Dodaj do ulubionych

Czerwony Księżyc

IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.06, 00:37
Witam
przed 30 minutami na niebie zaobserwowałam dziwne zjawisko, z którym do tej
pory się nie spotkałam. Mianowicie Księżyc przybrał dziwną barwę najbardziej
zbliżoną do czerwieni. Informacjezawaerte w internecie wskazują na to, iż może
to mieć związek z zaćmieniami, jednak żaden z kalendarzy zaćmien nie
uwzględnia dzisiejszego, wczorajszego czy nawet jutrzejszego dnia. Czy ktoś z
Państwa może wyjaśnić jakoś to zjawisko, bo ciekawość nie daje mi spać.
Pozdrawiam

Stefania
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Czerwony Księżyc 06.07.06, 01:23
      Księżyc był zachodzący i nisko nad horyzontem, prawda? (zachód ok. 00:20). To
      dokładnie ten sam mechanizm, który powoduje, że Słońce zachodzące tez jest
      czerwone. Krótkofalowie (niebieskie) promienie są rozpraszane, długofalowe
      (czerwone) trafiaja do oka obserwatora z pierwotnego kierunku.
      • Gość: eot Re: Czerwony Księżyc IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.06, 12:40
        Wszystko się zgadza. Dziękuję serdecznie za zaspokojenie mojej ciekawości.
        Pozdrawiam

Stefania
      • Gość: Aggie Re: Czerwony Księżyc IP: *.eranet.pl 11.07.06, 00:04
        Wczorajszej nocy i dzisiaj także księżyc ma odcień pomarańczowy. Zjawisko wprawdzie z upływem czasu trochę traci na intensywności (im jest później tym bardziej księżyc blednie), ale ów nietypowy kolor utrzymuje się przez całą noc (w każdym razie do ok. 1:30, bo późniejsze obserwacje są utrudnione ze względu na to że śpię :). Czy Twoje wytłumaczenie można odnieść również do takiej sytuacji?
        • pomruk Re: Czerwony Księżyc 11.07.06, 14:09
          Owszem - Księżyc nie stoi teraz zbyt wysoko na niebie. Ponadto na barwę Księzyca
          ma wpływ zawartość w atmosferze pary wodnej, aerozoli, pyłu itd. Podobnie jest
          ze Słońcem - czasami zachodzi "złociście" a czasami jest wręcz ciemnoczerwone i
          wcale nie razi,bo ledwie prześwituje przez zamglenia.
    • pomruk Re: Czerwony Księżyc 11.07.06, 15:04
      Jeszcze jedno: Księżyc wzeszedł po 19:20 i "wspinał się" po niebie aż do ok. 23:00.
      Im był wyżej, tym krótsza była droga promieni w atmosferze i tym bardziej był biały.
      • Gość: Aggie Re: Czerwony Księżyc IP: *.eranet.pl 11.07.06, 21:16
        To teraz mogę obserwować to zjawisko, nie niepokojąc się co oznacza :). Wielkie dzięki za informacje.
        Pozdrawiam.
    • sojuz1 Re: Czerwony Księżyc 14.07.06, 12:55
      Księżyć to Miesiąc. Czerwień to krew. Tak więc to co widziałaś było zwykłą
      halucynacją spowodowaną miesiączką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka