Dodaj do ulubionych

Mąki chlebowe

30.08.12, 19:35
Rozpoczynam przygodę z pieczeniem chleba w domu i już zdążyłam zauważyć, że trudno jest zdobyć niektóre gatunki mąk w tyskich supermarketach.
Może ktoś poradzić, czy jest jakiś punkt dobrze zaopatrzony w mąki chlebowe ? Zależy mi na zakupie mąki pszennej typ 750, żytniej razowej typ 2000, żytniej typ 720 oraz orkiszowej.
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: Mąki chlebowe 31.08.12, 08:00
      Tesco, Real firma Melvit i Lubella maja duzy wybor mak.
      Zytnia razowa 200 mam akurat z Melvitu i kupiona wlasnie albo Real albo Tesco.
      Orkiszowa widzialam w Realu.
      Glownie w tych 2 sklepach kupuje maki na chleb. Czasami nie ma na stanie bo sa braki. Kilka razy juz tak mialam.
      Ale sa tez sklepy internetowe gdzie mzoesz sobie zamowic maki np tu www.bogutynmlyn.pl/go/_info/index.php?id=4010&item=1
      Kupujesz wieksza ilosc i masz spokoj.
      • ladimore Re: Mąki chlebowe 31.08.12, 08:49
        Dotychczas robiłam zakupy w www.mlynystoislaw.pl/ ale nie chcę robić dużych zapasów, obecnie mam problem z magazynowaniem takiej ilości mąki.
        W Realu i Tesco pszennej 750 i żytniej 720 jeszcze nigdy nie widziałam.
        • kati792 Re: Mąki chlebowe 31.08.12, 13:10
          W Leclercu na pewno jest mąka żytnia,pełnoziarnista typ 2000,kupiłam i teraz pięknie rośni mi zakwas:-)
          Podobno dobra jest też mąka do wypieku chleba z Lubelli właśnie,ale nie natknęłam się jeszcze na nią.
          Uważaj,bo ja kupiłam chyba z Melvitu mąkę niby do wypieku chleba,ale okazało się,że to mąka tylko i wyłącznie do maszyny.Nawet znaczek był,ale ja zauważyłam dopiero po czasie,a wcześniej zastanawiałam się,co robię nie tak z zakwasem,że nie rośnie....Aktualnie poszukuję mąki gryczanej,więc jeśli takową zauważysz,to napisz tutaj:-)
          • bbuziaczekk Re: Mąki chlebowe 31.08.12, 14:00
            I zytnia pelnoziarnista i z lubelli pszenna do wypieku chleba kupuje w Realu wlasnie bo tam robie zakupy. I kilka razy mi sie zdazylo ze nie bylo :)
            Ja pieke chleb w maszynie.
            Maki gryczanej nie widzialam jeszcze i nawet nie widzialam ze taka jest ;)
            Bede dzis w Realu to rozejrze sie za tymi makami i dam znac.
            • kati792 Re: Mąki chlebowe 31.08.12, 16:03
              Super!Dzięki!!Ja do Reala nigdy nie zaglądam-jakoś nie po drodze mi tam ;-)
              • bbuziaczekk Re: Mąki chlebowe 31.08.12, 17:08
                Nie pojechalam. Meza wyslalam na zakupy do Reala. A ze on sie na makach nie zna to nawet nie mowilam :D
                Jesli nie bylas to sie wybierz ja tam zawsze maki kupuje.
      • kati792 Re: Mąki chlebowe 03.09.12, 10:11
        Witam!
        Mąkę gryczaną udało mi się kupić w osiedlowych delikatesach:-)
        Jak tam pieczenie chleba?Mój żytni zakwas rośnie jak szalony,nawet upiekłam już dwa chleby!Pełnoziarnisty i zwykły pszenny.Nie wiem,czy dobrze wyszły,czy takie mają być,ale w smaku są obłędne!!!Szczególnie gorąca pajda,z zimnym masełkiem i ociupinką soli...mniam,mniam....
        Pozdrawiam!
        • ladimore Re: Mąki chlebowe 03.09.12, 10:36
          Podjęłam decyzję i zdecydowałam się kupować mąkę wyłącznie przez stronę www, bezpośrednio w młynach Stoisław. Szkoda mi czasu na polowania po sklepach.
          Obecnie posiadam 3 zakwasy: żytni razowy, żytni 720 i orkiszowy. O ile te na mące żytniej wychodzą wspaniale, to orkiszowy jakoś słabo wyrasta, może nie lubi automatu? muszę nad nim trochę popracować :)
          Może wymienimy się sprawdzonymi przepisami?
          Zastanawiam się również czy chlebki żytnie są dobre dla 10-miesięczniaka. Córeczka wcina, aż miło, a ja się zastanawiam czy to nie za ciężkostrawne pieczywo dla jej małego brzuszka.

• kati792 Re: Mąki chlebowe 05.09.12, 09:54
            Ja nie mam maszyny,wszystko robię ręcznie:-)Jak dla mnie chleb z maszyny,to tak jakbym kupiła go w sklepie....
            Póki co korzystam z przepisów z Kotlet Tv,Moje Wypieki,Kwestia Smaku.Uwielbiam te blogi,szczególnie dwa ostatnie.
            Pozdrawiam!
            • aniask_mama Re: Mąki chlebowe 05.09.12, 10:03
              różne mąki można kupić w sklepie ze zdrową żywnoscią na hali targowej w Tychach, trzeba wejść do dużego pawilonu wejsciem od strony Reala i sklep jest w I rzędzie na prawo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka