Gość: miki IP: 82.177.10.* 18.01.06, 21:16 Czyżby nagroda nie cieszyła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nicholas Crestone Wyważanie otwartych drzwi. IP: *.chi.dsl-w.verizon.net 18.01.06, 22:55 "Okazało się, że empatia wobec osób, które zachowały się nieuczciwie, była znacznie mniejsza niż ta okazana lubianym i uczciwym (...) Co ciekawe, zależność ta była silniejsza u mężczyzn niż u kobiet." "Zgodnie z drugą hipotezą mężczyźni są psychicznie predestynowani do pełnienia funkcji stróżów prawa i dbania o sprawiedliwość" Od poczatków istnienia cywilizacji to mężczyzni byli prawodawcami, twórcami religii, systemów filozoficznych i moralnych. Dobrze, że pani dr. Tania Singer też to dostrzegła, ale dlaczego jest to dla niej wciąż tylko hipotezą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: Wyważanie otwartych drzwi. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.01.06, 14:13 Hipotezą NAUKOWĄ, ktorą udało sie potwierdzić empirycznie. I bynajmniej nie to czy męzczyxni byli prawodawcami czy barzbarzyńcami, mordercami czy twórcami ale to że cieszy ich patrzenie na cudzą krzywdę jesli tego kogoś nie lubią. Tego co to jest teza, hipoteza, teoria, dowód, uzasadnienie, badanie empiryczne itd., czyli całej terminologii naukowej nie będę już wyjaśniać. Widać nie wszystkim "prawodawcom, twórcom religii, systemów filozoficznych i moralnych" dane jest to rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicholas Crestone Re: Wyważanie otwartych drzwi. IP: *.jal.cc.il.us 19.01.06, 18:44 Natko, to nie jest tak jak piszesz. Oto cytat z artykułu: "Zgodnie z drugą hipotezą mężczyźni są psychicznie predestynowani do pełnienia funkcji stróżów prawa i dbania o sprawiedliwość" W jaki sposób zostało to, jak piszesz, NAUKOWO udowodnione w tym experymencie? Bo ja takiego dowodu nie widzę. NC NC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critic Re: Wyważanie otwartych drzwi. IP: 150.254.90.* 20.01.06, 12:07 Trochę się zagalopowałaś feministko. Pani doktor postawiła te hipotezy jako problemy badawcze do następnych badań, a NIE jako coś co już empirycznie udowodniono. Poza tym z twojej wypowiedzi wnioskuję, że zbesztanie twojego przedmówcy (cytuję "nie wszytstkim (...) dane jest to zrozumieć) pobudziło ośrodek nagrody w twoim mózgu - może byłabyś ciekawym obiektem badawczym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pronauka 2006 Re: Wyważanie otwartych drzwi. IP: *.bib.wpia.us.edu.pl 20.01.06, 14:47 Dlaczego tylko hipotezą?Bo chce się potwierdzić czy mężczyźni są psychicznie do tego predysponowani a nie ,że faktycznie w historii pełnili tę rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sun Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: *.acn.waw.pl 19.01.06, 00:00 zawsze wydawalo mi sie oczywiste, ze inkwizytorzy musieli miec gigantyczna radoche z patrzenia na cierpienia (ich zdaniem sluszne) innych ludzi. To sie nie zmienilo przez lata, obozy koncentracyjne, trybunaly stalinowskie i pozniejsze "sady prawdy i sprawiedliwosci".... to tez doskonale tlumaczy zapedy niektorych do rozliczania - po prostu to sprawia kupe przyjemnosci. ciekawe jak wielkie jest jadro pollezace pana wannermana.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pronauka 2006 Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: *.bib.wpia.us.edu.pl 20.01.06, 14:52 To dowodzi,że jesteśmy już niejako biologicznie kalecy dlatego marzenia o ustrojach doskonałej sprawiedliwości muszą lec w gruzach.Tak to biologia wpływa na politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: *.bib.wpia.us.edu.pl 20.01.06, 15:05 Historia pokazała,że sprawcami większości nieszczęść byli mężczyźni.Teraz wiemy,że miało to i ma podstawy biologiczne.Tak samo jest z seryjnymi mordercami nie słyszałem by były wśród nich kobiety.Mózgi i psychiki kobiet i mężczyzn różnią się.Tak to biologia wpływa na społeczeństwo,może też na politykę a nawet na systemy moralne.Skoro przede wszystkim rodzaj męski pisze prawo, tworzy systemy filozoficzne i religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sie spoznila sprawa jest znana co najmniej od pol roku IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.06, 02:22 Gdzies juz o tego rodzaju badanich czytalem na wiosne. Poza tym dylemat wieznia to nie jest gra ekonomiczna, tylko jedna ztakich standardowych gier. A z ekonomia ma tyle wspolengo, ze jest pokazywana na kursach mikroekonomii jaki standardowy przyklad gry kooperacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 08:46 W artykule źle przedstawiono wykonany eksperyment, nie sposób ustalić, o co chodziło z tym inwestowaniem. Poza tym kobiety raczej mają silniej rozwiniętą żądzę zemsty, a opisane badanie pokazało tylko radość z cudzego nieszczęścia, bo za co się tu ścić, jak chodzi o żetony..??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AC Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: 150.254.90.* 20.01.06, 12:12 Poza tym wydaje mi się, że aby takie badania zyskały na wiarygodności powinny zostać przeprowadzone na trochę większej liczbie osób. No i z tym, że mózgi kobiet i mężczyzn róznie reagują na "słodką zemstę" też nie bardzo mogę się zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 09:26 Przede wszystkim,nie jest uwypuklone to,ze strategia kooperacji jest najbardziej dochodowa,gdy jest stosowana powszechnie.Nie chodziło dokładnie o nieuczciwość,a ogólnie niekorzystną strategię nie pozwalającą wszystkim uczestnikom osiągnąć sukcesu.Kobiety prawdopodobnie nie są organizatorami prawa bardziej męskimi od mężczyzn.Ale może chodziło tu o wiarę w człowieka-kobiety nie chciały uwierzyć w głupotę pozorantów? Odpowiedz Link Zgłoś
realista1000 [...] 19.01.06, 09:36 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: *.ifpan.edu.pl 19.01.06, 10:46 Dylemat więźnia jaki jest mi znany z wielu innych źródeł jest zupełnie inny, niż tu opisany. A jest taki: siedzi dwóch i obaj "idą w zaparte", choć śledczy są pewni, że jeden z nich jest winny. Obiecują więc każdemu (oddzielnie), że jeśli "zakapuje" tego drugiego, to sam będzie wolny. Oczywiście, jeśli żaden z nich nie pójdzie na ten układ, to obaj zostaną uwolnieni. Czy opisany eksperyment z żetonami to to samo? Chyba nie i pewnie ma inną zupełnie inną nazwę, bardziej adekwatną do sytuacji. Zemsta jest słodka dla jednych (panie?), jest rozkoszą bogów dla innych (panowie?), a pozostali - ci są przekonani, że to tylko tytuł pewnej komedii Fredry. Dla mnie jest zawsze fascynujące poczytać jak próbuje się jakoś zmierzyć rzeczy zasadniczo niemierzalne, tj. takie, których nie potrafimy (jeszcze?) wyrazić liczbami. "Everything that can be counted does not necessarily counts, everything that counts cannot necessarily be counted" /-/ Albert Einstein, 1879-1955 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Sprawiedliwość jest przyjemna 19.01.06, 19:51 r39: > Dylemat więźnia jaki jest mi znany z wielu innych źródeł > jest zupełnie inny, niż tu opisany. A jest taki: siedzi dwóch > i obaj "idą w zaparte", choć śledczy są pewni, że jeden z nich > jest winny. Obiecują więc każdemu (oddzielnie), że jeśli "zakapuje" > tego drugiego, to sam będzie wolny. Oczywiście, jeśli żaden z nich > nie pójdzie na ten układ, to obaj zostaną uwolnieni. No to gdzie dylemat? Niech idą dalej w zaparte i spoko. Zabiłeś dowcip, R39. Dylemat zaczyna się wtedy, gdy każdy z nich może coś zyskać na zakapowaniu. Np. jeśli każdemu mówią: o - mamy dosyć na ciebie za drobne kradzieże, żeby cię wsadzić na rok; o - ale jeśli zakapujesz kumpla o ten wasz ostatni wielki skok, to jego wsadzimy na 10 lat a ciebie zwolnimy za współpracę, i o tych drobiazgach też zapomnimy; o - to samo zaproponowaliśmy twojemu kumplowi, jesli on złoży zeznanie pierwszy, to jego zwolnimy a ciebie wsadzimy na 10 lat. Teraz to jest naprawdę dylemat: jeśli obaj będziemy solidarni, to rok nie wyrok. Ale czy mogę ufać kumplowi? Jeśli będzie chciał od razu stać się wolny, to mnie wsadzi na 10 lat. Zapobiec temu mogę tylko w ten sposób, żeby jego ubiec i go wsypać jako pierwszy. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: *.ifpan.edu.pl 20.01.06, 18:25 Stefanie4, To nie dowcip, naprawdę jest to właśnie tak opisywane. I dylemat jest prawdziwy, bo jeśli jestem jednym z tych dwóch to właśnie mam nad czym rozmyślać: jeśli zakapuję, to wyjdę na pewno, a jeśli nie - to może ten drugi mnie zakapuje? Dlaczego miałby tego nie zrobić, jeśli jest właściwym sprawcą? A dlaczegóżby nie, jeśli to ja jestem winien a on nie? Czyżby to było zbyt subtelne? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Sprawiedliwość jest przyjemna 20.01.06, 20:10 r39: > To nie dowcip, naprawdę jest to właśnie tak opisywane. Gdzie jest tak opisywane? Np. w mathworld.wolfram.com/PrisonersDilemma.html oraz w pl.wikipedia.org/wiki/Dylemat_wi%C4%99%C5%BAnia jest opisane tak, jak ja mówiłem. r39: > I dylemat jest prawdziwy, bo jeśli jestem jednym z tych > dwóch to właśnie mam nad czym rozmyślać: jeśli zakapuję, > to wyjdę na pewno, a jeśli nie - to może ten drugi mnie zakapuje? > Dlaczego miałby tego nie zrobić, jeśli jest właściwym sprawcą? A dlaczego miałby zrobić, skoro nic na tym nie zyska? Prawdziwy dylemat więźnia jest tak ustawiony, że za zdradę jest nagroda indywidualna; a za współpracę jest nagroda zbiorowa Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Sprawiedliwość jest przyjemna 21.01.06, 19:00 To teoretyczny banał, bo w realu trzeba jeszcze brać pod uwagę, że ten kumpel i wszyscy inni kumple o tym się dowiedzą. A wtedy przechlapane na całej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doda Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:19 fajny temacik. Dla mnie chorobą mózgu jeste piwo i papierosy. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 co za pseudonaukowe bzdury - na podstawie 19.01.06, 17:17 "aktywności obszaru mózgu" wyrokuje się o subtelnych powiązaniach miliardów jego komórek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kala0505 Re: Sprawiedliwość jest przyjemna IP: 81.210.14.* 25.01.06, 13:05 z tego co widzę, to chodzi o odczucia subiektywne. Nie można powiedzieć, czy ci ludzie "źli" byli rzeczywiście źli czy tylko w odczuciu tamtych badanych. Innymi słowy bójmy się, bo wszystko zależy od odczucia danej osoby. Ludzie są źli a mężczyźni są szczególnie źli - i wytłuc by ich trzeba było. Odpowiedz Link Zgłoś