Gość: charlie IP: 161.231.1.* 16.01.03, 15:37 Dobrze, ze razem z nim nie wyslano muzulmanina i chrzescijanina bo od piatku do niedzieli robota na promie bylaby sparalizowana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: charlie Re: Szabat na orbicie IP: 161.231.1.* 16.01.03, 15:42 A swoja droga to ciekawe czy na ziemi tez tak bardzo uwaza z przestrzeganiem szabatu? Twierdzi przeciez, ze jest swieckim Zydem. Ja sadze, ze on tylko chce zamanifestowac swoje pochodzenie. Tak samo jak wielu Zydow w Stanach, ktorzy nigdy nie uczestnicza w zadnych obrzedach, ale staja sie bardzo gorliwi, gdy przychodzi do np. slubu z osoba z innej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Portalu Re: Szabat na orbicie IP: *.qc.sympatico.ca 16.01.03, 15:50 On tego nie robi dla siebie, ale dla Zydow obserwujacych szabas. Takze wiele ludzi, ktorzy w zyciu nie byli w kosciele katolickim, biora w nim slub, gdyz taka jest tradycja. Wyobrazal bym sobie, ze tak samo jest z Zydami. Najwyrazniej masz z tym duzy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Szabat na orbicie IP: 161.231.1.* 16.01.03, 16:05 Nie mam z tym najmniejszego problemu. Natomiast wyobrazam sobie, ze gdyby katolik czy protestant powiedzial w tej sytuacji, ze nie bedzie pracowal w niedziele, to nazwano by go wsteczniakiem i obywatelem Ciemnogrodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mil Re: Szabat na orbicie IP: *.science.uva.nl / *.science.uva.nl 16.01.03, 16:41 Gość portalu: Gosc Portalu napisał(a): > On tego nie robi dla siebie, ale dla Zydow obserwujacych szabas. Chyba faktycznie masz racje. > Takze wiele ludzi, ktorzy w zyciu nie byli w kosciele > katolickim, biora w nim slub, gdyz taka jest tradycja. Ale tu chyba nie masz. O ile mi wiadomo, slub w kosciele katolickim mozesz dostac tylko wtedy, jezeli jestes katolikiem, albo jezeli katolikiem jest Twoj[a] przyszla zona/maz. Dwoje ludzi, "ktorzy w zyciu nie byli w kosciele", nie moze tam wziac slubu, wlasnie dlatego, ze, przynajmniej dla udzielajacego go ksiedza, jest to swiety sakrament, a nie przedstawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Byłoby OK. Z firmami izraelskimi świetnie się pracuje IP: proxy:* / 172.30.2.* 16.01.03, 16:01 Wysyłasz im problem w piątek po południu, a w poniedziałek rano masz już rozwiązanie ( bo rozpracowali go w niedzielę). Z kolei oni jak wrzucą coś do nas w czwartek, przed swoim weekendem (piątek, sobota) to my odpowiadamy w piątek i oni przychodząc do pracy mają odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorn Re: Byłoby OK. Z firmami izraelskimi świetnie się IP: 217.11.141.* 16.01.03, 16:46 Gość portalu: MW napisał(a): > Wysyłasz im problem w piątek po południu, a w poniedziałek rano > masz już rozwiązanie ( bo rozpracowali go w niedzielę). Z kolei > oni jak wrzucą coś do nas w czwartek, przed swoim weekendem > (piątek, sobota) to my odpowiadamy w piątek i oni przychodząc do > pracy mają odpowiedź Ja kiedyś krótkao współpracowałem z saudyjskim oddziałem firmy, w której pracowałem: można się z nimi było skontaktować tylko od poniedziałku do środy, bo w czwartek i w piątek mieli weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Re: Byłoby OK. Z firmami izraelskimi świetnie się IP: proxy:* / 172.30.2.* 17.01.03, 10:11 Gość portalu: Jorn napisał(a): > Gość portalu: MW napisał(a): > > > Wysyłasz im problem w piątek po południu, a w poniedziałek rano > > masz już rozwiązanie ( bo rozpracowali go w niedzielę). Z kolei > > oni jak wrzucą coś do nas w czwartek, przed swoim weekendem > > (piątek, sobota) to my odpowiadamy w piątek i oni przychodząc do > > pracy mają odpowiedź > > Ja kiedyś krótkao współpracowałem z saudyjskim oddziałem firmy, w której > pracowałem: można się z nimi było skontaktować tylko od poniedziałku do środy, > bo w czwartek i w piątek mieli weekend. Nie używaliście e-maili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strider Re: Szabat na orbicie IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 16.01.03, 16:44 Izraelski astronauta powinien zwrocic sie raczej do psychiatry a nie rabina. Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Powinien zostac na ziemi 16.01.03, 16:59 Jezeli podroz taksowka narusza szabat to taaaaaka podroz napewno tez go naruszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grinch Re: Powinien zostac na ziemi !!! IP: 129.81.192.* 16.01.03, 17:04 Ten lot jakos dziwnie zbiega sie w czasie z planowanymi wyborami w Izraelu i planowanym atakiem USA na Irak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek666 Re: Szabat na orbicie IP: *.s3group.com / 193.120.88.* 16.01.03, 20:52 No dobrze, ale wedlug ktorej strefy czasowej powinien rozpoczac ten szabat????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Panie Bielecki: IP: *.moodys.com / *.moodys.com 16.01.03, 21:37 Obrzedy Szabatu zaczynaja sie w piatek a nie we czwartek. Pulkownik Ramon polecial we czwartek. Poza tym domyslajac sie rygoru armii izraelskiej oraz napietego planu badawczego Pulkownik Ramon nie bedzie mial czasu na obrzedy religijne i bedzie pracowal prawie non-stop z przerwami na sen. Moze przestaniemy z tymi religino-obrzadkowymi przytykami w tytulach artykulow zupelnie niezwiazanych z obrzedami kulturowymi. Nie maja te przytyki wiele sensu ani pozytku. Zycze troche wiecej cywilizowanego jezyka niz ironiczneo- robasznego podsmiewania sie przez pismaka gazetowego w stylu starych, wyswiechtanych dowcipow z Polski. Pozdrawiam... Polak z USA (nie-Zyd dla co dociekliwszych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Szabat na orbicie IP: *.pxs.pl / 192.168.134.* 16.01.03, 23:23 Jakos bardzo mnie zniesmaczyl ten artykul. Znaczy to ze po sowieckich ideologiach na orbicie ( czytaj glupocie) historia zatacza kolo, tym razem wkracza ideologia religijna. I jeszcze te idiotyczne rozwazania spowodowane tym ze na orbicie co 1.5 godz. jest wschod slonca. Trzeba bylo wyslac zydowskiego ateiste ( moze zreszta on jest ateista) ale na wszelki wypadek chce polizac tylek chierarchi religijnej i zamanifestowac "patryjotyzm", do lekarza z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Panie Bielecki: IP: *.dec.pl 17.01.03, 12:38 Gość portalu: MaciekS napisał(a): > Pulkownik Ramon nie bedzie mial czasu na obrzedy religijne i > bedzie pracowal prawie non-stop z przerwami na sen. To po co ten cały koszerny cyrk? Współczuję tym co z nim polecą, jak oni wytrzymają jedzenie cebuli w tak małym pomieszczeniu. Jakiż to ciemnogród i zacofanie jak by napisali o innych nacjach w GazWyb). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Panie Bielecki: IP: *.pxs.pl / 192.168.134.* 17.01.03, 14:18 Gość portalu: Jacek napisał(a): > Gość portalu: MaciekS napisał(a): > > Pulkownik Ramon nie bedzie mial czasu na obrzedy religijne i > > bedzie pracowal prawie non-stop z przerwami na sen. > > To po co ten cały koszerny cyrk? > Współczuję tym co z nim polecą, jak oni wytrzymają jedzenie > cebuli w tak małym pomieszczeniu. > Jakiż to ciemnogród i zacofanie jak by napisali o innych nacjach w GazWyb). A co jak się izraelita "zwali" czosnkiem? chyba pomrą biedacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Panie Bielecki: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 17:26 W pełni się z Panem zgadzam. Pańska opinia jest jedną z niewielu sensownych w tej "dyskusji". jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alik Re: pierwszy Zraelita na orbicie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 21:51 Rzeczywiście ta cała historia z szabasem i koszernością to jak żywcem wyjęta z przedwojennych szmoncesów. Macie rację że gdyby cos takiego wyznał kosmonauta- katolik, kpinom nie byłoby w GW, Radiu Zet, Wprost itp. końca... Ale płk Ramon nie jest pierwszym Zydem, który wybrał sie w kosmos. Kilkanaście lat temu do podróży feralnym promem "Columbia" wytypowano nauczycielkę żydówkę. Niestety, pan Bóg sprawiedliwy, nie dopuścił przedstawiciela tej nacji bliżej nieba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf 28 a kiedy sie zaczyna IP: *.ipipan.waw.pl 22.01.03, 20:39 No dobrze, ale szabat miał się zaczynać o zachodzie słońca, a więc który zachód wziąć pod uwagę ? I na jakiej długości geograficznej go obliczać ? Odpowiedz Link Zgłoś