Gość: kazimierz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:07 Będąc w Warwick doświadczyłem takich zapachów. Nieźle wpływa na wyobraźnie. Niezły pomysł:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miras Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.aster.pl 26.12.06, 21:13 Kiedyś będąc w Singapurze prawie zwymiotowałem gdy o godzinie 8 rano poczułem zapach chińskiej restauracji. Było to tak okropne, że cofnąłem się do windy, a po chwili przebiegłem obok tej knajpy z niezaciśniętym nosem i wstrzymanym oddechem. Nie była to żadna tania jadłodajnia a raczej restauracja dla urzędników i pracowników biurowych. Kto mi powie co to mógł być za zapach. Do tej pory stawiałem na zjełczały olej i czosnek, ale mimo wszystko z uwagi na rangę budynku mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zapaszek średniowiecza 26.12.06, 23:25 > Kto mi powie co to mógł być za zapach. Do > tej pory stawiałem na zjełczały olej i czosnek, ale mimo wszystko z uwagi na > rangę budynku mam wątpliwości. Asafetyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonard3 Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.06, 17:36 Przypuszczalnie byla to zepsuta zywnosc z poprzedniego dnia. Ale z drugiej strony nie jestem pewien , bo w policyjnym panstewku Singapur juz za piardniecie w windzie tez mozna zaplacic mandat. Nosy policyjnych tajniakow potrafia wywachac Europejczyka - podobno ci pierdza inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bajki z Kaczolandu Re: Zapaszek średniowiecza... IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 27.12.06, 18:33 A moze to bylo "stinky tofu" (smierdzace, przefermentowane tofu - przysmak dla wielu Chinczykow)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markus Zapaszek średniowiecza IP: *.retsat1.com.pl 27.12.06, 09:35 Niby wszystko OK, pomysł bardzo dobry, tyle, że w Średniowieczu nie znano wanilii, bobrów kanadyjskich i "drzewa herbacianego"... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Zapaszek średniowiecza 27.12.06, 11:02 wystarczy wsiasc w upalny letni dzien do trawmwaju ,autobusu np w Krakowie a doswiadczysz mocnych wrazen zapachowych .Na niektorych klatkach schodowych zapach biedy przenika drzwi mieszkan ,strach wejsc do niektorych budynkow ,wind i po co wystwy sredniowieczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.06, 13:41 Panie Karbat, "zapachy" nie sa tylko polska specjalnoscia. W pazdzierniku przy autostradzie we Francji w stacji ESSO wdzialem jeszcze klasyczny francuski kibel- dziura w ziemi bez sedesu - smrod porazajacy. W Paryskim metrze odor swietnych perfum wynalezionych zeby ukryc farancuska niechec do prysznicu. Tak w Europie wszyscy jestesmy barbarzyncami. Londyn dopiero na poczatku XX wieku osiagnal poziom starozytnego Rzymu w dziedzinie kanalizacji. Dla mnie najwiekszym przejawem Europejskiego Barbarzynstwa sa psie odchody. Niedawno objechalem caly kontynent - Europa obsrana przez psy od Warszawy po Lizbone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enola Gay Trzeba byc oszolomem,zeby odtwarzac zapachy IP: *.range86-129.btcentralplus.com 27.12.06, 13:45 I do tego w muzeum.I specjalny zespol do nagrania dawnych dzwiekow.To juz oszolom do potegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Trzeba byc oszolomem,zeby odtwarzac zapachy IP: *.171.64.83.crowley.pl 29.12.06, 18:26 ... i żeby chodzić do muzeum trzeba być durniem, i żeby grzebać w ziemi - imbecylem, i żeby garnki lepić - tłumokiem, i żeby pisać na forum - debilem. Odpowiedz Link Zgłoś
wladkuch Zapaszek średniowiecza 27.12.06, 16:21 zachowajcie zapaszek bezrządów kaczych:kłamstwa,obłuda,lapownictwo, oskarżenia ii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonard3 Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.06, 17:28 Panie Wladkuch , za przeproszeniem co ma piernik do wiatraka. Obsesja niektorych Polakow na temat rzadu osiagnela szczyty absurdu. Amerykanin idzie do wyborow robi awoje a rozlicza rzad przy nastepnych wyborach. Polak nieudacznik bedzie zwalal swoje lenistwo , niepowodzenia, niestrawnosc oraz impotencje na Kaczynskich. Myslalem ' ze w rubryce nauka bede mial ucieczke od poilityki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 23:03 Panie leonard3; musi się Pan z tym pogodzić. Jak się ma obsesję, to nie można sie powstrzymać od przywalenia Kaczyńskim nawet komentując artykuł o gotowaniu budyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malin Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.77.classcom.pl 27.12.06, 19:02 Nie Warwick tylko Jorvik - "wikińska" nazwa miasta York. Muzeum Jorvik pokazuje życie codzienne w mieście York w czasach, gdy było łupione i niszczone przez wikingów. Widziałem to muzeum kilka miesięcy temu - pomysł z użyciem zapachów robi wrażenie jednak z wyjątkiem jednego miejsca (płotu, za którym ktoś się wypróżniał) w powietrzu unosił się, raczej jednorodny, lekko skisły fetorek. Było to ciekawe, acz przereklamowane. Zdecydowanie najciekawszą dla mnie częścią były ostatnie (piesze) sale z ekspozycją wykopków archeologicznych, wizualizacjami dawnych mieszkańców na podstawie odnalezionych szkieletów, przekrój chorób na podstawie kośćców mieszkańców. Oraz świetnie przygotowana - choć mikroskopijna część edukacyjna dla dzieci. Jeżeli Muzeum w Gdańsku podejdzie do tego w sposób opisywany artykule to będzie zdecydowanie lepsza ekspozycja niż w York. (jak nazwać ekspozycję zapachu? :) Myślę, że "żyjące muzea" - co widać po olbrzymim renesansie popularności Biskupina - pozwolą lepiej zaprezentować dzieje. Szczególnie, że nasze zmysły są ciągle atakowane przez kolejne bodźce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Zapaszek średniowiecza IP: 82.139.47.* 28.12.06, 09:43 magister inzynier Piotr Kempski hihihi!!!! (kto jeszcze sie w tych czasach tak tytuluje???? przeciez magistra ma kazdy) na magisterce robil zwiazki o zapachu sera, smierdzialo okropnie, teraz tez nie powinien miec problemu ze zrobieniem smrodu dla dr Bruda (szefa Polleny Aromy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.171.64.83.crowley.pl 29.12.06, 18:39 Zrozumiałem: - każdy dyplomowany informatyk może napisać program do raytracingu (na pewno wiesz o co chodzi) - każdy weterynarz potrafi przeszczepić głowę kanarkowi - każdy menedżer po marketingu i biznesie z łatwością poprowadzi firmę - każdy polonista z 5-letnim wydał co najmniej jedną książkę - każdy forumowicz jest dobrze wychowany, przynajmniej tak jak Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 20:39 Ja nie pisałem artykułu, tylko zapachy zrobiłem :) A zapach sera był przedni na magisterce, nie sądzisz?? :)) A kolega Michał co porabia aktualnie?? P. Odpowiedz Link Zgłoś