elafan
29.06.08, 14:21
Poratujcie proszę - w niedługim czasie mam egzamin z krystalografii i czytam czytam już kilka dni ale mam wrażenie, że rozumiem coraz mniej... :/
1. W jaki sposób można zaobserwować zbliźniaczenia kryształów:
na pewno pod mikroskopem polaryzacyjnym, podejrzewam też że na zdjęciach. Ale czy zwykły mikroskop optyczny da radę? Bo jak tak to odpowiednio duże bliźniaki można też pewnie rozpoznać gołym okiem, chyba...
2. Czynniki atomowe rozpraszania:
a. opisują rozpraszanie prom X przez e-ny rdzenia
b. dla wyższych kątów teta nie zależą od dług. fali,
c. zależą od stopnia jonizacji
d. dla teta=0 są równe l. atom.
Wiem, że gdyby elektrony skupić w punkcie matemat. to Z = fat. czyli chyba d ok, c - wg mnie tak bo skoro to stos. amplitud fali rozprosz. dla calego atomu do 1 elektronu, to jak z atomu urwiemy elektron to sie zmieni - wiec ok., b bym odrzucil a a - no tak ale przez walencyjne też...
3. Justowanie to :
a - kątowe zgranie wybranego kierunku kryst. z osią goniometru - na pewno tak
b - ustawienei krysztalu w środku optycznym goniometru. - chyba tak?
4. Czynniki struktury można obliczyć :
a - znając atom. czynniki rozprasz - na pewno
b - wzór związku - nie bardzo
c- na podst. intensyw. refl?
d - z anac przyblizone poloz. wszystk. atomow / ew. ciezkich atomow.
5. To takie wydaje sie trywialne ale - czy promieniowanie X powstaje tylko w wyniku gamowania elektronów, czy jakichkolwiek cząstek obdarzonych ładunkiem - typu protony, czastki alfa...
6. Czynniki krotności uwzględnia się tylko w met. proszkowych czy dla monokryształów o wys. symetrii (np. u. regularny) też? Bo w książkach piszą raz tak a raz tak...
Prosiłbym o słowo komentarza a nie tylko odpowiedzi bo staram się to jakoś zrozumieć.
Z góry dziękuję