Gość: ja IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 21:31 dziękujemy bardzo za ten artykuł dzięki tobie mam prace z chemii :-)))))))) :-PPPPPPPPPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rensz Re: Fullereny i nanorurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 10:47 Dziękuję za artykuł - przydał mi się na chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Fullereny i nanorurki IP: *.acn.waw.pl 27.05.03, 20:15 DZiekuje autorowi artykulu bo dzieki Jego informacjom moge jutro o tych fullerenach opowiedzieć i mieć b.dobry z chemii :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiula Fullereny i nanorurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 11:16 Fajnie opisane opowiadanie i dzieki niemu wiem coniecos o fullerenach hehe dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noonatz Fullereny IP: ADEX2:* / 192.168.3.* 14.09.03, 12:09 Dziękuję bardzo za informację o Fullerenach!!! Jesteście pierwszą stroną którą uruchomiłem w wyszukiwarce!!! Jeszcze raz Wielkie Dzięki!!! Pozdrawiam Noonatz Sk8er 0/-<]: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Fullereny i nanorurki IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 13:46 Ratujecie mnie od pały dzięki !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carmen Sandiego Takie sa dzisiejsze szkoly IP: *.proxy.aol.com 23.09.03, 05:47 Teraz dopiero przeczytalam ten kawalek. Zabawne, bo na tym wyjatkowo dobrze sie znam, nawet publikowalam prace na ten temat jeszcze jak GW byla czarno-biala. Ale takich banialukow to dawno nie czytalam. Wszysktim wam naleza sie paly ( w tym dziennikarzowi) i waszym nauczycielom chemii tez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PasQty Re: Takie sa dzisiejsze szkoly IP: *.hd.pl 18.11.03, 23:31 Nie przesadzaj... jak na mały referacik, powiedzmy na koniec Gimnazjum-pocz.Liceum artykulik moze być. Jednak za tyle informacji i tak ogólnikowych to na 5 liczyć nie mogą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shadow Re: Takie sa dzisiejsze szkoly IP: *.wlan.pl 17.12.04, 08:03 ja również dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Takie sa dzisiejsze szkoly IP: *.globonet.hu 18.12.04, 10:29 Pani Carmen od świetego Diego - jeśli się mówi A to proszę dopowiedzieć resztę alfabetu. Część z tych dzieciątek prawdopodobnie pierwszy raz usłyszała słowo futbolan (tfu.. fulleren) Może tak zamiast krytykanctwa Pani "znająca się dobrze" dokona w imię nauki jakiegoś sprostowania? Albo podeśle jakieś dobre linki do opracowań popularno- naukowych? (zamiast pouczać biednych prostaczków z wysokości swej katedry) Może pan Jerzy Ciosłowski który juz w liceum wybrał klasę biol-chem "popełnił" jakąś ciekawą pracę dla "profanów"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUCYFER Znowu Wam podpowiem. Nanotechnologia IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 19.12.04, 04:53 pozwoli homo sapiens na wygranie walki z chorobami powodowanymi przez wirusy i bakterie. Walka na poziomie biochemicznym przyspiesza tylko ewolucje naturalnych wrogow organizmow wielokomorkowych. Drugi etap to symbioza inteligencji neuronowej z organizmem wspartym nanotechnologia komorkowa. To umozliwi wyjscie w Kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Błędy!!!!! 19.12.04, 18:44 1. Poprawna pisownia w języku polskim to fulereny, a nie fullereny (jest nawet w słowniku ortograficznym!) 2. "tworząc kulę zbudowaną z sześciokątów" - z samych sześciokątów kuli się nie zbuduje; fulereny zbudowane są z pięcio- i sześciokątów 3. "wiązania pomiędzy węglami w fullerenie (ani pojedyncze, ani podwójne)" - zachowywałby się wtedy jak benzen. A tymczasem w fulerenie występują dwa typy wiązań o różnych długościach i reaktywności typowej dla układu sprzężonych wiązań podwójnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Błędy!!!!! IP: *.globonet.hu 20.12.04, 09:11 >1. Poprawna pisownia w języku polskim to fulereny, a nie fullereny (jest nawet >w słowniku ortograficznym!) A to się zwolennicy konstrukcji Fullera ucieszą, że mu literkę urwano :) Osobiście bardzo mi się nie podoba,gdy nazwy "od nazwisk" są w ten sposób przerabiane. W końcu jeśli nazwę nadaje się aby uczcić czyjeś osiągnięcia,to nie powinno sie jej potem przerabiać. Pozostałe uwagi- ich uzupełnienie i szczegóły zainteresowani znajdą na: znik.wbc.lublin.pl/ChemFan/Publikacje/Wegiel60.html Opracowanie może nie najświeższe, ale na początek powinno wystarczyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: Błędy!!!!! 20.12.04, 19:44 dzięki za ten link. Kilka lat temu czytałem o tym i jakoś mi artykół wcieło :) A co z zastosowanimi. Czytałem że z nanorurek można będzie robić bardzo wytrzymałe materiały konstrukcyjne, i co jakieś już są ? Odpowiedz Link Zgłoś