moment 16.11.01, 17:31 Czy ktos mnie oswieci i wytlumaczy jak ze wzoru E = mc* wyprowadzic wzor na mase? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ekspert Re: wzor na mase IP: *.tsl.uu.se 16.11.01, 18:14 Wzor mowi tyle, ze energie spoczynkowa ciala jest wprost proporcjonalna do jego masy. Np. w czasie wybuchu bomby atomowej nad Hiroszima bodajze 3 gramy materii (zawartej w jadrach uranu) zostalo zamienione na promieniowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
moment Re: wzor na mase 16.11.01, 20:59 Dziekuje, jednak to malo. "Wzor mowi tyle..." ale czy istnieje ten wzor? Nie semantycznie, ale jako wzor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: einstein Re: wzor na mase IP: *.hwr.arizona.edu 16.11.01, 22:10 m=E/c* daj znac jak czegos w algebrze nie rozumiesz, to Ci wytlumacze Odpowiedz Link Zgłoś
moment Re: wzor na mase 16.11.01, 22:24 Ekstra! Fajnie, ze mi pomogliscie. Wygralem zaklad! Zalozylem sie z bratem, ktory twierdzil, ze nikomu nie bedzie sie chcialo odpowiedziec. Stawia skrzynke piwa. Szkoda, ze nie moge Was zaprosic. Czesc i Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekspert Re: wzor na mase IP: *.tsl.uu.se 19.11.01, 21:52 Coz, Einstein jak zwykle spil smietanke, ale ze 2 piwa sie chyba i mnie naleza? Prosze o przeslanie e-mailem! Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
moment Re: wzor na mase 23.11.01, 19:37 Jasne Ekspercie, juz sie robi, tylko podaj adres! Mozesz wyslac na moj email, a dostarcze! moment Odpowiedz Link Zgłoś