Dodaj do ulubionych

Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 21:54
Mam jedno pytanie.
Dlaczego na zdjęciu numer 1 widnieje data 2003 rok? czyżby dopiero po 2 latach zauważyli, że to jest niby jakiś nowy gatunek zwierzęcia?
Dziwne... Niech mi ktoś to wyjasni.
POzdrawiam
Obserwuj wątek
    • eptesicus Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? 07.12.05, 00:29
      Gość portalu: wooqasz napisał(a):

> Mam jedno pytanie.
      > Dlaczego na zdjęciu numer 1 widnieje data 2003 rok? czyżby dopiero po 2
      latach
      > zauważyli, że to jest niby jakiś nowy gatunek zwierzęcia?
      > Dziwne...

mysle ze nie az tak dziwne. Po pierwsze mieli pewnie mase zdjec, ktore
      analizowali. Te "ukryte kamery" - raczej pewnie aparaty z samowyzwalaczem i
      czujnikiem ruchu - dostarczyly kupy materialu o wystepowaniu roznych znanych
      ale bardzo rzadkich lub "niesmialych" gatunkow, od tygrysa po rozne ptaki. Jak
      juz dotarli do tej fotki, zaczeli dzialac - konsultowac sie ze specjalistami,
      analizowac literature, wreszcie lazic po wiochach i pytac tubylcow, moze
      penetrowac ich targi (pamietacie odkrycie nowego gryzonia na targu zywnosciowym
      w Laosie?). Wreszcie skapitulowali :-)) i poszli z tym do mediów... NIECALE dwa
      lata mogly na to zejsc, w koncu w nauce sie nie leci do mediow z totalnie
      niesprawdzonymi informacjami - upewnili sie ze to cos zupelnie nowego, wiec
      oglosili.

Bez okazu nie da sie jednak opisac nowego gatunku, tak naprawde przydalby sie
      trup, ale w dzisiejszych czasach wystarczy byc moze zywy okaz + próbki tkanek
      (krew, włosy) do badan DNA. Nie wiem czy same probki tkanek wystarcza jako tzw.
      holotyp czyli okaz typowy, zdeponowany w jakiejs publicznej kolekcji naukowej
      jako "wzorzec gatunku".

A koles jest jak z księżyca, wiec nie ma co pisac ze "niby nowy gatunek".
      Proporcje ciala itd. - dziwactwo, ni to kot, ni to łaszowaty
      • pomruk Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? 07.12.05, 00:45
        Widziałem dzis zdjęcia - dziwactwo, ale wg mnie na pewno nie kotowaty. No i
        zdjęcia nie wygladaja na "humbug" - to chyba rzeczywiście coś ciekawego. A swoja
        droga-szkoda, ze nie kotowate. Lubię koty:)
        • rudy102_t_34_85 Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? 07.12.05, 02:08
          Kotowaty na pewno nie,ale wygląda jak przedstawiciel wymarłych ssaków
          drapieżnych z rodziny Miacidae (Miacis) przodków dzisiejszych
          kotowatych,łaszowatych a także psowatych (Canidae).Nie wiadomo może to jakaś
          poboczna,nieznana linia rozwojowa czy też tzw."żyjąca skamieniałość".To drugie
          byłoby wielką sensacją...
      • Gość: yeti Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 01:20
        Ponoć odkrywanie nowych gatunków dużych ssaków nie jest tak rzadkie, jak się sądzi.
        Słyszałem o bawole,zidentyfikowanym w Wietnamie w latach 80-tych (XX wieku,
        oczywiście). No i przypomnę, ze bonobo (bliska nam małpa) została "uznana" ok
        roku 1930. Jest więcej takich przykładów.
        • Gość: Ghost Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 07.12.05, 08:49
          Miejscowi, szczególnie w społecznościach silnie związanych z naturą nie znają
          zwierzątka. To mnie zastanawia. To nie są ludzie, dla których gęś ma kolor
          brązowy i nie posiada piór. Mam nadzieję tak nie jest, ale gdyby to był
          zdziczały mruczuś? :)
          • Gość: yeti Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 10:29
            Raczej jakiś straszny mutant mruczusia, zdziczenie tak nie zmienia zwierza;)
            • Gość: xyz Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 11:11
              Łasica modna postanowiła sobie ogon przedłużyć, przeszła 3 operacje plastyczne,
              zmianę futra i teraz wygląta tak. A wy od razu: dziwny gatunek. Czy Michael
              Jackson też dziwny gatunek?
              • europitek Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? 08.12.05, 17:15
                Nawet bardzo.
        • Gość: eptesicus Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.chello.pl 07.12.05, 18:49
          > Ponoć odkrywanie nowych gatunków dużych ssaków nie jest tak rzadkie, jak się

> dzi.

tak - ale duzych i srednich ssakow owszem. Ten bawol to jeden z zaledwie kilku
          przykladow na przestrzeni kilkudziesieciu lat. Czesto opisuje sie nowe gatunki
          malych ssakow - nietoperzy, gryzoni, owadozernych, malych torbaczy i naczelnych
          czesto sa to tez tzw. gatunki blizniacze, a wiec bardzo podobne morfologicznie
          do znanych wczesniej krewniakow. A tu mamy cos co juz na pierwszy rzut oka jest
          czyms zupelnie innym - to pewnie nie tylko nowy gatunek, ale i rodzaj, a nawet
          byc moze nowa rodzina. Zupelnie jak w przypadku znalezionego niedawno w Laosie
          nowego gryzonia.
          • pomruk Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? 07.12.05, 20:27
            A o tym gryzonu w Laosie to nie słyszałem. Mógłbys podać szczegóły/namiary?
            • Gość: eptesicus Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.chello.pl 07.12.05, 20:55
              Artykul w Wikipedii
              en.wikipedia.org/wiki/Laotian_Rock_Rat
              i link do czasopisma "Systematic and Biodiversity" zawierajacego oryginalne
              zrodlo naukowe
              journals.cambridge.org/action/displayIssue?jid=SYS&volumeId=2&issueId=04
              abstrakt za darmo, PDF 14 dolarow :-)) pisz wiec do autorow zeby Ci przyslali
              za free...

na GW tez o tym pisali
              • pomruk Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? 07.12.05, 21:06
                Dzięki! Śliczne! "The first specimens were found for sale as meat at a market in
                Thakhet". Wyborne ;-)))))
          • Gość: qwerty Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 20:54
            "na pierwszy rzut oka widac, ze mamy do czynienia z czymś zupełnie nowym. Może
            nawet nowy rodzaj albo i rodzina".
            Kurczę ale wg. mnie to by była naprawde sensacja! I myśmy coś takiego przegapili?!?
            Trochę mnie martwi fakt, że krajowcy nic o czymś takim nie wiedzą. Z drugiej
            strony - kto z krajowców wiedział o latimerii?
            • Gość: r39 Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.ifpan.edu.pl 08.12.05, 12:40
              Latimeria to raczej kiepski przykład. Kto niby mieszka
              (mieszkał) na jej "terenach", skoro to ryba głębinowa?
            • Gość: eptesicus Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.chello.pl 08.12.05, 15:53
              > Trochę mnie martwi fakt, że krajowcy nic o czymś takim nie wiedzą. Z drugiej
              > strony - kto z krajowców wiedział o latimerii?

wszyscy :-)) Ludzie z Komorow lowili z rzadka i wywalali za burte, ponoc
              wyjatkowo paskudne mieso
              • Gość: J_P Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.ibch.poznan.pl 08.12.05, 18:15
                jesli tak podla w smaku to jak to sie stalo ze ja kupli na targu od handlarza
                rybami ??/
    • tees1 lemur 07.12.05, 10:43
      mi to przypomina lemura najbardziej
    • pomruk Oby 07.12.05, 11:58
      Oby nie powtórzyła sie historia taka, jak z Ameranthropoides loysi. Jest to
      małpa człekokształtna, znaleziona na pograniczu Kolumbii i Wenezueli w 1917.
      Jeden egzemplarz zabito i sfotografowano, niestety potem ciało zostało
      porzucone. Fotografia jest jednak tak szczegółowa, że nie zarzuca sie
      fałszerstwa - wręcz przeciwnie, uważna jest za jedyną, która rzeczywiscie
      przedstawia nieznany gatunek małpy(nawet nadano jej "na wyrost" nazwę). Tyle że
      nikt potem czegoś takiego nie spotkał! Czyżby wymarły w tym właśnie czasie?
      • europitek Re: Oby 08.12.05, 17:25
        To rzeczywiscie ciekawy przypadek. Chociaz moze najzwyczajniej nikt nie przezyl
        innych spotkan z "potworem" stosujecym "bton biologiczna".
    • Gość: J_P Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.ibch.poznan.pl 07.12.05, 16:24
      jest jeszcze mozliwosc ze to uciekinier (lemur ??) z domowego terarium lub
      nawet zart kogos - tez z tubylcow - kto wiedzial o akcji . Brak danych od
      tybylcow o podobnym zwierzu , lub brak danych z bajek legend etc ze kiedys
      bywal spotykany jest silnym arg. przeciwko isntnieniu sypatycznego ssaka.
    • Gość: r39 Re: Czy odkryto nowy gatunek drapieżnego ssaka? IP: *.ifpan.edu.pl 07.12.05, 17:28
      Skąd wiadomo, że to coś istnieje w więcej niż jednym
      egzemplarzu? Mojej babci z indyczego jaja też się kiedyś
      wykluł taki ptak, którego nikt przedtem (ani potem) nie
      widział. Smakował jak zwykły indyk.
    • Gość: ~RADZIU [...] IP: *.uni.opole.pl 09.12.05, 22:46
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Krzysiek Chupacabra IP: 81.219.150.* 14.12.05, 15:13
      AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaa.....chupacabra atakuje :D

Kto nie wie co to jest niech wpisze tą nazwe do wyszukiwarki :P
      • Gość: chupacabra Re: Chupacabra IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.05, 16:14
        Czy chupacabra zawsze sensacji dostarcza? Wyglada na to, ze to jej specjalnosc.
        • Gość: pikuś Re: Chupacabra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 16:57
          Chupacabra jest wielkości człowieka i ne ten ogon;-) To jest inne dziwo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka