Gość: smakosz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.07, 16:38 40% czy da sie zamrozić - tak aby powstała bryła lodu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pomruk Re: czy da sie zamrozic wodke ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 18:48 Niestety nie, chyba że zmrozisz ją do -114 stC (temperatura zamarzania etanolu). W wyższych temperaturach wymrozisz lód, ale alkohol pozostanie ciekły. Nawiasem, jest to metoda usuwania wody z mieszanin z alkoholami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enesjanek Re: czy da sie zamrozic wodke ? IP: *.rtk.net.pl 29.12.07, 19:05 Gość portalu: pomruk napisał(a): > Niestety nie, chyba że zmrozisz ją do -114 stC (temperatura > zamarzania etanolu). W wyższych temperaturach wymrozisz lód, ale > alkohol pozostanie ciekły. Nawiasem, jest to metoda usuwania wody > z mieszanin z alkoholami. > > Bingo !!! Zaraz włożę do zamrażarki próbkę 1/2 l. z wina śliwkowego ;[) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enesjanek Re: czy da sie zamrozic wodke ? IP: *.rtk.net.pl 29.12.07, 23:12 > Bingo !!! > Zaraz włożę do zamrażarki próbkę 1/2 l. > z wina śliwkowego ;[) > > Melduję, że po ok. 4 godzinach wytrąca się cós w rodzaju błota pośniegowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomruk Re: czy da sie zamrozic wodke ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 23:38 W taki sposób "wzmacniają" niekiedy piwo. Jest to jednak mało praktyczne, w szczególności nie da się podobno zrobić w ten sposób bimbru z wina - destylacja jest lepsza. W paktyce można częściowo zatężyć mieszankę alkoholowo-wodną, ale w końcowej fazie destylacja sprawdza się lepiej. Mówię to nie jako praktyk :) - tak słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braat1 Re: czy da sie zamrozic wodke ? IP: *.chello.pl 29.12.07, 20:11 Mam przez to rozumiec, ze nie da sie zamrozic 40% roztworu wodnego etanolu? Skoro tak, to w jakiej temperturze zacznie sie wtracac lod? Wiem, ze jak wloze flaszke do zamrazarki to lod sie nie wytraca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomruk Re: czy da sie zamrozic wodke ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 20:26 Da się zamrozić - wszystko zależy od temperatury. Mieszanka wody z alkoholem (40%) zaczyna zamarzać poniżej 0 stC - niestety nie pamiętam danych, ale jakieś -20 st. Zaczyna się wytrącać wtedy niemal czysty lod. Tak więc podczas wymrażania lód wzbogaca się w wodę, ciecz w alkohol. Ostatnie porcje niemal czystego alkoholu zamarzną w temp. zbliżonej do krzepnięcia czystego alkoholu, czyli - 114 st C. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: czy da sie zamrozic wodke ? 29.12.07, 21:10 Gość portalu: pomruk napisał(a): > Da się zamrozić - wszystko zależy od temperatury. Mieszanka wody z > alkoholem (40%) zaczyna zamarzać poniżej 0 stC - niestety nie > pamiętam danych, ale jakieś -20 st. Zgadza się Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Errata 29.12.07, 21:15 petrucchio napisał: > suchy lód z powodzeniem wystarczy nie tylko na... ... 40% etanol, ale i na mocniejsze napoje. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Errata 30.12.07, 00:14 Petrucchio napisał: suchy lód z powodzeniem wystarczy nie tylko na... > ... 40% etanol, ale i na mocniejsze napoje. Czystą wódkę mogę przełknąc tylko zamrożoną tak, żeby miała konsystencję dość gęstej oliwy. Zamrażarka wystrczy. Suchego lodu nie polecam, mozna miec kłopoty z gardłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs137 Re: czy da sie zamrozic wodke ? Tak IP: 204.13.9.* 29.12.07, 19:44 Robiłem to wiele razy jak byłem w Dubnej przed laty, bo potrzebowałem punktów termometrycznych do kalibrowania termopar (miedź-konstantan bodajże). Zamrażałem alkohol etylowy i aceton. Wsadzasz do ciekłego azotu i juz. Cena ciekłego azotu jest porównywalna z ceną piwa, przy zakupie większych ilości pewnie zdrowo niższa. W zwykłym styropianowym wiaderku mozna przetrzymac azot przez kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś