Gość: zaka Re: Braterstwo intelektu IP: 82.25.187.* 24.06.07, 15:37 "Panie bracie" to szlachcic mówił do innego szlachcica,a nie swojego brata... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Braterstwo intelektu 24.06.07, 18:45 nie tak do końca, do matki i ojca też się zwracano przez Pan/i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nx Re: Braterstwo intelektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 16:11 O matko, co za bzdury!:] Paranauka to przeklenstwo tych czasow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~basia nie ryzykowałabym tak 'odważnego' stwierdzenia IP: *.chello.pl 24.06.07, 16:40 jak to: młodzszy brat jest głupszy od starszego? niech się tylko bracia o tym dowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Potwierdzam, moj najmlodszy brat jest o wiele IP: *.adsl.alicedsl.de 24.06.07, 16:46 bogatszy niz ja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: job Re: Braterstwo intelektu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.07, 17:04 a co w przypadku, kiedy starszy brat jest niedorozwinięty umysłowo? Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Braterstwo intelektu 24.06.07, 17:16 Prawdopodobnie brak danych, gdyż tacy goście sa lokalizowani już w wieku szkolnym i eliminowani z grupy kandydatów na poborowych. Tak więc nikt im pewnie robił testu dla poborowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tvrg test dla poborowych. IP: *.agoff.umn.edu 24.06.07, 21:29 - masz kiepskie dane - tacy to wasnie robia w wojsku kariere , na sierzanta jeszeszcze IQ w normie moze byc ale na generala musisz miec ze 20% ponizej normy ale jest cos w tym co piszesz - sama metodologia badan swiadczy ze badacze nie badali tych mlodych ludzi co mieli dosc w glowie by nie isc do armii - a wiec wyniki dotycza nie "sredniej w spolecznosci" a sredniej wsrod poborowych - tu przypomne za ani S.Lem ani Volter czy Einsten (przy okazji - pytanie testowe - ile IQ ma wynlazaca testu IQ???) nie byli we wojsku .................... europitek napisał: > Prawdopodobnie brak danych, gdyż tacy goście sa lokalizowani już w wieku szkoln > ym i eliminowani z grupy kandydatów na poborowych. Tak więc nikt im pewnie robi > ł testu dla poborowych. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: test dla poborowych. 25.06.07, 21:05 Cytat: > na generala musisz miec ze 20% ponizej normy Nie wiem, bo zatrzymałem się w awansach parę szczebli niżej. Ale mówiąc poważnie, to aby awansować wysoko w każdej strukturze społecznej trzeba się wykazać _odpowiednimi_ kwalifikacjami intelektualnymi (niekoniecznie zawodowymi), by być "o krok przed innymi". Tyle, że akurat tego z pewnością nie badano u poborowych. Mnie się generalnie najbardziej nie podobają interpretacje wyników wielu różnych badań. Często wyraźnie "czuję" ciężar wąskiej specjalizacji autorów i z racji tego zawężony obszar możliwych (dla nich) wyjaśnień. Brak interdyscyplinarności "składu orzekającego" jest często podstawowym błędem metodologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodaczka Mama trzech synow IP: 206.248.74.* 24.06.07, 17:31 Jako matka trzech synow mam chyba prawo do dodanie moich obserwacji . Podam aktualny wiek ( 32, 24,22). Wszyscy pokonczyli dobre Universyty ( Cornell, Vanderbilt, Cornell). Sa inzynierami. Co do inteligencjii---powiedzialabym , ze poziom bardzo podobny, ale trzeci bije na glowe dwoch innych ,bo do wrodzonej inteligencjii dodal wieciej ambicji i pracowitosci. Szczegolnie do drugiego bardzo pasuje pojeci-zdolny, ale len. Moze nie len, ale majacy tak bogate zycie sportowe i socjalne, ze na nauke nie ma czasu. Poza tym w szkole podstawowej i sredniej szlo mu tak latwo, ze wyrosl w przekonaniu, ze szybko lapie i zapamietuje -to mu wystarczy. Mysle, ze inteligencja wrodzona to nie wszystko, trzeba nad nia pracowac. I tutaj ostatnie dzieci, czesto bardzo ambitne jednostki, rozwijaja sie przy starszych szybciej i czesto lepiej, bo chca dorownac, czy byc lepsi, aby ich pozycja w rodzinie sie wyrownala do "pozycji najstarszego syna". Najlepszy przyklad- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czł. zagadka Pierwszy brat ma zespół Downa ,a ja jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:39 drugi ,czyli jestem głupszy od mojego starszego brata ? Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: Pierwszy brat ma zespół Downa ,a ja jestem 24.06.07, 21:46 po treści twojego pytania można by postawić tezę, że jest ono raczej retoryczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka zatroskana Braterstwo intelektu IP: *.indigo.ie 24.06.07, 20:27 Jak to sié ma do dziewczynek.Jakies wnioski nauowcy wysuneli. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Braterstwo intelektu 27.06.07, 16:40 Gość portalu: matka zatroskana napisał(a): > Jak to sié ma do dziewczynek.Jakies wnioski nauowcy wysuneli. Jak wiadomo dziewczynki zawsze maja niższe IQ niz rodzeństwo rodzaju meskiego, inaczej byc nie może, to po co badać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siódmy Re: Braterstwo intelektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 21:04 jestem siódmy i nie mam komleksów, reszta rodzeństwa tez ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Braterstwo intelektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 22:39 zaskakująco prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tara Seksizm IP: *.ghnet.pl 25.06.07, 00:00 Dlaczego nie ma tu nic o starszych i młodszych siostrach? Czy w ogóle ktoś to jeszcze zauważył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec A w postep ewolucyjny wierzycie? IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.06.07, 04:23 Mam starsza siostre i zawsze lepiej sie od niej uczylem.Zona ma starszego brata i ona sie od niego lepiej uczyla. Nasza 10 letnia corka uczy sie lepiej od 12 letniego syna. ------- Przeciez to naturalne,ze mlodsi sa madrzejsi od starszych ,bo swiat idzie do przodu a nie cofa sie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A w postep ewolucyjny wierzycie? 27.06.07, 16:42 zwiazek miedzy IQ a wynikami w nauce jest - delikatnie mowiąc - bardzo luźny. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Seksizm 25.06.07, 21:09 Brakuje również o dotychczas niezałatwionej sprawie rodzenia dzieci przez mężczyzn i paru innych sprawach. Przeczytaj ten artykuł, to uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie (a może i nie). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Seksizm 27.06.07, 16:45 Zdecydowanie nie. Mnie tez zastanowiło, dlaczego nie ma slowa o siostrach. natomiast co do stanowisk - pierworodni, ktorrzy przeżyli detronizacje wraz z pojawieniem sie mlodszego brata/siostry, często maja nadwatlone poczucie wlasnej wartosci i nadrabiaja karierą. To chyba istotniejsze niz te 2,3%. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Seksizm 27.06.07, 22:09 Cytat: > Zdecydowanie nie. I to jest odpowiedź. Podobnie nie uzyskasz jej na pytanie, jak wiek rodzącego mężczyzny wpływa na inteligencję dziecka. Prawdopodobnie mężczyźni nie rodzą dzieci, a wszyscy badani poborowi byli mężczyznami. Odpowiedz Link Zgłoś