Dodaj do ulubionych

Braterstwo intelektu

• Gość: zaka Re: Braterstwo intelektu IP: 82.25.187.* 24.06.07, 15:37
      "Panie bracie" to szlachcic mówił do innego szlachcica,a nie swojego brata...
      • alpepe Re: Braterstwo intelektu 24.06.07, 18:45
        nie tak do końca, do matki i ojca też się zwracano przez Pan/i
    • Gość: nx Re: Braterstwo intelektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 16:11
      O matko, co za bzdury!:] Paranauka to przeklenstwo tych czasow...
    • Gość: ~basia nie ryzykowałabym tak 'odważnego' stwierdzenia IP: *.chello.pl 24.06.07, 16:40
      jak to: młodzszy brat jest głupszy od starszego? niech się tylko bracia o tym
      dowiedzą.
    • Gość: Andrzej Potwierdzam, moj najmlodszy brat jest o wiele IP: *.adsl.alicedsl.de 24.06.07, 16:46
      bogatszy niz ja...
    • Gość: job Re: Braterstwo intelektu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.07, 17:04
      a co w przypadku, kiedy starszy brat jest niedorozwinięty umysłowo?
      • europitek Re: Braterstwo intelektu 24.06.07, 17:16
        Prawdopodobnie brak danych, gdyż tacy goście sa lokalizowani już w wieku szkolnym i eliminowani z grupy kandydatów na poborowych. Tak więc nikt im pewnie robił testu dla poborowych.
        • Gość: tvrg test dla poborowych. IP: *.agoff.umn.edu 24.06.07, 21:29
          - masz kiepskie dane - tacy to wasnie robia w wojsku kariere , na sierzanta
          jeszeszcze IQ w normie moze byc ale na generala musisz miec ze 20% ponizej normy

ale jest cos w tym co piszesz - sama metodologia badan swiadczy ze badacze nie
          badali tych mlodych ludzi co mieli dosc w glowie by nie isc do armii - a wiec
          wyniki dotycza nie "sredniej w spolecznosci" a sredniej wsrod poborowych - tu
          przypomne za ani S.Lem ani Volter czy Einsten (przy okazji - pytanie testowe -
          ile IQ ma wynlazaca testu IQ???) nie byli we wojsku

....................

europitek napisał:

> Prawdopodobnie brak danych, gdyż tacy goście sa lokalizowani już w wieku szkoln
          > ym i eliminowani z grupy kandydatów na poborowych. Tak więc nikt im pewnie robi
          > ł testu dla poborowych.
          • europitek Re: test dla poborowych. 25.06.07, 21:05
            Cytat:
            > na generala musisz miec ze 20% ponizej normy
            Nie wiem, bo zatrzymałem się w awansach parę szczebli niżej.
            Ale mówiąc poważnie, to aby awansować wysoko w każdej strukturze społecznej trzeba się wykazać _odpowiednimi_ kwalifikacjami intelektualnymi (niekoniecznie zawodowymi), by być "o krok przed innymi". Tyle, że akurat tego z pewnością nie badano u poborowych.
            Mnie się generalnie najbardziej nie podobają interpretacje wyników wielu różnych badań. Często wyraźnie "czuję" ciężar wąskiej specjalizacji autorów i z racji tego zawężony obszar możliwych (dla nich) wyjaśnień. Brak interdyscyplinarności "składu orzekającego" jest często podstawowym błędem metodologicznym.
      • Gość: rodaczka Mama trzech synow IP: 206.248.74.* 24.06.07, 17:31
        Jako matka trzech synow mam chyba prawo do dodanie moich obserwacji . Podam
        aktualny wiek ( 32, 24,22). Wszyscy pokonczyli dobre Universyty ( Cornell,
        Vanderbilt, Cornell). Sa inzynierami.
        Co do inteligencjii---powiedzialabym , ze poziom bardzo podobny, ale trzeci
        bije na glowe dwoch innych ,bo do wrodzonej inteligencjii dodal wieciej ambicji
        i pracowitosci.
        Szczegolnie do drugiego bardzo pasuje pojeci-zdolny, ale len. Moze nie len, ale
        majacy tak bogate zycie sportowe i socjalne, ze na nauke nie ma czasu. Poza tym
        w szkole podstawowej i sredniej szlo mu tak latwo, ze wyrosl w przekonaniu, ze
        szybko lapie i zapamietuje -to mu wystarczy.
        Mysle, ze inteligencja wrodzona to nie wszystko, trzeba nad nia pracowac.
        I tutaj ostatnie dzieci, czesto bardzo ambitne jednostki, rozwijaja sie przy
        starszych szybciej i czesto lepiej, bo chca dorownac, czy byc lepsi, aby ich
        pozycja w rodzinie sie wyrownala do "pozycji najstarszego syna".

Najlepszy przyklad-
    • Gość: czł. zagadka Pierwszy brat ma zespół Downa ,a ja jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:39
      drugi ,czyli jestem głupszy od mojego starszego brata ?
      • panjahwe Re: Pierwszy brat ma zespół Downa ,a ja jestem 24.06.07, 21:46
        po treści twojego pytania można by postawić tezę, że jest ono raczej retoryczne...
    • Gość: matka zatroskana Braterstwo intelektu IP: *.indigo.ie 24.06.07, 20:27
      Jak to sié ma do dziewczynek.Jakies wnioski nauowcy wysuneli.
      • nangaparbat3 Re: Braterstwo intelektu 27.06.07, 16:40
        Gość portalu: matka zatroskana napisał(a):

> Jak to sié ma do dziewczynek.Jakies wnioski nauowcy wysuneli.

Jak wiadomo dziewczynki zawsze maja niższe IQ niz rodzeństwo rodzaju meskiego,
        inaczej byc nie może, to po co badać?
    • Gość: siódmy Re: Braterstwo intelektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 21:04
      jestem siódmy i nie mam komleksów, reszta rodzeństwa tez ok.
    • Gość: e Braterstwo intelektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 22:39
      zaskakująco prawdziwe...
    • Gość: Tara Seksizm IP: *.ghnet.pl 25.06.07, 00:00
      Dlaczego nie ma tu nic o starszych i młodszych siostrach? Czy w ogóle ktoś to
      jeszcze zauważył?
      • Gość: ojciec A w postep ewolucyjny wierzycie? IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.06.07, 04:23
        Mam starsza siostre i zawsze lepiej sie od niej uczylem.Zona ma starszego brata
        i ona sie od niego lepiej uczyla.
        Nasza 10 letnia corka uczy sie lepiej od 12 letniego syna.
        -------
        Przeciez to naturalne,ze mlodsi sa madrzejsi od starszych ,bo swiat idzie do
        przodu a nie cofa sie.
        • nangaparbat3 Re: A w postep ewolucyjny wierzycie? 27.06.07, 16:42
          zwiazek miedzy IQ a wynikami w nauce jest - delikatnie mowiąc - bardzo luźny.
      • europitek Re: Seksizm 25.06.07, 21:09
        Brakuje również o dotychczas niezałatwionej sprawie rodzenia dzieci przez mężczyzn i paru innych sprawach.
        Przeczytaj ten artykuł, to uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie (a może i nie).
        • nangaparbat3 Re: Seksizm 27.06.07, 16:45
          Zdecydowanie nie.
          Mnie tez zastanowiło, dlaczego nie ma slowa o siostrach.
          natomiast co do stanowisk - pierworodni, ktorrzy przeżyli detronizacje wraz z
          pojawieniem sie mlodszego brata/siostry, często maja nadwatlone poczucie wlasnej
          wartosci i nadrabiaja karierą. To chyba istotniejsze niz te 2,3%.
          • europitek Re: Seksizm 27.06.07, 22:09
            Cytat:
            > Zdecydowanie nie.
            I to jest odpowiedź. Podobnie nie uzyskasz jej na pytanie, jak wiek rodzącego mężczyzny wpływa na inteligencję dziecka. Prawdopodobnie mężczyźni nie rodzą dzieci, a wszyscy badani poborowi byli mężczyznami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka