Dodaj do ulubionych

Segregowanie śmieci - Tychy

04.03.13, 14:36
Czy każdy może wyrzucać segregowane śmiecie (plastik/szkło/papier) do kolorowych kontenerów? Mieszkam na osiedlu, gdzie centralnie koło bloku nie mamy takich kontenerów do segregacji, jedynie zsyp, do którego idą wszystkie śmiecie. Na moim placu, nieco dalej istnieją takie kolorowe kontenery, jednak bloki koło, których są one postawione należą do innej spółdzielni niż moja. Obok kolorowych kontenerów stoi także duży kontener na wszystkie śmieci (tam wyrzucają śmiecie mieszkańcy pobliskiego budynku). Czy mimo to mam prawo wyrzucać tam segregowane śmieci, do kolorowych koszy? Czy mogą to robić tylko mieszkańcy tamtych bloków?
Obserwuj wątek
    • ek_o Re: Segregowanie śmieci - Tychy 07.03.13, 14:59
      Nikt nie wie?
      • hooliveira Re: Segregowanie śmieci - Tychy 07.03.13, 22:10
        być może "twoją" spółdzielnię i tą "inną" obsługuje ta sama firma śmieciowa - wtedy najprawdopodobniej nic ci nie zrobią, jak cię złapią :)
        jeśli jesteś legalistą, to zwróć się do swojej administracji budynku z pytaniem, i po sprawie.
        mój pojemnik na plastiki kilka lat temu spalili kibice po przegranym meczu, firma już nie postawiła następnego - wyrzucam do innego, najbliższego w okolicy.
        pewnie dużo ryzykuję, ale odruch ekologiczny jest u mnie silniejszy od widma surowej kary ;)
    • matams Re: Segregowanie śmieci - Tychy 08.03.13, 11:10
      Nie możesz.
      Masz dom, wykupujesz kubeł na zwykłe śmieci i te segregowane, płacisz dodatkowo za dodatkowe, ekologiczne kubły. Sąsiad wykupił zwykły kubeł ale też jest pro ekolo i wrzuca śmieci do Twjego kubła.
      I teraz pytanie. Może?
      • ek_o Re: Segregowanie śmieci - Tychy 08.03.13, 12:02
        U nas w bloku bodajrze śmieci zbiera firma Alba, a eko kosze są chyba z Mastera...
        • ek_o Re: Segregowanie śmieci - Tychy 08.03.13, 12:05
          Ale klika bloków dalej (z tej samej spółdzielni, do której my należymy), obok stoją te same kolorowe kontenery, więc w sumie ja już nie wiem jak to jest. Ale dzięki za odpowiedzi:)
          • matams Re: Segregowanie śmieci - Tychy 08.03.13, 13:48
            Odpowiedz jest prosta - ja nie płacisz za wywóz to nie możesz wyrzucać do kosza w bloku obok. Co z tego, że ta sama spółdzielnia - nie ona płaci tylko mieszkańcy.
            • hary333 Re: Segregowanie śmieci - Tychy 11.03.13, 12:40
              To co mi się wydaje, kolorowe kubły na surowce w większości Tychów są firmy Master i Firma na nich zarabia (jako surowce wtórne), Wspólnoty Mieszkaniowe nie płacą za nie, płacą tylko za śmieci.
              • ek_o Re: Segregowanie śmieci - Tychy 13.03.13, 13:06
                Też mi się tak wydawało, ale najlepiej jak ktoś się wypowie, koło kogo stoją takie pojemniki, i wie czy płaci za nie w czynszu czy tez nie :)
                • miedziana.k Re: Segregowanie śmieci - Tychy 13.03.13, 23:07
                  Dzwoniłam kiedyś do firmy odbierającej te segregowane śmieci (nie był to Master, jakaś inna, której pojemniki właśnie mam najbliżej, ale w tej chwili jej nazwy nie pamiętam) z takim właśnie pytaniem, czy jako nie-mieszkaniec osiedla mogę do tych pojemników wrzucać posegregowane śmieci i uzyskałam informację, że jak najbardziej, oni są nawet zadowoleni, bo te śmieci podlegają recyclingowi i im ich więcej tym lepiej.
              • matams Re: Segregowanie śmieci - Tychy 14.03.13, 21:31
                No ale to jest chyba jednoznaczne - jesli ja płacę za smieci z mojego kubła to dlaczego jakiś człek ma w niego wrzucać swoje smieci?
                • miedziana.k Re: Segregowanie śmieci - Tychy 15.03.13, 00:21
                  No problem w tym, że za te kubły NIE PŁACISZ. Firmy je wystawiają bo mają z tego zysk. Nie wspominając o ekologii. Im więcej posegregowanych śmieci się w nich znajdzie, tym dla wszystkich lepiej.
                  • matams Re: Segregowanie śmieci - Tychy 15.03.13, 16:27
                    Co za durni ludzie. Nie ma czegoś takiego jak segregacja śmieci w Tychach. Wszystko leci do jednego kubła. Polacy są jeszcze debilami w tej materii i niestety, ale trzeba ponownie po nich segregować. Nie wnikam czy ktoś pod dom stawia kubeł za friko czy za opłatą, nie ważne czy ktoś odbiera spod bloku śmieci za friko czy za nie płaci. Skoro jest za friko to niech chcący się postara o taki kubeł pod swój blok.
                    • miedziana.k Re: Segregowanie śmieci - Tychy 15.03.13, 18:44
                      Ale na czym polega ta durnota? Na tym, że komuś się CHCE segregować, niezależnie od tego, co robią inni? EOT z mojej strony, bo nie lubię takiego poziomu rozmowy. Mam nadzieję, że założycielowi wątku pomogłam.
                      • matams Re: Segregowanie śmieci - Tychy 15.03.13, 23:39
                        Durnota polega na tym, że ludzie nie wiedzą co się segreguje, po co i dlaczego. Przyjrzyj się co robia ludzie np. z kartonami po sokach czy mleku. Wrzucają je do pojemnika na papier.

a druga sprawa. Jesli ja płace za wywóz smieci to nikt nie ma prawa wrzucać do mojego kubła smieci, nawet jakby były wyprasowane, przesegregowane itd.
                      • ek_o Re: Segregowanie śmieci - Tychy 16.03.13, 17:20
                        miedziana.k napisała:

> Ale na czym polega ta durnota? Na tym, że komuś się CHCE segregować, niezależni
                        > e od tego, co robią inni? EOT z mojej strony, bo nie lubię takiego poziomu rozm
                        > owy. Mam nadzieję, że założycielowi wątku pomogłam.

Dzieki za odpowiedzi:) Ja chcę segregować, to taki odruch... Jednak jak widać każdy ma inne zdanie nt tego kto może wyrzucać i gdzie. Może jeszcze się ktoś wypowie.pzdr
                        • matams Re: Segregowanie śmieci - Tychy 17.03.13, 11:06
                          Potwierdzasz tylko moją teorię, że polacy do durnie. Tak ciężko Ci zrozumieć, że jeżeli kubeł na śmieci nie jest Twój i ty za wywóz śmieci z tego kubła nie płacisz to nie możesz to niego wyrzucać śmieci?
                          • ek_o Re: Segregowanie śmieci - Tychy 18.03.13, 12:58
                            A nie przeczytałeś, że za te kubły się nie płaci?
                            • matams Re: Segregowanie śmieci - Tychy 18.03.13, 20:33
                              Normalnie jak grochem o ścianę. Skąd wiesz, że się nie płaci? Co z tego? Przyjmując twoją tezę - postawili im te kubły z jakiegoś powodu, u Ciebie ich nie ma. Naprawdę tak ciężko zrozumieć, ze Ty masz swoje kubły na śmieci, ja mam swoje?

Mam wrażenie, że prowadzę dialog z debilem pokroju maciusia z klanu.
                              • hary333 Re: Segregowanie śmieci - Tychy 18.03.13, 23:56
                                Matmas udaje tu wszechwiedzącego, a mylą mu się pojęcia : płatny kubeł na śmieci i kolorowy kubeł na surowce wtórne typu papier, plastyk, szkło. Od lat segreguję i nie mam z tym problemu, dla niektórych to za trudne i nie zrozumiałe.
                                • matams Re: Segregowanie śmieci - Tychy 19.03.13, 11:20
                                  Nie plastyk tylko plastik. tyle tytułem wstępu.
                                  Jeśli chodzi o kubły na śmieci to rozróżniam je, Twoje uszczypliwości są zbędne. Nie zmienia to faktu, że czy jest on żółty, zielony, niebieski różowy czy jeszcze innego koloru, jest on na terenie innego właściciela. Prościej się nie da.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka