosto znaleźć i napisać. Cały kłopot wtedy, gdy cos do czegoś przyjdzie ;) zreszta co bede Waści tłumaczył, sam Waść wiesz pewnie, jak jest ;) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alsor Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 16:16 Widzę, że transformacje Laplace'a, to jakaś czarna magia dla polskich naukowców. Czyżby brak specjalistów z teorii sterowania, automatyki, robotyki, itp. Przykra sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Ciąg , matematyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 16:20 To przeciez taka prosta caleczka alsor komu by sie chcialo zawrac sobie glowe takimi duperelami. A na koniec sie i tak okaze ze pani sie pomylila ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alsor Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:55 Kto tu mówi o całkowaniu? Takie rzeczy robi się inaczej. A duperele to te dyskusje o ewolucji i lotach na marsa. Tu jest konkret w najczystszej postaci, pięknie zdefiniowany. Może brak miejsca na pajacowanie jest przeszkodą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Ciąg , matematyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:16 Gość portalu: alsor napisał(a): > Kto tu mówi o całkowaniu? Takie rzeczy robi się inaczej. No to do dziela mistrzu ;-) Pokaz jak to inaczej liczy sie odwrotna transformate. > A duperele to te dyskusje o ewolucji i lotach na marsa. O ewolucji jest bardzo ciekawa i pouczajaca dyskusja. > Tu jest konkret w najczystszej postaci, pięknie zdefiniowany. > Może brak miejsca na pajacowanie jest przeszkodą? Miejsca na tym forum jest dostatek. Wiec bez obaw mozesz sie zaprezentowac ze swoim wynalazkiem ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alsor Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:55 Styl przewrotny, charakterystyczny dla kolesi z PZPR. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Ciąg , matematyka 28.09.05, 08:01 alsor: > Widzę, że transformacje Laplace'a, to jakaś czarna magia dla polskich > naukowców. [...] > Kto tu mówi o całkowaniu? To ja również jestem ciekaw, jak chcesz zdefiniować transformatę Laplace'a bez całkowania. Dla ułatwienia: tradycyjna definicja (z całką) jest na przykład tu: mathworld.wolfram.com/LaplaceTransform.html . - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alsor Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 11:09 Bezpośrednie całkowanie nie jest konieczne - można skorzystać z kilku twierdzeń o własnościach tr. Laplace'a Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Ciąg , matematyka 28.09.05, 11:14 Gość portalu: alsor napisał(a): > Bezpośrednie całkowanie nie jest konieczne - czasem niestety jest i tego już nie przeskoczysz Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Ciąg , matematyka 28.09.05, 13:32 alsor: > Bezpośrednie całkowanie nie jest konieczne - Pytanie brzmiało: ,,co to jest transformata Laplace'a?''. Stwierdziłeś: alsor: > Kto tu mówi o całkowaniu? Takie rzeczy robi się inaczej. No więc ja czekam z nastawionymi dłońmi. Powiedz JAK inaczej (czyli bez całkowania) się to robi a dostaniesz burzliwy oklask. Ale już nie zwlekaj, bo mi dłonie omdleją. alsor: > można skorzystać z kilku twierdzeń o własnościach tr. Laplace'a Z których twierdzeń? Skoro cały czas odpowiadasz na pytanie CZYM jest transformata Laplace'a (a nie np. jak się ją liczy w jakimś konkretnym bardzo ograniczonym przypadku), więc rozumiem, że dysponujesz twierdzeniem równoważnym do definicji ale nie zawierającym całek. Zdradź to odkrycie a oklaski Cię nie miną. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alsor Re: Ciąg , matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 14:48 Coś nie całkiem w porządku z tymi czwórkowcami. Zadanie zapodano - do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Ciąg , matematyka 27.09.05, 19:37 oj, całeczka moze i prosta, ale funkcja pod nia już niekoniecznie ;) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Ciąg , matematyka 27.09.05, 19:50 nie jest źle. Kłopot w tym, że diabeł zawsze tkwi w szczegółach ;0 Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś