Gość: Ryzyk-Fizyk IP: *.eu.org / 192.168.10.* 21.09.02, 12:59 Tyle gadania, a ja i tak nie wiem o co chodzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: Antymateria IP: *.chcg3.il.corecomm.net 22.09.02, 09:36 Gość portalu: Ryzyk-Fizyk napisał(a): > Tyle gadania, a ja i tak nie wiem o co chodzi !!! moze ksiadz ryzyk :-) niewiedza jest na ogol Anty wiedza, dwa oddzielne a zarazem zwarte swiaty.. pierwszy raz czlowiek odkryl ta teze w Chinach kilka tysiecy lat temu.Tzn; Yung Yn, (+) (-) plec zenska, i meska, woda i ogien itp...dopiero jak zlaczysz te przeciw stawne dwie rzeczy, materie,.. nastepuje (XXXXXXX) i na tej podstawie odkryto prawo 5ciu elemetow.. ma ona zastosowanie w medycynie. Ta teza z anty wodorem to jest wstep do tego co bedzie za okolo 40 lat. pozdowienia. PS Zastanawiam sie w ktorym roku naukowcy odkryja z jakich czasteczek sklada sie dusza, w pewien sposob to tez jest energia.....?!!!! Bsgdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: futurman obaliłem teorię grawitacyjną inflacji Alana Guth'a IP: *.ceti.pl 27.09.02, 03:03 teoria INFLACJI ALANA GUTHA zakłada iż w "czarodziejski" sposób grawitacja w Erze hadronowej wszechświata zmieniła swoje właściwości ,z przyciągających na odpychające.spowodowało to gwałtowne rozszerzanie się wszechświata. MaM lepszą teorię która nie odwołuje się do tak fantastycznych założeń. oto ona: Gwałtowne rozszerzanie się wszechświata po wielkim wybuchu zostało spowodowane "PAROWANIEM" miniaturowych czarnych dziur wielkosci atomów i elektronów."Czarne" DZIURY które wchłonęły antymaterię i część materii zamieniły materię na energię wypromieniowywując ją.Promieniowanie to spowodowało gwałtowne i szybkie rozszerzanie się wszechświata.Wiadomo że miniaturowe czarne dziury mogły istnieć w początkach wszechświata. s.g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: obaliłem teorię grawitacyjną inflacji Alana G IP: *.reshall.umich.edu 27.09.02, 05:38 Trace wiare w to, ze fizycy uloza w koncu sensowna teorie dotyczaca grawitacji kwantowej. Powstajace ujecia teoretyczne sa coraz bardziej egzotyczne, by nie powiedziec dziwaczne, ale nie slyszalem, by np. teoria strun "wyprodukowala" choc jedna liczbe, ktora daloby sie zmierzyc doswiadczalnie/obserwacyjnie. Moze ktos slyszal o takiej liczbie? Z kolei poza paroma wyjatkami (zwiazanymi z osobami zajmujacymi sie tzw. fizyka matematyczna), teorie fizykow teoretykow trudno pewnie uznac za porzadna matematyke. Z tego, co pamietam z wykladow z fizyki, teoriom tam prezentowanym daleko do matematycznej poprawnosci. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateroida obaliłem teorię futurmana IP: *.mimuw.edu.pl 27.09.02, 13:22 futurman: Co ty wygadujesz?? Inflacja we wczesnym etapie życia wszechświata powodowała rozciąganie PRZESTRZENI, a parowanie miniaturowych czarnych dziur to po prostu gigantyczna eksplozja zamieniająca całą energię grawitacyjną owych na promieniowanie. Te zjawiska nie mają ze sobą prawie nic wspólnego. Przemek: Co do teorii superstrun to ona zakłada wystąpienie pewnych zjawisk potwierdzających ją, ale w energiach znacznie większych, niż jesteśmy w stanie uzyskać. Rzeczywiście jest to jej poważna wada. Poza tym nie jest ona szukaną kwantową teorią grawitacji. Mam kilka pomysłów, dlaczego kwantowa ta jeszcze nie powstała: 1. Brak danych. Po prostu grawitacja jest za slaba do zaobserwowania przy obserwacji pojedyńczych cząstek, a przy wielu cząstkach mechanika kwantowa jest za skomplikowana. Jeśli to jedyny powód to bardzo dobrze, po metody pomiarowe się rozwijają i może coś w końcu się uda. 2. Brak narzędzi matematycznych. Kwantowa grawitacja jest tak skomplikowana, że żaden fizyk nie jest w stanie przyswoić sobie potrzebnej wiedzy matematycznej (o ile w ogóle współczesna matematyka takową dysponuje). To trochę mniej optymistyczne, ale również nie wyklucza dojścia z czasem do dobrej teorii. 3. Błędy metodologiczne. Każdy fizyk, który opanuje kwantową teorie pola, ogólna teorie względności i wystarczającą ilość matematyki ma już głowę tak zapchaną informacjami, że jego intuicja zawsze sprowadza go na złą drogę przy probie wymyślenia czegoś nowego. Może to tylko takie zrzędzenie, ale pomysłowość ludzka jest ograniczona. W tym wypadku należałoby szukać zupełnie dziwacznych rozwiązań, w nadzieji na trafienie "na ślepo" na dobre. 4. Niealgorytmizowalność grawitacji. Może w świecie kwantowym grawitacja w ogóle nie da się opisać za pomocą matematyki. To już wygląda na czystą filozofię, ale grawitacja może łamac jakies prawa logiki. Wtedy należałoby po prostu rozbudować aparat matematyczny o zjawiska sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem, aby do czegokolwiek dojść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: futurman nie obaliłeś mojej teorii poprostuJej nie zrozumiałeś, IP: *.ceti.pl 28.09.02, 05:04 Chodziło mi o cisnienie promieniowania,tak jak ciśnienie fotonów niedopuszcza do kolapsu gwiazd dopuki w jądrze gwiazdy jest wytwarzana odpowiednia ich ilość.Tak więc nie było żadnego odwrócenia właściwości grawitacji rodem z s.f. Tak więc inflację spowodowało parowanie czarnych dziur i ciśnienie jego promieniowania rozszerzyło przestrzeń. Nie obaliłeś więc mojej teorii. summ3@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asteroida Re: nie obaliłeś mojej teorii poprostuJej nie zro IP: *.mimuw.edu.pl 30.09.02, 11:01 > Chodziło mi o cisnienie promieniowania,tak jak ciśnienie > fotonów niedopuszcza do kolapsu gwiazd dopuki w jądrze > gwiazdy jest wytwarzana odpowiednia ich ilość.Tak więc nie > było żadnego odwrócenia właściwości grawitacji rodem z > s.f. Tak więc inflację spowodowało parowanie czarnych > dziur i ciśnienie jego promieniowania rozszerzyło > przestrzeń. Nie obaliłeś więc mojej teorii. summ3@wp.pl I chyba dalej nie rozumiem. Przy pomocy tak banalnych zjawisk jak ciśnienie promieniowania próbujesz rozwiązywać problemy, gdzie ogólna teoria względności się zalamuje? Inflacja ma wyjasniać problem uzgodnienia: dlaczego obiekty, które w historii wszechświata nie miały ze soba kontaktu (światło nie zdążyłoby przeleciec z jednego do drugiego) wygladają tak samo. Promieniowanie nie rozchodzi się z ustaloną prędkością, a więc jego ciśnienie nie ma tu nic do rzeczy. Chyba rzeczywiście powinienes uważniej przeczytać tamta książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: futurman TAK?A KTÓRE TO ZJAWISKA SĄ BANALNE? IP: *.ceti.pl 05.10.02, 18:27 Gość portalu: Asteroida napisał(a): > > Chodziło mi o cisnienie promieniowania,tak jak > ciśnienie > > fotonów niedopuszcza do kolapsu gwiazd dopuki w jądrze > > gwiazdy jest wytwarzana odpowiednia ich ilość.Tak więc > nie > > było żadnego odwrócenia właściwości grawitacji rodem z > > s.f. Tak więc inflację spowodowało parowanie czarnych > > dziur i ciśnienie jego promieniowania rozszerzyło > > przestrzeń. Nie obaliłeś więc mojej teorii. > summ3@wp.pl > > I chyba dalej nie rozumiem. CZEGO TU NIE ROZUMIEĆ?Przy pomocy tak banalnych > zjawisk jak ciśnienie promieniowania próbujesz > rozwiązywać problemy, gdzie ogólna teoria względności się > zalamuje? TAK?A KTÓRE TO ZJAWISKA SĄ BANALNE,A KTÓRE NIE? Inflacja ma wyjasniać problem uzgodnienia:NIE PRZECZĘ!TYLKO CZEMU GRAWITACJA MIAŁA BY MIEĆ ODWROTNE WŁAŚCIWOŚCI?TO TAK JAKBY NAGLE CZAS ZACZĄŁ IŚĆ DO TYŁU. > dlaczego obiekty, które w historii wszechświata nie miały > ze soba kontaktu (światło nie zdążyłoby przeleciec z > jednego do drugiego) wygladają tak samo. Promieniowanie > nie rozchodzi się z ustaloną prędkością, a więc jego > ciśnienie nie ma tu nic do rzeczy. MA,I TO JAK NAJBARDZIEJ BO TO DZIĘKI NIEMU WSZECHŚWIAT SIĘ SZYBKO ROZSZERZAŁ,A NIE DZIĘKI GRAWITACJI.MOJE ROZWIĄZANIE JEST PROSTSZE,CZYLI PRAWDZIWE.Chyba rzeczywiście > powinienes uważniej przeczytać tamta książkę.ŻADNEJ TAMTEJ KSIĄŻKI NIE MUSZĘ UWAŻNIEJ CZYTAĆ .INFLACJA TŁUMACZY DLACZEGO WSZECHŚWIAT OSIĄGNĄŁ TAKIE ROZMIARY JAK TERAZ W TAK KRÓTKIM CZASIE,I ŻE JEST JEDNORODNY.SPOWODOWAŁY TO MINIATUROWE CZARNE DZIURY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: obaliłem teorię grawitacyjną inflacji Alana G IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 11:06 Nie zrozumiałeś chłopie tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit991@wp.pl Re: obaliłem teorię grawitacyjną inflacji Alana G IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 00:28 guźik prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: futurman poprawność mej teorii udowodniłem wyżej pozatym... IP: *.ceti.pl 05.10.02, 19:15 moją teorię jak i teorię GUTH'A być może będzie się dało się zweryfikować poprzez dokładne badania rozkładu promieniowania tła.słabo poznane (miniaturowe)czarne dziury najlepiej tłumaczą rozszerzanie się wszechświata. Odpowiedz Link Zgłoś