Dodaj do ulubionych

Zródła energii

IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 06.01.03, 19:18
Jestem uczennicą L.O i pisze referat na fizyke nie mogę nic znalezc w
nternecie,a referat jest na jutro.Tematem referatu jest" KONWENCJONALNE
ŹRÓDŁA ENERGII prosze o pomoc z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • vortex Re: Zródła energii 06.01.03, 19:37
      konwencjonalne to chyba te zwykłe jak elektrownia węglowa czy silnik
      benzynowy. :P nie wiem co więcej napisać, może o czymś zapomniałem
      z tego co pamietam to te niekonwencjonalne to atomowa, wiatrowa, wodna,
      słoneczna, geotermalna, a te konwencjonalne to własnie te węglowe, na rope i
      kiedyś na parę. Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem
      • Gość: . Re: Zródła energii IP: *.intranet.opi / 192.2.1.* 06.01.03, 20:40
        vortex napisał:

> konwencjonalne to chyba te zwykłe jak elektrownia węglowa czy silnik
        > benzynowy
        lepiej spalinowy
        >. :P nie wiem co więcej napisać, może o czymś zapomniałem
        > z tego co pamietam to te niekonwencjonalne to atomowa, wiatrowa, wodna,
        > słoneczna, geotermalna, a te konwencjonalne to własnie te węglowe, na rope i
        > kiedyś na parę. Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem

No właśnie, jest problem z interpretacją przymiotnika "konwencjonalny". Dla
        mnie (z wykształcenia elektromechanik) elektrownia atomowa (rozpad jąder
        pierwiastków ciężkich) i wodna to źródła jak najbardziej konwencjonalne.
        Konwencjonalny tj. zwyczajny, będzie więc zależny od podejścia. Myślę, że
        należy przyjąć najpierw jakieś kryterium konwencjonalności, bo przykładowo
        (pamiętam ze szkoły) elektrownie węglowe na zachodzie Europy są rzadkością.
        Z niekonwencjonalnych można dodać energię pływów oceanicznych i ruchów
        konwekcyjnych (chodzi o wykorzystanie różnicy temperatur między prądami na
        powierzchni akwenu i w jego głębi - podobno coś takiego próbowali stworzyć
        Izraelczycy na Morzu Martwym). Prawdopodobnie źródła magnetohydrodynamiczne
        (polaryzacja plazmy o temperaturze kilku-kilkunastu tysięcy K) chyba też.
        Nie wiem co z biopaliwami (np. biogaz), czy w ogóle energiami cieplnymi
        bioreakcji. Gorąca fuzja (synteza jąder pierwiastków lekkich) to nadal odległa
        przyszłość.

Pzdr
        .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka