Gość: matylda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:28 Szukam w róznych encyklopediach i podręcznikach, nie rozumiem, może ktoś mnie oświeci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ! Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 14:41 Ale czego konkretnie nie rozumiesz? Biegun magnetyczny magnesu - czyli koniec magnesu...jak chodziłaś do szkoły to pewnie widziałaś magnes w kształcie litery U , zjednej strony czerwony ,a z drugiej niebieski,na końcach są bieguny,albo mieliscie magnes "jak linijka" -taki wąski prostopadłościan - końcówki to bieguny. Chyba,że chodzi Ci o coś innego,bo z tymi biegunami związane jest odpychanie i przyciaganie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:43 Nawet jeszcze chodzę do szkoły :-) A ten koniec magnesu to co konkretnie? Jakiś punkt? Czerwona to u mnie w szkole jest cała połówka :-( Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: biegum magnetyczny magnesu 13.11.05, 01:37 a koniec pociągu to co konkretnie? jakiś punkt czy może ostatni wagon? A koniec wakacji to ostatnia sekunda wakacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 05:58 Koniec pociągu ,to konkretnie U, a koniec wakacji to konkretnie i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 10:15 Z encyklopedii fizyki: biegun, to część powierzchni materiału magnetycznego, do której wchodzą lub z której wychodzą linie pola magnetycznego... Z tego by wynikało, że to powierzchnia praktycznie połowy magnesu sztabkowego (tak u mnie w szkole nazywa się ten w kształcie "linijki"), a nie jakiś tam koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: biegum magnetyczny magnesu 13.11.05, 11:58 Każdy kij ma dwa końce (chyba że proca), proponuje pofilozofować gdzie kończy się koniec kija lewy a zaczyna koniec kija prawy. Poćwicz na kiju, a z magnesem pójdzie ci jak z płatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Do Ilukiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:40 Skoro lubisz filozofować... wyobraź sobie, że masz magnes taki, jakim przyczepiamy coś do tablicy. Gdzie to cudo ma koniec? Nie chcę "filozofować" :-)Pytam tak uparcie, bo dostałam pracę domową: Co to jest biegun magnetyczny? i mimo szczerych chęci nie umiem odpowiedzieć. Albo inaczej: nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź, jaką dostałam na początku. Może coś z historii nauki? Kiedy i jak powstało to pojęcie? Tego nie znalazłam, a do biblioteki mogę dopiero jutro. Bardzo proszę o podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Do matyldy 13.11.05, 17:57 Najlepsza metoda uzyskania na forum sensownych odpowiedzi jest prowokacja: kontrowerzyjna definicja lub twierdzenie. To zmusza "wiedzacych" do dzialania, bo nie moga tolerowac na swoim podworku jakis tam herezji. Niestety niewiele moge Ci pomoc, bowiem z fizyka mam tylko tyle wspolnego, ze podlegam jej prawom. Sprobuj moze samodzielnie stworzyc jakas definicje opisowa typu: 1. miejsce na powierzchni magnesu, przez ktore przechodza najmniej zakrzywione (proste ?) linie pola magnetycznego 2. miejsce przeciecia powierzchni magnesu z osia jego pola magnetycznego, czyli prosta wyznaczajaca kierunek w jakim ustawia sie magnes pod wplywem innego pola magnetycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: Do matyldy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:18 Nie każdy ma duszę prowokatora ;-)Ale prawom podlegamy wszyscy:-) 1. miejsce na powierzchni magnesu, przez ktore przechodza najmniej zakrzywione > (proste ?) linie pola magnetycznego Tu widzę podobieństwo do definicji bieguna magnetycznego planety, nie do końca mi się podoba... > 2. miejsce przeciecia powierzchni magnesu z osia jego pola magnetycznego, czyli prosta wyznaczajaca kierunek w jakim ustawia sie magnes pod wplywem innego pola magnetycznego. Niezłe, np. dla dwóch dla magnesów sztabkowych. Dziękuję, pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: Do matyldy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:48 W starych encyklopediach, do których dotarłam w szkole, było bardziej zagmatwane. Wielkie dzięki za pomoc M :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:47 c.d. w słowniku znalazłam, że to punkt, w którym schodzą się linie pola magnetycznego, a Pani w szkole mówi, że te linie są zamknięte, to jak mogą się schodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
dev32 Re: biegum magnetyczny magnesu 13.11.05, 11:49 Być może te ryciny pomogą Ci zrozumieć zagadnienie: wwwnt.if.pwr.wroc.pl/kwazar/mtk2/fizycy/126801/index.1.jpg elektromag.webpark.pl/dwa_pliki/image002.jpg www.mojaenergia.pl/uimages/pfkman/magnetyzm/polemzwojnicy.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:18 Dziekuję:-) Więc chyba nie ma sensu mówić, że to punkt? Dobrze myślę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Do dev32 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:47 Jeśli masz jeszcze trochę dobrych chęci i czasu, to przeczytaj cały wątek. Bardzo proszę jeszcze o jakieś podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biegun magnetyczny nie istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 17:30 Ale obserwując magnes z odległości kilometra nie ma problemu z określeniem go jako punkt.Biegun magnetyczny Ziemi jest łatwiejszy do wyróżnienia,bo jest w _przestrzeni_ 3D,4D . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: Biegun magnetyczny nie istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:06 :-) Ale nadal interesuje mnie historia "bieguna magnetycznego". I jak np. zdefiniować oddziaływanie magnesów nie używając tego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Biegun magnetyczny nie istnieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:17 Gość portalu: matylda napisał(a): > :-) > Ale nadal interesuje mnie historia "bieguna magnetycznego". I jak np. > zdefiniować oddziaływanie magnesów nie używając tego pojęcia. To jest akurat proste. Posluz sie pojeciami indukcji magnetycznej i strumienia magnetycznego. W koncowym rachunku otrzymasz slle w Newtonach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: Biegun magnetyczny nie istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:21 Przepraszam, ale ja chodzę dopiero do gimnazjum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 bieguny magnetyczne 13.11.05, 18:53 zerknij na forum Pogranicze Fizyki, gdzie spróbowałem Ci odpowiedzieć możliwie poglądowo na Twoje dociekania zwiastujące być może przyszłego genialnego przyrodnika (któż to może wiedzieć ?)... może to trochę pomoże: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12172&w=22571668&a=31903274 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: bieguny magnetyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 20:06 Dziękuję bardzo bonobo44 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 o pętlach w pętlach 8) 13.11.05, 20:19 jeśli tylko w czymś to pomogło, to cała przyjemność po mojej stronie 8) skorzystam z okazji i nieco uściślę wywód o owych pętlach w pętlach ;) matylda: <<Ale nadal interesuje mnie historia "bieguna magnetycznego". I jak np. zdefiniować oddziaływanie magnesów nie używając tego pojęcia. >> Dość prosto: pętle z prądem (PP) wytwarzają wokół pole magnetyczne, którego linie z jednej strony pętli PP wędrują na drugą jej stronę przez jej środek, same przy tym zamykają się w pętle magnetyczne (PM); wwwnt.if.pwr.wroc.pl/kwazar/mtk2/fizycy/126801/index.1.jpg jeśli teraz zbliżymy do siebie 2 takie pętle PP, to "oszukamy" ich linie pola magnetycznego i połączą się one ze sobą, co spowoduje "rozerwanie" dotychczowych pętli PM i sklejenie "rozerwanych" linii sił pola magnetycznego w nowe pętle PM przechodzące przez obie pętle z prądem... owe pętle PP zostają w ten sposób związane ze sobą pętlami PM równie mocno jakbyśmy użyli prawdziwych nici... pajęczych (i nie ma się tu z czego śmiać - nici pajęcze to jedne z najmocniejszych znanych w ogóle)... można dodawać kolejne pętle PP www.mojaenergia.pl/uimages/pfkman/magnetyzm/polemzwojnicy.gif zwykły magnes składa się z ogromnej liczby takich posklejanych ze sobą (m.in. siłami tych linii magnetycznych) w uporządkowany sposób pętli prądowych (tworzą je m.in. elektrony na orbitach atomów) -- wykorzystałem ilustracje przytoczone przez dev32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=31812633&a=31889692 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Do bonobo44 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:57 Jeszcze raz dziękuję i biorę się ponownie za uważne czytanie. Chyba już nie mam pytań, przynajmniej na razie :-) Odpowiedz Link Zgłoś