Dodaj do ulubionych

Endorfiny-jak to właściwie jest?

10.11.06, 19:34
Dzień dobry :).

Co zwiększa ilość wytwarzanej w organizmie endorfiny?
W tym: czy wytwarzanie tego hormonu bardziej zwiększa aktywność ruchowa, czy
rywalizacja sportowa ma tu większe znaczenie; zdaje się, jest
pewne 'zamieszanie' w tym zakresie...;)
Obserwuj wątek
    • ivrp uprzejmie informuję, że 10.11.06, 22:18
      Aktywność ruchowa bynajmniej nie umożliwia rywalizacji sportowej. Sa znane
      przypadki, że wręcz odwrotnie, aczkolwiek nie potwierdzone.
      • wlodekbar Mnie chodzi o to,... 11.11.06, 01:36
        ... co wpływa na zwiekszenie produkcji hormonu: aktywniść ruchowa czy
        rywalizacja (podniecenie, stres) - różni specjaliści różnie podają.
        • t09 Re: Mnie chodzi o to,... 11.11.06, 02:00
          Ja powiedzialbym, ze aktywnosc ruchowa. Czesto latem chodze na dlugie wycieczki
          w czasie ktorych musze pokonac spora roznice wzniesien, no i zauwazam, ze
          wysilek, poczatkowo nieprzyjemny, po ok 15-20 minutach staje sie wrecz
          sympatyczny. Przyjaciel, ktory jest psychiatra, wytlumaczyl mi, ze to w
          oczywisty sposob jest efekt endorfin.

Dowcip polega na tym, ze ja najczesciej chodze sam - tylko z psem - wiec o
          zadnej rywalizacji nie ma mowy.

Podobno ten Grek, ktory z Maratonu przyniosl wiesc o zwyciestwie do Aten i
          zaraz potem zmarl, zdolal przebiec ten dystans tylko dzieki endorfinom. Ten
          przyklad jednak by swiadczyl o czyms przeciwnym - ze czynnik psychiczny gral
          pierwszorzedna role.

Jak mi tez mowil ten przyjaciel-psychiatra, mozna popasc w uzaleznienie od
          endorfin, podobnie jak w przypadku innych -fin, do ktorych sa one chemicznie
          bardzo zblizone.

Ja poznalem chyba jednego takiego - biegal nalogowo juz nie maratonskie
          dzystanse, a 100 mil, i cos przebakiwal, ze to dla niego juz za krotki dystans
          i chcial sie przerzucic na 200. Nie zartuje. Jest caly klub tego rodzaju
          maniakow. Co smieszniejsze, u pana tego ten nalog sie rozwinal po przejsciu na
          emeryture i to wcale nie byla "wczesna" emerytura.
          • wlodekbar Re: Mnie chodzi o to,... 11.11.06, 13:49
            Dziękuję :).
            To znaczy, że jednak aktywność fizyczna.
    • Gość: smarek Re: Endorfiny-jak to właściwie jest? IP: 83.238.171.* 14.11.06, 19:55
      czy jest to dostepne na recepte<mam lekarza fajny chłop> przepisze kazdą ijość

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka