Dodaj do ulubionych

Niebieski laser

IP: *.wolsztyn.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 18:55
Powodzenia :)
Obserwuj wątek
    • Gość: zdun@interia.pl Re: Niebieski laser IP: 213.199.233.* 26.12.03, 01:03
      obecnie studiuje technologie laserowe i plazmowe i wiem jak
      ciężko jet o jakie kolwiek pieniądze na nauke, wierze ze to
      polakom uda sie projekt z niebieskim laserem doprowadzić do
      końca. Ci którzy rozdzielaja pjeniądze nie wiedzą chyba o co
      jest gra .POWODZENIA!!!!!!!!!
    • Gość: zulus Re: Niebieski laser IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 14:08
      Pilnujcie aby zyski z niebieskiego lasera czerpali Polacy a nie inni , nie
      zapomnijcie opatentować tego !!
      Bo gówno zarobicie !!!
    • Gość: yapa Re: Niebieski laser IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.04.04, 21:48
      wszystko wspaniale tylko czy nasz rzad tego nie spieprzy
    • Gość: student jagiel. Re: Niebieski laser IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 08:09
      Laser niebieski to dopiero prawdziwy powód do ekscytacji! Zamiast zajmować się
      koszmarami naszej politycznej rzeczywistości warto pomarzyć, że nauka może nas
      posunąć cywilizacyjnie, gospodarczo i społecznie niebywale daleko. Tylko, że
      polska klasa polityczna jest niedokształcona, nauka jest jej tak naprawdę
      niepotrzebna.
    • Gość: B.T., Zabrze Nie rozumiem: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 15:29
      1. Pod koniec 2001 roku ogłoszono, że największym osiągnięciem badawczym w
      Polsce było skonstruowanie niebieskiego lasera opartego o azotek galu
      2. W styczniu 2002 roku powiedziano, no tak ale potrzebujemy jeszcze na badania
      82 miliony złotych
      3. Teraz dowiaduję się, że dopiero ten laser zaświecił dwa dni temu
      4. Do stycznia 2002 roku w urzędzie patentowym St. Zjedn. zgłoszone były 163
      wynalazki na niebieski laser na azotku galu (od 1995 roku)
      5. Do stycznia 2002 ukazało się 20 książek na temat niebieskich laserów
      opartych o azotek galu
      6. W 1995 roku odbyła się światowa konferencja naukowa na temat niebieskiego
      lasera na azotku galu
      7. Autorzy z Polpressu (m.in. Porowski) uzyskali Patent Europejski na niebieski
      laser na samodzielnym krysztale azotku galu

Nie rozumiem samego założenia, że niby dopiero kryształ azotku galu wyhodowany
      na innym krysztale azotku galu jest dobry, a kryształ wyhodowany na innym
      podłożu nie jest dobry skoro hodowanie kryształów odbywa się warstwami. Z tego
      wynika, że ważna jest jakaś iluzoryczna przerwa w hodowli kryształu.
      Wybaczcie mi ale coś niedowierzam opisanym osiagnięciom. Już się cieszyłem z
      tego polskiego osiągnięcia w grudniu 2001 roku. Teraz mam coraz więcej
      watpliwości czy to czasem nie jest zwykłe wyciąganie pieniędzy z budżetu na
      hasło "niebieski laser na azotku galu".
      Takie badania prowadzi się w kontrolowanej tajemnicy. Moje wątpliwości opieram
      na tym, że w tej samej instytucji opracowywano sztuczne diamenty. W ciągu ok.
      25 lat cała Polska dowiadywała się o wspaniałych osiagnięciach polskich
      uczonych nad sztucznymi diamentami. A tych diamentów jak nie było tak nie ma.
      Diamenty sztuczne zrobili jednak Rosjanie i to w prywatnej firmie jaką
      stworzyli byli pracownicy instytucji naukowych. (Chodzi o nierozpoznawalne
      sztuczne diamenty od naturalnych badane znanymi metodami analitycznymi).

Z poważaniem
      dr Bogdan Thomalla, Tomchem, Zabrze
      • Gość: kasienka Re: Nie rozumiem: IP: *.acn.pl 13.07.04, 18:02
        > Nie rozumiem samego założenia, że niby dopiero kryształ azotku galu
        wyhodowany
        > na innym krysztale azotku galu jest dobry, a kryształ wyhodowany na innym
        Na to akurat jest prosta odpowiedz. Kiedy hodujemy na sobie warstwy krysztalow,
        bardzo waznym parametrem jest dopasowanie stalych siecie zwiazkow. Nie ma dwoch
        zwiazkow o identycznej stalej sieci a roznica zawsze powoduje powstanie
        naprezen. W szczegolnosci hodowanie GaN na szafirze prowadzi do znacznych
        naprezen.
        Poza tym problemem przy polskich niebieskich laserach jest ich krotka
        zywotnosc. I zeby zrozumiec, od czego to tak naprawde zalezy potrzebne sa
        dalsze badania.
        Pozdrawiam
        Kasia
        • Gość: Laser Boy Re: Nie rozumiem: IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.07.04, 01:06
          Niebieski laser nie istnieje !!! Podobnie jak witaminy :-D
        • Gość: B.T., Zabrze Królewna na ziarnku grochu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 22:06
          Jest taka bajka, zapewnie opowiadano profesorom w ich wczesnej młodości.
          Ale poważnie; czym różnią się struktury warstw powierzchniowych nakładanych
          kolejno na podłoża "szafiru" lub "czegoś tam" jeżeli tych warstw jest
          dostatecznie dużo:

1. Szafir/GaN/GaN/GaN/GaN//GaN/GaN/GaN/GaN/GaN/GaN/.../GaN/ od

2. Coś tam/GaN/GaN/GaN/GaN//GaN/GaN/GaN/GaN/GaN/.../GaN/?

To jedynie Królewna odczuwała ziarnko grochu leżące pod 25 (ok.) poduszkami z
          gęsiego pierza.

Krótka żywotność każdego kryształu wynika z ich niedoskonałości. W myśl
          zasady "wszystko dąży do krystalizacji, panie też" jak mawiał mój profesor. Nie
          sztuka jest wyhodować duży kryształ, czym tak chwalą się polscy uczeni od
          niebieskiego lasera, sztuką jest aby ten kryształ był bliski doskonałości. Nie
          trzeba tu nic rozumieć. Wtedy będzie bardzo trwały. Kto raz hodował kryształy
          ten o tym wie. Oj widzę, że są oni (ci profesorowie) daleko "w polu". A ja tak
          się cieszyłem pod koniec 2001 roku jak ogłoszono największy polski sukces w
          nauce "niebieski polski laser".

Z poważaniem
          dr Bogdan Thomalla, Tomchem, Zabrze
    • Gość: pat3331@wp.pl Re: Niebieski laser IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.04, 09:39
      laser jest super
    • Gość: ewa sukces czy blef?? IP: *.op.titech.ac.jp 25.10.04, 03:38
      wyszukiwarka Physical Review (powszechnie uzywana baza danych o pracach z
      fizyki) pod chaslem 'blue laser' daje 260 odnosnikow w tym 4 z afiliacja
      Polska, sadzac po tytulach i pismach w jakich sie one ukazaly -polskie artukuly
      ktore trudno uznac za odkrywcze.
      Pisanie wiec ze Nakamura a pozniej to juz tylko my, i ze caly swiat podziwia
      naszych to powazne naduzycie. Troche realizmu panie redaktorze, zanim Pan cos
      napisze dobrze sprawdzic czy wszystko co pan uslyszal od szanownych profesorow
      jest prawda!!!
      W polski 'blue laser' wpompowano ogromne jak na polskie warunki pieniadze i co
      i nic.... wyniki sa wiecej niz mizerne. Za to szum wokol tego tematu ogromny,
      grunt to dobry PR!!!!
      ewa

• Gość: Mooss Re: Niebieski laser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:20
      "laser błysnął niebieskim światłem o długości fali 425 nm."
      LOL.Dobry wzkaznik swieci na 650nm....
      • Gość: black_rider Re: Niebieski laser IP: *.blokers.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 23:27
        hmm... wiesz, jeśli dobrze zrozumiałem min. ten artykuł to w tym laserze
        właśnie chodzi o to żeby światło miało jak najkrótszą fale (a światło
        niebieskie mieści się w zakresie 424 - 455. Nie mam pojęcia o co ci chodzi :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka