Dodaj do ulubionych

Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek

IP: *.dsy.univ.szczecin.pl 25.11.08, 18:14
Dwa ostatnie akapity powinny wisieć w gabinecie Stefana.
Co do samego czytnika, to świetny pomysł, szkoda tylko, że w Wolsce podobne rozwiązania chodzą za minimum 800pln, ale ja rozumiem na drukarzy nie przyszedł w tym kraju jeszcze czas
Obserwuj wątek
    • patinito Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek 25.11.08, 23:34
      kindle nie ma monochromatycznego ekranu LCD tylko ekran wykonany w technologii elektronicznego papieru dostarczany przez firme E-ink www.e-ink.com/products/customers_app.html. Jest to kompletnie inna technologia, zapewniajaca o wiele lepsza ergonomie czytania i znikome zużycie energii. To wlasnie elektroniczny papier jest główna zaleta tego urządzenia i zdecydowal o jego popularnosci.
      Radze dokladnie poczytac zanim napisze sie taka bzdure, w ogole w serwisach agory dużo jest ostatnio tego typu kwiatkow
    • Gość: wt Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek IP: 145.64.134.* 26.11.08, 09:11
      przecież Kindle jest znacznie droższe niż 800PLN. inne eReadery też tańsze nie są...

a gadżety Stefana są funkcjonalne. Weź pod uwagę,że sporo kupujących je osób do tej pory nie potrafiło wiele więcej niż wysłać SMS, choć ich urządzenia miały potencjał... a iPhone, choć ma mniejsze możliwości, przez swoją prostotę pozwala im na znacznie więcej...
    • Gość: stefan Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:52
      ten shit nie czyta pdf.
    • Gość: v2l Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek IP: *.30-87-b.business.telecomitalia.it 26.11.08, 09:56
      nowy sposob na mole ksiazkowe?
    • Gość: Pewex Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek IP: *.chello.pl 26.11.08, 09:59
      wiesz pensja w PL to około 1000PLN (Taka niziutka) w Stanach taka niziutka pensja to około 1000USD, zastanów się czy w stanach kosztuje Kindle 800USD, następnie weź cenę USD, zamist USD dopisz sobie PLN i wyjdzie Cię koszt dla obywatela stanów.

iPhone to gadżet. W biznesie leży i kwiczy. A że nie ma telefonu który go poskromił? No cóż, ludzie nie są głupi i wybierają modele oferujące PRAWDZIWY telefon, tylko że każdy innej marki więc liczba się rozpływa pomiędzy samsunga nokie htc blackberry etc. Ludzie ktorzy kupują iPhona chcą mieć iPoda i telefon, ludzie kupujący inne chcą mieć telefon biznesowy. iPhone ma swoje zalety, fantastyczna nawigacja po telefonie, prostota, ekran z którego inni producenci powinni brać przykład. Ale to w zasadzie wszystko bo jako telefon biznesowy to się zwyczajnie nie sprawdza.
    • Gość: Herod Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek IP: *.tvk.torun.pl 26.11.08, 10:10
      Po pierwsze czarno biały ekran to zaleta, bo dzięki elektronicznemu tuszowi przypomina bardzo papier.

Po drugie przeciętny Amerykanin czyta więcej niż przeciętny Polak.

Po trzecie - w Polsce nie ma możliwości używania tego urządzenia ze względu na brak sprzedaży Kindle poza USA.

Po czwarte - pierwszy iPod (jeszcze z przyciskami) też wyglądał brzydko i archaicznie, a jednak się przyjął. Ja bym tylko dodał kolor czarny jako opcję, bo biały sprzęt budzi u mnie złe skojarzenia.
    • Gość: cezzzzz Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:03
      To nie jest ekran LCD!!!! To jest elektroniczny papier czyli E-ink. Co to za bzdury??!!!
      Do Polski lepiej sprowadzić Sony Readera. Jest spolszczenie itd...
    • nessie-jp Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek 26.11.08, 15:08
      Biały kolor obudowy jest zaletą
    • Gość: mm Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 15:17
      Tak naprawdę margines już i tak jest w samym tekście (co widać na powyższym zdjęciu), a co do innych kolorów to ja lubię czytać żółty tekst na niebieskim tle. I tak jak już zauważono wcześniej jako ekran zastosowano e-papaier a nie LCD, co wskazuje na to, że autor nie za bardzo zna się na rzeczy. W dodatku nie wiem dlaczego link do tego artykułu zaczyna się obecnie od: "Archaiczny gadżet (...)" skoro to nie jest archaiczny gadżet, chyba że ma to nawiązywać do książki (która jest już wiekowa), ale z drugiej strony książka to raczej nie gadżet. A sam czytnik może jest jednym z gorszych (ja bym wolał takiego iLiada), ale napewno jest świetną rzeczą i znacznie wygodniejszą do używania w celu czytania niż komórki, PDA czy też niektóre opasłe tomy. Dlatego czekam z niecierpliwością aż ceny czytników spadną (a najlepiej by kurs dolara także) to wtedy sobie jakiś sprawię.
      • nessie-jp Re: Kindle: Cudowne dziecko Amazonu ma roczek 26.11.08, 23:19
        Ja wolę mieć biały margines większy :) więc taki format czytnika mi się podoba.
        No i fakt, że wykorzystuje lekki i mało energożerny wyświetlacz, zapewniając
        jednocześnie duży kontrast. Nie lubię czytać żółtego tekstu na niebieskim tle :)

Gdyby takie czytniki staniały i umożliwiały obsługę dowolnego formatu, to bardzo
        chętnie przerzuciłabym się na nie. Z książkami papierowymi jest mnóstwo kłopotu,
        od przechowywania (gdzie to wszystko poustawiać, gdy półki już pełne) przez
        trudności ze znalezieniem (bo półki pełne, to się zapełnia po kolei różne pudła,
        stawia w dwóch rzędach, itd., itp.) po niemożność np. szybkiego wyszukania
        interesującego nas cytatu.

Najlepiej byłoby moim zdaniem, gdyby do każdej książki papierowej dołączano
        nośnik z wersją elektroniczną, do zrzucenia do pamięci czytnika. Kto by chciał,
        mógłby kupić samą wersję elektroniczną (taniej). Najważniejsze, żeby czytnik
        miał pamięć zdolną pomieścić co najmniej kilka tysięcy tomów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka