slft 07.02.07, 18:12 Jest to dziwny stwór o wys. ok. 2 metrów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slft Re: W rosji znaleziono kosmitę 07.02.07, 18:16 Nie żartuję - wiem że niektórzy nie wieżą, ale podobno znleźli go rybacy i już to już nie pierwszy przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: W rosji znaleziono kosmitę 07.02.07, 18:45 I co? Gdzie źródła? Jakiekolwiek linki? Cytaty? Zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: W rosji znaleziono kosmitę 13.02.07, 12:10 Będzie jak znalazł na następcę Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipcio Re: W rosji znaleziono kosmitę IP: 83.238.146.* 07.02.07, 18:37 Cholera, Roman G. byl na nartach w Rosji. Odnalazl sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
slft Re: W rosji znaleziono kosmitę 08.02.07, 16:12 www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=30856 Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Chimera (na oko) 08.02.07, 18:13 slft napisał: www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=30856 Trochę mało widać na zdjęciu, ale jest to na oko jakaś ryba chrzęstnoszkieletowa. Sądząc po wyglądzie i opisie (długi "nos", jedna para szczelin skrzelowych, biczowaty ogon, gładka skóra) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Chimera (na oko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:12 W artykule jest informacja, że rybacy "obcego" zjedli. Jeżeli go zjedli, musieli go wybebeszyć. Jeżeli nie zauważyli przy tym ani przy jedzeniu niczego na tyle ciekawego, żeby to zwróciło ich uwagę i żeby warto było o tym opowiedzieć, to znaczy, że to było zbudowane jak zwykła ryba. I w dodatku miało normalny smak. Czyli było albo zwykłą rybą, albo oszustwem, ale na pewno nie obcym. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Chimera (na oko) 08.02.07, 19:29 Gość portalu: Marek napisał(a): > W artykule jest informacja, że rybacy "obcego" zjedli. Jeżeli go zjedli, > musieli go wybebeszyć. Jeżeli nie zauważyli przy tym ani przy jedzeniu > niczego na tyle ciekawego, żeby to zwróciło ich uwagę i żeby warto było > o tym opowiedzieć, to znaczy, że to było zbudowane jak zwykła ryba. I w > dodatku miało normalny smak. Czyli było albo zwykłą rybą, albo oszustwem, > ale na pewno nie obcym. To nie pierwszy taki popis działu nauki w "Dzienniku". U nich sezon ogórkowy trwa cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewolucjonista Re: W rosji znaleziono kosmitę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:39 Raczej długości, niż wysokości 2 m - bo to ryba. Rybacy jednak chyba rozpoznali jesiotra, skoro go zjedli, a tylko jako zobaczyli, że niektóre szczury lądowe nie mają pojęcia co przedstawia fotka, postanowili zarobić i sprzedać prasie sensację... Inne ujęcie spodniej strony głowy jesiotra: www.vims.edu/newsmedia/sturgeon/sturgeon-Pages/Image5.html Kosmita en face: 64.95.130.5/Photos/PicturesSummary.cfm?StartRow=1&ID=2067&what=species Patroszenie kosmity na kawior: www.jjphoto.dk/fish_archive/freshwater/huso_huso_x10.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Jesiotr 08.02.07, 20:03 > Raczej długości, niż wysokości 2 m - bo to ryba. Rybacy jednak chyba rozpoznali > jesiotra, skoro go zjedli... Masz rację, oczywiście. Ja rzuciłem tylko okiem na fotkę, ale nie zwróciłem uwagi, że "kosmitę" wyłowiono w Morzu... Azowskim, i pomyślałem, że chodzi o jakąś rybę morską. W życiu nie uwierzę, żeby dyrektor zoo w Rostowie nigdy nie widział bieługi, i podejrzewam, że całą historię wymyślili nie tyle sami rybacy, co kreatywna pani Miroszewska z "Dziennika". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczony Re: Jesiotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 17:17 Najwidoczniej kosmita ocalał z katastrofy statku kosmicznego i żeby móc żyć w wodzie upodobnił się do jesiotra. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Jesiotr 13.02.07, 12:13 Ale go odłowili i teraz Ruscy będą się musieli tłumaczyć przed Unią Galaktyczną z kanibalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Jesiotr 13.02.07, 12:38 uniaeuropejska1 napisał: > Ale go odłowili i teraz Ruscy będą się musieli tłumaczyć przed Unią Galaktyczną > z kanibalizmu. Tłumaczyć się? Na pewno nie! Gdyby nawet inkryminowana płaszczka okazała się autentycznym kosmitą, Putin po pierwsze stanowczo odrzuciłby narzucany Rosji z zewnątrz model kultury zakazujący spożywania przybyszów z innych planet, po drugie potępiłby obłąkane oskarżenia, że za śmiercią kosmity stał on sam lub rosyjskie służby specjalne, a na zakończenie podkreśliłby, że rola Ukrainy w całej sprawie pozostaje niejasna i że być może nie doszłoby do tragedii, gdyby całe wybrzeże Morza Azowskiego było kontrolowane przez Rosję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewolucjonista Re: Jesiotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 20:41 petrucchio napisał: > > Raczej długości, niż wysokości 2 m - bo to ryba. Rybacy jednak chyba > > rozpoznali jesiotra, skoro go zjedli... > Masz rację, oczywiście. Ja rzuciłem tylko okiem na fotkę, ale nie zwróciłem > uwagi, że "kosmitę" wyłowiono w Morzu... Azowskim, i pomyślałem, że chodzi o > jakąś rybę morską. W życiu nie uwierzę, żeby dyrektor zoo w Rostowie nigdy nie > widział bieługi, i podejrzewam, że całą historię wymyślili nie tyle sami > rybacy, co kreatywna pani Miroszewska z "Dziennika". Nie tylko ona, ale i portal Gazety ufnie powtórzył newsa z Rosji (za "Faktem"! Gazeto, skąd czerpiesz wiedzę o świecie?! O, tempora! O, mores!)): wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3908159.html Zlinkowany film pokazuje jednak nie jesiotra, a rochę (Rhinobatis). Na podstawie zdjęcia i informacji o miejscu rzekomego złowienia ufoludka sądziłem, że powinien to być jesiotr. Film jednak (z którego pochodzi stopklatka) pokazuje nie jesiotra, a rochę. Wynika stąd, że nie mogli go nakręcić rybacy z Taganrogu, bo to ryba pełnomorska. Wyjaśnia to też, czemu rosyjski ekspert cytowany przez rosyjski portal zamieszczający film stwierdził, że takiego jesiotra dotąd nie widział... W dyskusji na forum pojawiły się głosy - bardzo prawdopodobne - że film krążył w sieci m.in. jako dowód klątwy Allaha, który zmienił w rybę dziewczynkę za kopnięcie Koranu. To by tłumaczyło brak jakichkolwiek szczątków ryby w Rosji. Po prostu ktoś podsunął dziennikarzom filmik nakręcony na zupełnie innym akwenie niż Morze Azowskie, ale dla dodania kolorytu lokalnego przypisał rybakom z Taganrogu. PS. W tym wątku na forum Nauka pierwszy przywołał rochę (pod angielską nazwą "guitar-fish" Pipcio/Leonard/Marines - kobieca intuicja podpowiada mi, że trafił przede mną na wątek poświęcony newsowi portalu gazety albo wygooglał gdzie indziej... :-) W dyskusji na forum Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Jesiotr 09.02.07, 22:27 Gość portalu: Ewolucjonista napisał(a): > Nie tylko ona, ale i portal Gazety ufnie powtórzył newsa z Rosji (za "Faktem"! > Gazeto, skąd czerpiesz wiedzę o świecie?! O, tempora! O, mores!)): > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3908159.html > Zlinkowany film pokazuje jednak nie jesiotra, a rochę (Rhinobatis). Rhinobatos (gdyby ktoś chciał sobie coś wygooglować na jej temat). Faktycznie. W takim razie mogę się chociaż pocieszyć, że rozpoznałem rybę ze zdjęcia jako chrzęstnoszkieletową. Zresztą na samym zdjęciu było tak niewiele, że wiele różnych zewnętrznie podobnych stworzeń wchodziło w grę. > PS. W tym wątku na forum Nauka pierwszy przywołał rochę (pod angielską nazwą > "guitar-fish" Pipcio/Leonard/Marines - kobieca intuicja podpowiada mi, że > trafił przede mną na wątek poświęcony newsowi portalu gazety albo wygooglał > gdzie indziej... :-) To był "rudy102...", nie Pipcio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewolucjonista Re: Jesiotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:04 petrucchio napisał: > To był "rudy102...", nie Pipcio. Rzeczywiście. Pipcio tylko w następnej wypowiedzi skomentował "rybę-biskupa", ale zasługa identyfikacji przypada "rudemu 102". W pośpiechu "skleiły" mi się w umyśle obie wypowiedzi... Przepraszam "rudego 102" za pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Jesiotr 09.02.07, 23:24 Nie ma sprawy... Co do identyfikacji to parę osób też na to wpadło w dziale "DESER" gdzie napisano jak "ruskie zjedli kosmitę".Od jednej z nich wziąłem link,dzięki czemu nie musiałem grzebać w necie w poszukiwaniu ładnych zdjęć ryby-gitary.W zamian za to poszukałem adresu z pełną wersją online dzieła Geslera "Historia Animalium" gdzie-jak wiedziałem wcześniej-jest rycina ryby biskupa.Nie było to łatwe bo większość linków n/t udostępnia tylko kilka wybranych stron a ryba- biskup jest na szarym końcu 3 tomu.W końcu znalazłem całego Geslera w...Japonii. Wstydż się Europo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewolucjonista Re: Jesiotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 01:08 rudy102_t_34_85 napisał: > poszukałem adresu z pełną wersją online dzieła Geslera "Historia Animalium" > W końcu znalazłem całego Geslera w...Japonii Gesnera (Konrada) - jak zresztą napisałeś w innym wpisie. Ale poprawiam, bo to ważna postać z pradziejów zoologii i wypada przypomnieć właściwe nazwisko... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Jesiotr 10.02.07, 09:37 Cóż,literówka...Zdarza się.A samo dzieło warte przejrzenia bo pokazuje jak ogromny skok dokonał się w przyrodoznawstwie okresu renesansu w stosunku do tego co było w średniowieczu.Większość opisanych zwierząt to nie fantastyczne stwory a stworzenia z krwi i kości zdumiewająco realistycznie opisane i sportretowane-także te egzotyczne jak np.słonie czy wielbłądy.Są też świetne rysunki tura którego ostatnie egzemplarze dożywały swoich dni w Puszczy Jaktorowskiej k.Grodziska Mazowieckiego.W dziale"ryby" mamy np.żabnice i ryby głębinowe które dokładnie opisano dopiero na pocz.XIX stulecia. Oczywiście są oczywiste błędy jak np.zaliczenie rysia do rodziny wilków zamiast do kotów.Pamiętajmy jednak że sam Karol Linneusz wierzył w takie nonsensy jak np.to że jaskółki na zimę nurkują w jeziorach i tam hibernują! Takie czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewolucjonista Re: Jesiotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 09:51 rudy102_t_34_85 napisał: > Cóż,literówka...Zdarza się. Oczywiście, że to drobiazg - sprostowałem tylko dlatego, że konsekwentnie powtórzona... > A samo dzieło warte przejrzenia Właśnie. Może wrzucisz znaleziony przez siebie japoński link do dzieła Gesnera online do hasła o nim w polskiej Wikipedii? Skoro już znalazłeś, skorzystaj z okazji ułatwienia dostępu innnym (bo forum gazety jest jednak bardziej ulotne i niszowe niż wikipedia). Mógłbym wrzucić sam, ale to Twoje trofeum poszukiwań... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Jesiotr 10.02.07, 10:01 Dla dobra ludzkości udostępniam prawa do swojego trofeum wszystkim chętnym. Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Jesiotr 09.02.07, 22:43 > Nie tylko ona, ale i portal Gazety ufnie powtórzył newsa z Rosji (za "Faktem"! > Gazeto, skąd czerpiesz wiedzę o świecie?! O, tempora! O, mores!)): gazeta.pl nie jest Gazetą Wyborczą, choć wiele osób myli je ze sobą i choć obie te firmy należą do jednego właściciela - Agora Sa (dla ciekawych - wyborcza ma stronę: www.gazetawyborcza.pl). Myślę, że warto to wiedzieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczony Re: W rosji znaleziono kosmitę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 17:13 Rzeczywiście, prawdziwy kosmita. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: W rosji znaleziono kosmitę 09.02.07, 17:49 Ewentualnie tzw.ryba-gitara. fishanatomy.net/webpages/fish/guitarfish/L_external.htm Lub coś w tym guście /link za jednym z kolegów z Czasu Wolnego/. Warto wspomnieć o pewnym incydencie jaki miał ponoć miejsce na polskim wybrzeżu Bałtyku w roku pańskim 1531 (!). Otóż jak podają uwcześni kronikarze złapano tam w sieci "morskiego człowieka" mającego na sobie...strój biskupa -mitrę oraz ornat- które były "przyrośnięte do ciała" aczkolwiek dawały się częściowo zdjąć.Ryba-biskup (jak ją nazwano) nie wydawała żadnego głosu ale "porozumiewała się gestami" z duchownym który przybył na miejsce aby obejrzeć to dziwo.Tenże uznał że jest to "cud boski" i nakazał rybakom wypuścić stwora do morza.Ponoć ryba-biskup wyraziła wdzięczność błogosławiąc zebranych znakiem krzyża po czym odpłynęła... W XVI wiecznym dziele Konrada Gesnera "Historia Animalium" można znależć rycinę ryby-biskupa sporządzoną na podstawie zeznań świadkow: www.humi.keio.ac.jp/treasures/nature/Gesner-web/fish/html/normal/l221.html Ryba-biskup to ta druga na dole.(link wymaga japonskich liter ale można to zignorować). Jak się wydaje była to właśnie owa ryba-gitara która jakimś cudem zbłądziła na nasze wody terytorialne.Wątpię czy żegnała się znakiem krzyża ale musiała być wdzięczna że nie zrobiono z nią tego co ci Rosjanie 500 lat póżniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipcio Re: W rosji znaleziono kosmitę IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.07, 17:58 No i widzisz biskup zachowal sie rozsadnie i kazal rzadka rybe wypuscic. A co robi ruski rybak - produkt radzieckiego ateizmu - rybe zezarl i popil wodka. Ach ci ateisci - tylko zezrec,wypic i wysr*c. Odpowiedz Link Zgłoś