Dodaj do ulubionych

Metropolia Górnośląska

03.08.05, 18:58
Okazuje się, że nasze władze miasta jednak interesuja sie tematem

patrz tu:
www.umtychy.pl/?lang=pl&dzial=miasto&kat=prasa1&id=962&data=2005-08-03
Uprzejmie informujemy o pracach związanych z powołaniem Górnośląskiego Związku
Metropolitalnego.
Podstawowym celem utworzenia GZM jest utworzenie silnego ośrodka
metropolitalnego, złożonego z największych miast konurbacji górnośląskiej wraz
z otaczającymi je mniejszymi gminami, które poprzez wspólne rozwiązywanie
problemów prowadziłyby do usprawnienia zarządzania i zdynamizowania rozwoju
miast konurbacji.
Tutaj można zapoznać się z tekstem koncepcji utworzenia Górnośląskiego Związku
Metropolitalnego, a w tym miejscu można obejrzeć projekt Statutu
Górnośląskiego Związku Metropolitalnego.

Proponwane nazwy to:
Zatem nowoutworzony związek komunalny miast górnośląskich mógłby nosić nazwę:
o Górnośląski Związek Metropolitalny (GZM),
o Związek Konurbacji Górnośląskiej (ZKG)
o Związek Aglomeracji Górnośląskiej (ZAG)
o Metropolia Górnośląska (MG)
o Wspólnota Miast Aglomeracji Górnośląskiej (WMAG)
Obserwuj wątek
    • pawel1940 Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 10:08
      Co do nazwy - Metropolia Górnośląska wydaje mi się najlepsza :-).
      Co do obecności Tychów - była już o tym dyskusja, wszystko zależy od tego jak
      będzie wyglądać ta współpraca finansowo...

Jedno co cieszy, że pomysł nie jest martwy i idzie do przodu :-).
      • videll Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 10:37
        MG - raczej ta nazwa (jak już!)
        Szczerze, nie jestem za tym by Tychy "weszły" w ten układ. Jednak, jeśli
        wstępne analizy kosztów i zysków takiej fuzji miast, pokazałyby że Tychy
        zyskają...jestem ZA.
        Takie analizy poczynili już forumowicze i nie wyglądało to kolorowo. Ale nie
        można się izolować!!!
        poczekamy - zobaczymy
        • bty_tychy Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 11:14
          mi też MG najbardziej się podoba, może trochę na wyrost, ale dobra prosta nazwa

Mam nadzieję, że to wiązać się będzie z likwidacją powiatów na terenie MG, bo 4
          stopniowy system to będzie jakieś monstrum.

Osobiście to trochę się boje, że to będzie nieefektywny twór i nowa biurokracja.
          Mowa jest o tym, że taki organizm np. będzie mógł się starać o dotacje z UE,
          które obecnei nie są dostępne dla poszczególnych miast ze wzgledu na ich
          wielkość. Tylko nie rozumiem czemu województwo nie może się starac o takie
          pieniądze.

ja widzę w takim MG szanse na powstanie kolejki regionlanej, MG mogłaby też
          przejąć DK 44 i DK 86

Co do kolejki to ostatnio odkryłem, że PKP wproawdziła specjalne taryfy za
          przejazd w aglomeracjach, poza MG! Szczegóły na stronach PKP przewozy regionalne
          • pawel1940 Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 12:00
            > Mowa jest o tym, że taki organizm np. będzie mógł się starać o dotacje z UE,
            > które obecnei nie są dostępne dla poszczególnych miast ze wzgledu na ich
            > wielkość. Tylko nie rozumiem czemu województwo nie może się starac o takie
            > pieniądze.

Bo województwo nie jest miastem i inne są jego cele i zadania :-).

> ja widzę w takim MG szanse na powstanie kolejki regionlanej, MG mogłaby też
            > przejąć DK 44 i DK 86

DK44 wychodzi poza granice MG. DK86 - jak najbardziej.
            Co do kolejki, to tutaj akurat sprawę mają to realizować władze wojewódzkie,
            choć gdyby powstała MG to wydaje się, że byłaby właściwsza do tego celu.
            Wszystko też zależy od tego jakimi pieniędzmi będzie dysponować. W dokumencie
            PDF mówi się o kwotach od 50 gr do 2 zł za mieszkańca / rok. Czyli Tychy
            wpłacają w przybliżeniu max. 300 tysięcy złotych. Zastanówmy się, ile za to
            można tak naprawdę zdziałać?
            • pawel1940 Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 12:00
              A co do PKP to pewnie chodzi Ci o bilety strefowe np. w Krakowie? Fajna sprawa,
              ale cóż, po raz kolejny Śląsk nie został dostrzeżony :-(.
              • bty_tychy Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 13:02
                tak o strefowe. To co istnieje w Krakowie trudno jeszcze nazwać kolejką
                aglomeracyjną (rzadko kursuje, mało autobusów szynowych) ale coś się dzieje,
                powolutku coś powstaje. A u nas to chyba narazie tylko słowa słowa.

co do 300 tys złotych to chyba tylko biuro tej MG można utrzymać

Ja bym to widział w ten sposób:
                - likiwdacja powiatów- majątek, obowiązki, kasa przechodzi na MG
                - SP przekazuje swój majątek na rzecz MG (w PDF mowa jest np. o tramwajach)
                generalnie żeby nie zabierać miastom kasy, obowiazków i majątku, tylko żeby to
                z góry spływało na MG

• videll Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 17:06
                  trochę się obawiam, że za dużo szczebelków w hierarchi mogłoby powstać - a to
                  nie sprzyja rozwojowi!!! A właśnie, kto byłby (o ile tak właśnie miałoby to
                  wyglądać) prezydentem czy szefem MG? Musi przecież ktoś za TO odpowiadać! No,
                  chyba że nie powstanie żadna nowa struktura organizacyjno-administracyjna, a
                  wszelkie podejmowane działania będą tylko "demokratycznym" wyborem
                  większości?!? A jak by wybierano takiego przedstawiciela (szefa) MG?

Ja już nawet nie boję się o Tychy (i ich budżet), ale o to - że powstanie
                  następny moloch gdzie znikają publiczne pieniądze!
                  Ktoś musi za to brać pełną odpowiedzialność!
    • basturk Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 20:22

Metropolia Górnośląska chyba brzmi najlepiej.
      Pomysl nowatorski i doprawdy rewolucyjny, ale mam swoje "ale" dotyczące naszego
      miasta co opisywalem juz wczesniej-poprostu mamy nieco inne problemy i wiele
      inwestycji, które będą realizowane w ramach MG nas nie będą dotyczyly jak np
      DTŚ i tramwaje, ba uwazam ze MG potrzebuje Tychów ale Tychy MG juz nie tak
      bardzo. No nic zobaczymy co bedziemy miec z uczestnictwa, bo w tym obszarze mam
      bardzo duze obawy, ale moze sie myle.
      Uważam tez, że jezeli juz mamy byc w MG to bardzo dobrze stało by sie abysmy
      wciągnęli Pszczyne i inne miasta na południe od katowic i gliwic, bo wtedy
      bedzie to miało korzystny wplyw-w ewentualnych "walkach" o inwestycje w ramach
      MG -nie bylibysmy osamotnieni. np kogo by w ramach MG obchodziła droga Tychy-
      Bieruń, Tychy-Pszczyna i inne inwetsycje o podbnym profilu miedzy miastami
      okolicznymi do Tychów?? zapewne nikogo by to w ramach MG nie interesowało.
      Natomiast jezeli wciągniemy miasta z naszych okolic wówczas wywalczyć możemy
      duzo wiecej i wtedy byłaby to inwestycja w ramach MG a inicjatywa wyszła by nie
      z jednego a kilku miast. No i jeszcze ważny argument-historyczny: mieszkamy w
      koncu na Ziemii Pszczyńskiej.
      • bty_tychy Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 21:38
        ,,No i jeszcze ważny argument-historyczny: mieszkamy w
        koncu na Ziemii Pszczyńskiej.'' Która to jak wszyscy wiem jest historyczną
        częścia podbeskidzia
        • radexior Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 21:48
          > ,,No i jeszcze ważny argument-historyczny: mieszkamy w
          > koncu na Ziemii Pszczyńskiej.'' Która to jak wszyscy wiem jest historyczną
          > częścia podbeskidzia

które to jak wiemy, nie należy do GOPu, bo nie zostało sztucznie włączone
        • basturk Re: Metropolia Górnośląska 04.08.05, 22:55

po pierwsze: podbeskidzie to nazwa potoczna i nie ma takiego ani nie było
          takiego regionu ani historycznego ani geograficznego ;)
          ba a czego pewnie nie wiesz i co można wywnioskowac z twego postu to dodam
          tu /dla Ciebie będzie to CIEKWOSTKA/, że Tychy należały m.in. do Księstwa
          Cieszyńskiego ;] a i nie tylko Cieszyńskiego. Uświadamiać cie nie zamierzam co
          nie znaczy że zamiast pisać głupot i takich postów jak powyżej powinieneś
          chociaż troche wykazać zainteresowania i poczytać-moze to nie bedzie ci obce.

po drugie: czemu pominąłeś cały post, a zwróciłeś uwagę tylko na "aspekt
          historyczny"??? zauwazyłem ze lubisz miec prawde absolutną i nie bardzo jestes
          chętny do bardziej merytorycznej dysputy, zwałszcza wklejajac i dopisując
          uszczypliwie takie posty jak powyższy.

po trzecie: kwestia Tychy i GOP, moje stanowisko jest jasne i nie tylko ja mam
          takie zdanie co wynikło kiedyś z rozmowy. Jeżeli chcesz to chętnie podyskutuje
          ale pewnie znając ciebie to odmówisz bo wystarczy zadać kilka pytań i kilka
          faktów.

i jeszcze jedno: strasznie nie lubie gdy ktoś używa nazwisk, a sam pisze pod
          nickiem co zwykłeś robić.

pzdr
          • bty_tychy Re: Metropolia Górnośląska 05.08.05, 09:56
            nie dziekuje, już nie chcę dyskutowac na temat GOP, bo znów mnie zagniesz.

tego zdania nie zrozumialem:
            > i jeszcze jedno: strasznie nie lubie gdy ktoś używa nazwisk, a sam pisze pod
            > nickiem co zwykłeś robić.
            możesz wyjaśnić?

• basturk Re: Metropolia Górnośląska 05.08.05, 19:07
              to nie jest kwestia zagięcia ale pewnych faktów o których mało kto wie albo
              nikt sie nad nimi nie zastanawiał- GOP czyli Górnośląski Okręg Przemysłowy.
              Górnośląski, a należą do niego miasta z Zagłebia, które jak wiadomo do Górnego
              Ślaska nie należy bo jest odrębnym regionem.... brak komentarza...
              Jeżeli chodzi o Tychy to do lat `90 miasto było budowane /tworzone jako
              sypialnia DLA GOPu a nie sypialnia w GOPie, jasko miasto-satelita DLA GOPu a
              nie jako miasto w GOPie- z tym chyba sie zgodzisz, bo jakąkolwiek publikacje
              weźmiesz do reki z dekretem bodajeże RN o budowie czy o Tychach w trakcie
              budowy to wszędzie zobaczysz słowa "[...] DLA GOPu". Przed ropoczeciem
              rozbudowy i w trakcie rozbudowy miasto nigdy nie należało do GOPu było zwykłą
              choć bogatą wsią, miasteczkiem Ziemi Pszczyńskiej-tzw Zielonego Śląska.. więc
              gdzie jest ta data kiedy to nagle tychy wcielono do GOPu bo do lat `90 były
              zawsze poza GOPem. "GOP" kształtował sie przez dziesiatki, ba nawet setki lat
              wokół węgla i stali, po czym nagle w latach realnego socjalizmu do niego
              wcielono ..Zagłebie, a teraz "teoretycznie" tychy, które tak naprawde nigdy w
              nim były bo do czasu rozbudowy Tychów były ściśle związane z Pszczyną a w
              momencie rozbudowy były tworzone jako miasto satelita/sypialnia DLA GOPu,

poza tym GOP wiąże sie scisle z powiązaniami mędzy miastami do niego
              należącymi. Jakie widzisz związki??? poza tym że Tyszanie pracują bądź uczą sie
              w katowicach a katowiczanie w tychach?? równie dobrze można zauważyc taki sam
              przepływ ludzi na linii Tychy-BB czy BB-katowice itp itd...

Kolejny przykład choc moze jest duzo mniej wazny ale jednak ;)
              czy wiesz jak wygląda przebieg lesnego pasa ochronnego dla GOP?? jego pd
              granica lezy na północ od Tychów ;)
              Tychy zawsze leżały na jego obrzezach ale nie "w" i miasto było tworzone jako
              satelita i sypialnia dla GOPu,a wcześniej jak wspomniałem scisle związane z
              Pszczyną. o czym sam wiesz
              bty zgodzisz sie czy nie???
              poporstu zastanów sie nad tym..

chrakter naszego miasta jest inny od miast GOPu, nie tylko tego obecnego ale i
              dzisiątki czy 100 lat temu charakter był inny., inne są problemy i wreszcie
              inna tradycja-ziemia pszczynska choc lezy na GŚ była zupełnie innym "regionem"
              od pozostałych części GŚ-zwłaszcza ziem tych lezących na północ od nas-
              wystarczy troche poczytać o naszej historii a zobaczysz jak mało wiesz, swego
              czasu wydawało mi sie ze dobrze znam Tychy i historie tego miasta.. ale tak mi
              sie tylko wydawało.. dopóki nie zacząłem czytać

Jako kolejną tez ciekawostke o której moze nei wiesz podam Ci że Tychy należały
              bo nie wiem czy jezcze należą do diecezji cieszyńskiej kościoła ewangelicko-
              augsburskiego.

co zas do uzywania nazwisk to przeanalizuj sobie wątki twoje na pierwszej
              stronie. nie jest przyzwoitym zwracanie sie po samym nazwisku do kogoś i
              opisywanie kogoś samym nazwiskiem jednoczesnie ukrywając sie pod nickiem.

wiem że nie lubisz rzeczowej dyskusji dlatego spodziewałem sie i nie spodziewam
              sie bys chciał dyskutować nie tylko w tym temacie..
              • loken Re: Metropolia Górnośląska 05.08.05, 20:08
                MG jest związkiem opartym na racjach ekonomicznych a nie
                historyczno-sentymentalnych. Polecam dokładną lekturę statutu.
                Zagłębie, Pszczyna...? Co to ma do rzeczy?
                Jeżeli jest podstawa ekonomiczna do uczestnictwa w takiej inicjatywie to nie
                widzę przeszkód.

Obawiam się, że niedługo pojawią się głosy dotyczące preambuły w statucie i
                dominującej wiary religijnej na terenie miast związku.
                • basturk Re: Metropolia Górnośląska 05.08.05, 20:21
                  proponowane MG jest zupełnie czymś innym niz GOP a poprzedni wątek nie dotyczył
                  MG. O MG odniosłem się wczesniej. Gnralnie powtórze to co napisałe wczesniej.
                  MG jest rozwiązaniem smiało mozna powiedziec rewolucyjnym dla miast. Bo tanszym
                  kosztem bedzie mozna zrobic nie tylko cos duzego ale rozwiązac zwykłe problemy
                  zwykłych szraych mieszkanców. Zas co do uczestnictwa Tyhców to mam tu pewne
                  obawy czy coś zyskamy. Wiadomo ze DTŚ jest sparwa priorytetową kdla tamtejszych
                  miast, podbnie jak tramwaje. do nas tramwaje podbnie jak DTŚ nigdy nie dotrą
                  wiec moze sie okazac ze ebdziemy finansowac cos co nas nie dotyczy, podbnie
                  bedzie z kanalizacją. Tamtejsze miasta mają jak chyba paweł napisał tez
                  zupełnie inne problemy niz nasze masto, no ale moze za to na czym innym zyskamy.
                  Miejmy nadzieje ze moje obawy okazą sie tylko dmuchaniem na zimne ;)

Równolegle do wprowadzania MG bedzie potrzebne szeroka kampania informacyjna i
                  promocyjna, bo miasta które mają stworzyc MG nie kojarzą sie dobrze, a przecież
                  jest jest to najatrakcyjniejszy teren po warszawie, z najwiekszymi inwestycjami
                  i potenjcałem gosp. z b. duzą ilością szkół wyższych a i z duzo czystszym
                  powietrzem. niestety miasta te nadal kojarzą sie z kopalniami hutami i
                  dymiącymi kominami a przeciez MG ma stworzyć nową jakosc a raczej sformalizowac
                  nową jakosc z nowym wizerunkiem
                  • loken Re: Metropolia Górnośląska 06.08.05, 10:15
                    Ja natomiast odniosłem się do obecnej i nieco wcześniejszych dyskuji na ten temat.
                    Co do miast satelickich (Dąbrowy Górniczej, Tychów). Nie jest to tak dosłowne,
                    że "powstały dla GOPu". Te miasta były w tym związku miast od początku, były
                    natomiast sztucznie rozwijane.
                    A co zadecydowało o postaniu GOPu jako takiego? Dlaczego takie a nie inne miasta
                    wchodziły w jego skład a nie np jakaś Pszczyna? Przemysł, a głównie górnictwo na
                    które był kładziony wówczas ogromny nacisk.
                    • basturk Re: Metropolia Górnośląska 06.08.05, 13:46
                      Przed rozbudową miasta, Tychy nie należały do GOPu nigdy, ba nawet z nim nie
                      były związane bo powiązania bardzo silne były ze stolicą ówczesnego powiatu w
                      Pszczynie i całą ziemią pszczyńską która w znaczący sposób różniła i dalej sie
                      różni od ziem na północ od Tychów mimo że tez jest to GŚ, a jeszcze wczesniej
                      jak wiesz było to wolne panstwo stanowe, księstwo pszczyńskie etc i rozwój i
                      charakter tej ziemi /rolnictwo, łowiectwo i leśnictwo/ był zupełnie inny od
                      wszystkich ziem GŚląskich na północ od nas np bytomsko-
                      tarnogórskiej /górnictwo/.....
                      Później podjęto decyzję o rozbudowe miasta i stworzenie z niego sypalni dla GOP-
                      u - miasta satelickiego a nie miasta GOPu. To sa czyste fakty, a więc
                      przynajmniej do lat `90 XX w trudno mówić o mieście GOPowskim.

Poruszyłes tez problem Dabrowy Górniczej.
                      GOP kształtował sie od dziesiatek lat, wieków i nieodłącznie był zwiazany z
                      węglem i stalą ale jednoczesnie z kulturą i tradycją tych ziem. Zagłębie jak
                      wiesz to nie Górny Śląsk i zaliczanie miast zagłębia -odmiennego regionu do
                      GÓRNOŚLASKIEGO okręgu przem. jest również błędem. Podbnie z Jaworznem który
                      przecież leży na Ziemi Chrzanowskiej związanej histroycznie z krakowem i nigdy
                      do GOPu nie należał.
                      Tu widać jaki bajzel powstał z zaliczaniem wielu miast do GOPu w ostatnich
                      latach.

• basturk Re: Metropolia Górnośląska 06.08.05, 13:46
                      Przed rozbudową miasta, Tychy nie należały do GOPu nigdy, ba nawet z nim nie
                      były związane bo powiązania bardzo silne były ze stolicą ówczesnego powiatu w
                      Pszczynie i całą ziemią pszczyńską która w znaczący sposób różniła i dalej sie
                      różni od ziem na północ od Tychów mimo że tez jest to GŚ, a jeszcze wczesniej
                      jak wiesz było to wolne panstwo stanowe, księstwo pszczyńskie etc i rozwój i
                      charakter tej ziemi /rolnictwo, łowiectwo i leśnictwo/ był zupełnie inny od
                      wszystkich ziem GŚląskich na północ od nas np bytomsko-
                      tarnogórskiej /górnictwo/.....
                      Później podjęto decyzję o rozbudowe miasta i stworzenie z niego sypalni dla GOP-
                      u - miasta satelickiego a nie miasta GOPu. To sa czyste fakty, a więc
                      przynajmniej do lat `90 XX w trudno mówić o mieście GOPowskim.

Poruszyłes tez problem Dabrowy Górniczej.
                      GOP kształtował sie od dziesiatek lat, wieków i nieodłącznie był zwiazany z
                      węglem i stalą ale jednoczesnie z kulturą i tradycją tych ziem. Zagłębie jak
                      wiesz to nie Górny Śląsk i zaliczanie miast zagłębia -odmiennego regionu do
                      GÓRNOŚLASKIEGO okręgu przem. jest również błędem. Podbnie z Jaworznem który
                      przecież leży na Ziemi Chrzanowskiej związanej histroycznie z krakowem i nigdy
                      do GOPu nie należał.
                      Tu widać jaki bajzel powstał z zaliczaniem wielu miast do GOPu w ostatnich
                      latach.

• bty_tychy Re: Metropolia Górnośląska 05.08.05, 22:16
                > co zas do uzywania nazwisk to przeanalizuj sobie wątki twoje na pierwszej
                > stronie. nie jest przyzwoitym zwracanie sie po samym nazwisku do kogoś i
                > opisywanie kogoś samym nazwiskiem jednoczesnie ukrywając sie pod nickiem.

aaa już łapię!
                to jakaś zasada netykiety? nie wiedziałem, postaram się poprawić.

Zainteresował mnie Twój tekst. Wielu rzeczy nie wiedziałem. Dobrze, że są na
                forum tacy ludzie jak Ty! Jakby Ci się jeszcze jakieś ciekawe argumenty
                przypomniały w teamacie Tych a GOP - pisz! Chętnie poczytam.
    • pawel1940 Re: Metropolia Górnośląska 06.08.05, 14:27
      Ale się wdaliście w dyskusje o takie czy inne nazewnictwo... Wyluzujcie :-).

Myślę, że teraz ważne jest to czy i jak Tychy skorzystają na uczestnictwie w MG.
      Oczywiste jest, że możemy ponosić niepotrzebne koszty na inwestycje np. w DTŚ,
      ale z drugiej strony - bez MG możemy na zawsze pozostać miastem na obrzeżu
      algomeracji, z kiepską komunikacją z resztą miast. A to nie jest tak jak pisze
      Basturk, bo przepływ ludzi między Tychami a Katowicami jest nieporównywalnie
      większy niż między Bielskiem a Katowicami czy Bielskiem a Tychami (a jeśli już
      jest to głównie dzięki FIAT-owi i turystyce). A że nie jesteśmy miastem takim
      jak Katowice, Chorzów czy Bytom? Myślę, że z tego nalezy się tylko cieszyć :-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka