Gość: lukasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.03, 17:08 Powstaje niesamowite pole rowazan dla filozofow i teologow! Dziekujemy Wam, genetycy :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ziutek Re: Chimery są wśród nas? IP: 141.155.79.* 05.12.03, 17:17 Gość portalu: lukasz napisał(a): > Powstaje niesamowite pole rowazan dla filozofow i teologow! > Dziekujemy Wam, genetycy :-) No właśnie! Czy taki podwójny człowiek ma dwie dusze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Haplotyp IP: *.systbot.gu.se 05.12.03, 17:29 "w blokach zwanych haplotypami"... Haplotym nazywamy unikalana kombinacje markerow genetycznych (np. uklad prozkow obserwowanych na zelu przy elktroforezie DNA. To taki genetyczny odcisk palca. Nie scisle jest tez okreslenie, ze od ojca i matki dostajemy dwa haplotypy. Dostajemy dwa alele. Czyli nasz haplotyp sklada sie z czesci ich haplotypow. Prosze autora tlumaczenia zeby nastepnym razem jak nie rozumie jakiegos pojecia to sprawdzil zanim napisze glupoty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Duszny problem IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.12.03, 00:05 Marcinie, nie przejmuj się tym młotkiem ze Szfencji. On nawet nie rozumie, co pisze. A Ojców Dominikanów prosiłabym o egzegezę zjawiska. Czy chimera ma dwie suwerenne dusze, czy jedną zlaną? A jeśli zlaną, to czy to jest nowa dusza, czy też jedna ze "starych"? A jeśli jedna ze starych, to co z tą drugą? A czy mogą się zlać trzy jaja? Czyja to sprawka, to zlewanie? Etc., etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozia Re: Duszny problem IP: *.galaxy / *.galaxy-data.com 06.12.03, 04:54 Jagnieszka Ty nie gledz za duzo, i wroc do gramtycznej pisowni i nie mysl, ze niby taka dowcipnisia z Ciebie Ucz sie dziewcze, bos pewnie z efemeryd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Haplotyp IP: *.ev1.net 06.12.03, 18:27 Poza tym, w pierwszym paragrafie pojawia sie stwierdzenie "W pewnym, szczególnym sensie wszyscy nimi jesteśmy", jednak ten watek nie jest w ogole rozwiniety w tresci. Czy Autor zapomnial, o czym chcial napisac, czy redaktor pocial tekst a potem go nawet nie przeczytal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Haplotyp IP: *.MiGen.Bio.Uni-Goettingen.de 07.12.03, 19:58 Nie wiem czy wszyscy, ale na pewno wszystkie kobiety sa w pewnym sensie chimerami. W kazdej komorce somatycznej organizmu kobiety jeden z chromosomow X ulega inaktywacji w sposob losowy. Tak ze statystyczie w 50% naszych komorek dziala chromosom X odziedziczony po matce, a w 50% - po ojcu :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Brawo Krystyno IP: *.ifn-magdeburg.de 07.12.03, 20:38 ciesze sie ze w Gettyndze sa nie tylko Polacy ale i Polki :) Mam tylko odrobinke watpliwosci co do tego rozkladu statystycznego. Bo przeciez nie wszystkie komorki w jednym czasie koncza mitoze- wiec pewnie jest to roznie w zaleznosci od typu tkanki. A wowczas rozklad moze niekoniecznie byc rozkladem pol na pol.. Czy to blokowanie nie ma miejsca dosc wczesnie? Niestety nie jestem genetykiem- i w tym przypadku troszke sie rozleniwie i zapytam- kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????/ Re: Chimery są wśród nas? Hide i Jekyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 17:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chimera? Re: Chimery są wśród nas? Hide i Jekyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 19:38 Fascynujące! Faktycznie dla filozofów jest to niezły orzech, powiedziałabym, orzeszysko do zgryzienia ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dres to ma sie do ustalania ojcostwa IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.12.03, 22:00 jak piesc do nosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Slusznie IP: *.ifn-magdeburg.de 07.12.03, 17:34 bo piesc i nos to to samo DNA- rety ale sie porobilo- SGH ma sie teraz za ekspertow w dziedzinie biologii? Prosze sie tak nie spieszyc i ochlonac... Tzn ma to samo DNA chyba ze.... i tu prosze wlaczyc medline, google´a itd i poczytac sobie o chimerach a takze wrocic do wiedzy ze szkoly podstawowej na temat tego czy k-ki naszego organizmu zmieniaja sobie DNA w trakcie rozwoju i (jesli) cos sie zmienia- to jak i dlaczego....(Gdyby rzeczony osobnik zapomnial jednak- to w skrocie przypomne ze poza jego organami rozrodczymi- wszystkie inne jego komorki powstaja (na szczescie) w drodze mitozy...) Mitoze tez osobnik znajdzie w podrecznikach ze szk. podstawowej.. To byla onegdaj 8-a klasa szkoly podstawowej- teraz powinno byc chyba wczesniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Stawia to w nowym świetle sprawę transseksualistów IP: *.gdynia.mm.pl 05.12.03, 22:09 Człowiek z ciałam kobiety i umysłem mężczyzny - albo na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pizang7 Re: Stawia to w nowym świetle sprawę transseksual IP: *.e-net.pl 06.12.03, 11:49 O ile dobrze pamiętam, to przypadki takie, o jakich wspominasz, czyli mężczyzna z umysłem kobiety albo na odwrót, zdarzają się i są znane i opisane przez medycynę. Chodzi tu konkretnie o typ mózgu - kobiecy albo męski. Określa je się na podstawie różnic w budowie mózgu a tym samym w rozwinięciu danych ośrodków - pisania, mowy, orientacji przestrzennej itd. Jeden 'schemat' rozwinięcia tych ośrodków jest charakterystyczny dla kobiet, drugi dla mężczyzn. Jeden z moich znajomych opowiadał mi kiedyś, że miał na studiach znajomą, która zachowywała się jak facet - miała ona po prostu męski typ mózgu. Po paru latach nie wytrzymała i poddała się operacji zmiany płci. Nie zmienia to jednak faktu, że zboczeniem są zachowania transseksualne bez takiej podstawy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JZ Bzdury wasc gadasz! IP: 146.21.1.* 08.12.03, 17:46 Gość portalu: pizang7 napisał(a): > O ile dobrze pamiętam, to przypadki takie, o jakich wspominasz, > czyli mężczyzna z umysłem kobiety albo na odwrót, zdarzają się i > są znane i opisane przez medycynę. Chodzi tu konkretnie o typ Nie "zdarzaja sie" i nie "sa znane" tylke w krajach gdzie nie cenzury bogobojnego ludu przeprowadza sie pare tysiecy takich operacji rocznie. Anglia, Holandia, USA, oraz raj cenowy czyli Tajlandia. MAja bardzo dobrych mikrochirurgow. Wiec w zadnym przypadku nie jest ta przypadlos az tak zadka jak sobie wobrazasz. W polsce tez pare takich osrodkow jest, bodajze najwiekszy w Gdansku. prawdopodobnie przerob jest rzedu paruset przypadkow rocznie. > mózgu - kobiecy albo męski. Określa je się na podstawie różnic w > budowie mózgu a tym samym w rozwinięciu danych ośrodków - > pisania, mowy, orientacji przestrzennej itd. Jeden 'schemat' > rozwinięcia tych ośrodków jest charakterystyczny dla kobiet, Tutaj to jus po prostu pieprzysz glupoty. Zadne z opisanych roznic aczkolwiek opiewane w prasie popularnej nie sa podstawa diagnozy dysforii seksualnej. Stosuje sie do tego glownie metodyke psychologii, czyli testy, rozmowy, itp. > drugi dla mężczyzn. Jeden z moich znajomych opowiadał mi kiedyś, > że miał na studiach znajomą, która zachowywała się jak facet - > miała ona po prostu męski typ mózgu. Po paru latach nie > wytrzymała i poddała się operacji zmiany płci. Bardzo ciezka decyzja o okaleczeniu (masektomia razy dwa) bez mozliwosci bycia mezczyzna, medycyna nie potrafi jeszcze zrobic funkcjonujacego pracia. Okreslenie "meski typ mozgu jest niewlasciwe" mam niemalze 100% przekonania ze wrecz bledne, bo nie wierze aby miala np wieksza wage mozgu typowa dla mezsczyzn. Jedyne co medycyna potrafi stweirdzic to wydatne niezadowolenie ze spolecznej pozycji odpowiedniej wlasnej plci biologicznej. Wciz brakuje solidnych podstaw by odpowiedziec "DLACZEGO". Niektorzy maja zapalenie wyrostka robaczkowego, niektorzy przez cale zycie nie. > Nie zmienia to > jednak faktu, że zboczeniem są zachowania transseksualne bez > takiej podstawy :) Nie wiem z czego sie smiejesz bo nad twoim wnioskiem, szczegolnie przy glupotach ktore napisales powyzej pozostaje tylko plakac. Czy dla ciebie nie zboczone jest tylko raz na rok z zona na wznak tak jak kaze kosciol katolicki. Natura ma o wiele wieksza wyobraznie. > Pozdrawiam Treansseksulisto obu plci? Transwestotow? Nawety pedalow tez? Oni tez, podaj tylko numer telefonu ;-)) JZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka JZ brak ci argumentow IP: *.ifn-magdeburg.de 09.12.03, 01:14 twoj przedmowca wydaje wyroki a ty rzucasz psychologia robiac zalosne bledy, nie da sie tego prawie czytac. Nie przeszkadzaloby mi to - a nawet fakt, ze sie mnie boisz i dlatego atakujesz (powinienes to wiedziec ze swojej psychologii). Nie lubisz mnie - trudno ale wybacz nie wiesz nawet tego, ze do operacji wymienionych potrzebni sa chirurdzy plastyczni.. Narzedzia sa do mikrochirurgii ale o specjalnosci wymienionej przez ciebie nie slyszalam.. Nie epatuj wiec tak z wyzszosci do swojego przedmowcy bo nie masz go czym oczerowac a juz na pewno nie ortografia i gramatyka.. Oczywiscie ze przypadki sa znane i u nas. Tylko to troszeczke inaczej. Z umyslem kobiecym i zenskim czlowiek sie nie rodzi. ´Umysl´ dojrzewa jeszcze po narodzinach. ´Przypadlosc´ jest jednak zadka. Przerob - jak to nazywasz dotyczy operacji plastycznych i nie zawsze motywowanych np faktyczna niezgodnoscia plci fenotypowej z genotypowa. Owszem mam najswiezsze dane z Gdanska i kolege dwa pietra wyzej, ktory w takich badaniach uczestniczyl (jako badajacy). Niestety JZ twoje ´schematy´budowy mozgu bazuja na wiedzy bardzo przestarzalej. Bardzo Cie serdecznie prosze przeczytaj sobie ´MOzg a zachowanie´ wydawnictwo PWN. Juz tam jest wiele mitow na ten temat obalonych.. Masa mozgu nie ma z tym nic wspolnego - mylisz kompletnie pojecia. Na czym polega Twoj problem? Mam transeksualiste np u siebie w instytucie. Szanuje ja - za wiedze i osiagniecia. Oraz za to jak rozwiazala problem z zona i dzieckiem. Ale ty prowadzisz walke sztandarowa. Jestes prowokacyjny i wzbudzasz niechec. A i owszem ostatnio w Göttingen wlasnie natknelam sie na zjazd transseksualistowi gejow. I wiesz byli nie tylko mili ale i sympatyczni. Ale fakt faktem - szczegolnie zalezalo im na zwroceniu na siebie uwagi.. Tyle ze pomyslalam o tym wlasnie teraz - gdy przeczytalam Ciebie. Wczesniej uwazalam, te grupke wolajaco do siebie ´juhu´z dwoch krancow ulicy i poprzebierana zabawnie az atrakcyjna i zabawna... Pomysl o tym JZ zanim cos jeszcze napiszesz. PS - Gdzie zgubiles Niemcy w swoich opisach? Czy to z racji na mnie? Zaimponowalo to mi- nie powiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Es Re: Chimery są wśród nas? IP: *.zywiec.plusnet.pl 06.12.03, 10:02 Może ja też jestem chimerą? Mam grupe krwi A1 i nie byłoby nic dziwnego gdyby nie to: jako biorca Rh- a jako dawca Rh+ ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka He, he - odpowiem za Kosciol IP: *.ifn-magdeburg.de 07.12.03, 19:03 Jezelis wacpan doszukiwal sie duszy tudziez innym jezykiem mowiac- czegos NAJWAZNIEJSZEGO dla czlowieczenstwa w genach- to widac zes sie mylil- proste- i jak znalazl.. Wiec nie ma czego sie ´hechotac´ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jogurt Re: He, he - odpowiem za Kosciol IP: *.softsystem.pl 08.12.03, 22:11 Jesli - co teraz w Kosciele modne - przyjmiemy ze czlowiek jako istota z ciala i duszy, powstaje w momencie kiedy powstaje zygota, to pytanie jest jak najbardziej zasadne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JZ Koscioly zawsze trudnily sie NIE wyjasniniem IP: 146.21.1.* 08.12.03, 22:39 I utrudnianiem odpowiedzi na trudne pytania. POdstawa dobroci ludu jest "wiara". POza tym lud ma prawo prowadzic wszelkie bezsensowne filozoficzne dyskusje takie jak poczatek duszy lub ilosc diablow mieszczacych sie czubku szpilki. Nawet aborcja jest doskonalymi tematem zastapczym. Zastepczymi zamiast czego? ...Ot chocby zamist dyskusji nad finansami i polityczna dzialalnoscia kosciolow. Niech owieczki dyskutuja nad zygotami i duszami ktorych nie mozna widziec ani zmierzyc, my troche jeszcze utrudnikmy wszelka dzilanosc na tym polu poprzez powolywanie sie na zasady etyki pasterzy owiec sprzed dwch tysiecy lat. ... A KASA CALY CZAS PLYNIE! JZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka A JZ przedstawi nam jedyna wlasna IP: *.ifn-magdeburg.de 09.12.03, 00:53 niepowtarzalna i wlasciwa odpowiedz. Ciesz sie jogurcie- zaanektowal teraz dotad niezbyt oblegane forum naukowe. A tak milo bylo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka OK IP: *.ifn-magdeburg.de 09.12.03, 01:30 Jesli za dusze przyjmiemy mozg- to mowa tu jest o chimerycznosci genetycznej. Jakos organizm chimery funkcjonuje, a dzialanie mozgu musi byc niezaleznie od tego skoordynowane. W przeciwnym razie nie moglby funkcjonowac- bo wykonczylyby takiego osobnika epilepsje.. To dluga historia- i pewno nudna. Ale w tym rozumieniu ´dusza´ jest od b. wczesnego etapu dusza jednego czlowieka... Cialo tez jest jednak jedno. Jezeli ma Pan raka to on tez sie troszke rozni - a nawet bardzo a mimo wszystko to Pana cialo. Czy ma Pan watpliwosci? Co z tozsamoscia Pana brodawek? Piegow? Niechze sie Pan zastanowi.. Samo DNA to tylko jedna czesc tego ciala. Najistotniejsze jest jednak jaka czesc tego DNA jest czytana, jaka blokowana, jaka czesc ewentualnie jest replikowana.. Sa inne - wieksze problemy.. Np pierwszorzedowa kora sluchowa dotad uwazana za unimodalna (specyficznie pobudzana przez bodzce ´jednego zmyslu´) teraz okazuje sie tez w pewnych specyficznych okolcznosciach - zwiazanych z okreslonym procesem reagowac na bodze nie tylko sluchowe ale i np wzrokowe.. Naprawde czesto w nauce wracamy do punktu wyjscia a na wiele spraw patrzymy inaczej.. Po co mieszac w to Kosciol.. Jezeli nie chcemy aby sie mieszal- czy to zacheta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbl OJCOSTWO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.03, 11:02 Badania te poddają w wątpliwość w takim razie wyniki orzeczeń o stwierdzanie ojcostwa - a raczej jego wykluczenie Jeśli domniemany ojciec jest chimerą - i jako materiał genetyczny weżmie się np. krew - a będzie ona należała do "brata" - wtedy wynik bedzie negatywny - podczas gdy człek ten może być ojcem dziecka jak najbardziej ! Dotychczas uważano badania genetyczne jako 100 % pewności przy tego typu sprawach - okazało się raz jeszcze - jak bardzo się mylimy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Re: OJCOSTWO IP: *.math.uni.lodz.pl / 10.1.5.* 06.12.03, 16:22 Może nie ma 100% pewności ojcostwa przy badaniu domniemanego ojca. Jednak zbadanie rodzenstwa i rodziców osoby podejrzanej o ojcostwo daje bardzo wysokie prawdopodobienstwo wykluczenia ojcostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Re: OJCOSTWO IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.12.03, 21:12 Nie znam się na tym (przyznaję bez bicia), ale zdaje mi się, że przy ustalaniu ojcostwa bada się coś TROSZKĘ innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Pomylilo sie chyba pani Jagnieszce IP: *.ifn-magdeburg.de 07.12.03, 17:29 z badaniem plodnosci? :) A moze zapomnialo sie jeden z dogmatow, ze przynajmniej pod wzgledem genetycznym nasz organizm (poza dojrzalymi plemnikami i jajami, rakiem i innymi zmianami) nasz organizm jest jednak dosc jednolity? A to sie Pani porobil balagan w wiedzy biologicznej.... A chimery sa dosc ciekawe...zwlaszcza jesli chodzi wlasnie o ten wyjatek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Re: Pomylilo sie chyba pani Jagnieszce IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.12.03, 21:39 Jak robi się bałagan w tym, czego nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka No jakichs podstaw sie bez obrazy oczekuje IP: *.ifn-magdeburg.de 07.12.03, 22:07 analfabetow mamy ponoc coraz mniej.. To kwalifikuje sie pod analfabetyzm biologiczny... Chyba, ze wtorny, co mi sie przydazylo z macierza i z rozwiazywaniem rownan rozniczkowych- no ale i tak krzyczy o poprawe... Pozdrawiam i... nie zebym byla szowinistka biologiczna ale o sobie to warto czasem cos wiedziec- tak mysle.. Chocby po to by wiedziec z czym ruszac na wirusa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Wiedza o niewiedzy. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.12.03, 23:36 Ja się do niej przyznałam publicznie. Merytorycznej polemiki nadal nie ma. Całuski dla Pani magdeburskich półkul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Do badan genetycznych IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 01:00 najlatwiej wykorzystac krew. Robi sie PCR-y na innych tkankach tylko wowczas, gdy nie ma nic na podoredziu.. Mysle ze nie jestem osoba, ktora moze sie merytorycznie wypowiadac na temat genetyki.. Ale sa pewno inni... Odwzajemniam caluski... A Pania jestem choc polkul- raczej nie....tym bardziej z Magdeburga. Zreszta oprocz polkul jest tu niedzwiedz i syrenka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JZ Re: Wiedza o niewiedzy. IP: 146.21.1.* 08.12.03, 17:23 Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > Ja się do niej przyznałam publicznie. > Merytorycznej polemiki nadal nie ma. Jagnieszko, I smuce sie i ciesze sie powiekszylas grono osob zawiedzionych poziomem ANki. Do tej pory zastanaiwm sie czy to Trollizm czy tylko totalna naiwnosc. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=6252188&a=6265778 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6684678&a=6698874 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6684678&a=6702295 wszystkie z OBFITYMI z okolicami. Jedyne nad czym sie juz nie zastanawim to wniosek. Unikac dyskusji jak ognia - to strata czasu. pozdrawaim JZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Drogi Jz IP: *.ifn-magdeburg.de 09.12.03, 00:51 Jak zwykle jestes szalenie nieobiektywny a cytujesz glownie jakies swoje prowokacje pod moim adresem - przypomne Ci klocilismy sie o aborcje. Proste- nie lubisz jak ktos ma inne zdanie niz ty. Wszystkich innych uwazasz za ponizej poziomu. Trollizm wobec tego najbardziej pasuje do ciebie- poniewaz wciaz powracasz do starego tematu. W tej wersji zadne z nas nie zmienilo zdania- nie znamy (tzn. ja np) zdania na ten temat niejakiej Jagnieszki choc uderzylo mnie u niej cytuje _ Merytorycznej polemiki nadal nie ma. Zwroc uwage na slowo ´nadal´. Choc takich uwag nie ma w zadnym poprzednim poscie... Wniosek- Jagnieszka zadziwiajaco przypomina niejaka Kamile zaprzyjazniona z niejakim Longerem- wstydzacym sie swego imienia - z ktorym to drogi JZ tworzyles wspolny front na forum o aborcji.. I tak wracamy do zrodel... A ja tu nie o tym chcialam.. Ubolewam nad tym ze sa tacy nudziarze jak JZ: I ze juz na nowym watku - tez naukowym probowalam byc mila- widac niepotrzebnie- jak rowniez w stosunku do niejakiej Jagnieszki - przyznaje naiwnie- probowalam wyjasniac, ze nie czuje sie merytorycznie kompetentna do uswiadamianie jej w dziedzinie genetyki... Ha widac swiat jest maly.. Zwroc tez uwage drogi JZ na swoje literowki.. Czyzby ta sama tendencja dyslektyczna co u Longera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi kazda kobieta jest genetyczna chimera IP: *.dc.dc.cox.net 07.12.03, 05:29 nic w tym niezwyklego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turkish Chimery są? IP: *.73.139.186.Dial1.Chicago1.Level3.net 07.12.03, 15:03 ja czasami bywam nawet poczworny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hysiu Wolne wnioski IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.12.03, 16:13 Jesli ci mądrzy jajoglowi co rusz ogłaszają coraz to nowe teorie podważające nasz obecny sposób pojmowania świata to nigdy nie dojdziemy do stanu równowagi. Przy tego rodzaju rewelacjach musielibyśmy wypuścić połowę ludzi skazanych za gwałt, za niepłacenie alimentów z powodu nieuznania ojcowstwa itd. Jeśli oburzam się z powodu "odkrycia" istnienia chimer, z powodu szkodliwośći picia mleka to nie jestem w tym oburzeniu osamotniony. Cała ta równowaga do której wszyscy dążymy jest wobec tego nic nie warta a konsekwencją tego jest to iż Raj jest zbiorowiskiem bezrozumnych ludzi godzących się na wszystko, nie potrafiących nawet nawlec igły. Za taki Raj to ja dziękuje. Ps. Jeśli chimery istnieją to nie w kwestii duszy, można mieć tysiąc osobowości a jedno ciało, zresztą czy ktoś z was zna choćby jedną osobę, która by was nigdy niczym nie zaskoczyła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Jak zwykle nerwowosc.. IP: *.ifn-magdeburg.de 07.12.03, 17:23 A coz to Pana tak zdenerwowalo? Dla mnie to jeszcze jeden dowod na to, ze nie mozna ZBYT wielkiej wagi przywiazywac do genetyki... a przynajmniej nie zapominac o tej jej czesci, ktora jest ´doregulowywana´ w trakcie rozwoju i dojrzewania fenotypu.. Mysle ze to glowny trend nowego wieku. Teraz wszyscy znow sobie uswiadamiamy, ze tak naprawde ogromnie istotne jest srodowisko i czynniki wplywajace na nas w trakcie naszego rozwoju i plodowego i pozaplodowego.. Po prostu ´z wrazenia´ ze tak wiele ´widac´ w genach, na chwile o tym zapomniano.. Ale natura ma to do siebie, ze predzej, czy pozniej sie przypomina? A co zlego w naukowcach? To tez ludzie....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JZ Jak zwykle ANka IP: 146.21.1.* 08.12.03, 17:26 Do tej pory zastanaiwm sie czy Anka to Troll czy cos innego. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=6252188&a=6265778 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6684678&a=6698874 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6684678&a=6702295 wszystkie z OBFITYMI z okolicami. Jedyne nad czym sie juz nie zastanawim to wniosek. Unikac dyskusji jak ognia - to strata czasu. pozdrawaim JZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Jak zwykle ANka IP: *.ifn-magdeburg.de 09.12.03, 00:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=9505923&a=9554281 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka I tak do skutku IP: *.ifn-magdeburg.de 09.12.03, 00:54 A potem drogi JZ dolacz link do swojej definicji trolla :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chi!Chi! Re: Chimery są wśród nas? IP: 62.233.177.* 07.12.03, 18:04 Drogi badaczu może sprawdzisz swoją metodę badawczą. Co w końcu oznaczasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Karolu, kto ma rację??? IP: *.aster.pl / 10.71.4.* 07.12.03, 21:47 Co na to Szarlemań, czyli sam wielki Sabath? Kto ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Karolu, kto ma rację? IP: *.aster.pl / 10.71.4.* 07.12.03, 21:49 Co na to Szarlemań, czyli sam wielki Sabath? Kto ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hysiu Re: Karolu, kto ma rację? IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.12.03, 05:34 Szanowna Jagnieszko Ponieważ nic nie zrozumiałem z twojej dygresji o Szarlemaniu Karolu jak sie potem okazało prosiłbym o komentarze mniej naznaczone tak specjalistyczną terminologią:) Jeśli dobrze rozumiem to Karol Wielki raczej nie pytał by o nic tylko wszelkie wątpliwości na temat istnienia duszy rozwiązał by mieczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Rety !!!!!! To by wszystko tlumaczylo !!!!!! IP: *.cm.chello.no 08.12.03, 07:10 Dlaczego moja corka nie ma NIC wspolnego ze mna !!!!! Chyba musze zrobic test na "matczynosc" (matkostwo, matecznosc, czy jak to nazwac?) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marineer Mam kolegę chimere IP: *.pronet.lublin.pl 09.12.03, 19:08 Nie oszukuje Odpowiedz Link Zgłoś