pomruk 08.07.09, 23:50 Dodajmy, że pół stopnia odpowiada kątowej średnicy Księżyca. Tytuł notatki niezbyt fortunny: sugeruje że Neptun oświetlony jest światłem odbitym od Jowisza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cover_w Neptun widoczny w świetle Jowisza 09.07.09, 23:01 i tak watpie, że laik po tej instrukcji znajdzie ja sie nie podejmuje Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Neptun widoczny w świetle Jowisza 09.07.09, 23:58 Może ta mapka pomoże? Jowisz powinien być na niej jaśniejszy, odległość Jowisz - Neptun równa jest pozornej, widocznej średnicy tarczy Księżyca. tiny.pl/hhxcs Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Neptun będzie bardzo blisko Jowisza 09.07.09, 23:27 pomruk napisał: > Dodajmy, że pół stopnia odpowiada kątowej średnicy Księżyca. Tytuł > notatki niezbyt fortunny: sugeruje że Neptun oświetlony jest > światłem odbitym od Jowisza... Czy nie będzie Neptun oświetlony światłem odbitym od Jowisza? Średnica Księżyca to niewiele. Sprawdziłem, że Księżyc ma średnicę tylko 3500 km. W skali kosmicznej to bliziutko. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Neptun będzie bardzo blisko Jowisza 09.07.09, 23:34 mis22 napisał: > Czy nie będzie Neptun oświetlony światłem odbitym od Jowisza? Średnica Księżyca > to niewiele. Sprawdziłem, że Księżyc ma średnicę tylko 3500 km. W skali > kosmicznej to bliziutko. Neptun jest oświetlony światłem Słońca - światło odbite od innych planet na znikomy udział w oświetleniu. Mówiłem o _kątowych_ rozmiarach Księżyca - wynoszących pół stopnia. Wiedząc, jaki kąt zajmuje w polu widzenia tarcza Księżyca, łatwiej ustalic połozenie Neptuna względem Jowisza na sferze niebieskiej. PS. U mnie pochmurno. Ale Neptuna (i Urana) juz widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Neptun będzie blisko Jowisza tylko kątowo 10.07.09, 05:38 pomruk napisał: Mówiłem o _kątowych_ rozmiarach Księżyca - > wynoszących pół stopnia. Wiedząc, jaki kąt zajmuje w polu > widzenia tarcza Księżyca, łatwiej ustalic połozenie > Neptuna względem Jowisza na sferze niebieskiej. Faktycznie! Neptun jest odległy od Jowisza pół stopnia kątowo patrzac z Ziemi, a 25 j.a. czyli niemal 4 miliardy km liniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Neptun będzie blisko Jowisza tylko kątowo 10.07.09, 08:42 mis22: > Faktycznie! Neptun jest odległy od Jowisza pół stopnia kątowo patrzac z Ziemi, a > 25 j.a. czyli niemal 4 miliardy km liniowo. Mówisz o odległości nie między planetami tylko między ich orbitami. To nie jest tak, żeby najkrótsza droga ze Słońca do Neptuna zawsze prowadziła przez Jowisza. Czasem najkrótsza droga z Jowisza do Neptuna prowadzi przez Słońce. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Najdłuższa droga z Jowisza do Neptuna 10.07.09, 14:21 stefan4 napisał: > Mówisz o odległości nie między planetami tylko między ich orbitami. > To nie jest tak, żeby najkrótsza droga ze Słońca do Neptuna zawsze > prowadziła przez Jowisza. Czasem najkrótsza droga z Jowisza do > Neptuna prowadzi przez Słońce. Wtedy jest to najdłuższa droga po linii prostej z Jowisza do Neptuna, która wynosi około 35 j.a. czyli ponad 5 mld km. Obecnie Jowisz i Neptun są po tej samej stronie Słońca, w efekcie są najbliżej siebie i kątowo i liniowo. Odpowiedz Link Zgłoś