Gość: KoziK IP: *.barbara.ds.polsl.gliwice.pl 17.03.03, 18:46 Co to znaczy ALERT!?!??! Szlak mnie trafi ajak nasi kochani dziennikarze pisza czysta polszczyzna. ALERT to slowo POLSKIE? Je nie wiem co to znaczy po polsku - oswieccie mnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Melchior Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.03.03, 18:54 > Co to znaczy ALERT!?!??! Szlak mnie trafi ajak nasi kochani "Szlag", jeśli już (przy okazji, to słowo niemieckie). A "alert" jest słowem polskim, występuje na przykład w trzytomowym słowniku języka polskiego PWN z roku 1995, jest używane w polszczyźnie co najmniej od lat sześćdziesiątych (tak daleko sięga moja pamięć). Oznacza między innymi "stan gotowości do akcji zespołowej". > dziennikarze pisza czysta polszczyzna. ALERT to slowo POLSKIE? > Je nie wiem co to znaczy po polsku - oswieccie mnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.03.03, 20:08 alert m IV, D. -u, Ms. ~rcie; lm M. -y 1. «stan międzynarodowego pogotowia obserwacyjnego w okresach wzmożonej aktywności Słońca, silnych zaburzeń magnetycznych itp.» 2. «stan gotowości do akcji zespołowej, zwykle w organizacjach młodzieżowych» Alert harcerski. Ogłosić alert. Od biedy mozna wiec uznac 'alert' za 'stan pogotowia' (tak powinno sie to nazwac). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: draq Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.qdnet.pl 17.03.03, 21:25 Gość portalu: KoziK napisał(a): > Co to znaczy ALERT!?!??! Szlak mnie trafi ajak nasi kochani > dziennikarze pisza czysta polszczyzna. ALERT to slowo POLSKIE? > Je nie wiem co to znaczy po polsku - oswieccie mnie!!!! Jak masz dostęp do internetu, to sprawdź sobie np. w www.slownik- online.pl/index.php (słownik wyrazów obcych) albo w wiem.onet.pl/ (encyklopedia), a nie błaźnij się publicznie. Poza tym sprawdzaj ortografię, pisząc cokolwiek - "szlag" a nie "szlak". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saudi Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: 207.176.8.* 17.03.03, 22:32 A słowo ATYPOWY użyte w tekście jest poprawne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemmy Nie rozumiec polski? IP: *.stacje.agora.pl 18.03.03, 13:05 atypowy - to termin medyczny. Gdyby napisali nietypowy - lekarze by ich zatlukli. A alert - no coz. Wstydz sie KoziK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azjatka Choroba pluc i paranoje IP: *.fpt.vn 18.03.03, 11:12 A ja mieszkam w Wietnamie,gdzie przez ostatnie dni byla cala afera w zwiazku z pewnym facetem z Hong Kongu,ktory przyjechal do mojego kraju i zarazil 40 ludzi z najwiekszego szpitala w stolicy.A moja babcia mieszka na przeciwko tego szpitala codziennie wychodzi na ulice z ochraniaczami na twarzy(wszyscy inni tez) Co do mnie to uwazam to za paranoje bo jak mam sie zarazic to i tak zadne maski nie pomoga.A dwaj lekarze ktorzy mieli bezposredni kontakt z tym facetem zapadli w spiaczke,jeden z nich zmarl,i oczywiscie ten Hong Kongczyk zmarl po powrocie do kraju.A tego zmarlego lekarza wlozono do zakneblowanej skrzynki i zawieziono nie wiadomo gdzie,szpital zamknieto...Czuje ze wszyscy wokol dostali atak panicznego strachu.Codziennie przejezdzam kolo tego szpitala i widze ludzi w maskach ,wygladaja jak kosmici... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no_nick Do Azjatki ! IP: 213.77.41.* 18.03.03, 14:58 To uważaj na siebie !! Napisz kilka słów co robisz i w ogóle jak jest.Nie zdziwie się jak się okaże , że Twój kraj jest bardziej cywilizowany niż nasza pożal się Boże ojczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkut Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.chello.pl 18.03.03, 13:49 Czy jest gdzieś źródło tych danych co podane są w artykule? Wg tego raportu WHO są one nieco inne: www.who.int/csr/table/en/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: best info z wietnamu alert...fresh info from hanoi IP: 203.162.11.* 18.03.03, 15:40 hej hej...mieszkam w wietnamie od 4 lat i juz tesknie z ojczyzna!...w tym roku wracam do warszawy,,,jesli nie zachoruje... wszystko zaczelo sie tydzien temu jak jakis amerykanski businessman przylecial z hong kongu do Hanoi...juz chory postanowil pojechac do francuskiego szpitala, gdzie zarazil 20 osob z personelu..wczoraj umarla jedna pielegniarka wietnamska..szpital zamknieto ( tak jak i inne), ale istnieje specjalne pomieszczenie dla chorych...w szkole francuskiej podano nam specjalny telefon pod ktory trzeba dzwonic wrazie jakis problemow...szkoly nie zamknieto mimo iz juz 2 dzieci zachorowalo...liczba chorych zwieksza sie.stan wiekszosci pacjentow jest stabilny,ale powazny...amabasada fran, zapewnia,ze wszystko jest pod kontrola. 2 dni temu przyleciala ekipa lekarzy fran. i podobno takze specjalisci japonscy,,,,... postepow jakos nie widac,a ludzie ( przynajmniej moje otoczenie) staja sie niecierpliwi i zaczynamy lekko panikowac...fajnie...znajduje sie teraz w centrum epidemi...szczesliwi sa ci ,ktorzy sa teraz w polsce... moim zdaniem powinni zamknac granice,zeby turysci nie wedrowali z wirusikiem od kraju do kraju,,,!..nawet jesli bedzie to bardzo negatywne dla firm turystycznych,,,, juz od tyg. nie jem w szkole i unikam styku z turystami...radze dbac o higiene i brac duzo witaminek i paracetamol... boje sie strasznie,ze zachoruje...w azji tak latwo zlapac kazda chorobe....no nic....tylko tyle wiem...postaram sie dac wiecej wiadomosci z wietnamu jak tylko cos uslysze... pytanko mam jedno....do Azjatki,,jesli to czyta...kiedy bylas w Polsce...moze sie znamy?... najlepsze wiadomosci sa na www.who.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozdrowienie z W-wy Re: alert...fresh info from hanoi IP: 217.11.142.* 19.03.03, 12:04 Hi, Pozdrowienie z Warszawy. Jestem Wietnamka zamieszkujaca w Warszawie i wlasnie planuje pojechac do Hanoi. Zastanawiam sie czy sytuacja wyglada na prawde tak jak media tu podaly i czy rzeczywiscie powinnam odlozyc moj wyjazd. Napisz cos wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azjatka Re: alert...fresh info from hanoi IP: *.netnam.vn 20.03.03, 07:31 A moze my sie znamy? Ja mieszkalam w polscew przez dluzszy czas i rok temu wrocilam do vn na stale :)A jak mas na imie jesli mozna wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
asiangirl Gui ban doc tu*` W-wa (Azjatka) 20.03.03, 07:53 Ban cho mi`nh ho?i ban la` ai vay?Co' the chung ta quen nhau cung nen chang :) Bao gio` ban dinh ve HN? :)Hay viet mail cho mi`nh duoi dia chi? na`y ngocthi84vn@yahoo.com :)Neu ban quen mi`nh thi chac ban da biet Ngoc Thi roi chu*'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azjatka Re: alert...fresh info from hanoi IP: *.netnam.vn 20.03.03, 07:28 Do osoby o nicku "best info..." to ty najpierw powiedz czy jestes chlopakiem czy dziewczyna i gdzie mieszkasz :) Moj email to ngocthi84vn@yahoo.com :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytacz Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: 194.181.76.* 18.03.03, 15:12 Przez "zapalenie" zachodzę w głowę: czy "atopowe", czy "atypowe" ... (i choć to pachnie klęską światową ja mimo wszystko czuję się zdrowo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: best info z wietnamu Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: 203.162.11.* 18.03.03, 15:58 bardzo smieszne.....latwo co mowic jak nie jestes w centrum epidemi a twoja szansa zeby sie zarazic prawie nie istnieje...prosze wiec,zebys te swoje dobre poczucie humoru wsadzil gdzies! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coto Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.konst.silesianet.pl 18.03.03, 16:09 Gość portalu: best info z wietnamu napisał(a): > bardzo smieszne.....latwo co mowic jak nie jestes w centrum > epidemi a twoja szansa zeby sie zarazic prawie nie > istnieje...prosze wiec,zebys te swoje dobre poczucie humoru > wsadzil gdzies! Nie przejmuj sie, dupkow ci u nas dostatek. Nie mozesz wyjechac teraz? coto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.udl.es 18.03.03, 17:15 Gość portalu: Czytacz napisał(a): > Przez "zapalenie" zachodzę w głowę: > czy "atopowe", czy "atypowe" ... sa i zapalenia atopowe (skory) sa i zapalenia atypowe (pluc) > (i choć to pachnie klęską światową > ja mimo wszystko czuję się zdrowo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donpedro Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: 195.205.239.* 18.03.03, 15:24 Gość portalu: KoziK napisał(a): > Co to znaczy ALERT!?!??! Szlak mnie trafi ajak nasi kochani > dziennikarze pisza czysta polszczyzna. ALERT to slowo POLSKIE? > Je nie wiem co to znaczy po polsku - oswieccie mnie!!!! Służę uprzejmie (z pomocą "Słownika języka polskiego PWN"): alert m IV, D. -u, Ms. ~rcie; lm M. -y 1. «stan międzynarodowego pogotowia obserwacyjnego w okresach wzmożonej aktywności Słońca, silnych zaburzeń magnetycznych itp.» 2. «stan gotowości do akcji zespołowej, zwykle w organizacjach młodzieżowych» Alert harcerski. Ogłosić alert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.03, 17:14 Utopcie sie z tym "Alertem". Saddam chyba nas zaatakowal bronia bakteriologiczna......../"Kaziuka" zapisac do harcerstwa/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baśka Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.gl.digi.pl 18.03.03, 17:38 Gość portalu: KoziK napisał(a): > Co to znaczy ALERT!?!??! Szlak mnie trafi ajak nasi kochani > dziennikarze pisza czysta polszczyzna. ALERT to slowo POLSKIE? > Je nie wiem co to znaczy po polsku - oswieccie mnie!!!! pisze się "szlag" tumanie, a słowo "alert" jest obecne w polszczyźnie od co najmniej I wojny światowej, tylko ty nie umiesz mówić po polsku, głuptaku Odpowiedz Link Zgłoś
tis_ Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap 18.03.03, 20:12 Moze i jestes bardzo madra, ale niemila... Czesto to drugie bywa wazniejsze. Niemniej - pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Co do cholery oznacza slowo " alert"? IP: *.pace.edu 18.03.03, 17:54 Czyzby nasi dziennikarze zapomnieli polskiego w gebie? Juz i tak sie skompromiowali uzywajac slowa "billingi." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Co do cholery oznacza slowo IP: *.chello.pl 18.03.03, 17:59 Gość portalu: Maciej napisał(a): > Czyzby nasi dziennikarze zapomnieli polskiego w gebie? Juz i tak > sie skompromio > wali uzywajac slowa "billingi." Byyyyło... Masz wytłumaczone wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
kiramolski Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap 18.03.03, 18:42 Gość portalu: KoziK napisał(a): > Co to znaczy ALERT!?!??! Szlak mnie trafi ajak nasi kochani > dziennikarze pisza czysta polszczyzna. ALERT to slowo POLSKIE? > Je nie wiem co to znaczy po polsku - oswieccie mnie!!!! Na szlaku do poprawnosci jezykowej moze Cie trafic najwyzej szlaczek (taki jak w pierwszej klasie w zeszycie malowales), alert jest bowiem slowem polskim, choc pochodzenia obcego, podobnie jak "szlag" (germanizm) i "trafic" (germanizm). Ucz, ucz, ucz sie polskiego! (no, jaka to melodia??) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: 202.53.48.* 18.03.03, 22:31 A moze by tak autor artykulu nauczyl sie mowic po Polsku? Czy nie mozna po prostu napisac Alarm, Pogotowie, Gotowosc, lub Ostrzezenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woo-cash Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.kom / 10.103.2.* 19.03.03, 08:01 Gość portalu: Adam napisał(a): > A moze by tak autor artykulu nauczyl sie mowic po Polsku? Czy > nie mozna po prostu napisac Alarm, Pogotowie, Gotowosc, lub > Ostrzezenie? A czy Ty kolego koniecznie się upierasz, że język uboższy to język lepszy? Dlaczego eliminować typowo polskie (choć nieco zapomniane) słowa w imię "alarmu", który jak mi się wydaje, również wcale nie jest rdzennie polski? Woo. PS. Tak gdzieś koło "zerówki" czytałem serię "Pana Samochodzika". Polecam - tam słowo alert się pojawia. Wniosek: trzeba czytać nie tylko gazety. ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whoknows Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.moscow.dial.rol.ru 18.03.03, 22:48 rebiata: moze dotrze do was w koncu, ze jezyk podobnie jak ojczyzna umiera rodzi sie potworek stan numer ??? z odpowiednim jezykiem (a takze wszystkim innym klasy podobnej) czy zmieniono juz flage dodajac gwiazdki (biale?) i po co tyle rabanu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: 194.181.60.* 19.03.03, 08:55 Niech może najpierw dziennikarze douczą się medycznie, a dopiero potem wypisują te sensacyjne i siejące panikę artykuły. Co innego jest ATOPOWE, a co innego ATYPOWE. To pierwsze jest wziązane z alergią i nie jest zaraźliwe. A ATYPOWE oznacza po prostu nietypowe (lub, jak w medycynie, niespecyficzne). Pozdrawiam wszystkich zdrowych (zwłaszcza na umyśle;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: singapurka Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: *.singnet.com.sg 04.04.03, 18:14 mieszkam w singapurze, jak na razie mamy 93 przypadki zachorowan, 5 ofiar smiertelnych, a poza tym zamkniete wszystkie szkoly do poziomu licealnego...niestety uniwersytetu nam jeszcze nie zamkneli, ale przypuszczam, ze jezeli liczba ofiar wzrosnie, pojdziemy na przymusowe wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: 212.244.37.* 19.03.03, 09:54 Jak nie masz co pisać to nie pisz lepiej nic. Pretensjonalny buc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Brak widocznych dzialań IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 19.03.03, 11:37 Wracaem wczoraj z Frankfurtu - na Okęciu nie widać żadnych zmian... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pankasper atopowe ? IP: *.bu.u-bordeaux2.fr 19.03.03, 13:06 zdaje sie , ze wkradl sie maly blad; chodzi zapewne o atypowe zapalenie pluc ( wywolywane przez atypowe mikroby ) , a nie atopowe ( termin odnaszacy sie do alergii ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej-Toronto Re: Globalny alert z powodu zabójczej odmiany zap IP: 49.7.22.* 19.03.03, 13:55 Posluchaj Kozik, wez sobie scyzoryk i podetnij jaja to wowczas zaczniesz rozumiec, bo gdybys sie zarazil to napewno bys zrozumial z tresci o co chodzi a ze w zawodowce nie ucza angielskiego to niby skad masz to slowo znac-nieprawda? Zreszta juz za pozno na oswiecenie takiego joba jak ty Odpowiedz Link Zgłoś