Dodaj do ulubionych

Zapaszek średniowiecza

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:07
Będąc w Warwick doświadczyłem takich zapachów. Nieźle wpływa na wyobraźnie. Niezły pomysł:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Miras Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.aster.pl 26.12.06, 21:13
      Kiedyś będąc w Singapurze prawie zwymiotowałem gdy o godzinie 8 rano poczułem
      zapach chińskiej restauracji. Było to tak okropne, że cofnąłem się do windy, a
      po chwili przebiegłem obok tej knajpy z niezaciśniętym nosem i wstrzymanym
      oddechem. Nie była to żadna tania jadłodajnia a raczej restauracja dla
      urzędników i pracowników biurowych. Kto mi powie co to mógł być za zapach. Do
      tej pory stawiałem na zjełczały olej i czosnek, ale mimo wszystko z uwagi na
      rangę budynku mam wątpliwości.
      • nessie-jp Re: Zapaszek średniowiecza 26.12.06, 23:25
        > Kto mi powie co to mógł być za zapach. Do
        > tej pory stawiałem na zjełczały olej i czosnek, ale mimo wszystko z uwagi na
        > rangę budynku mam wątpliwości.

Asafetyda.
      • Gość: leonard3 Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.06, 17:36
        Przypuszczalnie byla to zepsuta zywnosc z poprzedniego dnia. Ale z drugiej
        strony nie jestem pewien , bo w policyjnym panstewku Singapur juz za
        piardniecie w windzie tez mozna zaplacic mandat. Nosy policyjnych tajniakow
        potrafia wywachac Europejczyka - podobno ci pierdza inaczej.
      • Gość: Bajki z Kaczolandu Re: Zapaszek średniowiecza... IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 27.12.06, 18:33
        A moze to bylo "stinky tofu" (smierdzace, przefermentowane
        tofu - przysmak dla wielu Chinczykow)?
    • Gość: Markus Zapaszek średniowiecza IP: *.retsat1.com.pl 27.12.06, 09:35
      Niby wszystko OK, pomysł bardzo dobry, tyle, że w Średniowieczu nie znano
      wanilii, bobrów kanadyjskich i "drzewa herbacianego"...
      • karbat Re: Zapaszek średniowiecza 27.12.06, 11:02
        wystarczy wsiasc w upalny letni dzien do trawmwaju ,autobusu np w Krakowie
        a doswiadczysz mocnych wrazen zapachowych .Na niektorych klatkach schodowych
        zapach biedy przenika drzwi mieszkan ,strach wejsc do niektorych budynkow ,wind

i po co wystwy sredniowieczne
        • Gość: Leonard3 Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.06, 13:41
          Panie Karbat, "zapachy" nie sa tylko polska specjalnoscia. W pazdzierniku przy
          autostradzie we Francji w stacji ESSO wdzialem jeszcze klasyczny francuski
          kibel- dziura w ziemi bez sedesu - smrod porazajacy. W Paryskim metrze odor
          swietnych perfum wynalezionych zeby ukryc farancuska niechec do prysznicu.
          Tak w Europie wszyscy jestesmy barbarzyncami. Londyn dopiero na poczatku
          XX wieku osiagnal poziom starozytnego Rzymu w dziedzinie kanalizacji.
          Dla mnie najwiekszym przejawem Europejskiego Barbarzynstwa sa psie odchody.
          Niedawno objechalem caly kontynent - Europa obsrana przez psy od Warszawy
          po Lizbone.
          • Gość: Enola Gay Trzeba byc oszolomem,zeby odtwarzac zapachy IP: *.range86-129.btcentralplus.com 27.12.06, 13:45
            I do tego w muzeum.I specjalny zespol do nagrania dawnych dzwiekow.To juz
            oszolom do potegi.
            • Gość: Lolek Re: Trzeba byc oszolomem,zeby odtwarzac zapachy IP: *.171.64.83.crowley.pl 29.12.06, 18:26
              ... i żeby chodzić do muzeum trzeba być durniem, i żeby grzebać w ziemi - imbecylem, i żeby garnki
              lepić - tłumokiem, i żeby pisać na forum - debilem.
    • wladkuch Zapaszek średniowiecza 27.12.06, 16:21
      zachowajcie zapaszek bezrządów kaczych:kłamstwa,obłuda,lapownictwo, oskarżenia
      ii
      • Gość: leonard3 Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.06, 17:28
        Panie Wladkuch , za przeproszeniem co ma piernik do wiatraka. Obsesja niektorych
        Polakow na temat rzadu osiagnela szczyty absurdu. Amerykanin idzie do wyborow
        robi awoje a rozlicza rzad przy nastepnych wyborach. Polak nieudacznik bedzie
        zwalal swoje lenistwo , niepowodzenia, niestrawnosc oraz impotencje na
        Kaczynskich. Myslalem ' ze w rubryce nauka bede mial ucieczke od poilityki.
        • Gość: LZ Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 23:03
          Panie leonard3; musi się Pan z tym pogodzić. Jak się ma obsesję, to nie można
          sie powstrzymać od przywalenia Kaczyńskim nawet komentując artykuł o gotowaniu
          budyniu.
    • Gość: malin Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.77.classcom.pl 27.12.06, 19:02
      Nie Warwick tylko Jorvik - "wikińska" nazwa miasta York. Muzeum Jorvik pokazuje
      życie codzienne w mieście York w czasach, gdy było łupione i niszczone przez
      wikingów.
      Widziałem to muzeum kilka miesięcy temu - pomysł z użyciem zapachów robi
      wrażenie jednak z wyjątkiem jednego miejsca (płotu, za którym ktoś się
      wypróżniał) w powietrzu unosił się, raczej jednorodny, lekko skisły fetorek.
      Było to ciekawe, acz przereklamowane. Zdecydowanie najciekawszą dla mnie częścią
      były ostatnie (piesze) sale z ekspozycją wykopków archeologicznych,
      wizualizacjami dawnych mieszkańców na podstawie odnalezionych szkieletów,
      przekrój chorób na podstawie kośćców mieszkańców. Oraz świetnie przygotowana -
      choć mikroskopijna część edukacyjna dla dzieci.
      Jeżeli Muzeum w Gdańsku podejdzie do tego w sposób opisywany artykule to będzie
      zdecydowanie lepsza ekspozycja niż w York. (jak nazwać ekspozycję zapachu? :)
      Myślę, że "żyjące muzea" - co widać po olbrzymim renesansie popularności
      Biskupina - pozwolą lepiej zaprezentować dzieje. Szczególnie, że nasze zmysły są
      ciągle atakowane przez kolejne bodźce.
      • slon_bim-bom Re: Zapaszek średniowiecza 27.12.06, 23:46
        przeczytałam "grabarza"
    • Gość: Michal Zapaszek średniowiecza IP: 82.139.47.* 28.12.06, 09:43
      magister inzynier Piotr Kempski hihihi!!!! (kto jeszcze sie w tych czasach tak
      tytuluje???? przeciez magistra ma kazdy)
      na magisterce robil zwiazki o zapachu sera, smierdzialo okropnie, teraz tez nie
      powinien miec problemu ze zrobieniem smrodu dla dr Bruda (szefa Polleny Aromy)
      • Gość: Lolek Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.171.64.83.crowley.pl 29.12.06, 18:39
        Zrozumiałem:
        - każdy dyplomowany informatyk może napisać program do raytracingu (na pewno wiesz o co chodzi)
        - każdy weterynarz potrafi przeszczepić głowę kanarkowi
        - każdy menedżer po marketingu i biznesie z łatwością poprowadzi firmę
        - każdy polonista z 5-letnim wydał co najmniej jedną książkę
        - każdy forumowicz jest dobrze wychowany, przynajmniej tak jak Michal
      • Gość: Piotrek Re: Zapaszek średniowiecza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 20:39
        Ja nie pisałem artykułu, tylko zapachy zrobiłem :) A zapach sera był przedni na
        magisterce, nie sądzisz?? :)) A kolega Michał co porabia aktualnie?? P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka