Dodaj do ulubionych

Wrażenie Boga

IP: *.tpnet.pl 13.07.07, 14:26
Czy jest coś takiego,jak sugerujące wszelkie prawdopodobieństwo wrażenie istnienia,obecności Boga?Ten temat pojawił się dlatego,ponieważ część ludzi może tego nie doświadczać,na wskutek nieojrzałości w tym względzie,na wskutek zdeklarowanego ateizmu(bóg ich opuszcza),lub tabu.Nie przytoczę tych sformułowań,ale zwolennicy Lenina twierdzili,że większość nakazów religii oni też podzielają-czyli ateista nie wierząc,może w praktyce nie grzeszyć konkretnymi grzechami.Czy istnienie Boga oznacza wygraną dla wszystkich,zawsze i bezwzględnie?Jeśli tak nawet jest częściowo,to są problemy z konkretami-na przykład "jak Kali zabić krowę"
Obserwuj wątek
    • Gość: leonard3 Re: Wrażenie Boga IP: 83.238.145.* 13.07.07, 15:05
      Wiesz przyjacielu , masz na pewnio dobre checi ale nie rozumiem co chcesz
      powiedziec i o co ci chodzi. Moze Vacia ci pomoze
      • llukiz Re: Wrażenie Boga 13.07.07, 15:19
        na skutek bądź też w skutek używania "na wskutek" text autora jest niezrozumiały
        • Gość: gość Re: Wrażenie Boga IP: *.tpnet.pl 13.07.07, 19:04
          "Na wskutek niestrawności"
          Język oryginału: polski
          Kategoria: Literatura piękna
          www.biblionetka.pl/ks.asp?id=55839
          • llukiz Re: Wrażenie Boga 14.07.07, 00:51
            > "Na wskutek niestrawności"
            > Język oryginału: polski

a nastąp się, bo ja żem myśloł że język polski się nie zmienio
    • vacia Re: Wrażenie Boga 13.07.07, 15:33
      Gość portalu: gość napisał(a):

> Czy jest coś takiego,jak sugerujące wszelkie prawdopodobieństwo wrażenie
      istnienia, obecności Boga? Ten temat pojawił się dlatego,ponieważ część ludzi
      może tego nie doświadczać,na wskutek nieojrzałości w tym względzie,na wskutek
      zdeklarowanego ateizmu(bóg ich opuszcza),lub tabu.

Zacznijmy od tego Gościu,że wrażenie istnienia Boga to może doświadczać
      dziecko, dzieci nie są tak oddzielone grzechem od Boga więc mają do niego
      lepszy dostęp , kiedy już dorastamy to stawiamy sobie takie pytanie : Czy
      istnieje Bóg? Tak czy inaczej wszyscy mają równe możliwości zadania sobie
      takiego filozoficznego pytania i udzielenia odpowiedzi zgodnej z naszym
      systemem wartości.
      • Gość: Acro Re: Wrażenie Boga IP: *.aster.pl 13.07.07, 18:10
        vacia napisała:

> Gość portalu: gość napisał(a):
        >
        > > Czy jest coś takiego,jak sugerujące wszelkie prawdopodobieństwo wrażenie
        > istnienia, obecności Boga? Ten temat pojawił się dlatego,ponieważ część ludzi
        > może tego nie doświadczać,na wskutek nieojrzałości w tym względzie,na wskutek
        > zdeklarowanego ateizmu(bóg ich opuszcza),lub tabu.
        >
        > Zacznijmy od tego Gościu,że wrażenie istnienia Boga to może doświadczać
        > dziecko, dzieci nie są tak oddzielone grzechem od Boga więc mają do niego
        > lepszy dostęp , kiedy już dorastamy to stawiamy sobie takie pytanie : Czy
        > istnieje Bóg? Tak czy inaczej wszyscy mają równe możliwości zadania sobie
        > takiego filozoficznego pytania i udzielenia odpowiedzi zgodnej z naszym
        > systemem wartości.

Nie jestem pewny, czy system wartości ma tu coś do rzeczy. Więcej logika i
        racjonalizm. Czy przymujesz fakt istnienia mezonów bo pasuja do Twojego systemu
        wartości, czy dlatego, że teoria je tłumaczy a eksperymenty potwierdzają?

Dzieci tez nie tyle maja lepszy dostęp do bogów, co są mniej racjonalne. Wierzą
        też we wróżki zebiełki, św Mikołaja , niewidzialnych przyjaciół. Czy te twory
        to jakos uwiarygadania?
      • Gość: gość Re: Wrażenie Boga IP: *.tpnet.pl 13.07.07, 18:55
        vacia napisała:
        > Zacznijmy od tego Gościu,że wrażenie istnienia Boga to może doświadczać
        > dziecko, dzieci nie są tak oddzielone grzechem od Boga
        Nigdy nie powiedziałem,że dzieci są niedojrzałe.Nie chodzi o dojrzałość ogólną,a wybiórczą.Człowiek wiele lat pracujący,dobrze sytuowany materialnie też może być nidojrzały w wieku 70-80 lat.
        Jeśli chodzi o mnie,pomijając konkrety doświadczam nie prawdopodobieństwa,a pewności istnienia Boga.Mogą być jedynie różnice odnośnie szczegółów.
    • madcio Re: Wrażenie Boga 14.07.07, 14:29
      Ja zaś mam silne wrażenie istnienia FSM. Mam dodatkowo głosy w głowie każące mi
      zabić wszystkich w zasięgu wzroku. Po grzybkach zaś jestem, chłopie,
      caaałkowicie PRZEŹROCZYSTY.

I co teraz?

Czemu w ogóle ktoś uważa takie rzeczy na dowód na cokolwiek? :))) A potem się
      obrażają, jak wyzywam od kretynów.
      • Gość: leonard3 [...] IP: 83.238.146.* 14.07.07, 16:33
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka