Dodaj do ulubionych

TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi

05.12.02, 12:13
REDAKCJA SIĘ NIE WYRABIA, WIĘC TRZEBA NIE MA JAK SAMOPOMOC !
1. o ile się da podaję źródła - Sz. Redakcja tego nie czyni, a szkoda
2. odpowiedzi z dnia poprzedniego pojawiają się po 12.00 tak aby nie można
było juz wysłać - tak lekko to nie będzie :)

środa 4.11.
Najszybsze cząsteczki elementarne, które docierają do nas z kosmosu, mają
energię taką jak:
lecąca mucha
szybka piłka pigpongowa
szybka piłka tenisowa x
pocisk armatni średniego kalibru
(www.u.lodz.pl/~wibig/maze/fizyka/widmo/widmo.htm)

Dytyramb jest to:
rodzaj trąby na której grają Serbowie
duży grobowiec władców, budowany około 5 tys. lat temu na Bliskim Wschodzie
rodzaj utworu literackiego x
ozdobny pierścień noszony przez kobiety włoski w okresie Odrodzenia
(encyklopedia.pwn.pl/18511_1.html)

W przestrzeni euklidesowej kula o promieniu R to zbiór punktów odległych od
środka o nie więcej niż liczbę R. W ilu wymiarowej przestrzeni objętość kuli
o promieniu 1 jest największa?
3
5 x
7
nieskończenie wymiarowej
(www.mathpages.com/home/kmath163.htm)
Obserwuj wątek
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 05.12.02, 12:21
      UWAGA ! Przez nieuwagę wkradł się błąd. Uruchamiając hiperłącze pojawi się błąd
      404. To nic. Wystraczy usunąć ")" - nawias z adresu strony. Po tym zabiegu
      będzie już ok.
    • Gość: tomek4000 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: 212.160.91.* 05.12.02, 12:22
      Popieram inicjatywę. Przynajmniej może będzie mniej
      czczych dyskusji. Rozumiem że do konkursu włączyłeś się
      niedawno skoro masz 4 punkty?
    • jsiuda Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 05.12.02, 12:43
      Popieram!
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 06.12.02, 12:15
      A oto odpoiedzi z 5.12. czwarteku, jak zawsze z podaniem ŹRÓDEŁ:
      Botanicy nazywają ogórek:
      pestkowcem
      jagodą x
      bulwą
      oberżyną
      www.salamandra.org.pl/magazyn/b12a11.html
      Nowe pokolenie ludzi przybywa co 20 lat. Najszybsza bakteria potrzebuje na to:
      50 sekund
      11 minut x
      14 godzin
      1,5 dnia
      www.kolmet.com.pl/press/cw_pod_lupa.htm
      Hipoteza tzw. pierwotnej pizzy dotyczy:
      jednego z modeli Wielkiego Wybuchu
      sposobu ułożenia kwarków w neutronie
      powstania życia na Ziemi x
      rozmieszczenia przestrzennego organizmów podczas pierwszych etapów sukcesji
      fp.bio.utk.edu/skeptic/essays/origin_of_life.htm
      • tomek4000 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 06.12.02, 12:45
        Ciekawe maly rozumku co bys napisal na pytanie o nocyceptorach?
        • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 06.12.02, 14:24
          Odpowiadam:
          Przy tym pytaniu osobiście się pomyliłem - dałem 50%. Kilka dni po tym pytaniu
          rozmawiałem na ten temat ze specjalistą - neuropsychologiem - i on też nie był
          w stanie precyzyjnie na nie odpowiedzieć. Jednak gdyby on na nie odpoiwadał,
          dałby najniższą wartość różną od zera. Z tego co pamiętam było to 20%.

Ale jak pamiętasz Sz. Redakcja sama przyznała sie do działania niezbyt
          profesjonalnego.

Co do źródeł to osobiście uważam to za duży błąd ze strony Sz. Redakcji, że ich
          nie podaje formułując poprawne odpowiedzi. Dla każdego kto choćby amatorsko
          zetknął się z nauką, jest oczywiste, że im więcej źródeł tym lepiej. Pomijam tu
          kwesię ich rzetelności. Np.: niejaki Daniken często i gęsto prezentuje "fakty"
          mające potwierdzać jego teorie, które jednak nie wytrzymując krytycznej
          analizy. Dla zainteresowanych polecam tu książkę "Z powrotem na Ziemię" wyd.
          Pruszyński i S-ka.

Osobiście czekam jak Sz. Redakcja wyjdzie z burzy, jak nie prawdziwego cyklonu,
          jakie wywołają pytania nr 13 i 14 z WiŻ (te o łódce i o liczbach doskonałych).
          Podane odpowiedzi są tak niejednoznaczne, mówiąc delikatnie, że tylko patrzeć
          jakieś nowej Konfederacji w Obronie Prawdziwej Ligii :)

Pozdrowienia !
          • Gość: tomek4000 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: 212.160.91.* 06.12.02, 16:25
            Mam w reku książkę poważnego polskiego wydawnictwa w którym jak byk stoi że s
            tanie spoczynku bez pobudzeń aktywnych jest 35-36% nocyceptorów. Ale watpie by
            był sens pytania o cokolwiek redakcje.
      • Gość: MMM Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.weia.po.opole.pl 06.12.02, 13:50
        A tu jest dokładnie 11 minut - laseczka sienna!
        www.wiedzaizycie.pl/2000/2000_03_14.html
        • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 06.12.02, 14:26
          Dzięki za info !!!
          Pozdrowienia !!!
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 07.12.02, 12:33
      W związku z niepojętą woltą Sz. Redakcji dotyczącą pytań z 6.12. (piątek) moją
      wersję poprawnych odpowiedzi przedstawiam poniżej. Z zastrzeżeniem jednak -
      jeśli ktokolwiek odpowiedział tak samo - niech się nie łudzi, że otrzymał 3
      pkt. O nie, nie, tak lekko to nie ma.

Kinematograf zostały wynaleziony przez:
      braci Lumiere x
      Tomasza Edisona
      Jamesa Watta
      Dona Johnsona

- encyklopedia.pwn.pl/35192_1.html

- wiem.onet.pl/wiem/01cf2b.html

- wiem.onet.pl/wiem/0018ec.html

- wiem.onet.pl/wiem/0057be.html

Ile par chromosomów ma człowiek?
      18
      23 x
      24
      46
      wiem.onet.pl/wiem/011c78.html
      Jednym z przystosowań ptaków do lotu jest:
      grzebień kostny na mostku x
      grzebień na głowie
      grzebienowate pazury do rozczesywania piór
      żadne z powyższych
      - encyklopedia.pwn.pl/26330_1.html

- encyklopedia.pwn.pl/61147_1.html

• anomalocaris Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 07.12.02, 12:45
        To jeszcze małe piwo, bo znaczna większość polskich źródeł podaje:
        kinematograf - bracia L., kinetograf lub kinetoskop - pan E. Ale w źródłach
        zagranicznych można spotkać nieco częściej określenie kinematograf dla p. E.
        Słowem panuje tu niejakie zamieszanie. Problem w tym, że OBOWIĄZKIEM Redakcji
        było zauważyć to zamieszanie PRZED wypuszczeniem w świat takiego pytania.

Zresztą, co tam - Panie i Panowie - dopiero w poniedziałek będzie prawdziwa
        zabawa.

Pozdrawiam, (coraz bardziej rozśmieszony)
        • Gość: kasiapb Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.02, 22:57
          Aaaaaaaa to prawda! - w poniedziałek będzie bal!
          pozdrawiam wszystkich Ligowiczów!
      • Gość: juella Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.shl.pl / 10.10.10.* / *.limes.com.pl 07.12.02, 15:49

Ja bardzo przepraszam ,a gdzie są odpowiedzi na dzisiejsze (sobotnie)pytania?
        Na wczorajsze to ja se sama umiem odpowiedzieć.
        • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 08.12.02, 00:04
          Ależ oczywiście mogę podawać odpoiwedzi na aktualne pytania. Ale po co? Został
          już tylko miesiąc Ligii i zostawmy chociaż resztki jej naukowego, w zamyśle jej
          twórców, charakteru.
          Wczorajsze pytanie o kinematograf pobiło wszelkie rekordy. I na cóż te zajadłe
          dyskusje o liczby doskonałe? No po co? Lepiej dobrze przemyślcie pytania o
          pełen obrót Ziemii wokół własnej osi, kamień z Rosetty i naturalną formację
          roślinną Europy. Ja, Mały Rozumek piszę Wam, Drodzy Ligowicze, ich względna
          prostota wzbudza moje najwyższe zaniepokojenie. W obliczu braci Lumiere całkiem
          uzasadnione, jak sądzę.
          I tyle humoru na dziś. Pozdrowienia !
          • Gość: juella Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.shl.pl / 10.10.10.* / *.limes.com.pl 09.12.02, 14:33

Ale cię Rozumku zrobili!Teraz będziesz się musiał nieźle sprężać ,żeby podać
            odpowiedź przed Redakcją!
            • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 09.12.02, 15:04
              Rozłożyli mnie na łopatki :)))

Ale mam nadzieję, że wytrwam na tej wysuniętej placówce :)))
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 09.12.02, 12:48
      7.12. sobota

Do szklanki z wodą w temperaturze pokojowej wrzucamy filiżankę gruboziarnistej
      soli kuchennej (NaCl) o tej samej temperaturze. Dokładnie mieszamy. Czy coś się
      stanie z temperaturą wody?
      nie zmieni się
      wzrośnie o więcej niż stopień
      zmaleje o więcej niż stopień x
      to zależy od barwy szklanki
      science.widener.edu/~svanbram/chem145/ch06/problems.html

Angielski poeta romantyczny George Byron zmarł w:
      Anglii
      Turcji
      Sudanie
      Grecji x
      encyklopedia.pwn.pl/10894_1.html
      Skąd się wzięła nazwa Konfederacja Barska?
      spiskujący przeciwko wrogowi spotykali się w barze
      od nazwiska jednego z przywódców, Jana Barskiego
      została zawiązana w Barze na Podolu x
      od przypadkowo odkrytego pierwiastka, baru, podczas tajnych doświadczeń
      alchemików z Tuluzy
      encyklopedia.pwn.pl/6004_1.html
      • Gość: Cola Re: TYLKO TAM: NIEpoprawne odpowiedzi IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 15:16
        Drogi Rozumku, rozumiem że chcesz się pochwalić że znasz odpowiedzi ale to
        chyba nikogo nie dziwi.
        Brawo za pomysł pomocy dla słabszych graczy.
        Udajesz mądrego to dlaczego jesteś na tysięcznym miejscu? Moje dodatkowe konta
        są w 500.
        A jeśli chodzi o pytanie ze szklanką to temp. zmaleje z powodu zmiejszenia
        objętości (rozpuszczenia). Przeczytaj sobie podręcznik do 2kl gimnazjum pod
        hasłem reakcje egzo i endotermiczne.
        Mimo wszystko pozdrawiam.
        Miłych osiągnięć.
        • vingusiek Re: TYLKO TAM: NIEpoprawne odpowiedzi 09.12.02, 15:45
          Gość portalu: Cola napisał(a):

> A jeśli chodzi o pytanie ze szklanką to temp. zmaleje z powodu zmiejszenia
          > objętości (rozpuszczenia). Przeczytaj sobie podręcznik do 2kl gimnazjum pod
          > hasłem reakcje egzo i endotermiczne.

szanowny(a) Cola(u):

chyba _Ty_ nie bardzo rozumiesz zjawisk ktore zachodza podczas rozpuszczania
          soli w wodzie..
          a aspektow jest kilka i nie maja nic wspolnego ze zmiana objetosci.

1. na calkowity efekt (egzo- lub endoenergetyczny) rozpuszczania jakiejs
          substancji skladaja sie: energia jaka jest potrzebna do zniszczenia struktury
          krystalicznej rozpuszczanego ciala, oraz energia jaka sie wydzieli w wyniku
          solwatacji rozpuszczonych czastek soli przez czasteczki rozpuszczalnika.
          pierwszy z tych efektow jest endo- a drugi egzoenergetyczny. sa substancje, w
          wyniku rozpuszczania ktorych wydziela sie cieplo, oraz takie, przy ktorych
          cieplo musi byc dostarczone z zewnatrz - wszystko zalezy od tego, ktory efekt
          cieplny przewaza (cieplo solwatacji, czy cieplo wymagane na pokonanie
          oddzialywan w krysztale).

2. jesli chodzi o zmiane temperatury ukladu, to czy sie ona podniesie czy nie,
          zalezy to od wielkosci zwanej cieplem wlasciwym substancji. cieplo wlasciwe
          jest to ilosc energii, ktora trzeba dostarczyc, zeby podniesc temperature 1kg
          substancji o jeden stopien.

3. reasumujac. znajac ilosc, oraz sklad powstalego roztworu soli kuchennej,
          mozna oszacowac (na podstawie jego ciepla wlasciwego) jaka jest potrzebna ilosc
          energii do obnizenia (podniesienia) temperatury ukladu o wiecej niz jeden
          stopien i porownac ja z oszacowanym cieplem procesu powstawania tegoz roztworu.

to ja tyle. jesli cos pomieszalam to przepraszam, ale z tego co pamietam (a
          studiuje chemie) to wlasnie sprawa tak sie ma.

pozdrawiam serdecznie.

• Gość: Cola Re: TYLKO TAM: NIEpoprawne odpowiedzi IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 16:01
            Chemia>
            Reopd.
            Aby zmalała objętość potrzebna jest energia otoczenia (czyli zmiana temp) lub
            odwrotnie.
            W zadaniu nie miało znaczenia ilość stopni po i przed tylko czy różnica będzie
            dodatnia czy ujamna(t.pocz-t.kon.
            • vingusiek Re: TYLKO TAM: NIEpoprawne odpowiedzi 09.12.02, 16:09

> Chemia>
              > Reopd.
              > Aby zmalała objętość potrzebna jest energia otoczenia (czyli zmiana temp) lub
              > odwrotnie.
              > W zadaniu nie miało znaczenia ilość stopni po i przed tylko czy różnica
              będzie
              > dodatnia czy ujamna(t.pocz-t.kon.

zapewne w prosesie mieszania wody i stezonego kwasu siarkowego nastepuje
              ogromne zwiekszenie objetosci ukladu...
              proponuje poczytac troche o cieple rozpuszczania (bo wiesz.. czasem mozna sobie
              poparzyc paluszki, ewentualnie zafundowac sobie jakas inna watpliwa
              przyjemnosc) i o chemii wogole.
              cieplo wlasciwe mowi o energii potrzebnej do zmiany temperatury o jeden
              stopien, z mojego postu nie wynika ze licze temperature ukladu przed czy po -
              bo po co.

pozdrawiam.

• jacekmk Re: TYLKO TAM: NIEpoprawne odpowiedzi 09.12.02, 21:48
              Mam wrażenie, a nawet powiem więcej - pewność, że poprawnej odpowiedzi
              udzieliłeś przez przypadek. Wątpliwej jakości wywód o zmniejszaniu objętości
              podczas rozpuszczaniu soli (ciekawe objętość czego się zmniejszyła?) jest tego
              niezbitym dowodem. Czy aby nie pomyliłeś rozpuszczania z jedną z przemian
              termodynamicznych?
              Pozdrawiam
      • Gość: Cola Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 15:20
        Żeby odpowiedzieć na pytanie wcale nietrzeba szukać jej w angielskiej
        wyszukiwarce. Pożycz sobie z biblioteki książkę na dany temat.
        PS. Szukam codziennie 95%poprawnych 58ptk.-1h na pytanie.
        • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 09.12.02, 15:47
          1> Cieszę się, że tak dobrze idzie Tobie w LN. Gratulacje ! Szkoda tylko, że
          nie mogę tego sprawdzić ponieważ uczestnik "Cola" nie jest zarejestrowany w
          Klasyfikacji Generalnej,
          2> Posiadanie wielu kont nie jest zakazane - wynika to pośrednio z $ 9 pkt 3
          Regulaminu LN. W myśl zasady, że co nie jest wyraźnie zakazane, jest dozwolone -
          ja także posiadam wiele kont (ze smutkiem jednak stwierdzam, że nie mam co do
          Ciebie się równać). Używam nicka "maly.rozumek.1" na Forum z racji, że się tak
          wyrażę, ludycznych.
          3> Muszę przyznać, że sobotnie pytanie sprawiło mi nieco problemów - ale udało
          się. Oparłem się na innych źródłach, ale wniosek był, na szczęście, ten sam
          4> Nie mam niestety takich możliwości dostępu do źródeł, jak Ty, z różnych
          względów. Jedynym oknem na świat jest Internet, stąd to jest moje główne źródło
          informacji dla LN.
          5> Jak już wspomniałem głównym celem dla jakich "publikuję" moje wersje
          poprawnych odpowiedzi jest wskazanie źródeł, czego Sz. Redakcja nie czyni.

To tyle. Pozdrawiam i życzę jak najlepszego końcowego sukcesu w LN !!!
          • Gość: Cola Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 15:55
            Odpowiedz dla Vinguska - to co powiedziałem nie wyklucza tego co ty podałeś.
            Lecz prowadzi do poprawnej odpowiedzi prostrzym sposobem.
            Jeśli chodzi o rozumka to go popieram i życze udanej zabawy.
            • vingusiek Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 09.12.02, 16:11

> Odpowiedz dla Vinguska - to co powiedziałem nie wyklucza tego co ty podałeś.
              > Lecz prowadzi do poprawnej odpowiedzi prostrzym sposobem.

niestety wyklucza. bierzesz sie nie za ten efekt ktory trzeba.
              sposob nie jest prostszy lecz bledny.

pozdrawiam.
        • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 09.12.02, 16:02
          Odnośnie pytania "o wodę i sól" polecam także:

- www.colorado.edu/che/CLASSES/Chemistry%201211/Chapter%2011.ppt

- www.pg.gda.pl/chem/Dydaktyka/Fizyczna/chf_os_I_wykl_4b.pdf

Po przeczytaniu tych źródeł i drobnych obliczeniach (choć nie są wymagane)
          powinno być już wszystko jasne. Pozdrawiam !!!
    • Gość: Cola Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 10.12.02, 00:39
      I tak będę podtrzymywał swoją opinię na ten temat. W LN nie chodzi oto skąd
      znasz odpowiedz najważniejsze jest aby wybrać poprawną.
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 10.12.02, 22:56
      REZYGNACJA

Po pytaniu o trzecią płeć skapitukowałem.
      Korzystałem z kilkunastu źródeł (gł. Internet oraz C.A.Villee "Biologia" wyd.
      VI,W-wa 1976) chcąc prawidłowo odpowiedzieć na pytanie "o wiele płci". Moim
      zdaniem, w żaden z podanych organizmów nie spełniał kryteriów wielopłciowości.
      Ale okazało się, że się myliłem. W takim układzie utraciłem merytoryczne
      podastawy do "publikowania" prawidłowych odpowiedzi wraz z podaniem źródeł.

Dziekuję i pozdrowienia dla Ligowiczów !!!
      • Gość: Cola Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 10.12.02, 23:20
        Rozumku nie poddawaj się. Jeden błąd to nie koniec.
      • booloo Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 11.12.02, 11:00
        No co Ty... przecież na nocyceptory też nie podałeś "poprawnej" odp... NIE ŁAM
        SIĘ!! jesteś dla nas jedyną szansą dowiedzenia się poprawnych odp

pozdrawiam
        booloo
    • Gość: witalis6 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.grodzisk-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 12:21
      Nie rób tego ,wracaj.Redakcja zalicza tyle wpadek i jest o.k. a Ty po jednym
      pytanku chcesz rezygnować?Pozdrowienia.
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 11.12.02, 12:43
      Witam ponownie !
      Pamiętając o powiedzeniu R. P. Feynmana "trzeba wiedzieć kiedy należy
      skończyć", pozwolę sobie jednak "publikować" poprawnych i UDOKUMENTOWANYCH
      odpowiedzi na pytania z LN. Pozstało już nie dużo czasu do końca, więc czemu
      nie?
      Zachęcam też innych graczy, że o ile znają lepsze źródła (rozwiązania)
      problemów przedstawiali je na tym forum. Nie trzeba przypominać jak wiele
      kontrowersji wzbudzają niektóre pytania - więc czym więcej tym lepiej !!!

9.12. poniedzialek

U jakich organizmów znane są więcej niż dwie płcie?
      u pierwotniaków z grupy orzęsków (poprawna odowiedź wg Sz. Redakcji)
      u glonów z grupy toczkowców
      u roślin z grupy glewików
      nie ma takich organizmów

- miałem błąd :)

Uwaga! Poprawiony został błąd, który pojawił się w pytaniu wydrukowanym w
      grudniowym numerze miesięcznika "Wiedza i życie". Oto poprawne pytanie: W dużym
      akwarium pływa łódka- zabawka, do której włożono kamień. Gdy kamień wrzucimy do
      wody, wówczas jej poziom:
      (X) opadnie
      wzrośnie
      wzrośnie, jeśli stosunek objętości łódki do objętości kamienia jest większy od
      1, i opadnie w przeciwnym wypadku, jeśli łódka ma taką samą objętość co kamień
      pozostanie bez zmian

- tu mam problem: przeprowadziłem eksperyment w domu i wyszło jak wyszło -
      proszę Ligowiczów o jakieś teoretyczne wytłumaczenie - domniemywam, że wiąże
      się to z prawem Archimedesa
      - co ciekawe odpowiedź nr 3. zmieniała się tego "feralnego" dnia; podana wyżej
      jest z ok. 22

Uwaga! Poprawiony został błąd, który pojawił się w pytaniu wydrukowanym w
      grudniowym numerze miesięcznika "Wiedza i życie". Oto poprawne pytanie: Liczby
      doskonałe to takie, które
      (X) są dwukrotnie mniejsze od sumy swoich wszystkich dzielników
      w ich zapisie dziesiętnym każda z cyfr występuje tyle samo razy
      można je czytać jak palindrom- z prawej i lewej strony
      są liczbami pierwszymi, kóre znajduje się za pomocą sita Eratostenesa

- l.d. to liczby równe sumie wszystkich dzielników MNIEJSZYCH od nich samych;
      np. 6 (1 + 2 + 3 = 6); dzielnikiem liczby 6 jest również 6 stąd 1+2+3+6=12, a
      12:2=6 (lub jak kto woli 2*6=12)
      - poza tym pozostałe 3 odpowiedzi nie pasują do definicji
      - encyklopedia.pwn.pl/41534_1.html

--------------------------------------------------------------------------------

10.12. wtorek
      Sierść (lub włosy) zdobią i ogrzewają wyłącznie:
      (x) ssaki
      ssaki i niektóre gady
      ssaki i niektóre ptami
      łożyskowce

- C. A. Villee "Biologia", wyd. VI, W-wa 1976, s. 434: "Cechami
      charakterystycznymi ssaków są: obecność włosów [...] Ssaki są zwierzętami o
      stałej temperaturze ciała, przy czym pokrycie włosem pełni rolę termoregulatora"

Widmo Brockenu to:
      przezwisko, jakie nadali Kurtowi Godlowi pracownicy Instytutu Studiów
      Zaawansowanych z Pinceton (Godel tuż przed śmiercią ważył mniej niż 50 kg)
      (x) własny cień z aureolą widoczny na chmurach w sprzyjających warunkach
      intrygująca skamieniałość odkryta w górach Harzu
      zamarznięta mumia, znaleziona w jednej z meksykańskich jaskiń

- wiem.onet.pl/wiem/001e9c.html

Na białą, gładką ścianę rzucamy równocześnie dwie wiązki światła - barwy
      czerwonej i zielonej. Jakiego koloru będzie tak oświetlona ściana? (zakładamy,
      że prawidłowo postrzegamy kolory, a obie wiązki mają takie samo natężenie).
      (x) żółtego
      brązowego
      brunatnego
      fioletowego

- www.lo-zywiec.pl/~dankan/down_opty.htm - programik farben_pl.zip
      • gregul Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 11.12.02, 13:36
        > U jakich organizmów znane są więcej niż dwie płcie?

znalazlem na yahoo ze pantofelek ma 8 plci ale nie pamietam www

> akwarium pływa łódka- zabawka, do której włożono kamień. Gdy kamień wrzucimy
        do wody, wówczas jej poziom:

www.eduseek.pl/artykuly/artykul/ida/1931/
      • Gość: amry Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: 62.180.124.* 11.12.02, 13:54
        maly.rozumek.1 napisała:

> >
        > akwarium pływa łódka- zabawka, do której włożono kamień. Gdy kamień wrzucimy
        do
        >
        > wody, wówczas jej poziom:
        > (X) opadnie
        > wzrośnie
        > wzrośnie, jeśli stosunek objętości łódki do objętości kamienia jest większy
        od
        >
        > 1, i opadnie w przeciwnym wypadku, jeśli łódka ma taką samą objętość co kamień
        > pozostanie bez zmian
        >
        > - tu mam problem: przeprowadziłem eksperyment w domu i wyszło jak wyszło -
        > proszę Ligowiczów o jakieś teoretyczne wytłumaczenie - domniemywam, że wiąże
        > się to z prawem Archimedesa
        > - co ciekawe odpowiedź nr 3. zmieniała się tego "feralnego" dnia; podana
        wyżej
        >
        > jest z ok. 22
        >
        >

Uzasadnienie teoretyczne do pytania z lodka.

1) Kiedy lodka plywa z kamieniem wypiera tyle wody, zeby zrownowazyc ciezar
        lodki i kamienia czyli V1*dw=ml+mk (z prawa Archimedesa), gdzie V1 - objetosc
        wypartej wody (kamien w lodce), dw - gestosc wody ok. 1kg/l, ml - masa lodki,
        mk - masa kamienia

2) Kiedy kamien wpada do akwarium, lodka i kamien wypieraja tyle wody, zeby
        zrownowazyc ciezar plywajacej lodki + objetosc kamienia. Czyli:
        V3=V2 + Vk (z prawa Archimedesa) gdzie V2*dw=ml, Vk - obietosc kamienia
        kamienia.

Jezeli V3<V1 to woda opadnie.

Wykazemy ze tak jest.

V1=ml/dw+mk/dw (z punktu 1) )
        V3=ml/dw+Vk, gdzie Vk - objetos kamienia (z punktu 2) )

Vk=mk/dk gdzie dk - gestosc kamienia

poniewaz dk>dw a wiec mk/dk<mk/dw
        Stad V1>V3 a wiec woda opadnie.

c.b.d.o

Pozdrawiam
        Arek

P.S. Najgorzej ze przy tych zmianach nie trafilem we wlasciwy guzik i nie
        zaliczylem pytania. :(((
      • asen Poprawne odpowiedzi - a ja przeciwnie (Brąz) 12.12.02, 14:49
        > Na białą, gładką ścianę rzucamy równocześnie dwie wiązki światła - barwy
        > czerwonej i zielonej. Jakiego koloru będzie tak oświetlona ściana?
        (zakładamy,
        > że prawidłowo postrzegamy kolory, a obie wiązki mają takie samo natężenie).
        > (x) żółtego
        > brązowego
        > brunatnego
        > fioletowego
        > - www.lo-zywiec.pl/~dankan/down_opty.htm

Znalazlem link, ktory zamieszal mi glowe na pół dnia:
        www.pro.home.pl/gazeta/nr21/hightech.html
        cyt. "Bity RGB steruja trzema wzmacniaczami wizji monitora kolorowego. Jesli
        bity RGB beda miec wartosc np. 110, wtedy wiazki elektronów pochodzace z
        katod "czerwonej" i "zielonej", spowoduja swiecenie punktu na brazowo."

Ale i tak ostatecznie przekonałem sie do żółtego.
        Asen: 248 - 56/71
    • witalis6 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 11.12.02, 13:09
      Super że wracasz.Jeszcze wszystko przed nami przy takich staraniach Redakcji,na
      pewno jeszcze nieraz nas zaskoczy.Trzymaj się ciepło.
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 11.12.02, 13:15
      Wszystkim za wyrazy poparcia i otuchy - DZIĘKUJĘ !!!

Zakasuję rękawy i do pracy na rzecz lepszej LN !!!
    • Gość: bienkoel Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 21:55
      Mały rozumku, wcale nie jesteś maly, wprowadziłeś miłą, sympatyczna atmosferę
      na forum, kontynuuj swoja pracę, pozdrawiam Ela
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 12.12.02, 20:39
      11.12. sroda

Chlorofil- zielony barwnik zawarty w liściach- umożliwia fotosyntezę. Jak
      odżywiają się rośliny o czerwonych liściach?
      są to rośliny pasożytnicze
      prowadzą fotosyntezę w oparciu o inne barwniki, na przykład hemoglobinę
      (X) prowadzą fotosyntezę w oparciu o chlorofil, który mają w liściach, mimo że
      jest on maskowany przez inne barwniki, na przykład antocyjany
      grzyby żyjące w związku z ich korzeniami dostarczają im pokarm

- encyklopedia.pwn.pl/12658_1.html - chlorofil
      - encyklopedia.pwn.pl/22533_1.html - fotosynteza
      - wiem.onet.pl/wiem/0090e9.html - barwniki roślinne
      - wiem.onet.pl/wiem/010c1d.html - barwniki asymilacyjne
      - www.kwiat.pl/kwiatmiesiaca/bok_prawy.htm - "...(np. krotony)..."

Ziemia wykonuje jeden pełny obrót wokół własnej osi w czasie:
      (X) krótszym niż 24 godziny
      24 godziny
      dłuższym niż 24 godziny
      dłuższym lub krótszym niż 24, zależnie od pory roku

encyklopedia.pwn.pl/83649_1.html
      Nobla z medycyny nie dostał:
      (X) Robert Gallo
      Stanley Prusiner (1997)
      Alexander Fleming (1945)
      James Watson (1962)

www.almaz.com/nobel/
      DYGRESJA: Bardzo dziękuję za wskazanie teoretycznego rozwiązania pytania "o
      łódkę". Nie ma to jak Koledzy Ligowicze !!! Pozdrowienia dla wszystkich !!!
      • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 12.12.02, 20:53
        Pisząc "Koledzy" miałem oczywiście na myśli także Koleżanki. Dla wszystkich Pań
        z LN wyrazy szacunku !!!
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 13.12.02, 13:41
      12.12. czwartek

Kamień z Rosetty to:
      największy francuski głaz narzutowy
      skała z okolic Rosetty z odciskami zwierząt z okresu wczesnego kambru
      (X) kawałek bazaltu z II wieku p.n.e. z hieroglifami egipskimi i ich greckim
      tłumaczeniem
      minerał o dużej zawartości strontu

- encyklopedia.pwn.pl/33439_1.html

- polecam także: C.W.Ceram "Bogowie, groby i uczeni" - o arcypasjonującym
      odkryciu tajemnicy egipskich hieroglifów i nie tylko

Co jest naturalną formacją roślinną w Europie?
      (X) las
      mokradła
      step
      pola uprawne

- "ABC Świat. Europa t.1", pod red. nauk. Wiesława Maika, wyd. Kurpisz, Poznań,
      1999, mapa na str. 40

Internet jest bezpośrednim następcą sieci:
      NREN
      NORADNet
      DELTA
      (X) ARPANET

- encyklopedia.pwn.pl/30545_1.html
      • Gość: nula4000 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: 212.160.91.* 13.12.02, 13:52
        a dlaczego step nie jest naturalna formacja roslinna Europy?
        • gregul Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 13.12.02, 15:46
          Gość portalu: nula4000 napisał(a):

> a dlaczego step nie jest naturalna formacja roslinna Europy?
          bo w europie jest pelno lasow a nie stepow ...
          • Gość: Lew Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 13.12.02, 16:44
            gregul napisał:

> bo w europie jest pelno lasow a nie stepow ...

