Dodaj do ulubionych

Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:58
A ludzie będą mieli wała a nie malowniczą działkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: corvus Niezle chlopaki :) IP: 69.61.135.* 03.01.06, 19:00
      Ale jazda, faktycznie nie ma za duzo narzedzi organicznych z mezolitu. Kiedys
      w torfie cos znalezlismy, mialo nawet jakies kreski, ale to byla lipa (z
      miodem, hehe).
      • Gość: Historyk Wtedy już rządzącą partią był PiS IP: *.icpnet.pl 03.01.06, 19:52
        a premierem - przodek naszego wielkiego Kazimierza
        • Gość: młody JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:15
          aż mi dech zaparło kiedy to przeczytałem, inne narody często mogą tylko
          pomarzyć o czymś takim, gdybym miał tylko trochę więcej kasy to dotowałbym
          wykopaliska, bo to strasznie ważne wiedzieć skąd się pochodzi i co się działo
          tu wcześniej... mam nadzieję, że ludzie to uszanują i wszelkie przypadkowe
          wykopaliska będą zgłaszać archeologom, musimy zrekonstruować olbrzymie luki w
          historii tych ziem przed Mieszkiem (a i często po)
          • Gość: m.k. smutek i żal IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:22
            topory, motyki, ale nic nie napisano o przedmiotach kultu, a z tego co
            słyszałem odkryto też mondstrację z bursztynu w Jankowskich nad Brygidą.
            • Gość: yurek Re: smutek i żal IP: *.kensgt01.pa.comcast.net 03.01.06, 21:13
              A może coś na temat, albo do nauki siadaj.
          • Gość: am Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: *.aster.pl 03.01.06, 21:48
            to prawda. zwlaszcza jezeli przejzy sie obecna wiedze o bylych mieszkancach tych
            ziem. to byl to straszny kociol. germanie, celtowie, slowianie przemieszczali
            sie tu z czestotliowscia co 0.5 tys. lat od okresu 3 tysiaclecia pne az do . . .
            teraz ? /oczywiscie z wyjatkiem celtow, ci wypadli z obiegu 2.5 tys. lat temu ;)/

> musimy zrekonstruować olbrzymie luki w
            > historii tych ziem przed Mieszkiem
          • Gość: Rotwil Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:49
            Jak byś uczył się historii albo miał lepszego nauczyciela to byś wiedział że na
            terenach Polski tuż przed mieszkiem mieszkali Germanie. Tak, tak w Biskupinie
            mieszkali Germanie tylko propaganda komunistyczna niestety tą historię zmieniła
            co pokukuje do dzisiaj. Polacy przywędrowali z terenów Ukrainy.
            • Gość: józio Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: 212.106.171.* 03.01.06, 21:55
              No to sensacja bo tego do tej pory nikt nie wiedział!
              Do nauki sam się udaj a potem pleć dyrdymały!
              • Gość: Polak Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: 80.50.250.* 03.01.06, 22:06
                Polak to jestem JA i przywędrowałem z Ostrołęki.
            • wj_2000 Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA 03.01.06, 22:30
              > terenach Polski tuż przed mieszkiem mieszkali Germanie. Tak, tak w Biskupinie
              > mieszkali Germanie tylko propaganda komunistyczna niestety tą historię
              > zmieniła

Żyję w okropnych czasach zakłamania.
              Nie jestem fanem komunistów, ale przypisywanie im wszystkich grzechów Świata i
              wybielanie wszystiego innego to jakaś aberracja.
              "Prasłowiańskość" Biskupina, to wymysł przedwojennej propagandy, całkowitych
              antykomunistów.
              Komuniści, akurat, niech im ziemia lekką bedzie, przywiązywali wagę do walki
              klas, a nie walki nacji, czy ras. Akurat problem Biskupina zwisał im wielkim
              kalafiorem. Jeśli podręczniki powojenne powtarzały propagandę przedwojenną, to
              raczej zasługa niedouczonych historyków przedwojennej proweniencji, a nie
              interwencji władzy.
              Chłopie, daj se siana. Dostrzegaj głupotę, wredność, podłość na wszystkich
              kierunkach politycznych.
              • uchachany (częściowo przynajmniej) trafiłeś jak kulą w płot. 04.01.06, 00:09
                Otóż właśnie komuniści wcale nie wahali się w chwilach, gdy im to było
                pożyteczne odwoływać się do nacjonalizmów narodowych.

Wystarczy przypomnieć choćby komunistów polskich, jak pieprzyli bez ładu i
                składu o jałtańskim handelku - przesunięciu Polski za Zachód - jako o "powrocie
                odwiecznych ziem polskich do Macierzy" i jak pieczołowicie odkrywali
                arcypolskie "ślady i tradycje" na ziemiach od stuleci albo wcale do Polski
                nienależących :-))
            • Gość: zeb Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 23:06
              Człowieku! Jacy Polacy!? Chyba, że myślisz o przesiedleniach po II wojnie
              światowej. Co za matoły!
            • Gość: Mariusz Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: *.2a.pl 04.01.06, 00:46
              Nie tak tuż przed Mieszkiem. Poza tym byli tylko przez moment "w drodze na
              zachód". Podobnie jak hunowie w drodze... nawet nie wiem gdzie oni się
              wybierali...
              Poza tym ówczesne "narody" chyba odbiegały od tego co przez to pojęcie
              rozumiemy dzisiaj.
              A 10000 lat temu kto tutaj mieszkał i jakim językiem mówił... tego się nie
              dowiemy nigdy. No chyba, że archeolodzy wykopią jakąś bibliotekę z tamtego
              okresu:)
            • Gość: ktos Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: *.cm-upc.chello.se 04.01.06, 04:35
              Mieszko byl ksieciem Wandalow, o tym tez sie nie pisze i nie mowi, gdyz to nie
              odpowiada zadnej politycznej opcji, nawet i to, ze byl ochrzczony, tylko w
              obrzadku wschodnim. jedyna sluszna wiara jaka pojawila sie wraz z zaslubinami
              Dabrowka, wyrwala z korzeniami przeszlosc ziem polskich, a sa one bardzo
              ciekawe. Co do Germanow, jeden z ich odlamow Goci, podobno tez przybyl z
              poludnia Ukrainy. Byc moze prawda wyjdzie kiedys na jaw.
              • Gość: Lykos Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: 150.254.85.* 06.01.06, 12:43
                Same rewelacje!

Mieszko Wandalem ochrzconym w obrządku słowiańskim (bo tak daleko na północ
                chyba nie w greckim?)!

O czasach Mieszka i nieco wcześniejszych wiemy bardzo mało. Ale to nie powód,
                żeby ulegać prymitywnej propagandzie niemieckiej. Coś bowiem jednak wiemy:

Wiemy, że nawet jeśli Słowianie nie są na naszych ziemiach autochtonami, to
                musieli przybyć tutaj najpóżniej w V/VI wieku. Wiemy też, że dotarli aż za
                Łabę, a ostatni potomkowie Słowian załabskich wymarli lub ulegli germanizacji
                dopiero w XVIII wieku.

Nie ma też powodu, żeby wątpić w genealogię Piastów przekazaną przez tzw.
                Galla: ojcem Mieszka był Ziemomysł (albo Siemomysł), dziadkiem Lestek/Leszek,
                pradziadkiem Ziemowit/Siemowit, pradziadkiem Piast, a prapradziadkiem
                Chościszek/Chościsko. Jakoś nie wygląda to na imiona germańskie, prawda?

Tradycja mówi o przyjęciu chrześcijaństwa z Czech, które wówczas były w orbicie
                Kościoła łacińskiego. Czechy nie miały jednak swojego biskupa do roku 973.

Pierwszy polski biskup miał na imię Jordan. Toczą się spory odnośnie jego
                pochodzenia (Italczyk? Dalmatyńczyk? "Francuz" ? Flandryjczyk? Irlandczyk?).
                Ale jakoś nikt go nie wiąże z obrządkiem wschodnim.

Istnieje w polskiej historiografii hipoteza o drugiej metropolii kościelnej za
                czasów Chrobrego w Polsce, według niektórych entuzjastów miała ona być strefą
                obrządku słowiańskiego. Ale to wszystko oparte jest na dużym gdybaniu. W
                czasach lepiej udokumentowanych mamy jedną metropolię gnieźnieńską i obrządek
                łaciński w całym kraju.

To wszystko nie ma nic wspólnego z rzekomą prasłowiańskością np. Biskupina -
                dzisiaj nie ma wśród specjalistów nikogo poważnego, który by jej bronił. To
                była rzeczywiście polska propaganda podparta autorytetem prof. Kostrzewskiego,
                podtrzymywana przez komunistów zrazu ochoczo i krzykliwie, w końcu - coraz
                ciszej.

Jaki był etnos kultury łużyckiej - nie wiemy. Może faktycznie Germanie, a może
                nie. Językoznawcy dopatrują się w nazewnictwie rzek (uchodzi ono za szczególnie
                konserwatywne) śladów substratu przedindoeuropejskiego, a także - jakiegoś
                indoeuropejskiego nie związanego z rzadną współczesną grupą indoeuropejską.
                Niekiedy nazywa się ich Wenedami, idąc tropem Klaudiusza Ptolemeusza.

Tym bardziej nie można nic powiedzieć o przynależności etnicznej mezolitycznych
                myśliwych i wytwórców marzędzi z rogu i krzemienia.

Ale to nie zwalnia nas od dbałości o wszelkie przejawy działalności człowieka
                na naszych terenach. W sensie ogólnoludzkim są to nasi przodkowie. Zresztą
                Europejczycy są tak pokrzyżowani, że w skali kilku tysiącleci wszyscy jesteśmy
                z sobą spokrewnieni.
            • Gość: Emeryt Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: *.telsten.com / 195.205.6.* 04.01.06, 09:52
              Drogi Rotwil!Twoj nauczyciel musial miec na imie Hans,bo znana teoria powstala
              w Berlinie pod koniec XIX wieku.Te ziemie byly zamieszkale przez rozne ludy,ale
              napewno nie przez Germanow,bo wtedy ich jeszcze nie bylo na swiecie.A jesli
              byli to zamieszkiwali tereny pogranicza francusko=niemieckiego.Wykopaliska w
              Biskupinie rozpoczely sie w latach 30-tych i nic nie wskazywalo na jakiekolwiek
              zwiazki z ludami germanskimi.W tym czasie tu mieszkali nasi przodkowie i ich
              poprzednicy Goci o ktorych pochodzeniu do dzisiaj uczeni nie sa zgodni.
              • Gość: no one special Uporządkowanie faktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 00:04
                a) Biskupin to osada z VIIIw. p.n.e., z okresu kultury łużyckiej [ nie jest ona
                zwiazana ani z germanami, ani ze słowianami ]
                b) Goci [ germanie ze Skandynawii/kultura wielbarska ] przybyli w Iw. n.e. na
                pomorze wschonie i przewędrowali na stepy nadczarnomrskie
                c) w okresie poprzedzającym panowanie Mieszka I-go na ziemach polskich byli
                słowiane, faza plemienna ich osadnictwa na ziemiach polskich
                d) złowiane pojawiają sie na ziemiach poslskich u schyłku Vw. n.e., a wywodza
                sie najprawdopodobniej z kultury kijowskiej ( tereny naddnieprzańśkie )
                e) w mezolicie nie było rolnictwa, było wyspecjalizowane zbieractwo i
                wyspecjalizowane łowiectwo
                f) mezolit nie wystepuje w Afryce, na Bliskim Wschodzie jak najbardziej, choć
                różni sie od mez. europejskiego
            • marc1951 Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA 04.01.06, 14:04
              Tak masz racje,w Biskupinie byli Germanie,ale wypchani sianem,wiesz co znaczy w
              jezyku staroslowianskim Piaszczyste Wzgorze,podpowiem ,lezy okolo 350 Km od
              Biskupina na zachod.
            • 1410_tenrok Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA 10.01.06, 01:40
              No gratulacje! robie w tym zawodzie od lat, ale takiej sensacji nie słyszałem!
              Mówisz Germanie w Biskupinie? Polacy przywedrowiali z Ukrainy! Ostre i piekne
              sa Twoje mysli, choc sensu i pokretnosci w nich wiele! Niestety - nie wiadomo,
              kto mieszkał w Biskupinie - zadnych danych. A Polacy nie przywedrowali z
              Ukrainy! Równiez przed Mieszkiem nie! Germanie zyli tu kilkaset lat -
              rzeczywiscie! Nawet nazwa Slaska, zapewne od jednego z ich plemion pochodzi,
              ale maiło to miejsc -300-0-+400. Biskupin pochodzi natomiast z roku ca. -800-
              600. Lepiel troche poczytaj Rotwilu, poniewaz wychodzisz na Rotwilda (a to w
              Nimieckim oznacza jeleniowate!)
          • Gość: wiesiekg Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: 217.96.74.* 03.01.06, 22:01
            czy Ci mieszkańcy byli polakami
            • uchachany Ba! Polakami-Katolikami i słuchali audycji 04.01.06, 00:12
              mezolitycznego Radyja Maryja nadawanych przez prasłowiańskie tam-tamy...
          • Gość: Bader Re: JESTEM NAPRAWDĘ DUMNY Z TEGO ZNALEZISKA IP: *.toya.net.pl 03.01.06, 22:14
            Moze ci ktozy za 10 000 lat odkopia masowe mogily z naszych czasow takze beda
            sie czyms zachwycali. Piszesz bzdury nie majac pojecia kim byli i czym
            zajmowali sie ci ludzie.
        • Gość: Kaz63 [...] IP: *.gdynia.mm.pl 03.01.06, 20:51
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: mista_onanista Re: Wtedy już rządzącą partią był PiS IP: *.chello.pl 03.01.06, 21:14
          no może nie rządzącą ale na pewno chłopcy już się przygotowywali do swej
          wielkiej roli folmowej a potem politycznej - i to właśnie slady tych przygotowań
          zostały odnalezione - siekiery, łuki, groty itd - błoto i gó.. zostało spłukane
          niestety z czasem, więc teraz muszą produkować nowe, biedaki......
        • Gość: Złodziej z PO PRZYJDĄ Z PO I ICH JESZCZE OKRADNĄ !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:19
          Lepiej się tym nie chwalić bo przyjdą z Platfusem i ich okradną,a znaleziska
          sprzedadzą jak Polskę.
      • Gość: złośliwy Na pewno słuchali już ojca Dyrektora IP: *.icpnet.pl 03.01.06, 19:56
        • Gość: LZ Re: Na pewno słuchali już ojca Dyrektora IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:14
          Tacy debile jak "historyk" czy "złośliwy" nawet w artykule o gotowaniu budyniu
          musieliby napluć na Rydzyka czy Kaczyńskiego. Taka obsesja chyba nie pozwala
          normalnie funkcjonować.
          • cahir8 Re: Na pewno słuchali już ojca Dyrektora 03.01.06, 20:47
            Gość portalu: LZ napisał(a):

> Tacy debile jak "historyk" czy "złośliwy" nawet w artykule o gotowaniu budyniu
            > musieliby napluć na Rydzyka czy Kaczyńskiego. Taka obsesja chyba nie pozwala
            > normalnie funkcjonować.

Nie mam nic przeciwko złośliwościom wobec wymienionych przez Ciebie polityków,
            aczkolwiek uważam, że Twój komentarz jest trafny i zabawny :)
            Fanatyzm, fanatyzmem ale co mezolit ma wspólnego z Radiem BrzydkąMaTwarz???
            Na szczęście nic... może dlatego wtedy było tak pięknie??
      • Gość: mk Re: Niezle chlopaki :) IP: *.adsl.proxad.net 03.01.06, 20:05
        A takie dudki jak zalozyciel watku wykopalyby swoj staw, a bezcenne znalezisko
        wyrzucili na smieci. Bleeee
    • zhk Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci 03.01.06, 19:09
      No to Ci od szukania "w gruncie rzeczy" mieli nosa naukowego!!!
      Brawo chłopaki!!! Gratulacje.
    • Gość: archeolog Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:16
      no to chyba nie ODKRYLI archeologowie, tylko właściciele działki. O odkryciu
      można mówić wtedy, kiedy PRZED prowadzone są badania źródeł mające na celu
      ustalenie, gdzie można znaleźć jakiś ciekawy obiekt. tak mnie na studiach uczyli.
      • Gość: Swiatowid Zobaczcie,ilu ludzi zyje z wrozb wykopanych IP: *.range86-129.btcentralplus.com 03.01.06, 19:33
        Mamy chyba pare tysiecy roznej masci"archeologow".I madrza sie:a taki wiek,a
        taki wiek...Pamietam,ze na archeologie bylo 10 chetnych na jedno miejsce.Pare
        kosci obrobionych kamykami i juz sensacja na cala Europe...
      • wj_2000 Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci 03.01.06, 22:35
        Gość portalu: archeolog napisał(a):

> no to chyba nie ODKRYLI archeologowie,

Jest też inne znaczenie słowa "odkryć". Zsunąć, dekolt, kołdrę, albo zdjąc
        WARSTWĘ ziemi. Archeologowie odkrywają coraz większe połacie smietniska :)
    • Gość: Joker Brawo, wreszcie coś wielkiego... IP: *.pl / 80.51.255.* 03.01.06, 19:35
      Świetna wiadomość, będą mieli chłopaki zajęcia na lata...
      • Gość: fministka ;) Re: Brawo, wreszcie coś wielkiego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:43
        To nie ma juzobiet archeologów??
      • Gość: feministka Re: Brawo, wreszcie coś wielkiego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:44
        miało być "to nie ma już kobiet archeologów?"
        • hektor_wektor Re: Brawo, wreszcie coś wielkiego... 03.01.06, 19:55
          feministka napisała:

> miało być "to nie ma już kobiet archeologów?"

Cóż, takie postrzeganie rzeczywistości. Niby nic takiego, że Panowie zapomnieli
          o Paniach, a jednak taka skrótowość później rzutuje na masę innych spraw.

h_w
          • Gość: rybka Nemo a może to byli transseksualiści IP: *.icpnet.pl 03.01.06, 20:05
            albo inni inaczej?
            • Gość: m Re: a może to byli transseksualiści IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:43
              Jest taki podział ról w archeologii - panowie zajmują się wykopywaniem narzędzi
              rolniczych, broni itp. natomiast kobiety głownie garnkami.
    • Gość: heretyk69 Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.06, 19:41
      nie byli to Pra Wszechpolacy i Pra Rodzina Radia Maryja?
      • Gość: Historyk właśnie IP: *.icpnet.pl 03.01.06, 20:02
        Nie mogło być inaczej. Zapomniałeś tylko o Wodzu Samoobrony (on nawet bystrością intelektu (lub tego czegoś, w którym inni mają intelekt) do nich pasuje)
      • sisgw wg kreacjonistów - to Bóg tworzył świat (mocherów) 03.01.06, 20:18
        to jest niemożliwość, świat istnieje ledwie 4 tys lat więc skąd takie starocie
        • fnx1 Re: wg kreacjonistów - to Bóg tworzył świat (moch 04.01.06, 10:08
          > to jest niemożliwość, świat istnieje ledwie 4 tys lat więc skąd takie starocie

Czepiasz się... Jak stworzył to dodał trochę starych śmieci ku uciesze
          archeologów. ;>
      • Gość: wiochmen Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 14:04
        A PraRoman PraGiertych miał 3 metry wzrostu i nosił prahistoryczny moherowy
        beret o średnicy półtora metra aby słoneczko nie wypaliło mu tej szarej komórki
        jedynaczki
    • Gość: achu Rozpiera mnie duma!! IP: *.icpnet.pl 03.01.06, 19:42
      Miło; mam nadzieję, że dzięki temu odkryciu ( wierzę, że jeszcze dużo do
      odkrycia!) wzbogacimy naszą wiedzę o nieznane fakty.
      To również powód do dumy.
      Pozdrawiam,
      Achu
    • Gość: pocalujta_wujta Jak zyli dziennikarze w XXI wieku naszej ery IP: *.gs.com 03.01.06, 19:47
      Kiedys wykopia spod sterty inforamcji internetowych te wiadomosc i dojda ze w
      takim to a takim okresie byli dziennikarze i pisywali notki za pomoca
      komputera :)

Ze skrawkow plikow XML dojdziemy jaki mieli nastroj gdy pisali, co im
      ocenzurowano i takie tam inne.

W koncu zostawia trwaly slad.

A ja zeby utrwalic swoje istnienie juz sypie kupe smieci... z przewaga kupy.

• Gość: POLSKA ZIEMIA !!!! [...] IP: *.range86-129.btcentralplus.com 03.01.06, 19:47
      • Gość: gnago Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:56
        Bełkot. Słowianie przyszli dopiero w v wieku p.n.e. asymilując żyjące tu resztki autochtonów. A propos W anglii zrobiono badania genetyczne szkieletu sprzed 2000 lat i porównali z genotypem miejscowej ludności, kilku z nich wykazywało pokrewieństwo z szacownym kościotrupem.
        • Gość: antoni Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.acn.waw.pl 03.01.06, 20:20
          Bełkot. Słowianie przyszli dopiero w v wieku p.n.e. asymilując żyjące tu resztk
          > i autochtonów. A propos W anglii zrobiono badania genetyczne szkieletu sprzed
          2
          > 000 lat i porównali z genotypem miejscowej ludności, kilku z nich wykazywało
          po
          > krewieństwo z szacownym kościotrupem.

tak,to prawda
          jeden z potomkow mial nawet taki sam koslawy paznokiec,jak prapraprapraprzodek
        • Gość: Kiepski Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.chello.pl 03.01.06, 20:22
          Chyba w V w. n.e. kolego historyku.W V w p.n.e. była tu kultura łuzycka na 100%
          nie słowiańska.Do IV w n.e. żyli tu sobie Germanie ,potem poszli na
          Rzym.Słowianie zeszli z drzew na Syberii ok I w.n.e.,zostali nauczeni chodzić
          przez Sarmatów i ze swoimi panami Sarmatami (w mitologii Leszkami) przybyli
          na ziemie obecniej Polski.Dzis ,niestety,Sarmatów mało a
          Słowiaństwo(b.niewolnicy) się rozpleniło co dało upadek Polski.
          • Gość: zrehabilitowany Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:27
            niestety mylisz się.
            Na tych ziemiach panowała zawsze kultura ziemniaczana i zbożowa.
            Oczywiście bywała również szynka łużycka, ale to sporadycznie.
            • Gość: FreakyMisfit Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 03.01.06, 20:49
              Polska pszenno-buraczana do dziś istnieje i ma się nieźle, patrz: rząd.
          • Gość: Stefan Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.chello.pl 03.01.06, 21:41
            >Słowianie zeszli z drzew na Syberii ok I w.n.e.,zostali nauczeni chodzić
            >przez Sarmatów i ze swoimi panami Sarmatami (w mitologii Leszkami) przybyli
            >na ziemie obecniej Polski.Dzis ,niestety,Sarmatów mało a
            >Słowiaństwo(b.niewolnicy) się rozpleniło co dało upadek Polski.

Tzn. ty (kiepski) jesteś pewnie Sarmatą, tak? A reszta na forum i w ogóle, to Słowianie? Ciekawe. A może jeszcze paru Sarmatów byś wskazał?
          • Gość: krakus z europy [...] IP: *.pools.arcor-ip.net 03.01.06, 22:37
        • Gość: ... Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.sandomierz.pilicka.pl 04.01.06, 08:09
          Chyba V wieku naszej ery?
    • Gość: WIELKA POLSKA !!!! [...] IP: *.range86-129.btcentralplus.com 03.01.06, 19:56
      • Gość: Psychiatra coś Ci się rozjechało w umyśle... IP: *.icpnet.pl 03.01.06, 19:58
        radzę Ci, zadzwoń pod jakiś telefon zaufania, bo się biedaku wykończysz własnymi myślami
      • Gość: lolo chudy Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:18
        Czegoś równie debilnego już dawno tu nie widziałem.
    • Gość: afik Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.veranet.pl 03.01.06, 20:02
      To samo pomyślałem :))) mezolit na działce fajna rzecz, ale z wypoczynkiem nad wymarzonym jeziorkiem to się bidusie chyba muszą pożegnać.
    • kupsztajn ostra jazda 03.01.06, 20:08
      zydzi 5 tysiecy a tu panie patrz pan 8 600
    • Gość: gw W Polskie ludzie to dzikie są IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:18
      patrzcie tylko - topór z kości, heh - nic dziwnego, że przegrał Tusk w
      Wyborach, a dobry to był chłopak i mało pił.
    • Gość: Dociekliwy Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.oracle.com 03.01.06, 20:30
      Znalezli jarmulki i torah?
    • Gość: Pytający Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:36
      To świetnie,ale jaką korzyść z tego mają właściciele tej ziemi?
      Czy tylko kłopoty?pozdr
      • Gość: m Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:40
        właściciele mamy my wszyscy - jest wreszcie szansa na unowocześnienie polskiej
        infrastruktury - przecież te motyki przydadzą się teraz jak nigdy - choćby do
        budowy aurostrad.
    • Gość: sceptyk Sprzed 7555 lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:47
      A moe to podrobki sprzed 7555lat?
      • cahir8 Re: Sprzed 7555 lat? 03.01.06, 20:49
        Gość portalu: sceptyk napisał(a):

> A moe to podrobki sprzed 7555lat?

Że niby import z Chin??
        O dzizas... szkoda by mi było tych archeologów gdyby na jednej z kościanych
        motyk znaleźli malutki niewyraźny napis: MADE IN CHINA To by musiało boleć :D
        • Gość: pangazur u nas dziady nie archeologi jak coś im z pańskiego IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:14
          stołu budowniczych autostrad i gazociagów spadnie to cos odkryją;)
          np; ''Odkryto i zinwentaryzowano pozostałości kilkuset obozowisk, osad, cmentarzysk ciałopalnych i szkieletowych oraz kilku rzadkich świątyń pogańskich.''

www.europolgaz.com.pl/archeologia_odkrycia_archeologiczne.htm
      • Gość: koński_łeb LPR nie pozwoli na takie herezje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:09
        przcież w/g Biblii śiwat jeszcze nie istniał
    • l_esio Sensacja! Osada z 7600 r. p.n.e. w dolinie Note... 03.01.06, 21:15
      Jacek, szkoda mi Ciebie
      Bez historii nie byłoby nas - ani Polski, ani Ciebie który może się teraz
      chwalić że jest obywatelem "czegoś tam"..
      Ludzie dostaną odszkodowanie za opóźnienia, my najbardziej niesamowite odkrycie
      archeologiczne w ciągu kilkudziesięciu lat.
      A gdyby właścicielom posesji żal serce ściskał, nigdy nie ściągneliby na
      miejsce archeologów. Przecież musieli wiedzieć jaka będzie kolej rzeczy
      • Gość: zeb Re: Sensacja! Osada z 7600 r. p.n.e. w dolinie No IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 23:10
        I jeszcze gorzko tego pożałują. No ale Polak mądry po szkodzie.
        • kropek_oxford Ale ich dzieci beda mialy wieksze szanse dostac 04.01.06, 02:11
          sie na studia na dobry, stary uniwersytet (ten torunski to wilenski). Rzecz
          jasna pod warunkiem, ze wybiora archeologie;)
          • Gość: yuk uk to twoi przodkowie tam mieszkali ale oni wymarl IP: 211.27.45.* 04.01.06, 02:35
            jestes ostatnim zyjacym potomkiem. Uwazaj bo cie zlapja na eksponat do muzelum nad
            Notecia.
    • Gość: archeolog Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:29
      slyzalem ze ta spolecznisc zyla w grupach w duzych rodzinach solidarnie
      wszystko mjac wspolne i porozumiewala sie kwakaniem
    • Gość: pisuar Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:32
      zakopac spowrotem historia polski zaczyna sie w oku 966 jak mowi ojciec
      dyrektor odkopalismy pewnie jakas osade liberalow ateistycznych moze gejow
      • Gość: meerkat Re: Sensacja archeologiczna w SWIERKU! :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:35
        Zagraniczni goscie coraz to odkrywaja jakies przedpotopowe narzedzia w polskich
        placowkach naukowo-badawczych i nikt jakos nie uwaza tego za sensacje! :-)
    • Gość: adek Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: 80.51.236.* 03.01.06, 21:34
      takie małe "literówki":
      "mezolitowych narzędzi" - mezolitycznych
      "stanowisko mezolitowe" - mezolityczne
    • Gość: Maks Śmietnik sprzed 10 tys. lat IP: *.acn.waw.pl 03.01.06, 21:39
      No to mamy prehistorycznie udowodnione, żeśmy brudasy :)))
    • Gość: psiakość Medal od Prezydenta RP IP: 217.153.26.* 03.01.06, 23:05
      Taka postawa powinna zostać dostrzeżona i nagrodzona przez nasze państwo.
      Mam nadzieję, że doświadczenia pp. Mąków nie zniechęci Polaków.

• Gość: Jan Maglemoski Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.chello.pl 03.01.06, 23:29
      Tak trzymac :) !
      • Gość: kanty Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:22
        Na przełomie listopada i grudnia miała miejsce w Pile sesja naukowa dotycząca zagadnień historycznych i przyrodniczych Pradoliny Noteci. Odbyły sie na niej wykładyo nadnoteckich grodach w epoce średniowiecza oraz zabytków archeologicznych okolic Krzyża, Wielenia i Roska. Gośćmi na tej sesji byli Zbigniew Wielgosz, Andrzej Wyrwa oraz Wojewódzki Konserwator Zabytków ? Aleksandra Starzyńskiego. ?Naukową? atmosferę pobudziło spotkanie z doktorem Henrykiem Machajewskim, znanym z wieloletnich badań archeologicznych na tych terenach.
        W całkiem niedawno, rok lub dwa lata temu odkryto podobne znależisko w Rosku. Może warto zainteresować się historia miasta, a nie pleśc bzdur...
    • Gość: ewa Re: Sensacja archeologiczna w dolinie Noteci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 00:43
      A ja jestem własnie stąd- tu mieszkam niedaleko miejsca odkrycia!!! I duma mnie
      rozpiera ,że stało sie ono tak waznym i ogromnym ogniwem w dziejach ludzkości!!!
    • Gość: yuk Skad wiesz , ze to twoi przodkowie IP: 211.27.45.* 04.01.06, 02:45
      Na swiecie byly ciagle wedrowki ludow.
      Europa polnocna; plemiona slowianskie i germanskie naleza do Indo-europejejczykow.
      • Gość: ... Re: Skad wiesz , ze to twoi przodkowie IP: *.sandomierz.pilicka.pl 04.01.06, 08:33
        Autor artykułu śliznął się trochę obok głównej sensacyjności znaleziska. Waga
        znaleziska jest w tym, że znaleziono mezolityczne narzędzia świadczące o
        uprawianiu roli, czyli gospodarce rolniczej. na ziemiach polskich gospodarka
        rolniczo - hodowlana (wytwórcza) pojawiła się wraz z przybyszami z południa,
        zza Karpat gdzieś w początkach VI tysiąclecia przed naszą erą. Rplnicze
        społeczności były stale zasilane przez nowe fale migracyjne, a obok nich żyły
        grupy autochtonów Niżu żyjących ze zbieractwa, myślistwa i rybołówstwa.
        Asymilacja nie szła gładko. Przyjmowało się do tej pory, że dopiero w IV
        tysiącleciu na terenach Niżu Europejskiego wykształciły się pierwsze miejscowe
        kultury rolnicze. Brak narzędzi świadczących o uprawie roli przez społeczności
        mezolityczne nie pozwalał na cofanie cezury czasowej pojawienia się rolnictwa
        na naszych terenach do czasów przedneolitycznych. Faktem jest, że torf dobrze
        zachowuje pozostałości organiczne i trzeba tu mówić o fuksie.
        • Gość: Lykos Kiedy początki rolnictwa? IP: 150.254.85.* 06.01.06, 13:16
          Neolit definiuje się teraz nie tyle jako epokę kamienia gładzonego, ale epokę
          prymitywnego rolnictwa. O neolityczności stanowiska archeologicznego świadczą
          pozostałości narzędzi rolniczych lub ziaren zbóż. Ale często interpretacja
          znaleziska nie jest jednoznaczna. Nawet jeśli znaleziono resztki narzędzia,
          które interpretuje się jako motykę, to za mało, żeby przewracać aż tak bardzo
          cały system wiedzy o początkach rolnictwa na naszych terenach (aktualne
          poglądy - V tysiąclecie).

Dla mezolitu charakterystyczne są małe odłupki krzemienne powstające w procesie
          tworzenia narzędzi i wykorzystywane częściowo także jako drobne narzędzia lub
          ich części. Prawdopodobnie takie znaleziska, przy braku wytworów
          charakterystycznych dla neolitu, zdecydowały o datowaniu.
          • 1410_tenrok Re: Kiedy początki rolnictwa? 10.01.06, 01:55
            Tylko cały kit w tym, ze mezolit moze istniec z neolitem współczesnie - i tu
            teoryjka sie wali. To zresztą miało miejsce przez dobrych kilka tysiecy lat.
            Ponadto dane aktualnie o rolnictwie są wczesniejsze. W tym czasie, co mowisz to
            to tu juz paru gosci metalu uzywalo (4600). To tak na marginesie. A Ludzie z
            mezolitu maja prawo do prymitywnego kopieniactwa. Ale odczekajmy do publikacji.
            A dla odkrywców - gratulacje! Bogata Ziema Wielkopolska!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka