Dodaj do ulubionych

Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 22:15
Bardzo proszę uważajcie na trasie Tychy - Katowice jest bardzo zdardliwy
zakręt - tuż przed zjazdem na Bieruń (przed mostem)!!!!!!!!!!
Wystarczy, że troszke popada i od razu dochodzi tam do bardzo grożnych
wypadków, dlatego zachowujcie szczególną ostrożność w tym miejscu.

Obserwuj wątek
    • Gość: Darek Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.local.pl / 62.233.185.* 20.06.04, 23:00
      Gość portalu: Simon napisał(a):

> Bardzo proszę uważajcie na trasie Tychy - Katowice jest bardzo zdardliwy
      > zakręt - tuż przed zjazdem na Bieruń (przed mostem)!!!!!!!!!!
      > Wystarczy, że troszke popada i od razu dochodzi tam do bardzo grożnych
      > wypadków, dlatego zachowujcie szczególną ostrożność w tym miejscu.

Zgadza się - to miejsce jest niebezpieczne - zresztą wystarczy obserwować
      barierki oddzielajace pasy jezdni oraz barierki na mostku w tym miejscu, aby
      wywnioskować, że tam często dochodzi do wypadków :-(.

Drugim takim miejscem, gdzie gdy zaczyna padać deszcz lub gdy jezdnia wysycha,
      asfalt nie różni sie od lodowiska, jest także DK1 na kierunku do K-c, na
      odcinku pomiedzy Przemysłową a Niepodległości (dokładnie kilka metrów przed i
      na wiadukcie nad torami kolejowymi) - kilkanaście dni temu też o mało nie
      rozbiłem się ślizgając się pomiędzy rozbitymi samochodami tych, którzy jadąc
      chwile przede mną mieli mniej szczęścia - do dzis zastanawiam sie jak udało mi
      sie tamtędy wtedy przejechać "bez zarysowań".

A więc ku przestrodze!
    • man_x widziałem 20.06.04, 23:22
      nigdy w swoim zyciu nie widzialem takiego obrazka jak dzisiaj. Chyba chodzi o
      to miejsce o ktorym mowisz. Otoz okolo godziny 16 samochod byl wbity na sztorc
      do ziemi!!! Co za widok! Na cale szczescie chyba nic nikomu sie nie stalo.
    • Gość: Simon Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 08:39
      Mam nadzieję, że przy nastepnej ulewie będzie stał w tym miejscu radiowóz, to
      może nie bedziemy musieli oglądać tak dramatycznych obrazków.
    • salo Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! 23.06.04, 11:14
      Rzeczywiście miejsce niebezpieczne:
      tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/376600.html
      • basturk Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! 23.06.04, 16:43
        mają cos z tym łukiem zrobić..

fak faktem jakby nie było
        -od warunków zalezy jazda.. niby bez przeczne i oczywiste ale tylko niby-
        patrząc na bezmyślną jazde niekórych kierowców
    • Gość: Simon Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 15:07
      Na szczęście został umieszczony 100 metrów przed tym miejswcem znak
      ograniczający prędkość do 70 km/h, mam nadzieję, że to pomoże, reszta zależy od
      kierowców.
      • 1976_darek Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! 27.06.04, 10:35
        Gość portalu: Simon napisał(a):

> Na szczęście został umieszczony 100 metrów przed tym miejswcem znak
        > ograniczający prędkość do 70 km/h, mam nadzieję, że to pomoże, reszta zależy
        > od kierowców.

Ten znak z ograniczeniem do 70km/h stoi tam już od dawna i uważam, że póki co
        jest OK. Powiem ironicznie, że można doraźnie ograniczyć ją w tym miejscu nawet
        do 30km/h - wtedy bedzie mozna "z czystym sumieniem" powiedzieć, że jak ktoś
        wyleci z jezdni, to jest to tylko jego wina :-(.

Ale moim zdaniem ten łuk jest EWIDENTNIE SPIEPRZONY i reakcja na wypadki, czy
        dziury w jezdni, w postaci ograniczania prędkości, stawiania jeszcze innych
        znaków ostrzegawczych, czy gadki rzecznika tyskiej policji w stylu: "dlatego
        też tyska policja planuje rozpocząć działania mające na celu zapobieganie
        podobnym sytuacjom w przyszłości na tym odcinku" - to chyba polska
        specjalność :-(. I na tym sie niestety kończy :-(. A niestety żadnych działań w
        celu korekty łuku - ani słowa na ten temat nigdzie nie znalazłem :-(.

Dlaczego u nas nie mysli się przyszłościowo? Przecież naprawa tego kawałka,
        choc pewnie dość droga, w dłuższym okresie będzie się wszystkim opłacała.
        Powinno to też zainteresować firmy ubezpieczeniowe, które później wypłacają
        odszkodowania. No ale cóż, jak napisałem - Polska rzeczywistość: ograniczenie
        prędkości + częste patrole policji z radarem - i sprawa załatwiona :-(.
        • Gość: Darek Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.local.pl / 62.233.185.* 04.07.04, 14:24
          Kolejny artykuł w tej sprawie. Tym razem w trochę innym tonie: wreszcie ktoś
          pisze wprost, że "Wiadomo już też, że niebezpieczny łuk jest źle wyprofilowany"
          i że "poprawa bezpieczeństwa w tym miejscu to absolutnie nie tylko kwestia
          wycięcia drzew. Sekcja Ruchu Drogowego już dawno wnioskuje o podjęcie dalej
          idących działań". Niestety w dalszej części czytamy, że "Chodzi nam między
          innymi o postawienie tam adekwatnego oznakowania oraz sprawdzenie i poprawę
          odwodnienia drogi, zamontowanie w nawierzchni wypukłych elementów akustycznych,
          zmodernizowanie oświetlenia ulicznego oraz wmontowanie wypukłych elementów
          odblaskowych — tłumaczy naczelnik. Kolejne kroki, które policjanci zamierzają
          podjąć, to zwrócenie się do Krajowego Zarządu Dróg o ustanowienie w tym miejscu
          tak zwanego „Czarnego punktu”" - czyli w zasadzie tylko prowizoryczne działania
          doraźne (ograniczenia, oznakowanie itp.). Lepsze to niż sytuacja obecna, ale
          nadal nie ma mowy o żadnych konkretach, takich jak przebudowa kilkudziesieciu
          metrów drogi. Życie ludzkie ma niestety niska cenę :-(

Więcej w artykule:
          tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/379461.html
          Pozdrawiam
    • basturk Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! 28.06.04, 17:48
      bo w naszym kraju jak to bywa jest inaczej niz na całym swiecie i nie usuwa sie
      przyczyn tylko skutki..
      • Gość: Paweł Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 15:00
        Ciekawy ten artykuł z NaszeMiasto. Dobrze, że ktoś zaczął robić coś w tej
        sprawie.

A Ci przedstawiciele to plaga. Sam byłem świadkiem jak jakieś pół roku temu
        jakiś przedstawiciel wyleciał z DK1 (ale Kawałek dalej - przy zjeździe na
        Mysłowice), przeleciał pewien odcinek w powietrzu i wpadł między drzewa. Ktoś
        nad nim jednak czuwał, bo nic mu się nie stało... Ale obrazek jak z filmu
        kaskaderskiego. Także uważajcie na drogach.
    • radexior Pasy 09.07.04, 09:36
      Dziś rano przykleili przed feralnym miejscem pasy zwalniające. Z jeden strony
      to dobry pomysł, ale nie wiem czy na 'pospiesznej drodze'. Trzęsło będzie
      codziennie:-)
      • katek18 Re: Pasy 09.07.04, 11:06
        Zdaje się że już wczoraj były.
        • basturk Re: Pasy 10.07.04, 23:09
          a ja jeszcze nie jechałem.. i mnie nie potrzęsło..
          ciekawe keidy faktycznie zaczna sie za "profil" tego skrzyzowania..
          • Gość: Darek Re: Pasy IP: *.local.pl / 62.233.185.* 11.07.04, 12:56
            basturk napisał:

> a ja jeszcze nie jechałem.. i mnie nie potrzęsło..
            > ciekawe keidy faktycznie zaczna sie za "profil" tego skrzyzowania..

A ja myślę, że to co zrobiono, to już wszystko, co zostanie przez najblizsze
            miesiace zrobione w tej sprawie. Mógłbym się o to nawet założyć :-).
            No i oczywiście oprócz "pasów" są ciągłe kontrole radarowe. Nie zdziwię się,
            gdy za parę dni/tygodni, aby odciążyc policjantów, ktoś zdecyduje sie postawić
            tam fotoradar.
            • Gość: basturk Re: Pasy IP: 80.51.254.* 11.07.04, 14:01
              powiedzmy że to poczęsci rozwiazałoby problem, ale tylko na krótki czas
              poniweaż wyprofilowanie łuku byłoby tanszym sposobem na dłuższą "mete" a radar
              mógłby służyć w innych miejscach miasta, tak jak to bylo ostatnio gdy postwaili
              go na chwile na bielskiej.
    • Gość: Simon Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.04, 22:47
      Widzę,że poruszony przezemnie temat przyniósł oczekiwaną reakcję, miejsce
      zostało lepiej oznakowane, zainstalowano bariery i coraz częściej kilka metrów
      przed feralnym miejscem można spotkać patrol policyjny. To napewno spowoduje,
      iż większość kierowców będzie zwalniało na tym odcinku, no i przede wszystkim
      nie będzie dochodziło do tak dramatycznych zdarzeń.
      Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
      • katek18 Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! 10.08.04, 07:48
        Wczoraj ustawili też samochód policyjny - atrapę.
        • Gość: swerd Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.04, 09:59
          atrapa vw wento

dałem sie zlapać na to... ale tylko dzisiaj :-))))
          • Gość: basturk Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: 80.51.254.* 10.08.04, 18:35
            Gość portalu: swerd napisał(a):

> atrapa vw wento
            > dałem sie zlapać na to... ale tylko dzisiaj :-))))

hehe to lepiej uważaj jutro zamiast vw bedzie poltek ;DDDDD
            • Gość: tooreck Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.dmbsk.pl 25.08.04, 21:40
              hehe i juz nie ma radiowozu... ukradli ??? a taki był ładny, amerykanski... hehe
              • Gość: swerd Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 22:37
                a rano stał jeszcze tylko obłupany lekko to chybna do naprawy wzieli
                • radexior Re: Kochani Tyszanie uważajcie Prosze!! 26.08.04, 05:43
                  Pewno debilni fani hasła CHWDP go obskubali:(
    • katek18 Zdaje się, że rozlało się piwo... 30.09.04, 19:15
      ... w tym feralnym miejscu. Tym razem trafiło na tir z butelkami piwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka