Dodaj do ulubionych

biegum magnetyczny magnesu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:28
Szukam w róznych encyklopediach i podręcznikach, nie rozumiem, może ktoś mnie
oświeci
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 14:41
      Ale czego konkretnie nie rozumiesz?

Biegun magnetyczny magnesu - czyli koniec magnesu...jak chodziłaś do szkoły to
      pewnie widziałaś magnes w kształcie litery U , zjednej strony czerwony ,a z
      drugiej niebieski,na końcach są bieguny,albo mieliscie magnes "jak linijka"
      -taki wąski prostopadłościan - końcówki to bieguny.
      Chyba,że chodzi Ci o coś innego,bo z tymi biegunami związane jest odpychanie i
      przyciaganie.
      • Gość: matylda Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:43
        Nawet jeszcze chodzę do szkoły :-) A ten koniec magnesu to co konkretnie? Jakiś
        punkt? Czerwona to u mnie w szkole jest cała połówka :-(
        • llukiz Re: biegum magnetyczny magnesu 13.11.05, 01:37
          a koniec pociągu to co konkretnie? jakiś punkt czy może ostatni wagon?
          A koniec wakacji to ostatnia sekunda wakacji?
          • Gość: :) Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 05:58
            Koniec pociągu ,to konkretnie U,
            a koniec wakacji to konkretnie i
          • Gość: matylda Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 10:15
            Z encyklopedii fizyki: biegun, to część powierzchni materiału magnetycznego, do
            której wchodzą lub z której wychodzą linie pola magnetycznego...
            Z tego by wynikało, że to powierzchnia praktycznie połowy magnesu sztabkowego
            (tak u mnie w szkole nazywa się ten w kształcie "linijki"), a nie jakiś tam koniec.
            • llukiz Re: biegum magnetyczny magnesu 13.11.05, 11:58
              Każdy kij ma dwa końce (chyba że proca), proponuje pofilozofować gdzie kończy
              się koniec kija lewy a zaczyna koniec kija prawy. Poćwicz na kiju, a z magnesem
              pójdzie ci jak z płatka.
              • Gość: matylda Do Ilukiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:40
                Skoro lubisz filozofować... wyobraź sobie, że masz magnes taki, jakim
                przyczepiamy coś do tablicy. Gdzie to cudo ma koniec? Nie chcę "filozofować"
                :-)Pytam tak uparcie, bo dostałam pracę domową: Co to jest biegun magnetyczny? i
                mimo szczerych chęci nie umiem odpowiedzieć. Albo inaczej: nie satysfakcjonuje
                mnie odpowiedź, jaką dostałam na początku.
                Może coś z historii nauki? Kiedy i jak powstało to pojęcie? Tego nie znalazłam,
                a do biblioteki mogę dopiero jutro. Bardzo proszę o podpowiedzi.
                • europitek Re: Do matyldy 13.11.05, 17:57
                  Najlepsza metoda uzyskania na forum sensownych odpowiedzi jest prowokacja:
                  kontrowerzyjna definicja lub twierdzenie. To zmusza "wiedzacych" do dzialania,
                  bo nie moga tolerowac na swoim podworku jakis tam herezji.

Niestety niewiele moge Ci pomoc, bowiem z fizyka mam tylko tyle wspolnego, ze
                  podlegam jej prawom. Sprobuj moze samodzielnie stworzyc jakas definicje opisowa
                  typu:
                  1. miejsce na powierzchni magnesu, przez ktore przechodza najmniej zakrzywione
                  (proste ?) linie pola magnetycznego
                  2. miejsce przeciecia powierzchni magnesu z osia jego pola magnetycznego, czyli
                  prosta wyznaczajaca kierunek w jakim ustawia sie magnes pod wplywem innego pola
                  magnetycznego.
                  • Gość: matylda Re: Do matyldy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:18
                    Nie każdy ma duszę prowokatora ;-)Ale prawom podlegamy wszyscy:-)

1. miejsce na powierzchni magnesu, przez ktore przechodza najmniej zakrzywione
                    > (proste ?) linie pola magnetycznego
                    Tu widzę podobieństwo do definicji bieguna magnetycznego planety, nie do końca
                    mi się podoba...
                    > 2. miejsce przeciecia powierzchni magnesu z osia jego pola magnetycznego,
                    czyli prosta wyznaczajaca kierunek w jakim ustawia sie magnes pod wplywem innego
                    pola magnetycznego.
                    Niezłe, np. dla dwóch dla magnesów sztabkowych.
                    Dziękuję, pozdrawiam :-)
                    • llukiz Re: Do matyldy 13.11.05, 21:13

encyklopedia.pwn.pl/7702_1.html
                      • Gość: matylda Re: Do matyldy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:48
                        W starych encyklopediach, do których dotarłam w szkole, było bardziej
                        zagmatwane. Wielkie dzięki za pomoc M :-)
      • Gość: matylda Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:47
        c.d. w słowniku znalazłam, że to punkt, w którym schodzą się linie pola
        magnetycznego, a Pani w szkole mówi, że te linie są zamknięte, to jak mogą się
        schodzić?
        • dev32 Re: biegum magnetyczny magnesu 13.11.05, 11:49
          Być może te ryciny pomogą Ci zrozumieć zagadnienie:
          wwwnt.if.pwr.wroc.pl/kwazar/mtk2/fizycy/126801/index.1.jpg
          elektromag.webpark.pl/dwa_pliki/image002.jpg
          www.mojaenergia.pl/uimages/pfkman/magnetyzm/polemzwojnicy.gif
          • Gość: matylda Re: biegum magnetyczny magnesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:18
            Dziekuję:-) Więc chyba nie ma sensu mówić, że to punkt? Dobrze myślę?
          • Gość: Matylda Do dev32 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:47
            Jeśli masz jeszcze trochę dobrych chęci i czasu, to przeczytaj cały wątek.
            Bardzo proszę jeszcze o jakieś podpowiedzi.
            • Gość: gość Re: Biegun magnetyczny nie istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 17:30
              Ale obserwując magnes z odległości kilometra nie ma problemu z określeniem go
              jako punkt.Biegun magnetyczny Ziemi jest łatwiejszy do wyróżnienia,bo jest w
              _przestrzeni_ 3D,4D .
              • Gość: matylda Re: Biegun magnetyczny nie istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:06
                :-)
                Ale nadal interesuje mnie historia "bieguna magnetycznego". I jak np.
                zdefiniować oddziaływanie magnesów nie używając tego pojęcia.
                • Gość: p. Re: Biegun magnetyczny nie istnieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:17
                  Gość portalu: matylda napisał(a):

> :-)
                  > Ale nadal interesuje mnie historia "bieguna magnetycznego". I jak np.
                  > zdefiniować oddziaływanie magnesów nie używając tego pojęcia.

To jest akurat proste. Posluz sie pojeciami indukcji magnetycznej
                  i strumienia magnetycznego.
                  W koncowym rachunku otrzymasz slle w Newtonach.
                  • Gość: matylda Re: Biegun magnetyczny nie istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:21
                    Przepraszam, ale ja chodzę dopiero do gimnazjum :-)
                    • bonobo44 bieguny magnetyczne 13.11.05, 18:53
                      zerknij na forum Pogranicze Fizyki, gdzie spróbowałem Ci odpowiedzieć możliwie
                      poglądowo na Twoje dociekania zwiastujące być może przyszłego genialnego
                      przyrodnika (któż to może wiedzieć ?)...
                      może to trochę pomoże:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12172&w=22571668&a=31903274

• Gość: matylda Re: bieguny magnetyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 20:06
                        Dziękuję bardzo bonobo44 :-)
                        • bonobo44 o pętlach w pętlach 8) 13.11.05, 20:19
                          jeśli tylko w czymś to pomogło, to cała przyjemność po mojej stronie 8)

skorzystam z okazji i nieco uściślę wywód o owych pętlach w pętlach ;)

matylda: <<Ale nadal interesuje mnie historia "bieguna magnetycznego". I jak
                          np. zdefiniować oddziaływanie magnesów nie używając tego pojęcia. >>

Dość prosto: pętle z prądem (PP) wytwarzają wokół pole magnetyczne, którego
                          linie z jednej strony pętli PP wędrują na drugą jej stronę przez jej środek,
                          same przy tym zamykają się w pętle magnetyczne (PM);
                          wwwnt.if.pwr.wroc.pl/kwazar/mtk2/fizycy/126801/index.1.jpg
                          jeśli teraz zbliżymy do siebie 2 takie pętle PP, to "oszukamy" ich linie pola
                          magnetycznego i połączą się one ze sobą, co spowoduje
                          "rozerwanie" dotychczowych pętli PM i sklejenie "rozerwanych" linii sił pola
                          magnetycznego w nowe pętle PM przechodzące przez obie pętle z prądem...
                          owe pętle PP zostają w ten sposób związane ze sobą pętlami PM równie mocno
                          jakbyśmy użyli prawdziwych nici... pajęczych (i nie ma się tu z czego śmiać -
                          nici pajęcze to jedne z najmocniejszych znanych w ogóle)...
                          można dodawać kolejne pętle PP
                          www.mojaenergia.pl/uimages/pfkman/magnetyzm/polemzwojnicy.gif

zwykły magnes składa się z ogromnej liczby takich posklejanych ze sobą (m.in.
                          siłami tych linii magnetycznych) w uporządkowany sposób pętli prądowych (tworzą
                          je m.in. elektrony na orbitach atomów)

--
                          wykorzystałem ilustracje przytoczone przez dev32
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=31812633&a=31889692
                          • Gość: matylda Do bonobo44 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:57
                            Jeszcze raz dziękuję i biorę się ponownie za uważne czytanie. Chyba już nie mam
                            pytań, przynajmniej na razie :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka