Gość: koko IP: *.wolsztyn.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 18:55 Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zdun@interia.pl Re: Niebieski laser IP: 213.199.233.* 26.12.03, 01:03 obecnie studiuje technologie laserowe i plazmowe i wiem jak ciężko jet o jakie kolwiek pieniądze na nauke, wierze ze to polakom uda sie projekt z niebieskim laserem doprowadzić do końca. Ci którzy rozdzielaja pjeniądze nie wiedzą chyba o co jest gra .POWODZENIA!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulus Re: Niebieski laser IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 14:08 Pilnujcie aby zyski z niebieskiego lasera czerpali Polacy a nie inni , nie zapomnijcie opatentować tego !! Bo gówno zarobicie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yapa Re: Niebieski laser IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.04.04, 21:48 wszystko wspaniale tylko czy nasz rzad tego nie spieprzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student jagiel. Re: Niebieski laser IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 08:09 Laser niebieski to dopiero prawdziwy powód do ekscytacji! Zamiast zajmować się koszmarami naszej politycznej rzeczywistości warto pomarzyć, że nauka może nas posunąć cywilizacyjnie, gospodarczo i społecznie niebywale daleko. Tylko, że polska klasa polityczna jest niedokształcona, nauka jest jej tak naprawdę niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.T., Zabrze Nie rozumiem: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 15:29 1. Pod koniec 2001 roku ogłoszono, że największym osiągnięciem badawczym w Polsce było skonstruowanie niebieskiego lasera opartego o azotek galu 2. W styczniu 2002 roku powiedziano, no tak ale potrzebujemy jeszcze na badania 82 miliony złotych 3. Teraz dowiaduję się, że dopiero ten laser zaświecił dwa dni temu 4. Do stycznia 2002 roku w urzędzie patentowym St. Zjedn. zgłoszone były 163 wynalazki na niebieski laser na azotku galu (od 1995 roku) 5. Do stycznia 2002 ukazało się 20 książek na temat niebieskich laserów opartych o azotek galu 6. W 1995 roku odbyła się światowa konferencja naukowa na temat niebieskiego lasera na azotku galu 7. Autorzy z Polpressu (m.in. Porowski) uzyskali Patent Europejski na niebieski laser na samodzielnym krysztale azotku galu Nie rozumiem samego założenia, że niby dopiero kryształ azotku galu wyhodowany na innym krysztale azotku galu jest dobry, a kryształ wyhodowany na innym podłożu nie jest dobry skoro hodowanie kryształów odbywa się warstwami. Z tego wynika, że ważna jest jakaś iluzoryczna przerwa w hodowli kryształu. Wybaczcie mi ale coś niedowierzam opisanym osiagnięciom. Już się cieszyłem z tego polskiego osiągnięcia w grudniu 2001 roku. Teraz mam coraz więcej watpliwości czy to czasem nie jest zwykłe wyciąganie pieniędzy z budżetu na hasło "niebieski laser na azotku galu". Takie badania prowadzi się w kontrolowanej tajemnicy. Moje wątpliwości opieram na tym, że w tej samej instytucji opracowywano sztuczne diamenty. W ciągu ok. 25 lat cała Polska dowiadywała się o wspaniałych osiagnięciach polskich uczonych nad sztucznymi diamentami. A tych diamentów jak nie było tak nie ma. Diamenty sztuczne zrobili jednak Rosjanie i to w prywatnej firmie jaką stworzyli byli pracownicy instytucji naukowych. (Chodzi o nierozpoznawalne sztuczne diamenty od naturalnych badane znanymi metodami analitycznymi). Z poważaniem dr Bogdan Thomalla, Tomchem, Zabrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienka Re: Nie rozumiem: IP: *.acn.pl 13.07.04, 18:02 > Nie rozumiem samego założenia, że niby dopiero kryształ azotku galu wyhodowany > na innym krysztale azotku galu jest dobry, a kryształ wyhodowany na innym Na to akurat jest prosta odpowiedz. Kiedy hodujemy na sobie warstwy krysztalow, bardzo waznym parametrem jest dopasowanie stalych siecie zwiazkow. Nie ma dwoch zwiazkow o identycznej stalej sieci a roznica zawsze powoduje powstanie naprezen. W szczegolnosci hodowanie GaN na szafirze prowadzi do znacznych naprezen. Poza tym problemem przy polskich niebieskich laserach jest ich krotka zywotnosc. I zeby zrozumiec, od czego to tak naprawde zalezy potrzebne sa dalsze badania. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laser Boy Re: Nie rozumiem: IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.07.04, 01:06 Niebieski laser nie istnieje !!! Podobnie jak witaminy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.T., Zabrze Królewna na ziarnku grochu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 22:06 Jest taka bajka, zapewnie opowiadano profesorom w ich wczesnej młodości. Ale poważnie; czym różnią się struktury warstw powierzchniowych nakładanych kolejno na podłoża "szafiru" lub "czegoś tam" jeżeli tych warstw jest dostatecznie dużo: 1. Szafir/GaN/GaN/GaN/GaN//GaN/GaN/GaN/GaN/GaN/GaN/.../GaN/ od 2. Coś tam/GaN/GaN/GaN/GaN//GaN/GaN/GaN/GaN/GaN/.../GaN/? To jedynie Królewna odczuwała ziarnko grochu leżące pod 25 (ok.) poduszkami z gęsiego pierza. Krótka żywotność każdego kryształu wynika z ich niedoskonałości. W myśl zasady "wszystko dąży do krystalizacji, panie też" jak mawiał mój profesor. Nie sztuka jest wyhodować duży kryształ, czym tak chwalą się polscy uczeni od niebieskiego lasera, sztuką jest aby ten kryształ był bliski doskonałości. Nie trzeba tu nic rozumieć. Wtedy będzie bardzo trwały. Kto raz hodował kryształy ten o tym wie. Oj widzę, że są oni (ci profesorowie) daleko "w polu". A ja tak się cieszyłem pod koniec 2001 roku jak ogłoszono największy polski sukces w nauce "niebieski polski laser". Z poważaniem dr Bogdan Thomalla, Tomchem, Zabrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat3331@wp.pl Re: Niebieski laser IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.04, 09:39 laser jest super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa sukces czy blef?? IP: *.op.titech.ac.jp 25.10.04, 03:38 wyszukiwarka Physical Review (powszechnie uzywana baza danych o pracach z fizyki) pod chaslem 'blue laser' daje 260 odnosnikow w tym 4 z afiliacja Polska, sadzac po tytulach i pismach w jakich sie one ukazaly -polskie artukuly ktore trudno uznac za odkrywcze. Pisanie wiec ze Nakamura a pozniej to juz tylko my, i ze caly swiat podziwia naszych to powazne naduzycie. Troche realizmu panie redaktorze, zanim Pan cos napisze dobrze sprawdzic czy wszystko co pan uslyszal od szanownych profesorow jest prawda!!! W polski 'blue laser' wpompowano ogromne jak na polskie warunki pieniadze i co i nic.... wyniki sa wiecej niz mizerne. Za to szum wokol tego tematu ogromny, grunt to dobry PR!!!! ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooss Re: Niebieski laser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:20 "laser błysnął niebieskim światłem o długości fali 425 nm." LOL.Dobry wzkaznik swieci na 650nm.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black_rider Re: Niebieski laser IP: *.blokers.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 23:27 hmm... wiesz, jeśli dobrze zrozumiałem min. ten artykuł to w tym laserze właśnie chodzi o to żeby światło miało jak najkrótszą fale (a światło niebieskie mieści się w zakresie 424 - 455. Nie mam pojęcia o co ci chodzi :). Odpowiedz Link Zgłoś