Gość: luke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 12:46 witam, czy orientuje sie ktos w okolicach osiedla B i mozliwosci wpiecia sie do jakiejs sieci z dostepem do netu ? wolabym wspierac lokalne rozwiazania niz pakowac sie w NEO. Luke Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaner Re: gdzie dostep do NETU na B ? 30.06.04, 13:13 Wiem ze na C dziala Dominet chyba sie tak nazywa moze na B tez ;-) Pozdroo Odpowiedz Link Zgłoś
perlailotr Re: gdzie dostep do NETU na B ? 30.06.04, 13:46 A konkretnie w ktorym miejscu na B? Na Balbinie juz niedlugo beda podlaczac testowo do e-Tychy. Przynajmniej taka zywie nadzieje... :-) Daj znac w ktorym miejscu os. B interesuje Cie ten net, moze bede w stanie pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krisss Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.czaz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 14:18 A ja mysle jednak że Neo za 59zł miesięcznie jest najlepszym rozwiązaniem i wielka konkurencją dla lokalnych sieci. Zwłaszcza że obecnie modem i aktywacja po 1,22. Podpisując umowe na rok i tak bedziesz do przodu jesli chodzi o kase bo podłacznenie osiedlówki to 300-400zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: necik Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 16:13 Faktem jest, że 300zł za podpięcie to bzdura. Ale w dłuższej perspektywie i przy dobrze zarządzanym łączu jest to większy zysk. Trzeba tylko uważać na pseudoadminów/smarkaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luke Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:27 na Batorego.. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 16:18 Na osiedlu B funkcjonuje kilka sieci, które po powstały po podzieleniu sieci OsiedleB na kawałki. Macierzysta sieć jednak dalej funkcjonuje, choć już na dużo mniejszym zasięgu. Poszukaj na www.osiedleb.pl. Zasadniczo jednak era sieci osiedlowych powoli przemija i nie sądzę, aby warto było w to obecnie inwestować (sam chociażby wycofałem się z pomysłu tworzenia sieci na osiedlu A). Internet świadczony przez profesjonalnych providerów tanieje. Podam przykład - Neostrada o dobrym poziomie jakości kosztuje 59 złotych obecnie (w najtańszym wariancie), a popularny stały Internet od Media- Comu kosztuje 40 złotych, a słyszę na niego od kilku znajomych narzekania (np. że net przez 1/4 miesiąca nie działa). Niestety z drobnymi sieciami tak to już jest, że nikt nie daje gwarancji działania usługi, przy Neostradzie jest przynajmniej gwarantowana umową rekompensata pieniężna. Żeby nie było - nie jestem sceptyczny do idei sieci osiedlowych, w rozwoju polskiego Internetu odegrały one znaczącą rolę, są ponadto sieci dobrze zrobione i dobrze zarządzane. Ale wydaje się, że ich rola powoli przemija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: necik Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 18:14 Dużym plusem sieci osiedlowych jest udostępnianie i możliwość grania. Neo nie jest ideałem jesli chodzi o jakość łącza. 5GB limit to trochę mało. Myślę, że jeżeli TPSA nie wyskoczy, z jakąś jeszcze ciekawszą propozycją to osiedlówki jeszcze długo będą istniały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 19:50 > Dużym plusem sieci osiedlowych jest udostępnianie i możliwość grania. > Neo nie jest ideałem jesli chodzi o jakość łącza. Akurat używam Neo i od roku nie miałem żadnej awarii. Zawsze ruch odbywa się z pełną szybkością. Zgadzam się, że niekiedy bywają u niektórych problemy, ale to obecnie raczej wyjątek od reguły i zwykle po odpowiedniej ilości interwencji na infolinii problemy usuwają (sam tak początkowo miałem). Myślę, że udostępnianie - nie okłamujmy się, chodzi o piraty ze skrzatów - będą coraz intensywniej tempione przez organy ścigania (i dobrze). > 5GB limit to trochę mało. Zgadzam się w pełni (choć prawda jest taka, że ja często nie wykorzystuje nawet tych 5 GB, ale ja korzystam z Internetu do pracy, a jak ktoś używa do zabawy to zgadzam się, że 5 GB będzie miał mało). > Myślę, że jeżeli TPSA nie wyskoczy, z jakąś jeszcze ciekawszą propozycją to > osiedlówki jeszcze długo będą istniały. Ja nie mówię, że już nagle padną, ale że kończy się pewien etap. Powoli wzrasta konkurencja na rynku usług dostępu do Internetu dla osób indywidualnych. Tepsa wprowadziła Neo za 59 zł w odpowiedzi na uruchomienie przez Netię dostępu ADSL. Tepsa stara się być o krok przed konkurencją. Można się spodziewać, że z czasem zarówno Netia i Dialog będą starały się gonić TP. Weszliśmy do Unii, nie wykluczone, że naszymi krajowymi operatorami zaczną interesować się operatorzy międzynarodowi (szczególnie po zliberalizowaniu rynku telekomunikacyjnego, czyli chyba w 2006), a w Europie Internet jest dużo tańszy niż u mnie (podam przykład, co prawda nie europejski, ale pokazujący ogrom drogi przed nami - w Japonii za pieniądze anologiczne do ceny najdroższej Neo udostępniane jest łącze ADSL o przepustowości 100 Mb/s !!!). Fakt, że ja na to patrzę trochę innymi oczami, bo potrzebuję Internet do pracy, więc: a) Nie mogę sobie pozwolić na częste i na dodatek kilkugodzinne i kilkudniowe awarie b) Nie chciałbym mieć świadomości, że admin może zacząć podsłuchiwać moją służbową korenspondecję i innych ruch w Internecie (szczególnie służbowy) - a w sieciach osiedlowych jest to bardzo łatwe Tak więc na chwilę obecną dla przeciętnego odbiorcy wciąż korzystniejsze pozostają sieci. Można się jednak zastanawiać czy dla nowych osób, dopiero zainteresowanych podłączeniem warto obecnie inwestować te 300 złotych w instalację osiedlówki. Myślę, że to wszytko zależy od preferencji - czy ktoś szuka sieci z piratami i przy okazji dostępu do Internetu czy po prostu dostępu do Internetu. Ale spójrzmy na przykład rynku europejskiego - tam nie ma sieci osiedlowych rozwiniętych na taką skalę jak u nas. "Trzepaki" to twór charakterystyczny dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 19:52 > czyli chyba w 2006), a w Europie Internet jest dużo tańszy niż u mnie (podam > przykład, co prawda nie europejski, ale pokazujący ogrom drogi przed nami - w > Japonii za pieniądze anologiczne do ceny najdroższej Neo udostępniane jest > łącze ADSL o przepustowości 100 Mb/s !!!). Mała errata, bo się rozpędziłem. Oczywiście te 100 Mb/s to nie jest łącze ADSL, bo technologia ta nie ma takiej przepustowości. Fakt faktem, że takie łącze wykonane w jakiejś innej technologii (nie wnikałem w szczegóły) jest w ofercie któregoś z japońskich providerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: necik Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 20:24 Co do fachowości infolini to masz szczęście jak do tej pory, że natrafiłeś na standardowe problemy. Przy wyższym stopniu abstrakcji dzieją się cuda. TPSA jak do tej pory jest monopolistą co pozwala na świadczenie stosownego poziomu usług. Z neo nie jest źle gdyż sam używam. Ale znam różne przypadki... Co do udostępniania to nie wartościujmy co jest piractwem a co nie. To, że ktoś piraci nie obchodzi mnie i nie będę go wytykał palcem na ulicy. Indywidualna sprawa. Sieci osiedlowe mogą oferować nie tylko dostęp do internetu. Jeśli chcą przetrwać rozszerzą swoją ofertę o inne usługi. Małe raczej padną lub zostaną wchłonięte. A konkurencja w postaci Netii... Netia to drewno jeśli chodzi o konkurowanie z tepsą. Cienko ich widzę w roli głównego rywala na rynku telekomunikacyjnym. Są zbyt pasywni. Zmiany w taryfikatorze telekomuny to akurat reakcja na inne podmioty. A, że jest dalej drogo to obaj się zgadzamy. Co do bezpieczeństwa w sieci to nie jesteś aby bardziej narażony obecnie na atak aniżeli w sieci osiedlowej? Fakt jeżeli admin jest gówniarzem to można spodziewać się wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.local.pl / 62.233.185.* 30.06.04, 22:22 Gość portalu: necik napisał(a): > A konkurencja w postaci Netii... Netia to drewno jeśli chodzi o > konkurowanie z tepsą. Cienko ich widzę w roli głównego rywala na rynku > telekomunikacyjnym. Są zbyt pasywni. Z Netią nie jest chyba aż tak źle, jak piszesz. Czytałem, że dużo inwestują w infrastrukturę. Czytałem tez kilka miesiecy temu, że Netia podpisała umowę z Ericssonem na rozbudowę szkieletu (sprzęt Junipera). Myslę, że z czasem mogą zacząć sie liczyć na rynku Internetowym w Polsce. No ale zobaczymy :-). POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 23:11 Na wstępie dziękuję za ciekawą dyskusję, mam nadzieję na ciąg dalszy. Prawdą jest, że konkurencja to obecnie fikcja. Ale ja naprawdę nie stawiałbym kreski, mogą nadejść z Europy potężni inwestorzy. Uwolnienie rynku jest tuż tuż. > Co do fachowości infolini to masz szczęście jak do tej pory, że natrafiłeś na > standardowe problemy. Przy wyższym stopniu abstrakcji dzieją się cuda. Możesz mi wierzyć, że nie zgłaszam się na infolinię ze "standardowymi problemami", bo te swego czasu rozwiązywałem bez ich pomocy (a obecnie nawet tych standardowych nie doświadczam). Wiem natomiast, że ogrom spraw na które skarżą się ludzie, z którymi rozmawiam to zła konfiguracja ich własnych komputerów. Jak choćby chyba najczęściej słyszany przeze mnie problem z "zawieszaniem się" eMule'a. A to można zlikwidować prostym poprawieniem konfiguracji komputera. Podobnych przykładów jest więcej. Sam nakrywałem konsultantów na infolinii na niedostatecznej wiedzy, ale nie o tym mówię. Konsultanci są od przyjmowania zgłoszeń. Na poziomie pionu technicznego, który te zgłoszenia rozpatruje nie miałem dotąd problemów, a jeżeli takie z początku były to konsekwentne reklamacje pomogły. > Co do bezpieczeństwa w sieci to nie jesteś aby bardziej narażony obecnie na > atak aniżeli w sieci osiedlowej? Fakt jeżeli admin jest gówniarzem to można > spodziewać się wszystkiego. Niby w jaki sposób miałbym być narażony? Jakoś nie wierzę w teorię spiskową, że administratorzy TP Netu, zarządzający siecią używaną przez miliony Internautów zaczną nagle prowadzić nasłuch moich pakietów. Druga sprawa - w przypadku sieci osiedlowych może mnie podsłuchiwać nie tylko administrator, ale także sąsiad (o ile się na tym zna). > Zmiany w taryfikatorze telekomuny to akurat reakcja na inne podmioty. A, że > jest dalej drogo to obaj się zgadzamy. Ciekawe, możesz rozwinąć? > Co do udostępniania to nie wartościujmy co jest piractwem a co nie. To, że > ktoś piraci nie obchodzi mnie i nie będę go wytykał palcem na ulicy. > Indywidualna sprawa. To po co Ci "udostępnianie"? :-) Ja jak mam coś do przesłania do znajomego to w zupełności wystarcza mi zwykłe połączenie internetowe... (mail, FTP, połączenie bezpośrednie). Aha, przewaga Neostrady - w sieciach osiedlowych część oprogramowania wymagająca połączeń bezpośrednich nie działą z uwagi na stosowanie adresów prywatnych. To da się obejść (forwardowanie portów), ale administratorzy robią to zwykle niechętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinX Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.07.04, 17:01 > Aha, przewaga Neostrady - w sieciach osiedlowych część > oprogramowania wymagająca połączeń bezpośrednich nie działą z uwagi na > stosowanie adresów prywatnych. To da się obejść (forwardowanie portów), ale > administratorzy robią to zwykle niechętnie. Przewaga dla jednych, zaleta dla drugich. Zielony użytkownik sieci mając zewnętrzne IP jest narażony na ataki z internetu, a będąc za natem i firewallem może być bardziej spokojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: gdzie dostep do NETU na B ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 18:16 > Przewaga dla jednych, zaleta dla drugich. Zielony użytkownik sieci mając zewnęt > rzne IP jest narażony na ataki z internetu, a będąc za natem i firewallem może > być bardziej spokojny. Jak jest za NAT-em to zasadniczo firewall nie ma już co robić (chyba, że chronić przed ruchem sieciowym). Generalnie jednak masz rację, dla niektórych to jest lepsze, ale tak czy siak ten sam user będzie narzekać, że mu rozmowa głosowa albo przesyłanie plików w Gadu-Gadu nie działa... Generalnie byłbym raczej za edukowaniem użytkowników, żeby bez firewalla zainstalowanym na komputerze nie łączyli się z Internetem, a wtedy publiczny IP nie jest groźny (szczególnie, że w sieciach osiedlowych - to ich zaleta, ale rzadko wykorzystywana - można jeszcze skonfigurować firewalla na ruterze). A jako ciekawostkę - Z moich badań wynika, że komputery Neostradowiczów są atakowane średnio 1-2 razy na sekundę (dlatego firewall, np. Norton Internet Security lub Zone Alarm lub jakieś darmowe to zdecydowana podstawa). No, ale czekam na ciąg dalszy dyskusji ze strony zainteresowanego odnośnie reszty spraw :-). Odpowiedz Link Zgłoś