Dodaj do ulubionych

Książęta cieszyńscy

28.11.03, 16:36
Autorzy plakatu zamieszczonego niedawno w "GW" niezbyt łaskawie potraktowali
książąt cieszyńskich. Nie uwzględnili ani jednego władcy z okresu istnienia
samodzielnego księstwa cieszyńskiego. Tymczasem są tacy, którzy mogliby się
znaleźć w tym szacownym gronie.
Mój typ to Przemysław Noszak.
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: Książęta cieszyńscy 28.11.03, 18:59
      Toz to zdrajca ;-). Został lennikiem Czech, a na dodatek służył na dworze króla
      czeskiego wyrabiając sobie opinię zrecznego dyplomaty. Slezan, gośc sie nie
      nadaje. Trzeba poszukać innych.
      • slezan Re: Książęta cieszyńscy 30.11.03, 00:55
        No to będzie ich trzeba wymyśleć. Jak całodzienną obronę wieży spdochronowej:-)
      • lapis.me Re: Książęta cieszyńscy 30.11.03, 16:52
        Żarty żartami. Postać to niezwykła, nieprzeciętna, fascynująca. O wymiarze
        europejskim.
        • albrecht1 Re: Książęta cieszyńscy 30.11.03, 17:04
          Nie jestem fachowcem, więc mnie poprawcie. Noszak żył w czasach Europy
          zjednoczonej wspólną wiarą, kulturą i językiem urzędowym.
          • lapis.me Re: Książęta cieszyńscy 30.11.03, 17:17
            Ja też nie. Rozumiem, że żartowaliście sobie. Już i dziad, i ojciec jego
            składali w Pradze hołd lenny. Abstrahując od polityki, XIV-wieczny dwór praski
            był jedny z, jeśli nie najwspanialszym na owe ośrodkiem kulturalnym,
            promieniującym na całą Europę. A Noszak był tak bliskim doradcą i Karola, i
            Wacława, że nie posiadał swojego domu w mieście! Mieszkał na dworze królewskim!
            • slezan Re: Książęta cieszyńscy 30.11.03, 17:35
              Szkoda, że "GW" zapomniała o takiej postaci.
              • slezan Pomysł 30.11.03, 18:01
                Wpadło mi właśnie coś do głowy. Zamiast nrzekać na to, co i jak zrobiła "GW",
                mzna samemu opracować plakaty do edukacji już nie regionalnej, ale lokalnej -
                na temat ziemi cieszyńskiej. Sądzę, że lokalna prasa byłaby zainteresowana
                publikacją czegos takiego. Plakaty mogłyby prezentować mapy, książąt i inne
                wybitne postaci, zabytki itp. Co Wy na to?
                • alex.stela Re: Pomysł 01.12.03, 09:21
                  Na razie lokalna prasa zajęta jest przypominaniem, że czasy Księstwa Cieszyńskiego to zamierzchła przeszłość z epoki dinozaurów... Teraz mamy nową erę - erę Podbeskidzia! Nie ma tu miejsca na jakichś głupich książąt i przestarzałe mapy z prowincjonalnym Cieszynem w centralnym miejscu!... :D
                  • slezan Re: Pomysł 01.12.03, 15:51
                    A "Głos Ziemi Cieszyńskiej"?
                    • alex.stela Re: Pomysł 01.12.03, 15:52
                      .......................................
                      • slezan Re: Pomysł 01.12.03, 16:25
                        No napisz coś więcej, bo wiem tyle, co tu kiedyś bebokk zapodał.
                        • alex.stela Re: Pomysł 01.12.03, 16:29
                          Niestety z pewnych względów nie chciałbym się wypowiadać o cieszyńskiej prasie lokalnej. Za dużo ludzi wie, kto to alex.stela...
                          • alex.stela Re: Pomysł 01.12.03, 16:30
                            Tak więc ............................
                            • alex.stela Cieszyńska prasa lokalna 01.12.03, 16:32
                              Ale może inni mają więcej odwagi, by opowiedzieć o cieszyńskiej prasie lokalnej. Ja idę do domu.
                • albrecht1 Re: Pomysł 01.12.03, 20:50
                  slezan napisał:

> Wpadło mi właśnie coś do głowy. Zamiast nrzekać na to, co i jak zrobiła "GW",
                  > mzna samemu opracować plakaty do edukacji już nie regionalnej, ale lokalnej -
                  > na temat ziemi cieszyńskiej. Sądzę, że lokalna prasa byłaby zainteresowana
                  > publikacją czegos takiego. Plakaty mogłyby prezentować mapy, książąt i inne
                  > wybitne postaci, zabytki itp. Co Wy na to?

Pomysł dobry. Mimo -------
                  • slezan Re: Pomysł 01.12.03, 20:55
                    Co tam rysy. Wystarczy wyrzeźbić gościa w hełmie z opuszczoną przyłbicą.
                    • lapis.me Re: Pomysł 01.12.03, 21:37
                      Nawet się uśmiałam.
                      Ale do niego ten strój chyba akurat najmniej pasuje.
                      • slezan Re: Pomysł 01.12.03, 21:53
                        Hmmm, to będzie problem. Skoro był z niego taki intelektualista, można by go
                        ukazać jak chowa twarz w dłoniach i rozmyśla nad marnością tego świata.
                        • lapis.me Re: Pomysł 01.12.03, 22:07
                          Był przede wszystkim dyplomatą, zręcznym i utalentowanym politykiem. Z tą
                          marnością idziesz za daleko. Zapewne był ze swych poczynań dumny (choc
                          oczywiście nie wszystko mu sie udawało) i brodę nosił wysoko. W ten sposób
                          skupiamy się na twarzy ...
                          • slezan Re: Pomysł 01.12.03, 22:20
                            No i tak to jest z tymi utalentowanymi dyplomatami. Nie dziwię się, że historia
                            woli siepaczy, co z konia nie zsiadali. Przynajmniej można im spuścić przyłbicę.
                            Tworząc wizerunek Jego Wysokości trzeba będzie zatem popuścić wodze fantazji.
                            Twarzy nadać wyraz dotojeństwa ale i sprytu. No i Noszak wyjzie jak żywy:-)
                          • slezan Re: Pomysł 01.12.03, 22:28
                            Jest coś do poczytania na temat naszego idola? Oczywiście poza siecią i poza
                            wypocinami niejakiego Idziego Panica - znalazłem je w necie i musiałem zgodzić
                            się z opiniami, które już wześniej słyszałem.
    • cares.s Re: Książęta cieszyńscy 30.11.03, 09:32
    • alex.stela Noszak był cool. 01.12.03, 15:01
      Jeden z nielicznych ludzi wartych swego miasta.... :)

Parę spraw co prawda zawalił, ale bezsprzecznie był jednym z najwybitniejszych potomków Władzia Wygnańca. Szkoda, że nikt nie wie, jak wyglądał. Można by mu pomnik walnąć pod zamkiem, tam gdzie stał kiedyś obelisk ku czci niezwyciężonej Armii Czerwonej. :)
      • lapis.me Re: Noszak był cool. 01.12.03, 15:09
        Pytanie o jego wygląd wywołało u mnie myśl o nagrobku z kościoła
        dominikańskiego. Oczywiście nie chodziło wtedy o wierne odtworzenie rysów, ale
        mimo to można się mu dokładniej przyjrzeć. Największy problem polega na tym,
        że prawdopodobnie jest to jednak nagrobek Kazimierza, jego ojca. No chyba że
        Noszak zamówił wykonanie własnego nagrobka około ćwierć wieku przed swoją
        śmiercią ... ?
        • alex.stela Re: Noszak był cool. 01.12.03, 15:21
          Wtedy były takie tendencje, więc może to i jego nagrobek...

Dowiedziałaś się czegoś o kryptach kościoła dominikańskiego? Jak to tam faktycznie wygląda? To dla mnie ciekawsze nawet od podziemnych korytarzy!
    • slezan Re: Książęta cieszyńscy 10.12.03, 00:25
      Coś krucho u Was z tymi książętami. Jeden tylko Noszak? Inni nie mają swoich
      fanów?
      • albrecht1 Re: Książęta cieszyńscy 10.12.03, 19:05
        To nie takie proste Slezan. Trzeba znaleźć takiego, którego można którego
        podobiznę można wyrzeźbić z podniesioną przyłbicą ;-).
    • teschiner Re: Książęta cieszyńscy 11.12.03, 11:47
      slezan o co chodzi z ta ksiazka PAnica?. to chyba jedyna pozycja i historycznie
      to chyba dobra? fakt ze sie ciezko czyta:)))))))))))))))))))))))))
      swego czasu w jednym z kalendarzy cieszynskich bylo cos takieigo co moznaby
      nazwac skroconym poczetem ksiazat cieszynskich
      • slezan Re: Książęta cieszyńscy 11.12.03, 22:26
        Panic, z tego co czytałem, ma jakieś odpały - szuka świadomoości narodowej w
        średniowieczu i takie tam. No i kiepsko pisze. W dodatku nie zawsze daje
        przypisy tam gdzie by się przydały.
    • albrecht1 Re: Książęta cieszyńscy 17.01.04, 14:32
      Wracając do tematu książąt cieszyńskich, a w szczególności do Przemysława I
      Noszaka.
      Jak już wcześniej wspominałem Noszak był utalentowanym dyplomatom. To dzięki
      jego staraniom król Anglii Ryszard II poślubił córkę króla czeskiego Wacława IV.
      W zamian za wierną i owocną służbę w roku 1384, Noszak otrzymał królewską część
      Głogowa w dziedziczne lenno, którym książęta cieszyńscy władali do roku 1480.
      • allthejazz Re: Książęta cieszyńscy 22.01.04, 15:42
        albrecht1 napisał:

> Wracając do tematu książąt cieszyńskich, a w szczególności do Przemysława I
        > Noszaka.
        > Jak już wcześniej wspominałem Noszak był utalentowanym dyplomatom. To dzięki
        > jego staraniom król Anglii Ryszard II poślubił córkę króla czeskiego Wacława
        IV
        > .
        > W zamian za wierną i owocną służbę w roku 1384, Noszak otrzymał królewską
        część
        >
        > Głogowa w dziedziczne lenno, którym książęta cieszyńscy władali do roku 1480.

Potomek książąt i królów Polski, dostaje kąsek tego co należało do jego
        przodków. Jakie to przykre. Po prostu obsuwa.
        • slezan Re: Książęta cieszyńscy 22.01.04, 18:43
          Powiedziałbym, że znak tamtych czasów. Wiele księstw zmieniało właścicieli,
          dziedzice dzielili miedzy sobą schedę po ojcach. Bycie potomkiem królów niczego
          pod tym wzgledem nie zmieniało, zresztą Noszak to był już piast śląski, bliżej
          mu było do Henryka Brodatego niż na wpól mitycznego Mieszka.
          • allthejazz Re: Książęta cieszyńscy 23.01.04, 10:10
            slezan napisał:

> Powiedziałbym, że znak tamtych czasów. Wiele księstw zmieniało właścicieli,
            > dziedzice dzielili miedzy sobą schedę po ojcach. Bycie potomkiem królów
            niczego
            >
            > pod tym wzgledem nie zmieniało, zresztą Noszak to był już piast śląski,
            bliżej
            > mu było do Henryka Brodatego niż na wpól mitycznego Mieszka.

Bliżej, tak jak Tobie do dziadka niż prapraprapradziadka.
            Piastowie Śląscy mieli szanse odbudowę Królestwa Polskiego.Henrykowi B. prawie
            się udało, gdyby nie Tatarzy. Szkoda! A tak zostali zamiast samodzielnymi
            władcami, zostali lokalnymi królikami. Którego to Piasta Śląskiego, mieszczanie
            nyscy skrócili o głowę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka