Gość: vegeta340 Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.devs.futuro.pl 18.09.08, 14:17 I przy okazji, kupowałem dysk do laptopa 2,5" Masz decybelomierz w uszach? Skąd wiesz czy dane dyski były z porównywalnej generacji i czy tak samo bardzo im głowice skakały? Przecież nie wnikasz w dane techniczne. ;) A ipody mają chyba toshibe w środku to jest dopiero złom. Właśnie to wyjąłem z kompa. Głośne, prądożercze i powolne. W dodatku już jedna toshiba się zepsuła w kompie moejej dziewczyny. :) To by tłumaczyło również awaryjność ipodów. Chałas dysku zależy też od jego prędkości obrotowej. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó 19.09.08, 09:06 www.psystar.com Macie maka za niższą cenę, działa tak samo (bo dzisiejsze maki to zwykłe pecety) tylko lans jakby mniejszy... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hupacabra Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.winn.cable.ntl.com 19.09.08, 09:08 Strasznie sie spieracie o wyzszosc produktow a nikt nie przeprowadzil analizy... jestescie smieszni ale was oswiece:D komputery/laptopy Appla sa drogie ale placi sie tyle kasiory wlasnie za sytem ktory jest rewelacyjnyn nie koloruje ekrenu na niebiesko i (najwazniejsze) jest bardzo lekki jezeli chodzi o zasoby sprzetowe:D dlatego dla wzyklego uzytkownika podstawowy pc/laptop w zakresie "najtanszy" bedzie bardziej wydajny od "najtanszego" lapka pod windowsa. Produkty Aplla maja tez swoj stylowy design i unikalna linie. Drozsze Apple sa sprzetem profesjonalnym do procesow graficznych i stron internetowych!! wiec taki (widzialem wyzej) linuxowiec nie kupi Aplla bo moze pracowac na tosterze:PPP Windows niestety jest potworem zasobowym, pozera pamiec ram, dysk i na dodatek "najnowasza" wersja potrzebuje mocniejszego procka zeby dzialac hmmm w miare szyko. Ale! Winda jest prostrza w obsudze dla przecietnego klikacza. Natomiast iPhone, czy ktos wie jak jak ten bluetootch mial dzialac?:P jest z tym problem :P wiec jak sami widzicie wystarczy pomyslec co sie chce robic i kupic osprzet odpowiedni do tego :D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andel Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.chello.pl 19.09.08, 09:16 Apple to shit w ładnym opakowaniu. Taka jest prawda nt. tej firmy. Iphone - przestarzała technologia z dobrym ekranem - byle smartphone jest o niebo wyżej technologicznie. Ta firma idealnie wpasowała się w tworzenie technologicznych smaczków, stąd wnioskuję jej powodzenie. Większość ludzi nie zna się kompletnie na technice i technologiach, wystarczy im jak usłysz ą ahy i ohy na temat ich maszynek. to raczej tak działa, innego powodu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.nysa.punkt.pl 19.09.08, 09:19 @all mam macbook black i jest po prostu szybki, wlacza sie 8 sekund ale jak sie zwiesza czasem to tez mam wku..., wiec liczy sie bardziej chyba estetyczne wrazenie, kto nie lubi apple moze wziac rownie ladny dla oka sony vaio i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drozd Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: 217.153.189.* 19.09.08, 09:20 Ale wojna na całego. Nie ma sensu ludzi przekonywać że X jest lepsze od Y. Ale należy oddzielić chłonność na lans i marketing od faktów elastyczności i użyteczności. Ktoś bierze iPhone bo dają - testuje. Myślałem że Apple daje tak kiepskie słuchawki do iPhonów. Wgrałem do iPhone kilka płytek zrippowanych w iTunes - ale do formatu MP3 nie ALAC - wynik? muzyka "skacze"! No co jest nie tak? Odtwarzam na iRiver - dźwięk idealny (nie licząc ograniczeń MP3) No to coś nie tak! Słuchawki. Superodtwarzacz jedna i ta sama płyta symfoniczna tym razem. W formacie bezstratnym. Alac do iPhone i FLAC na odtwarzaczu przenośnym iRiver. Słuchawki okazały się rewelacyjne, w iRiver brzmią wyśmienicie, śmiem nawet stwierdzić że to pewnie jakieś Sennheisery. Ale te same słuchawki wpięte do iPhone - dramat! Płaski dźwięk, bez dynamiki - no co jest? Lans wyprzedził technikę? Używam bo dali. Gdyby ode mnie zależało jednak wolałbym HTC Daimond Touch. Mam jak najlepsze pozytywne skojarzenia z HTC. Iphony (i ipody w końcu to te same układy muzyczne) nie uważam za dobrej klasy sprzęt do słuchania muzyki. +10 do lansu, dla osób bez słuchu. Ci ze słuchem wezmą raczej odtwarzacze muzyczne :) Wróciłem do iRiver. iPhone nie przekonał mnie. iPhoniaż - a program "bykom stop" znasz? Firefox podkreśla wyrazy napisane z błędami, nie tłumacz się dysortografią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vegeta340 Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.devs.futuro.pl 19.09.08, 09:30 Ja też zwracałem uwagę na ortografy. Ja czasem niestylistycznie piszę jak robię to zbyt szybko. ;) Ale dokładnie tak samo myślę o dźwięku z jabłek. A ze słuchawek bardzo polecam Akg k414p ewentualnie 416, ale przy odtwarzaniu mp3 nie będzie słychać różnicy specjalnej. Naprawdę grają rewelacyjnie z każdym szajsem , nawet typu telefon czy ipod. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siara Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.chello.pl 19.09.08, 09:38 kamol, iPhoniaż, vegeta340 - z tymi wywodami to na priva się bujać! I g... mnie obchodzi czy na windzie, macu czy linuxie. Nie ma najlepszego systemu i tyle! Każdy z nich jest skierowany do kogo innego i co innego oferuje. I nie chce mi się czytać elaboratów o tym która firma lepsza a która ma bardziej awaryny sprzęt, bo wychodzi, że my jesteśmy cool a pozostali są ble. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ged Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: 195.90.102.* 19.09.08, 09:40 Od pewnego czasu mam iphone'a. Przedtem miałem kilka generacji HTC, ostatnio Ameo... skusił mnie designa i cena iphone'a.. zapłaciłem ok 200 pln za 16 GB wiec Ok... w ramach przedłużenia umowy. Wniosek: Tan telefon jest fajny jeżeli chodzi o design (choć wymaga jakiejś ochorny, bo inaczej designa nie przetrwa tygodnia) i interfejs. ALE: ABSOLUTNIE NIE JEST TO TELEFON BIZNESOWY. Pełno w nim debilnych rozwiązań, nie głupich, a po prostu debilnych! Miejsce I: Autouzupełnianie np. smsów... słownik zam wstawia poprawki, żeby je odrzucić, trzeba oderwać palce od niewygodnej klawiatury i kliknąć błędną podpowiedź. Ponieważ w 8 przypadkach na 10 nie zdążysz zauważyć że jest podpowiedź i wstawi się jakiś głupi wyraz... trzeba się cofać i wpisywać powtórnie... TO NAJGŁUPSZE ROZWIĄZANIE JAKIE WIDZIAŁEM W KOMPUTERZE!!! Oprócz tego: - brak możliwości forwardowania smsów! Wyślesz do kogoś, potem chcesz ten sam wysłać jeszcze do kogoś... I NIE MOŻESZ. - Brak copy/paste - Idiotyczna klawiatura, tylko dziecko chyba pisałoby wygodnie - Bark możliwości usunięcia 1 smsa tylko całej historii (jeśli ze znajomym gadasz 30 x o d.Maryni, a w jednym smsie podaje Ci numer konta... to nie możesz zachowac tylko tego jednego smsa! - Brak godzin połączeń w historii (poza dzisiejszym dniem) - Usuwanie całych recent calls.. nie można wywalić tylko niewaznych, tylko całą historię - Brak możliwości regulacji blokady ekranu, wygaszania ekranu - Zmuszanie do przechodzenia przez Apple Store przed aktywacją (za co ściaga się opłatę), poza tym... Apple Store... większość aplikacji to bzdety za 0,79 Euro... - automatyczne łączenie się z GPRSem... bez zgody użytkownika - fałszywy GPS... myli się o kilka ulic.. bo to triangulacja GSm, a nieGPS.. kłamstwo marketingowe. - BRAK MOŻLIWOŚCI PRZECHOWYWANIA I OTWIERANIA DOKUMENTÓW !!! Nie wiem, jak inni "biznesmani", ale ja uważam, że tylko te wady, oprócz wymienionych wcześniej .. eliminują iphonea jako tel. biznesowy.. ja zmienię na nowy HTC jak tylko będzie dostępny... całe szczęście, że ten szmelc jest przynajmniej tani.. nie mówię, o Allegro za 2000 hehe... NIE WARTO. BEZ URAZY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciowa Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: 145.64.134.* 19.09.08, 09:55 Coz za jalowe dyskusje, wiadomo ze to kwestia preferencji. Jedni wola pepsi od coca coli, inni wola windows od maca. Powiem tak: 1.mam maca od roku,ani razu sie nie powiesil choc czasem go tak eksploatuje ze sie boje ze zaraz wybuchnie (przykre doswiadczenia z pecetem..); 2.mam ipoda nano starszej generacji, owszem powiesil sie pare razy, ale poza tym dziala bez zarzutu; 3.mam rowniez iphone (tak tak, ja juz sie zmacowalam i nie zamierzam nigdy wiecej dolaczyc do grupy uzytkownikow windowsa) i mimo ze nie moge wysylac mms, jakos nie cierpie z tego powodu (poprzednio mialam nokie i nie wyslalam mms ANI RAZU); kamerka jest slaba ale ludzie! to jest i pozostanie telefon;) jesli chce zrobic ladne zdjecia biore ze soba aparat fotograficzny.. Oczywiscie ze mac to produkt niszowy i windows bije go na glowe iloscia dostepnych programow! Ale ta cala pyskowka na forum to tak jak dyskusja o wyzszosci miesa z kurczaka nad miesem z indyka.. Nic nie jest czarne albo biale. pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciowa Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: 145.64.134.* 19.09.08, 10:19 PS. A artykul swoja droga ciekawy:) Autorka moze byc dumna ze wywolala tak zagorzala dyskusje;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommko Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.08, 10:31 Ja uważam, że MACki to lans, przesadny lans, ostatnio koleś w pracy zaopatrzył się: najpierw w iphone, następnie ipod a teraz imac. Wszystko ładne świecące błyszczące, każdy pyta "co to" i chwali, że takie fajne. MACki to lans dla gadżeciarzy z niskim poczuciem własnej wartości muszących się dowartościowywać, Window$ to szmira... ja używam linuxa, starego odtwarzacza creativa i starego telefonu samsung r200 wartego 30pln, jakoś mi wystarcza a lansować się nie czuję potrzeby :) Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó 19.09.08, 10:51 Proszę tak nie narzekać na Apple. Gdyby oni nie istnieli, to skąd Microsoft kopiował by te wszystkie rzeczy, które tak bardzo w MS lubicie? Siedzielibyście w DOSie a myszka była by dla was sprzętem kosmicznym, jak dziś skaner 3D. BTW. Widać jak bardzo jesteśmy biednym narodkiem, skoro cena (niedostępna dla większości) powoduje aż tyle frustracji i złości (jak wpis Tommko powyżej). Mam radę: wykształćcie się, zabierzcie do pracy a też będziecie mogli sobie kupić maczka! I zniknie potrzeba usprawiedliwiania się z posiadania "samsunga" za 30 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berdys Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 10:55 Ja mam mac booka z pracy i powiem wam, ze nie chcialbym go miec w domu. Gadanie typu ze ani raz sie nie powiesil a windows owszem, to skrajna glupota. Mnie sie nic nie wiesza, uzywam Visty, XP, Ubuntu Home server , w pracy Leo, dodatkowo Symbiana... Powiem nieskromnie- kwestia obslugi... jezeli wam sie cos wiesza, to w 80% juz Wasza wina ;) W pozostalych przypadkach to wina sprzetu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.pools.arcor-ip.net 19.09.08, 10:56 A gadajcie sobie ile wlezie na Apple. A ja dalej będę się cieszył z użytkowania MacBook'a i jego niezawodności. Pozdrawiam malkontentów (czyt. typowych polaczków)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommko Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.08, 10:56 Cena powoduje frustrację ? Nie dla mnie i nie do mnie babaqpo :-) Jestem programistą, zarabiam tak-sobie ale jak mam na coś ochotę to kupuję... mam głośniki Logitech'a za 1500pln i dobrego (jak na zeszłoroczne standardy) laptopa dell'a... ale i tak uważam, że MACkowe zabawki uważam za przedłużenia penisów ich użytkowników albo użytkowniczek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommko Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.08, 10:59 Ale Steva Jobbsa podziwiam za innowacyjność i uważam, że M$ kseruje od Apple'a tyle ile się da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.pools.arcor-ip.net 19.09.08, 11:01 Tak tak Tommko...wmawiaj tak sobie dalej... xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berdys Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 11:09 babaqba* Takie rady, to wiesz.. zastosuj do siebie. Wiekszosc tu piszacych nie ma problemow finansowych i moze sobie kupic cokolwiek ze stajni Apple'a. Twoja frustracje powoduje chyba jednak to, ze polacy maja kase a nie za bardzo chca kupowac produktow spod znaku jabluszka ;D Pokazales , ze myslisz stereotypowo. Nastepnym razem uzyj argumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommko Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.08, 11:11 Dobra, styka mojego udzielania się w tych komentarzach. Podsumowując: ja nie lubię mac'ków, uważam to za lansiarstwo ale jeśli ktoś lubi szpanik lub jest zadowolony z użytkowania sprzętów Apple'a to niech używa go dalej :) Ja na pewno nie kupię sobie iZabawek bo mnie nie kręcą, ale pewnie mógłbym na iMACku pracować tak jak pod linuxem, tylko brakowałoby mi trochę konsoli bash'owej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommko Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.08, 11:15 @berdys, dobre podsumowanie, ludzie którzy tu się wypowiadają to nie pracownicy kotłowni lub tesco a w większości ludzie którzy teraz siedzą w biurach i zarabiają tyle, że jeśli by chcieli to by kupowali produkty Apple'a, ale jakoś nie chcą z różnych powodów, ale niekoniecznie z powodu cen... Odpowiedz Link Zgłoś
atomekkk Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó 19.09.08, 11:29 Zapewne zawsze beda trwaly takie dyskusje co lepsze. Os X, czy Windows. Mac, czy PC ? Na coz, jestem rowniez stronniczy w tej kwestii, ale nie beda mowil w ktora strone, bo takie dyskusje nie maja sensu...wiem jedno. Popatrz, zadaj pytanie "profesjonaliscie" - grafikowi, montazyscie, fotografikowi, muzykowi - na jakim komputerze pracujesz ? Jak myslisz, co odpowie ? I niech, to bedzie rekomendacja... Odpowiedz Link Zgłoś
hoppke Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó 19.09.08, 11:36 Tommko, w tej branży wszyscy równo kopiują od wszystkich. Przed Windowsem i MacOS-em istniały już inne systemy operacyjne z ciekawymi, innowacyjnymi GUI. Apple ma opinię firmy innowacyjnej, ale to nie do końca tak jest. Apple nie tworzy innowacji, Apple tworzy TRENDY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomekr Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.124-44-31.ppp.wakwak.ne.jp 19.09.08, 12:04 Prawie rok temu przesiadlem sie z Windy na Maca. Jestem grafikiem i wlasciwie spedzam cale dnie przy kompie. W domu pracuje na Macu, w pracy zazwyczaj na Windzie. Jaka jest roznica? Dla mnie wazne jest to, ze gdy wlaczam Maca dostaje stabilny system, bez wiecznych problemow ze sterownikami. Po prostu wygoda uzytkowania. Mac jest modny? Owszem. Jest trendy, ale glownie popularny przez swoj malo zawodny system. Wkrotce moda moze przeminac, ale kazdy kto przesiadl sie na maca nie wroci juz do windy. Aha, Mac nadal produkuje mysz jednoklawiszowa, tylko dodal softwerowa mozliwosc wlaczenia drugiego przycisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atena Re: Microsoft vs. Apple. Utożsamianie się klientó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.08, 12:08 Założę się, że większość przeciwników Mac-a nigdy nie mielimożliwiści używać go dłużej...Bo w przeciwnym razie napewno zmieniliby zdanie.Ja również kedyś byłam zagorzałą zwolenniczką PCtów ale... sorry...Mac-i to mistrzostwo świata! Odpowiedz Link Zgłoś