No to zes kurde odpowiedzial. A byles kiedy na Ukrainie? To tez Europa.
            • Gość: Klio2 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 13.12.02, 19:03
              Może Gregulu rzucisz okiem na wiem.onet.pl/wiem/00e551.html#s09,
              może się coś wyjaśni kurde.
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 14.12.02, 12:17
      13.12. piatek
      Jakim dniem w naszym kalendarzu było 23 Kiak 1717 w kalendarzu koptyjskim?
      dniem rozpoczęcia Ligi Naukowej
      datą ukazania się pierwszego numeru "Gazety Wyborczej"
      (x) pierwszym dniem trzeciego tysiąclecia naszej ery
      wigilią Bożego Narodzenia 2000 roku

- www.saintmark.com/easter.html - obliczeń można dokonać na
      podstawie podawanej aktualnej daty: 4. Kiak 1719 = 13.12.2002 stąd 23. Kiak
      1717 = "32." grudzień 2000 czyli 1. styczeń 2001, a więc pierwszy dzień
      trzeciego tysiąclecia naszej ery (wątpliwości od kiedy zaczyna się tysiąclecie -
      miliard.pwn.pl/wiek21.htm )
      - www.ecopts.org/coptic_calendar.htm - dodatkowe informacje o
      kalndarzu koptyjskim
      - www.ori.unizh.ch/coptic.html - UWAGA!!! na tej stronie można
      dokonać przeliczeń, ale uzyskiwane wyniki budzą one moje wątpliwości
      • Gość: olawoj Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 13:57
        Mam jednak wątpliwości. Czy wziąłeś pod uwagę rok przestępny?
        Według moich obliczeń rok 1717 rozpoczął się 12 września (gdyż rok 2000 był
        rokiem przestępnym), a więc miesiąc Kiak rozpoczął się 11 grudnia, a więc 23
        Kiak wypada 2 stycznia 2001. Ponieważ nie jest to dzień rozpoczęcia nowego
        tysiąclecia, więc odpowiedziałam (może głupio), że jest to dzień ukazania się
        pierwszego numeru Gazety Wyborczej (majac na uwadze nr 1 w nowym roku, a nie w
        ogóle). Gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu?
        • Gość: pioc Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.stacje.agora.pl 16.12.02, 12:50
          > Mam jednak wątpliwości. Czy wziąłeś pod uwagę rok przestępny?
          > Według moich obliczeń rok 1717 rozpoczął się 12 września (gdyż rok 2000 był
          > rokiem przestępnym), a więc miesiąc Kiak rozpoczął się 11 grudnia

Ponieważ rok 2000 w naszym kalendarzu był przestępny, to już poprzedniego roku (1999) 12 września rozpoczął się
          koptyjski rok 1716. I ten to 1716 rok koptyjski skończył się 10 września 2000 roku. A następny koptyjski rok już
          odpowiada naszym 'zwykłym', nieprzestępnym latom. A więc miesiąc Kiak 1717 roku rozpoczął się jednak 10 grudnia.
          naszego kalendarza. Dlatego 23 Kia przypada na 1 stycznia 2001 roku.
          pozdrawiam
          pioc

PS. Niekiedy trwają spory o to, kiedy rozpoczął się nowy wiek. Ale nie ma wątpliwości, że licznik trzeciego tysiąca lat
          od początku naszej ery biegnie poczynając od 1 stycznia 2001 roku.

• tomek4000 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 16.12.02, 12:56
            A dlaczego panie Piotrze nie wypowie pan sie na temat
            stepu, który wedle redakcji nie jest naturalną formacją
            roślinną Europy
            • Gość: pioc Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.stacje.agora.pl 16.12.02, 14:15
              Bo na stepach (ani lasach) się nie znam. Moja odpowiedź nie była kompetentna. Prosiłem już jednak zaprzyjaźnioną
              redakcję Wiedzy i Życia, żeby 'oficjalnie' odpowiedziała na te wątpliwości.
              pozdrawiam
              Piotr Cieśliński
              • Gość: tomek Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: 212.160.91.* 16.12.02, 14:51
                Dziękuję za odzew i niecierpliwie czekam na odpowiedź z WiŻ.
          • Gość: olawoj Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 15:25
            Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienia.
            Szkoda, że się tak pomyliłam.
            Miałam czaaaarny tydzień. W ciągu jednego tygodnia 3 punkty do tyłu!!!
            Pozdrawiam Wszystkich serdecznie,
            Olawoj
      • kobelski Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 14.12.02, 16:39
        Moze male sprostowanie - podany przez ciebie link dobrze oblicza date, pod
        warunkiem ze podamy ja wg kalendarze julianskiego... my natomiast poslugujemy
        sie kalendarzem gregorianskim. Czyli dzisiaj jest: 14 grudzien 2002 (kalendarz
        gregorianski), 1 grudzien 2002 (kalendarz julianski) i 5 Kiak 1719.
        Polecam taki link: www.cs.washington.edu/homes/dougz/date/

Pozdrowienia MK
        • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 14.12.02, 19:21
          Racja co do linku !!! Dzięki !!!
          • olga55 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 15.12.02, 10:14
            Hej!Pozdrawiam ligowiczów a zwłaszcza całkiem Niemały Rozumek w dniu 6 Kiyakh
            1719 roku. Może ten adresik was zadowoli, bo naprawdę przelicza różniste
            kalendarze. emr.cs.iit.edu/home/reingold/calendar-
            book/tables/index.html.Potem wciskamy applet calendar i możemy powędrować w
            czasie.
            • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 15.12.02, 11:34
              Sprawdzałem podany przez Ciebie link. No i rzeczywiście prawdziwy "kombajn" !!!
              Powtórzę jednak adres, bo edytor wpisów na forum nieco go zniekształcił:

emr.cs.iit.edu/home/reingold/calendar-book/tables/index.html
              Pozdrowienia !!!
    • olga.55 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 16.12.02, 15:18
      Jeśli nie znasz odpowiedzi - dzwoń - ja znam.
      0601481796
      • Gość: anomalocaris Ostrzeżenie IP: *.swic.dialup.inetia.pl 16.12.02, 15:26
        Na wszelki wypadek, jeśli ktoś nie zauważył: to nie pisała „olga55",
        ale „olga.55". Postaram się zająć żartownisiem, bo nie sądzę, żeby można
        liczyć na admina GW.

Pozdrowienia
        • olga55 Re: Ostrzeżenie 16.12.02, 15:55
          Ja sama też próbuję. Czekam do jutra na sprostowanie.A poza tym to faaaaacet.
          Ale jesteś spostrzegawczy.Pozdrawiam.Prawdziwa olga55.
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 16.12.02, 16:38
      14.12. sobota

Najjaśniejszą gwiazdą na nocnym niebie jest:
      Procjon
      Wenus
      (X) Syriusz
      Gwiazda Polarna

- K. Włodarczyk "Przewodnik po gwiezdnym niebie", Wydawnictwo "Sport i
      Turystyka", Warszawa 1989, s. 118
      - encyklopedia.pwn.pl/31913_1.html
      - encyklopedia.pwn.pl/71954_1.html
      • Gość: anomalocaris Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.swic.dialup.inetia.pl 16.12.02, 16:50
        Owszem, i 100 tys. innych źródeł, nie licząc oczu. Ale (już tylko jako rodzaj
        melancholijnego westchnienia): czy naprawdę tak trudno dodać 1-2 słowa do
        pytania, żeby na pewno wykluczyć ewentualność pomylenia jasności widomej z
        jasnością absolutną?...

Pzdrw i eia
        • Gość: pioc Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi IP: *.stacje.agora.pl 17.12.02, 13:05
          Nie powinno być tutaj wątpliwości. Żadna z tych gwiazd nie należy do gwiazd o największej jasności absolutnej na
          niebie.
          pozdrowienia
      • olga55 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 16.12.02, 16:51
        maly.rozumku.Gratuluję Ci wytrwałości. I to nie ja robię Ci konkurencję.To
        chyba najdłuższy wątek na Forum.Przyłączę sie jak znajdę jakiś naprawdę ciekawy
        link (np. jak ten z kalendarzem).Siedzę teraz przed tym okropnym komputerem i
        zżera mnie złość na tego typa "z kropką".Jak tak wszystko wie to dlaczego nie
        gra w Lidze albo najlepiej w Totka....A może ma pod tym telefonem agencję.....
    • maly.rozumek.1 Re: TYLKO TUTAJ: Poprawne odpowiedzi 16.12.02, 21:31
      > do kol. anomalocaris:
      Jest prawdą, że ostanio Sz. Redakcja zadaje pytania dosyć proste. Pewnie po
      prawdziwych huraganach związanych z "łódką", "liczbami doskonałymi", czy też
      kilkoma mniejszymi, postanowiono przycichnąć trochę. Ale czyżby cisza przed
      burzą :-? Poczekamy, zobaczymy.

> do kol. Olga55 (bez kropki):
      Rozumiem Twój niesmak z powodu wykorzystania bardzo zbliżonego do Twojego nicka
      przez jakiegoś delikwenta. Wierz mi, bądź nie, ale wbrew przysłowiu nalepszą
      obroną jest "bezduszna obojętność". Znudzi mu się.

Pozdrawiam ciągle pełen zapału w pracy na rzecz lepszej LN !!!
    • Gość: plaskowicz Rozumku, błagam, otwórz nowy wątek, bo... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 23:10
      ...ten otwiera mi się przez kilka dobrych minut (mam w domu
      komputerowego "trabanta").
      • Gość: witalis6 Re: Rozumku, błagam, otwórz nowy wątek, bo... IP: *.grodzisk-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 12:17
        przyłanczam się do prośby ,to naprawdę "dobre"minuty.Miej więcej zrozumienia
        dla biednych ligowiczów ,pozdrowienia z Wielkopolski.
      • maly.rozumek.1 Re: Rozumku, błagam, otwórz nowy wątek, bo... 17.12.02, 12:24
        I słowo czynem się stało... Zapraszam na nowy wątek "TYLKO TUTAJ: Poprawne
        odpowiedzi cz.2" Pozdrowienia !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka